maanantaina, lokakuuta 27, 2003

Toinen sukupuoli

Simone de Beauvoir on kirjoittanut feminismin klassikkokirjan Toinen sukupuoli. Kirjasta löytyy laadukasta ja mielenkiintoista historiallista tarkastelua naisten miesten välisiin suhteisiin eri kulttureissa. Kirjasta käy myöskin selkeästi ilmi, että mies- ja naisblogistien välinen konflikti ei ole mikään uusi tämän päivän ilmiö.

"Jacques Olivier kirjoitti vuonna 1617 teoksen Naisellisen epätäydellisyyden ja kierouden aakkoset(liekö kyseessä ollut joku Panun esi-isä?). Kannessa oli piirros harpyijankätisestä naisesta päällään irstauden sulat kyhjöttämässä kanankoivilla, koska kanan tapaan nainenkin on huono taloudenhoitaja. Jokaisen kirjaimen kohdalla paljastettiin yksi naisten vioista. Madamoiselle de Gournay vastasi teoksellaan Miesten ja naisten tasa-arvoisuus."

"Cornelius Agrippa todistaa naisten ylemmyyden: Miehen jälkeen luotuna nainen on miestä täydellisempi. Vedessä nainen kelluu, mies vajoaa."

"Ajan aktiivisin feministi Poulain de la Barre julkaisee 1673 teoksen Molempain sukupuolten tasa-arvoisuudesta. Hänen mielestään miehet ovat aina suosineet voimakkaampina omaa sukupuoltaan. Mikään ei todista naisten olevan miehiä alempiarvoisia."

"Montesquieu ilmoittaa kovin ristiriitaisesti, että naisten tulisi olla miehelle alistettuja kotona, mutta muuten he kyllä ovat sopivia poliittiseen toimintaan. On luonnon- ja järjenvastaista, että naiset hallitsevat kotona, mutta sen sijaan ei se, että että he hallitsevat imperiumia."

Auguste Comte kirjoittaa: "Naisellisuus on jatkuvaa lapsuutta ja erottaa naisen rodun ihannetyypistä. Tämä biologinen lapsekkuus näkyy myös älyn heikkoutena."

Balzac kirjoittaa: "Mies antaa naiselle periksi kaikissa vähäpätöisissä asioissa. Naiset pyritään vapauttamaan kaikista raskaista tehtävistä ja huolista. Toivotaan, että tällä tavalla petkutettuina ja helpolla elämällä houkuteltuina he omaksuvat heille varatun äidin ja kodinhoitajan roolin. Kasvatus ja loiselämä tekevät porvariston naistet miehestä riippuvaisiksi."

Bernard Shawn: "On helpompi sitoa ihminen kahleisiin kuin vapauttaa hänet sellaisista kahleista, jotka suovat hänelle arvonantoa. Porvariston nainen pitää pitää kahleistaan, koska hän pitää eduistaan."

"Voi raukkaa naista ken kynään tarttuu
Hän olento pöyhkeä on niin
Ettei millään rikostaan sovittaa saata!"

Ei kommentteja: