maanantaina, syyskuuta 01, 2003

Mensa hallitukseen?

Kysyn vaan kyselee, mitä tapahtuisi jos fiksut hallitsisivat maailmaa? Fiksut itse asiassa hallitsevat aika suurta osaa maailmasta ja Suomea. Siis sellaiset ihmiset, joita voisi kutsua sanalla fiksu varsinkin, jos he eivät olisi ryvettäneet itseään politiikassa. Riitelevää mensalalaista ei voi kutsua fiksuksi. Älykkäät ihmiset ihmiset eivät hallitse maailmaa, sillä saavuttaakseen kansan suosion ihmisen tulee olla fiksu.

Tuntematta mensalaisia sen tarkemmin voisin kuvitella, että mensa on täynnä älykkäitä ihmisiä, joilta fiksuus puuttuu. Ihmisiä, joille on tärkeintä tuntea olevansa älykkäitä monien muiden asioiden - kuten sosiaalisen kanssakäymisen taitojen - kustannuksella. Jos älykkyys pelkästään riittäisi tekemään ihmisestä menestyjän, niin mensa tuskin olisi puolillaan menestymättömiä ja alempitasoisia henkilöitä(veikkaus asiaa tuntematta). Älykkäät ja menestyvät ihmiset eivät jaksa innostua mensalaisuudesta, koska he ovat valjastaneet lahjansa tuottavampiin tarkoituksiin. Älykkyys pelkästään tekee ihmisestä hyvän kompien ratkaisijan, mutta jos älykkään imagon vaalimisesta tulee itsetarkoitus, niin elämä saattaa mennä "turhanpäiväiseen" oman älykkyyden korostamiseen oikeasti elämässä tarpeellisten taitojen hankkimisen kustannuksella.

Sinällään on mielenkiintoinen kysymys, tulisiko mensalaisista hyviä hallitsijoita? He ovat varmaan riitaisia omissa mensalaiskahakoissaan, mutta sehän johtuu lähinnä siitä, että heillä on vain äly ilman vastuuta, eikä heillä ole tarvittavia sosiaalisia taitoja valtaan pääsemiseksi. Ehkäpä mensalaiset ryhdistyisivät valta- ja vastuuasemaan päästessään ja alkaisivat käyttää älyään yhteisen hyvän edistämiseen. Alhaisesta statuksesta ja korkeasta älystä johtuneet ristiriidat häipysivät taivaan tuuliin. Toinen vaihtoehto olisi, että mensalaiset turhautuisivat ja menettäisivät malttinsa entistä enemmän huomatessaan, että politiikassa älyllinen perustelu olisi samoissa lähtökohdissa älyttömien perustelujen kanssa. Mensalainen lamaantuisi huomatessaan, että "väärä" logiikka veisi useasti voiton demokraattisessa päätäntäjärjestelmässä.

Kysyn vaan ei lue Seiskaa, Ohota tai Katsoa kuin krapulapäissään. Minä luen kaikkia noita aina kuin käsiini saan. Oleellistahan noissa lehdissä ei ole niiden juttujen oikeellisuus tai juttujen syntytavan rehtiys, vaan niiden tosi-tv tyylinen viihdyttävyys faktaa ja tekaistua näyttelyä sekoittamalla. Inhimilliset draamat kiinnostavat ihmisiä, kuten Matin ja Mervin ihmeelliset seikkailut osoittavat. Voiko hauskempaa kuvitella kuin Matin Seiska-lehden kuvassa osoittamassa Jyväskylän oikeustaloa sanoen: "Tuonne minä haastan Mervin!"

Ei kommentteja: