tiistaina, toukokuuta 20, 2003

Kari Kiianmaa kertoo 17.5 Keskisuomalaisessa parisuhteen valtataistelusta. Kun kuherruskuukausi on ohitse, alkaa taistelu vallasta. Tällöin kumpikin pyrkii muuttamaan toisen sellaiseksi, millainen itse haluaisi tämän olevan.

Valtaistelun lopputulos määräytyy sen mukaan, miten sopeutuvia suhteen osapuolet ovat. Jotta suhteella olisi onnistumisen mahdollisuus, vähintään jomman kumman on oltava sopeutuvaa tyyppiä. Jos itse ei ole ollenkaan sopeutuva, niin olisi syytä pyrkiä valitsemaan vastaavasti sopeutumiskykyisempi partneri.

Sopeutumiskyvyn puute tulee selvästi esiin Mintun selibaattipäiväkirjan osassa 3. Ei ole oleellista kuka valtataistelun aloittaa, sillä se tulee ennenpitkään kuitenkin. Oleellista on se, kumpi sopeutuu. Minttu päivittelee sitä, että naisen alistumista miehen komentoon pidetään normaalina. Ei se ole sen normaalinpaa kuin miehen alistuminen naisen komentoonkaan. Naiset eivät vain usein huomaa omia vallankäytön muotojaan, koska he pitävät niitä "luontaisina" käytösmuotoinaan, siinä missä mies käyttää valtaa harkitummin. Naisen vallankäyttöä voi olla esimerkiksi se, että seksi ei enää kiinnosta kumppanin kanssa. Se, että kyse on luontaisesta kiinnostamattomuudesta, ei tee vallankäytöstä juuri yhtään vähäisempää tai hyväksyttävämpää verrattuna siihen, kuin että nainen vain pihtaisi tahallaan.

Mintulla virhe on tapahtunut jo parinvalintaviheessa. Hänellä on ilmeisestikin taipumuksenaan valita kumppaneikseen voimakastahtoisia miehiä tai liian korkean markkina-arvon omaavia miehiä, mikä on hänen tapauksessaan selkeä virhe, sillä hän ei itse ole alistuva tai riittävän sopeutumiskykyinen persoona. Jos kumpikaan ei ole sopeutumiskykyinen, parisuhde on tuomittu epäonnistumaan. Suomessa on yllin kyllin heikkotahtoisia miehiä, jotka kykenisivät suhteeseen Mintun kanssa, mutta he eivät ilmeisesti Mintulle kelpaa, kuten hän toisaalla antaa ymmärtääkin. Vaihtoehdoksihan ei sitten jää muuta kuin pidättäytyminen suhteista.

Jos henkilö ei osaa valita itselleen soveltuvia kumppaneita tai on liian ronkeli, vaikka tietääkin, että tietyntyyppiset kumppanit ovat hänelle vääriä, niin ei kannattaisi kauheasti valittaa maailman ja muitten pahuutta, vaan tarkastella itseään ja etsiä vikaa sieltä suunnasta. Kari Kiianmaan sanoin: "On otettava vastuu omasta onnellisuudestaan".

Ei kommentteja: