torstaina, lokakuuta 18, 2018

Taloustieteilijän koominen parisuhdeteoria vaimon pitämisestä uskollisena

Sosiaalisen vaihdon teoria sopii mainiosti ihmissuhteiden tarkasteluun. Valitettavasti puhtaan taloustieteen edustajien esittelemät mallit parisuhteista ovat yleensä enemmän koomisia kuin osuvia, kuten Mats Ekmanin väitöskirja osoittaa.

Jotkut taloustieteilijät vertaavat avioliittoa yritykseen, jossa yritetään maksimoida "tuotto" (työnjaolla, yhteisasumisella tms.). Ihan kiva teoria, mutta oletettu tavoite avioliiton "tuoton maksimoinnista" on yksinkertaisesti väärä, vaikkakin talousteorian lähtökohtien mukainen. Kun teorian lähtökohta on väärä, koko teoriassa ei lopulta ole mitään järkeä.

En ole lukenut, enkä jaksa lukea itse Ekmanin väitöskirjaa, joten perustan analyysini Hesarin juttuun aiheesta.

Huomioita Mats Ekmanin väitöskirjasta

Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin
Ensinnäkin, Hesarin jutussa ei sanota selkeästi, että kyse ei ole tietoisesta motiivista. Tuskin kukaan mies miettii tietoisesti, että "jos ansaitsen paremmin", vaimo pysyy todennäköisemmin uskollisena. Tuskin kukaan uskottomuutta harkitseva nainenkaan miettii tietoisesti, että "enpä taida nyt pettää, kun oma mieheni ansaitsee paljon rahaa".
uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

Jos biologiaa mietitään, niin miehet hankkivat resursseja pohjimmiltaan saadakseen naisia - enemmän ja tasokkaampia. Partnerin uskollisena pitämiseksi käytössä on mustasukkaisuus ja siitä seuraavat rankaisumallit.

Uskotonta vaimoa saattaa uhata ero, jos hän jää uskottomuudesta kiinni, mutta useinhan vaimo on jo tuolloin saanut puolet miehen omaisuudesta itselleen, joten kulutusmahdollisuuksien rajoittamiseen tuskin on mahdollisuuksia.  Uskottomuudesta kärähtänelle vaimolle tulee monenlaisia seuraamuksia, mutta kuinka usein kulutusmahdollisuuksien vähenemistä?

Vaimon uskottomuus johtuu pääasiassa 4 seuraavasta seikasta, eikä miehen tulotasolla ole asiaan mitään merkitystä.
  1. Tilaisuus olla uskoton.
  2. Avioliiton huono henkinen tilanne.
  3. Vaimon luonne, ekstrovertti, impulsiivinen tms. 
  4. Vaimon libido.
Yhtä hyvin voisi myös väittää, että aviomiehen paljon pienempi omaisuus vähentää vaimon todennäköisyyttä uskottomuuteen, koska erossahan vaimo joutuisi jakamaan rahansa miehen kanssa.

Voidaan miettiä myös yleistä stereotyyppiä, jossa high maintenanse vaimo on hankkinut itselleen koko ajan työtä tekevän rikkaan tollon puolisokseen, jolta vaimo ei saa kuin rahallista tyydytystä. Silloin on olemassa oivalliset puitteet pettämiselle.
Väitöskirjan mukaan mies yrittää estää naisen uskottomuuden niin, että hän ansaitsee vaimoaan enemmän tai vähintään puolet kotitalouden tuloista. Näin vaimon elintaso uhkaa pudota, jos hän on uskoton.
Anteeksi vaan, mutta noin ilmaistuna lause vaikuttaa enemmän komiikalta kuin tieteeltä.

Jos mies haluaa mahdollisimman uskollisen vaimon, kannattaa ottaa introvertti "ei minkään näköinen" hissukka, joka ei edes pidä seksistä. Jos mies haluaa riskeerata vaimon uskottomuuden suhteen, kannattaa ottaa häilyväinen, hyvännäköinen, tatuoitu, ekstrovertti nymfo, joka pyörii yöaikaan miesvaltaisissa piireissä.

Ja jos mies mielii pitää vaimon mahdollisimman varmasti uskollisena, kannattaa muuttaa Iraniin ja omaksua siellä käytetyt keinot vaimon uskollisuuden takaamiseksi. Ne ovat joka tapauksessa noin 1000 kertaa tehokkaammat kuin ahkera työnteko.

Todellisuus on luultavasti päinvastainen tutkimuksen tuloksen kanssa


Veikkaan, että suurimmassa vaimon uskottomuuden vaarassa ovat ahkerasti "aina" töitä tekevät miehet, joita rahan ansaitseminen kiinnostaa liikaakin. Eli runsas rahan ansaitseminen ei suinkaan ehkäise uskottomuutta, vaan pikemminkin aiheuttaa sitä.