torstaina, elokuuta 21, 2003

Valitse blogillesi sopiva nimi

Valkoinen tausta, mustat kirjaimet tuskailee tekotaiteellista nimivalintaansa. Tuossa nimessä on tosiaan ripaus taiteen havinaa. Minua siinä häiritsee hiukan sen istumattomuus suuhun, loppusoinnittomuus ja sisällön kuvaamattomuus, vaikka se ei bloginimenä olekaan huonoimmasta päästä. Tommipommi on tosiaan hiukan lapsellisen kuuloinen nimi, mutta erottuva ja soinnikas.

Omalla nimellään kirjoitettavat blogit ovat parhaimmillaan silloin, kun ne kertovat kirjoittajan elämästä tai siihen liittyvistä asioista. Ilkka Kokkarinen on siinä mielessä hyvä valinta nimeksi, että blogi sisältää kirjoituksia Ilkan elämästä, työstä ja aatteista. Nicklas Koski ei toimi nimenä niin hyvin, koska blogin sisältö ei kerro Nicklaksesta, vaan hakukoneista.

Väärien ajatusten kata-logi on hyvä nimi, koska se kuvaa blogin sisältöä varsin osuvasti. Ikuinen kahvitauko ja Asento! ovat rajalliseen aihepiiriin keskittyneitä, mihin tarkoitukseen nuo nimet sopivat mainiosti.

Kysyn vaan on turhan valju ja epäkuvaava nimi blogille, kuten kirjoittavalle nimimerkillekin. Naiskansalaisen diary on nimenä aika kuvaava, mutta eri kielistä yhdisteltyjä nimiä kannattaa käyttää varoen. Plöki tuo mieleen kapinallisuuden(ja pönttöön plötsähtävän pötkäleen) verrattuna pehmeämpään "blogi"nimeen, mikä on sinällään onnistunut valinta. Maalainen on puoliksi onnistunut nimi. Kyse on yhdensortin maalaiselämästä, mutta ei sellaisesta maalaisuudesta, joka nimestä tulee mieleen. Provokaatio on ihan osuva nimi, vaikka sisältö ei taidakaan provosoida juuri ketään. Murhaajan muotokuva on turhan häiritsevä nimi, paitsi siinä tapauksessa, että blogia tosiaan kirjoittaa itsestään kertova murhaaja sellin nettipäätteeltään.

Aika ja Timo oli ennen nimeltään Timo ja Aika, mutta kun jälkimmäinen oli ilmeisesti itseään korostavan epä-älyllinen, niin se oli vaihdettava nykyiseen nimeen. Nimi sopii ihan hyvin älyllisen leikittelyn otsikoksi. Outoa taigaa kuuluu onnistuneisiin sanaleikittelynimiin, kuten myöskin Suuellen. Selfdestruct on turhan hämäävä antaessaan kuvan vääräkielisestä blogista. Suomenkielisiä blogeja lukevat sivuuttavat turhan helposti vilkaisemattakaan vääräkielisyyteen viittaavat bloginimikkeet. Blogin nimestä olisi hyvä käydä ilmi ainakin epäsuorasti, millä kielellä se on kirjoitettu. Legenda kertoo, että Tiramisu koostuu kahdesta eri kirjoittajasta, mutta minusta tuo nimi kuulostaa lähinnä jäätelöltä.

Kasa ja Näkymä rannalta kirjoittavat monista eri aihepiireistä, jotenka ytimekkään, mutta eriytymättömän nimen käytölle on perusteet. Roklintu sisällyttää kätevästi aihepiirinsä omaperäiseen nimeen. Kobaia tarkoittaa varmaan jotakin(mitä?), mutta on hiukan ylitaiteellinen tuplaii-pisteineen. Sinulle jota en vielä tunne on ihan nätin runollinen nimi, mutta niin seksissäkin kuin bloggaamisessakin - pitkä ei kelpaa naisille.

Yhteenveto: Kuvaava yksinkertainen bloginimi on aina hyvä valinta. Oma nimi käy myöskin blogin nimeksi ihan hyvin ja erityisen hyvin silloin, kun blogi kertoo henkilön omasta elämästä. Tekotaiteellinen blogin nimi sopii tekotaiteellisille kirjoittajille, ei muille. "Sarjamurhaajan blogi"-tyyppiset nimet sopivat vain elämästään raportoiville sarjamurhaajille. Erittelemätön nimi sopii laaja-aiheisille yleisblogeille. Blogissa käytetty kieli tulisi käydä ainakin epäsuorasti ilmi blogin nimestä. Nimen tulisi olla mahdollisimman lyhyt ja mieleenjäävä. Nimi ei saa olla liian pliisu tyyliin "Just joo".

Ei kommentteja: