perjantaina, toukokuuta 01, 2009

HS Mielipide

Asepalvelus pitää muuttaa tasa-arvoiseksi

Tasa-arvoministeri Stefan Wallin kertoi (HS 28. 4.), ettei hän aio tehdä mitään asevelvollisuuden tasa-arvoistamiseksi. Palkka-armeija tulisi liian kalliiksi, ja nykyinen järjestelmä on hänen mukaansa "paras tiedossa olevista".

Toki on halvempaa teettää asevelvollisuus miehillä ilmaisena pakkotyönä kuin maksaa siitä riittävä korvaus. Samalla logiikalla mikä tahansa julkishyödyllinen työ olisi halvinta teettää pakkotyönä. Sukupuolisyrjintään perustuva järjestelmä ei kuitenkaan ole oikeudenmukainen.

Maanpuolustuksen tärkeyden korostaminen ei voi oikeuttaa tasa-arvon sivuuttamista. Uskottava maanpuolustus voidaan järjestää myös ilman sukupuolisyrjintää.

Tasa-arvoa ei voi sivuuttaa myöskään sillä perustelulla, että miesten asevelvollisuudella on laaja kannatus. Tasa-arvo ei ole mikään huutoäänestys – myös lainsäädännön on oltava tasa-arvoinen.

Tasa-arvon on koskettava myös niitä elämänalueita, joilla miesten asema on naisten asemaa huonompi. Mitään niin räikeää epätasa-arvoisuutta ei Suomessa ole kuin vain miehille pakollinen asevelvollisuus. Voidaankin kysyä, mitä käyttöä on tasa-arvoministerillä, joka ei hoida tehtäviään.

JUUSO ERNO puheenjohtaja Miesten tasa-arvo -yhdistys

4 kommenttia:

Jape kirjoitti...

Hieno ja tärkeä kannanotto!

Nätä tarvitaan lisää ja säännöllisesti valtamediaan, niin kyllä se laiva kääntyy...

Anonyymi kirjoitti...

"Voidaankin kysyä, mitä käyttöä on tasa-arvoministerillä, joka ei hoida tehtäviään."

Wallin on kyllä surkea, RKP tätien oma pieni, parempi, kauhistelu- ja kahvittelupuolue.

Mortimer kirjoitti...

Hyvin sanottu, sopivan rohkeasti ja suoraan. Ei liian diplomaattisesti. Samalla miesjärjestö sai julkisuutta. Erittäin hyvä.

Vortac kirjoitti...

Olen samaa mieltä kuin Jape ja Mortimer - erinomainen vastine ja puheenvuoro, aivan suorastaan mainiosti puhuttu - asian ytimessä ollaan ja totuudenmukaisesti sekä selkeästi! Juuri näin kommentointi pitää hoitaa (minullakin on tuosta vielä paljon oppimista).

- Vortac