torstaina, joulukuuta 25, 2003

Tiedostamaton

Tiedostamaton.netistä löytyy mielenkiintoisia artikkeleita tiedostamattoman ajattelun merkityksistä ja muustakin: "Tiedostamattomat ilmiöt ja tunteet vaikuttavat siihen, mikä valikoituu tietoisuuden sisällöksi, eli mitä tehtävää tai kysymystä tietoinen ajattelu alkaa selvittää."

"Pupillien koko heijastelee tunnetilaamme siten, että pääsääntöisesti miellyttävien ja pidettyjen asioiden näkeminen laajentaa pupilleja, kun taas epämiellyttävien asioiden näkeminen supistaa pupilleja. Tämän vaikutuksen lisäksi, pupillien kokoon tietenkin vaikuttaa valon määrä. Hessin tutkimusten mukaan kuvan, jossa pupillit on retusoitu suuremmiksi, nainen arvioidaan miesten arvioissa "pehmeämmäksi", "Enemmän naiselliseksi" ja "viehättävämmäksi". Sama kuva pienillä pupilleilla arvioitiin "kovaksi", "itsekkääksi" ja "kylmäksi". Pupillien koon havaitseminen on tiedostamatonta. Samaten pupillien koon meissä synnyttämä kokemus toisesta ihmisestä voi olla tietoinen. Olemme tietoisia siitä tulkinnasta, joka pupillien koon havaitseminen meissä synnyttää, mutta emme siitä psyykkisestä prosessista, joka tulkinnan tekee."

"Mutta on tärkeä huomata, että kerran synnyttyään taipumus tietyn mielihyvän hakemiseen ei häviä. Ei ole mitään mekanismia, joka itsestään poistaisi syntyneen kytköksen mielihyvään ja poistaisi taipumuksen toistaa käyttäytyminen. Jos kerran on kehittänyt riippuvuuden esimerkiksi nikotiiniin, niin se säilyy loppuiän.
Kannattaa siis harkita, ennen kuin hankkii jonkun riippuvuuden - elinikäisen kumppanin. Tämä etenkin sen takia, että onnellisuustutkimusten mukaan nimenomaan erilaiset huume- ja päihderiippuvuudet ovat tärkein tekijä, joka laskee ihmisen onnellisuuden tasoa elämässä."

"Yhteiskunnassamme elävistä ihmisistä noin 80 - 90 % kuuluu perusonnellisten joukkoon, joiden voidaan katsoa olevan suurin piirtein yhtä onnellisia elämänsä aikana. On huomattava, että tästä joukosta ei erotu mitään ryhmää onnellisempaan suuntaan. Ei ole olemassa ketään ihmistä, joka voisi olla tätä perusjoukkoa onnellisempi. Sen sijaan osa ihmisistä on vähemmän onnellisia elämässään kuin muut. Ei voida väittää, että eristyssellissä rangaistustaan kärsivä vanki olisi yhtä onnellinen kuin vapaudessa elävät. Masennus psykiatrisena tilana on päihderiippuvuuksien ohella eniten onnellisuutta laskeva tekijä yhteiskunnassamme."

"Usein ajatellaan onnen määrän riippuvan elintasosta ja rahan määrästä, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Voisi myös ajatella, että menestyneet ihmiset olisivat onnellisempia kuin vähemmän menestyneet. Mutta menestyksen nälkä kasvaa menestyttäessä ja häviäjäkin nöyrtyy asettamaan tavoitteensa itselleen sopivalle tasolle. Ei myöskään voida väittää, että 1. divisioonassa pelaava nauttisi pelistä enemmän kuin 3. divisioonassa. Tai nauttivatko kauniit ihmiset enemmän seksistä kuin keskitasoiset tai sen alapuolella olevat. Tietenkin kaikki kadehtivat paremmin menestyviä, mutta menestyneetkin kadehtivat vielä paremmin menestyviä."

"Jos pohdit kysymystä: Mikä on elämän tarkoitus? Etkä saa mitään selkeää vastausta aikaan, ei kyse ole puutteellisuuksissa älykkyydessäsi tai maailmankuvassasi. Sinun täytyy vain hyväksyä, että on olemassa kaksi tasoa hahmottaa maailmaa. Tietoisen ajattelun taso, jolla päästään pitkälle monissa asioissa ja tunteiden impulsiivinen taso, jolla maailmaa hahmotetaan ruumiillisemmin, tunteiden ja tunnekokemusten historian kautta. Kysymyksessä: mikä on elämän tarkoitus, näiden tasojen ero tulee esille ja nämä tasot tulee pitää erillään toisistaan."

Ei kommentteja: