maanantaina, kesäkuuta 23, 2003

Hakukoneet ja optimointi

Hakukoneista ja varsinkin Googlesta on ollut juttua viime aikoina blogeissakin. Huhutaan, että blogit siirrettäisiin Googlessa omaan osastoonsa, koska ne häiritsevät muitten tärkeämpien sivujen löytymistä. Idea on ihan hyvä, jos tuolla tarkoitetaan sitä, että nettipäiväkirjat siirrettäisiin omaan osastoonsa. Ongelma tulee vastaan siinä, mitkä blogit ovat nettipäiväkirjoja ja miten nettipäiväkirjat erotellaan muista sivuista? Vaikka minäkin kirjoitan Bloggerilla ja Blogspotilla, niin en pidä omaa sivuani millään muotoa päiväkirjana, enkä halua tulla luokitelluksi päiväkirjakategoriaan. Löytyisikö ratkaisu ihmisvoimin kerätyistä linkkikirjastoista?

Googlen pitäisi olla "paras" hakukone. Tämä sivu löytyy hausta sanalla "ihmissuhteet" yleensä noin 50 paikkeilta. Tässä vaiheessa tietenkin huomautatte - aivan aiheesta - että varmaan on olemassa parempia ihmissuhdesivustoja, joten tämä sivu on ihan sille kuuluvalla paikallaan. Juu, pitää hyvinkin mahdollisesti paikkansa, mutta miksi ihmeessä olen ollut jossakin vaiheessa ykkösenä tai ainakin kolmen joukossa hakusanoilla "mika muranen", "falmawen", "matkagrilli" tai sanayhdistelmillä "luomussa on ideaa" ja "lihavat naiset kuvia", varsinkin, kun mielestäni luomussa ei ole ideaa, eikä sivuillani ole ollenkaan kuvia tyypillisistä feministeistä?

Sitten päästäänkin hakukoneoptimointiin. Ymmärrän valitettavasti ohjelmoinnista suunnilleen saman verran, kuin mitä feministi ymmärtää tasa-arvosta. Olen lukenut mielenkiinnolla Nicklas Kosken hakukoneisiin keskittyvää blogia ja sieltä löytyviä linkkejä. Hyviä artikkeleita hakukoneoptimoinnista löytyy myöskin ainakin Pinseristä ja Perhosesta. Kiinnostava metatagiarviointikone(hyödyllisyydestä en tiedä) löytyy Bravenetistä(pop uppeja odotettavissa!).

Mitä olen asiaa ymmärtänyt, niin toivotun hakusanan pitäisi löytyä sivulta monta kertaa: Sivun nimestä, otsikoista, tekstistä ja kaikkialta muualta. Ajatuksenani olisi tarkoitus parantaa sivuni hakusijoitusta Googlessa oleellisten sanojen osalta, jotka saattaisivat houkutella uusia samoista asioista kiinnostuneita kävijöitä sivulleni. Vaihdoin titleksi "ihmissuhteet ja tasa-arvo", sekä aloitin juttujen otsikoinnin kokeilumielessä. Tarkoitus olisi seurata jonkin aikaa, onko säädöistä apua googlesijoitusten parantamisessa. Jos jollakulla on antaa vinkkejä sivuani ja hakukoneoptimointia ajatellen, niin antaa tulla vaan. Huomasin tuossa muuten, että sivuni näkyy melkoisen väärin ainakin arkistojen osalta Opera 6.01:ssä. Onko muissa selaimissa näkyvyysongelmia sivuni kanssa ja mitä asialle voisi tehdä?

Ei kommentteja: