perjantaina, toukokuuta 02, 2003

Toimiiko ihmissuhdekirjallisuus? Moniko on saanut avun tankkaamalla Marsia&Venusta? Ovatko ihmissuhdekirjat hömppää ja jos ovat, niin mitä sillä tarkoitetaan? Mielestäni ihmissuhdekirjoja voi aika osuvasti verrata laihdutuskirjoihin. Kaikilla laihdutuskirjoilla laihtuu - ainakin teoriassa, mutta mukana on suuri JOS. Siis JOS noudatat kaikkia kirjan ohjeita, laihdut. Ohjeet ovat hyvin triviaaleja ja periaatteessa jokaisen toteutettavissa: 1)Älä syö suklaata(no, annan patukkani koiralle) 2)Harrasta arkiliikuntaa(kävelenpä portaat) 3) Syö pieniä annoksia(no, syön vain yhden leivän ja vähän kevytjuustoa päälle). Helppoa, eikä totta? Miksi ympäristömme ei sitten ole kansoitettu laiheliineilla, vaikka laihdutusoppaiden neuvot ovat toimivia ja ohjeet yksinkertaisia?

Vika on siinä, että oppaissa ei oteta huomioon sitä, miltä ihmisestä tuntuu(eikä se tietysti olisi mahdollistakaan) eri aikoina. Silloin kun ihminen itseinhossaan on motivoitunut laihdutukseen, hänestä tuntuu, että hän kyllä tekee mitä tahansa vaaditaan laihtumiseen - popsii rehuja ja jumppaa. Ennen pitkää ja useimmiten varsin lyhyeen tulee päivä, jolloinka mieli on maassa ja elämä vituttaa. Oppaat eivät ota tuota tilannetta huomioon riittävällä tavalla, eikä se varmaan olisi mahdollistakaan. Kun masentaa, niin kuinka moni jaksaa syödä päivälliseksi sen oppaan suosittaman salaatinlehden ja illalliseksi juoksemaan maratonin(siltä apean ajatus kuntoilusta ainakin tuntuu)?

Ihmissuhde- ja laihdutusoppaat toimivat teoriassa, mutta eivät käytännössä. Laihdutusopas on paikallaan vain silloin, jos ihmiseltä todellakin puuttuu tietoa laihtumiseen vaikuttavista tekijöistä ja jos hän syönyt kilon voita ja pähkinöitä päivässä. Missään oppaissa ei neuvota, kuinka ohjeita jaksaisi noudattaa huonoina päivinä. Miksi? Siksi, että sellaisia neuvoja ei ole olemassa. Oppaita on mukava lukea ja ne antavat sisältöä elämään lyhyellä tähtäimellä, mutta pitkäaikaista apua on turha odottaa. Pitkäaikainen apu edellyttää työtä ja itsensä muokkaamista. Sitä varten ei vain valitettavasti ole olemassa juuri mitään oppaita.

Ei kommentteja: