lauantaina, marraskuuta 21, 2015

Myyttejä ja tietoa postinjakelusta

MYYTTI: Postinjakajan työ koostuu postinjakamisesta.

Tämä lienee yleinen harhaluulo monelle ihmiselle. Tosiasiassa suurin osa (2/3) postinjakan päivästä koostuu postin lajittelusta ynnä muistä sisähommista postikonttorilla. (tai ainakin koostui silloin, kun minä olin postilla töissä).

Ensin postit pitää laittaa täsmälliseen jakojärjestykseen, ennen kuin piirille lähdetään. Ei posteja voi enää piirille lähtemisen jälkeen ruveta etsimään laukusta.
  1. Ensin postit lajitellaan postinumeroittain.
  2. Sitten posti lajitellaan piireittäin.
  3. Seuraavaksi postinjakaja lajittelee postin kerrostaloittain
  4. Lopuksi kerrostalot laitetaan kantojärjestykseen.
(Systeemeitä on toki olemassa erilaisia)

Kerrostalon jakojärjestykseen laittaminen ei aina ole aivan yksinkertaista, koska monissa kerrostaloissa jakojärjestys ei mene numerojärjestyksen mukaan.

MYYTTI: OK, posti ensin lajitellaan ja sitten jaetaan. Siinä on oleellinen postinjakelussa tarvittava tieto ja taito. 

Ei ole. Tavalliset ihmiset eivät yleensä arvaa, kuinka paljon postia tulee...
  1. ...virheellisillä ja puutteellisilla osoitteilla.
  2. ...poismuuttaneille ihmisille. 
Suuresta osasta postilähetyksiä puuttuu ovinumero tai talonumero. Saajan tai kadun nimi on kirjoitettu väärin tai postinumero puuttuu jne.

Jos esimerkiksi Pupuhuhdantiellä on 20 kerrostaloa, niin Lahtisen Eevan etsiminen pelkän kadunnimen nimen perusteella on melko työläs prosessi.

Kerrostalolähiöissä ihmiset muuttavat todella paljon. Äskettäin muuttaneilla on voimassa oleva osoitteenmuutos, muilla vanhentunut osoitteenmuutos. Toisinaan tulee postia yli 10 vuotta sitten muuttaneille ihmisille.

Jos piirillä asuu 800 taloutta, niin poismuuttaneita viimeisen 10 vuoden ajalta voi olla 2000.

MYYTTI: Postinjakaja voi lukea postiluukustaluukusta taloudessa asuvien nimet.

Ihmisten nimet ovat erittäin huonosti laitettu oviin, mikä pätee sekä kerros- että omakotitaloihin.

Varmaankin noin 1/5 ovia/laatikoita nimi joko puuttuu, se on virheellinen tai osa nimistä puuttuu.

Avoliittojen ja uusperheiden lisäännyttyä yhä enemmän ja enemmän nimiä puuttuua tai postia pitää jakaa samaan luukkuun jopa 5 eri nimellä.

Kerran minulle mm. sattui niin, että laukussa oli erääseen luukkuun postia 4 nimellä, mutta luukussa oli vielä eri nimi.

MYYTTI: Postinjakamisen oppii päivässä

Oppiihan sen päällisin puolin, jos henkilöllä on lahjoja. Joillakin menee oppimiseen viikko, jotkut eivät opi koskaan.

Toisaalta, jos postinjakelijan työn haluaa tehdä nopeasti ja laadukkaasti (eli niin, että oikeat postit menevät saajalle poismuuttaneet poistettuina), jakajan pitää muistaa lähes kaikki piirillä asuvat henkilöt ja suurin osa poismuuttaneista henkilöistä (jotka ovat usein muuttaneet johonkin lähiseudun taloon). Tuon tietomäärän hankkimiseen menee vuosia, mutta jakelusta tulee silloin 30-40 prosenttia nopeampaa ja laadukkaampaa.

Joissakin yrityspiireissä poismuuttaneiden yritysten, yritysten samankaltaisten nimien ja yritysten käyttämien eri nimien muistaminen on valtava urakka opittavaksi, varsinkin yhdelle yritykselle voi tulla kymmeniä lähetyksiä päivittäin.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Johanna: En tappanut koiraani! - Sami Sinokki - Käyttäjiltä - Seiska Live

...
– Koira kuoli yllättäen, mutta minä en todellakaan ole tappanut sitä, Johanna vakuutta

Myös Veijo kertoo, että Johanna ei todellakaan potkaissut koiraa seinään, vaan kuolema on yhä täysi mysteeri. Veijon ja Johannan mukaan ulkomailta tilattu koira oli huonossa kunnossa jo, kun he hakivat sen lentokentältä.
...

Tämä alla oleva kirjoitus taas on ainakin kuukausia aiemmin kirjoitettu, eikä ole kommentti yllä olevaan tuoreeseen tapaukseen:

Totuus Johannan koirien kohtelusta Jasmine-siskon blogissa!!! - Jasminin Stalkkeri <3 - Käyttäjiltä - Seiska Live

Anonyymi kirjoitti...

Tuksu, Lola ja seuraava siirto - Hullabaloo - Käyttäjiltä - Seiska Live

Homo kirjoitti...

Multikultti esittää: Lainaa ravintolapäivästä kristitty homo tai trassukupuolinen | MV!!??

Paljastuksia punavihreästä kuplasta – vihreät arvot jylläävät toimituksissa | MV!!??

Nyt kiertää jännä huhu: Fahad Firas meni naimisiin suomalaisen kanssa? | MV!!??

Kosteat neitokaiset, ei muuta kuin iskemään kiinni kuin sika limppuun:

Alaikäisiksi ilmoittautuville matuille liuta ryhmäkoteja pohjoiseen | MV!!??

Anonyymi kirjoitti...

Luonnetodistaja?:

Bella_The_Pug on Instagram: “#interview #interviewaboutmydogs #olliloukola #smartman #thetruth #ollinhaastattelu #johannababydoll #listentothis #finnish”

Bella_The_Pug on Instagram: “#thetruth #interview #interviewaboutmydogs #olliloukola #heknows #johannababydoll”

Satunnaisia linkkejä kirjoitti...

Ilta-Sanomat: Mitä Anttila halusi viestiä näillä nettikaupan teksteillä? – ”Tarkistuksessa käynyt puhtaasti virhe” (21.11.2015)

Anttilan verkkosivuilla vanhempia kehotettiin ostamaan tyttölapsille nukkeja ja prinsessamekkoja ja pojille toiminnallisia leluja. Blogaaja puuttui kirjoituksessaan Anttilan sukupuoliroolittaviin sanavalintoihin.

”Nuket kuuluvat jokaisen tytön lempileikkeihin! Tyttöjen ja poikien leikit erottaa jo varhain, sillä nukkevauvat ja muut hoivattavat kulkevat pienoisen tyttösen kainalossa mukana jo taaperovaiheesta”, luki Anttilan verkkokaupan nukkeja esittelevällä sivuilla vielä lauantaina puoleen päivään saakka. Tekstin lopussa oli lisäys: ”Pojille suosittelemme kauko-ohjattavaa autoa tai uusinta Legopakkausta.”


Emmi Nuorgam: Anttila, are you kidding me? (20.11.2015)

Anonyymi kirjoitti...

Aikoiko ISIS listiä huomenna femakkoämmät, nuo hyödylliset idiootit, jotka vittu limaisena ovat olleet haalimassa näitä ISIS-kyykäärmeitä Eurooppaan?:

Anonymousin hurja väite: Isis suunnittelee iskuja ympäri maailmaa huomenna! | MV!!??

...
Anonymousin julkaisema “iskulista” on seuraava – kaikkia kohteita Anonymous ei väitä 100-prosenttisen varmoiksi:
...
Mielenosoitus: Collectif du Droit des Femmes, group for women’s rights, (Pariisi)
...
Listalla oleva mielenosoitus on jo peruttu Ranskan julistaman hätätilan takia.
...

Anonyymi kirjoitti...

Tämäkin tapaus mocuttaa miettimättä ollenkaan seurauksia:

Pariisi-päiväkirja IV - Ruskeat tytöt | Lily.fi


Anonyymi kirjoitti...

Härregyyd, eukkojen lehdissä ei ole huomioitu edes intersektionaalisuutta ja valkoisen naisen taakkaa ja tarkastettu valkoisen naisen etuoikeuksia! Nyt saatte kyllä luvan pyytää anteekri ja kumartaa nuolemaan kenkiä!:

Valkoisten naisten lehdistä II - Ruskeat tytöt | Lily.fi

...
Tuona aamuna päätin laittaa palautetta. Laitoin viestin facebookin inboxin välityksellä ja näin, että se nähtiin heti. Siinä luki esimerkiksi näin:

”Miten aiotte ottaa huomioon myös meidät muut kuin valkoiset suomalaisnaiset? Me joudumme joka kerta soveltamaan näitä teidän vinkkejänne omiin kehoihimme. Olisiko mahdollista tuottaa sisältöä myös meille, niin että joskus jotkut muut joutuisivat soveltamaan? On todella turhauttavaa, että olemme teille täysin näkymättömiä naisina ja mahdollisina kuluttajina. Mitä aiotte tehdä tälle asialle?”

Kukaan ei ole vastannut minulle kohta viiteen päivään. Sen sijaan sivuille on ilmestynyt juttu maannaisestani, nobelvoittaja Tawakkul Karmanista, ja koko sinänsä ihan hienosta jutusta on nostettu kärjeksi kohta, missä Karman kertoo huivivalinnoistaan:

"Peittävä huivi on muuri. Se tekee naisesta heikon. Kun työskentelee julkisessa ammatissa, viesti ei välity, ellei se ole selvä ja läpinäkyvä."

Minulla ei nyt riitä kapasiteetti kuvailemaan, miten monilla eri tavoilla tässä on menty pieleen. Miten paljon tällainen ylimielinen tapa kertoa tarinoita meistä satuttaa. Miten paljon tällainen esitystapa antaa voimaa rasismille.
...

Anonyymi kirjoitti...

Valkoiset, etuoikeutetut femakot voisivat vaikkapa anteeksipyyntönä ja kädenojennuksena vähemmän etuoikeutetuilla naisille klipsaista vaikka sivuleikkureilla irti klittansa ja trimmata muutenkin pimpparisojaan.