maanantaina, syyskuuta 01, 2003

Moukarinheitto harrastuksena

Yleisurheilulla menee huonosti ja tutun kaavan mukaan lääkkeeksi vaaditaan lisää rahaa. Tapio Korjus perustelee vaatimuksensa seuraavasti: "Koska suomalaisen arvokisavoitto on meistä jokaiselle todellinen paukku." Voin ilmoittaa tässä ja nyt Tapiolle, että huippu-urheilijoiden tukemiseksi käytetyt rahat eivät ole ainakaan minulle mahdollisen paukun arvoisia. Koko huippu-urheilun tukemisen voisi lopettaa ja laittaa rahat harrasteurheiluun. Miksi ihmeessä Suomen pitää väkisin pärjätä huippu-urheilussa ja miksi juuri yleisurheilussa?

Yleisurheilun harrastajakatoa selitetään sillä, että se ei ole trendikästä. Siinä on varmaan osittain perää, mutta pizzasukupolven katoaminen radoilta johtuu myöskin yleisurheilun vaativuudesta ja lajin armottomuudesta. Useimmat yleisurheilulajit vaativat sopivan vartalotyypin. Sen vuoksi Timo Jutila rupesi jääkiekkoilijaksi, eikä korkeushyppääjäksi. Jääkiekkoa voi pelata menestyksellä läskinä, mutta kaikkia yleisurheilulajeja ei voi. Yleisurheilussa ei myöskään voi sinnitellä joukon jatkona, kuten monissa joukkuelajeissa ja sitten juhlia mestaruutta kuin voitto olisi lähinnä omaa ansiota. Monet yleisurheilulajit eivät sovi harrastukseksi. Montako moukarinheiton harrastajaa tunnette?

Rosa Meriläinen kirjoittaa feministisen teorian mukaisesta naisten kaksoistaakasta - siitä kun naisen pitää hoitaa työ ja koti. Kolmoistaakassa naisen pitää noitten lisäksi hoitaa ulkonäkönsä. On oikeastaan kauheaa, että naiset pakotetaan kirveellä uhaten tuollaisen kolmoistaakan uhreiksi samalla kun alempitasoiset miehet selviävät samaan aikaan miltei nolla-taakalla. Alempitasoisilla miehillä ei ole perhettä, heidän ulkonäkönsä ei kiinnosta ketään ja työnkin kanssa asiat ovat hiukan niin ja näin. Feministisen teorian mukaan nolla-taakkaisilla alempitasoisilla miehillä asiat ovat loistavasti. Yhteiskunnan olisi tartuttava toimeen ja vapautettava naiset kolmoistaakan orjuudesta antamalla heille samat vapaudet kuin mitä alempitasoisilla miehillä on.

Rosa kirjoittaa: "On vaikea uskoa, että keskiverron tamperelaisnaisen lookin saavuttaminen on ollut kovinkaan työläs prosessi." Ei varmaan olekaan, mutta alempitasoisen miehen lookin tavoittamiseen tarvitaan aikaa ja vaivaa: Kulahtanut tuulipuku trendikkäästi puolessa perseessä, krapulainen harhaileva katse, kolmekymmentä kiloa ylimääräistä ihraa, pakkien myötä rapautunut itsetunnoton yleisilme ja kolmoistaakasta vapaa perusonnellisuus.

Ei kommentteja: