torstaina, lokakuuta 16, 2003

Yliopiston huono työilmapiiri

Ilta-Sanomien keskustelussa ruoditaan yliopiston huonoa työilmapiiriä ja vikoja ankarin sanakääntein. Tässä lainauksia tuosta keskustelusta.

"Työntekijöiden oletetaan pysyvän omissa kammioissaan tyytyväisinä ja uskovan, että johto kyllä hoitaa asiat parhain päin...Mihinkään ylemmille tahoille et voi valittaa, koska hyvin luultavasti se taho jolle pitäisi valittaa on pomosi kalakavereita."

"Yliopistoihin linnoittautuneet stalinistit ovat pääosin pelkästään huvittavia, feminatsit taas miesvihassaan ja rajoittuneisuudessaan muodostavat vaikean ongelman työyhteisössä...Onneksi "tytöttely" saa nämä vihaiset feministit yleensä kirkumaan ja riehumaan omaan "koppiinsa" ja työilmapiiri on taas hetkeksi saatu pelastettua."

"Yliopistoissa 95 prosenttia työstä on täysin turhaa ja arvotonta ja veronmaksajien kalliisti kustantamaa ja ylläpitämää tittelihierarkiaa josta tiede on kaukana...Alipalkattujen akateemisten yhteisöissä ihmisten pätemisen tarve on suunnaton ja elämätöntä elämää kompensoidaan itsetehostuksella ja muiden pompottamisella."

"Opiskelijan näkökulmasta olen kokenut yliopistomaailman aina henkisesti ahdistavaksi ja miettinyt, että tulisin hulluksi, jos joutuisin työskentelemään siellä. Tätä mieltä ei valitettavasti virallisesti saa olla, koska akateeminen maailma on tabu, jota ei saa arvostella. En ole koskaan oppinut ymmärtämään, miten joku voi edetä professoriksi ilman minkäänlaista sosiaalista tajua."

"Akateeminen tutkinto ei kulje aina käsi kädessä inhimillisen käytöksen kanssa. Joskus tuntuu, että asia on jopa päin vastoin: kymmenen vuotta kirjastossa viettänyt nipo on harvoin valmis ihmisten johtamiseen."

"Onko näin pienellä maalla kuin Suomi varaa elättää lukemattomia määriä suomen kielen tutkijoita, ketun hännän tutkijoita, havunneulasten tutkijoita, jäkälien tutkijoita, eri vuodenaikojen säiden tutkijoita ym. tutkijoita esikuntineen."

"Eräs tuttavani sanoi yliopiston virkoja "suojatyöpaikoiksi". Tavallaan se on totta. Assistentin tai lehtorin hommista dosentuurin kautta professuuriin myötäpäivään kerien, ja olet aika lailla systeemin tuote. Vahinko laitetaan aina kiertämään. Olen itse ollut läsnä yliopiston mukamas-asiallisissa tilaisuuksissa, jotka ovat olleet pelkkää sadistista kiusantekoa monille."

"Se kohtuuttomiin mittoihin menevä professorin suoranainen nuoleskelu ( anteeksi vain karkea ilmaus ) jota meidänkin laitoksellamme näkee henkilökunnan tekevän, on kyllä täysin mahdotonta käsittää. En ole vielä koskaan ( olen ollut jatko-opiskelijana useamman vuoden ) kuullut kenenkään laitoksen henkilökuntaan kuuluvan olevan eri mieltä proffan kanssa. Eivät kai raukat uskalla. Ilmapiiri on kuin jossakin natsien keskitysleirillä, vaikka proffa oman vakaumuksensa puolesta kallistuukin enemmän sinne vasemmalle laidalle ( onpa yllätys Suomessa, eikös niin? )."

"Tuo 5 % on varmaan aika lähellä sitä mistä "työstä" on todellista hyötyä yhteiskunnalle. Yliopistolaitos elää edelleen 100 vuoden takaisessa ajassa. Ja tulee yhteiskunnalle kalliiksi puuhasteluksi koska suurin osa siitä on todella turhaa ja hyödytöntä."

"Valtaosa henkilökunnasta saisi potkut muutamassa viikossa yksityisellä sektorilla koska sosiaalisia taitoja ei kerta kaikkiaan ole. Olen työskennellyt 6-7 laitoksella kahdenkymmenen yliopistovuoden aikana ja eräät laitokset ovat kuin introverttien ja vanhan tutkimuskaluston säilytyspaikkoja."


Käsitykset humanismistakin saavat vahvistusta: "Öhöm.. itse edustan humanistista tieteenalaa, ja meidän laitoksemme edessä totisesti on komea tupakkarinki. Katsos kun tiedostavan humanistin rooliin kuuluu polttaa ja olla silleen dekadentti."

Ei kommentteja: