perjantaina, heinäkuuta 18, 2003

Ellit vastaan nyyssit

Miksi Ellit toimii ihmissuhdekeskusteluryhmänä paremmin kuin nyyssit, vaikka nyyssien käytettävyys(nyyssienlukijalla) on paljon parempi? Miksi Ellit vetää naisia puoleensa siinä missä nyyssit karkottavat heidät? Miksi kaiken sortin epäoleellinen jankkaaminen on yleisempää nyysseissä yleensäkin, vaikka käytettävissä onkin killfile häiritsevien kirjoittajien poistamiseksi näkyvistä?

Nyyssien ihmissuhdekeskusteluissa on mukana paljon omilla nimillään kirjoittavia, mikä tekee sen, että he eivät keskimäärin avaudu kovin innokkaasti omista ihmissuhteistaan, mikä taas tekee keskustelusta analyysipainotteista kokemuspainotteisuuden sijaan. Analyysipainotteisuus on tyypillisempää miehille, jolloinka keskustelusta tulee miehiä suosivaa ja monien naisten mielestä liian "kovaa". Keskimäärin naisten tavoite on hakea ihmissuhdekeskusteluista hyväksityksi tulemisen ja kaveruuden kokemuksia. Heitä ei niinkään kiinnosta "absoluuttinen totuus". Naiset haluavat kuulla lohdutuksen sanoja, eivät sitä, että "olet läski ja saadaksesi miehiä sinun pitää laihduttaa".

Nimillään kirjoittavien, suhteellisen rajatun kirjoittajajoukon ja pitkien kirjoitushistorioiden takia nyyssien ihmissuhdekeskusteluista tulee helposti hyvin personoituja asiakeskeisyyden sijaan. Tuollaisessa keskustelussa miehillä on mahdollisuus käyttää valtaa suhteessa naisiin niin, että se tuntuu naisista henkilökohtaiselta häirinnältä. Siinä missä miehet ovat tottuneet sapelien kalisteluun, niin harvat naiset pystyvät käsittelemään hyökkäykset ja loukkauksiksi tulkitsemansa asiat persoonansa ulkopuolella. Vain kovapintaisimmat jäävät, mikä tekee keskustelun muutenkin pienestä naisotoksesta vääristyneen ja koko ihmissuhdekeskustelusta vääristyneen "todellisiin" ihmissuhdeongelmiin verrattuna.

Elleissä kirjoitetaan nimimerkeillä ja kirjoittajia on varsin runsaasti kaikilta tasoilta. Keskustelut eivät personoidu siinä määrin kuin nyysseissä ja tilaa jää naisten toistensa kehumiselle ja lohduttelulle. Lopputuloksena kohtuullisen suuri osa keskusteluista on tasokkaita, mielenkiintoisesti ja laaja-alaisesti ihmissuhdekenttää tarkastelevia. Miehille ei jää samanlaista mahdollisuutta käyttää naisista häiriköinniltä tuntuvaa valtaa, koska nimimerkkejä on paljon ja ne eivät yksilöidy niin helposti joihinkin henkilöihin.

Ei kommentteja: