torstaina, lokakuuta 30, 2003

Tunne itsesi, suomalainen

Liisa Keltinkangas-Järvinen on kirjoittanut kirjan Tunne itsesi, suomalainen. Vastakkaisista odotuksista huolimatta kirja vaikuttaa mainiolta. Seuraavassa otteita kirjasta: "Jos ihminen ei tunne itseään eikä juuriaan, hänen minänsä on jatkuvasti uhattuna. Hän on kuin lastu lainehilla, ulkopuolelta tulevien muotivirtausten johdateltavissa ja avuton omissa ratkaisuissa. Tällaiselle itsestään ja minuudestaan epävarmalle ihmiselle on annettu muodikas nimi: hän on trenditietoinen."

"Trenditietoinen ihminen saattaa pitää itseään yksilöllisenä, mutta hänen yksilöllisyytensä on kyseenalaista. Hänethän voisi korvata kenellä tahansa samanlaisella ajan hengen mukaisella ihmisellä."

"Kun ihmisiltä kysytään, onko suomalaisilla huono itsetunto, he vastaavat tavallisesti myöntävästi. Kun kysytään, onko heillä itsellään heikko itsetunto, vastaus on tavallisesti ei. Heikko itsetunto kelpaa siis selittämään muiden käytöstä, mutta ei vastaajan omia ratkaisuja."

"Oman kulttuurin ikivanha herättää helpommin kritiikin ja terveen järjen. Ihminen voi menettämättä kasvojaan kertoa luottavansa ikivanhoihin itämaisiin rohtoihin, mutta miten häneen suhtauduttaisiin jos hän sanoisi käyttävänsä tulehduksen hoitoon lehmänlantahaudetta, ikivanhaa suomalaista parannuskeinoa."

"Ihmisen valinnanvapaus oman elämänsä suhteen on nykyään melko vähäinen. Tätä ei aina tiedosteta tai ei haluta myöntää, koska se ei sovi ajatukseen yksilöllisestä vapaudesta tai itsensä toteuttamisesta. Ihmiset tulevat harvoin ajatelleeksi, kuinka vähäisestä määrästä ajankäyttöään he voivat todellakin itse päättää. On paradoksaalista, että päättävässä asemassa oleva ihminen on kaikkein pahimmin ajankäyttönsä vanki."

"On hyvä, että nykyaika on onnistunut kääntämään kiireen merkityksen päälaelleen ja tehnyt siitä hallinnan menetyksen sijaan hyveen ja menestyksen tärkeyden mittarin. Muuten ihmiset alkaisivat kapinoida ja ahdistuisivat enemmän rajallisista mahdollisuuksista päättää elämästään."

Ei kommentteja: