tiistaina, tammikuuta 06, 2004

Mitä et voi sanoa

Paul Graham: Kuinka ajatella kiellettyjä ajatuksia ja mitä tehdä niiden kanssa. Jos voisit aikamatkustaa taaksepäin, sinun olisi mietittävä mitä sanoisit, sillä nykyään harmittomat ajatuksesi voisivat saada sinut suuriin vaikeuksiin. Nörtit joutuvat aina vaikeuksiin, koska he sanovat sopimattomia asioita samasta syytä, miksi he pukeutuvat epämuodikkaasti ja saavat hyviä ideoita. Kaikkina aikoina ihmiset ovat uskoneet naurettaviin asioihin. Onko meidän aikamme poikkeus?

Ennen vanhaan sinussa katsottiin olevan vikaa, jos sinulla oli ajatuksia, joita et voinut sanoa ääneen. Jos sinulla ei ole nyt ajatuksia, joita et voi sanoa ääneen, sinussa on jotain vikaa.

Ääneen lausutut ajatukset - jotka tekevät ihmiset hulluiksi vihasta - ovat sellaisia, joihin he pelkäävät muiden uskovan ja joiden he pelkäävät olevan totta. Jos Galileo oli sanonut, että Tamperelaiset ovat 10 senttiä pitkiä, häntä olisi pidetty harmittomana. Kun hän sanoi maan kiertävän aurinkoa hän tiesi, että se laittaisi ihmiset miettimään. (Samalla lailla ajatus siitä, että miehet ovat tasa-arvon puutteessa oleva sukupuoli saa ihmiset miettimään ja feministit niin raivostuneiksi, että he eivät tiedä, pitäisikö noita ajatuksia yrittää kumota vaiko vain yrittää vaieta asia kuoliaaksi.)

Uhkaavat ajatukset yritetään lyödä laittamalla niille erilaisia leimoja. Ajatus voi olla "sopimaton", "rasistinen", "seksistinen" tai "naisvihamielinen". Jos joku käyttää tuollaisia leimoja sen sijaan, että osoittaisi ajatuksen vääräksi, on syytä olla varuillaan. Hypoteesi: Ne, joita ajatukset kauhistuttavat eniten, ovat todennäköisimmin väärässä.

Haluamme antaa lapsille virheellisen kuvan maailmasta ja pitää heidät viattomina. Haluamme, että lapset uskovat joulupukkiin ja että lapset eivät opi kirosanoja. Mutta käyttäydymmekö noin lasten vai itsemme takia?

Mieti seikkailijaa, joka on ollut lähetyssaarnaajana Afrikassa, tohtorina Nepalissa ja yökerhonpitänä Miamissa. Mieti sitten miten erilainen on tämän hepun pään sisältö verrattuna 16-vuotiaaseen hyvin käyttäytyvään lähiötyttöön. Heppu tietää maailman, mutta tyttö tietää maailman tabut. Vähennä toinen toisesta ja jäljelle jää asiat, joita emme voi sanoa.

Miksi ihmeessä miettiä huonomaineisia ideoita? 1) Uteliaisuudesta, 2) Siksi, että ei ole mukavaa olla väärässä. Ihmiset uskovat ideoihin, jotka ovat naurettavia. On parempi ottaa itse asioista selvää. 3) Tekee hyvää aivoille tottua menemään sinne, minne ne eivät ole tottuneet menemään.

Luonnontieteilijät ovat innokkaampia tutkimaan huonomaineisia ideoita. Miksi? Ehkäpä siksi, että luonnotieteilijät ovat fiksumpia. Useimmat fyysikot pääsisivät läpi halutessaan ranskan kielen tohtorikoulutuksesta, mutta harvat ranskan kielen professorit pääsisivät läpi fysiikan tohtorikoulutuksesta.

Ihmiset, joiden kanssa voi keskustella kerettiläisistä ajatuksista ovat ihmisiä, joita on mukavin tuntea.

Kun ihminen saa huonon arvosanan matematiikasta, hän tietää olevansa huono siinä, mutta kun ihminen on huono avomielisyydessä, hän ei tiedä sitä. Itseasiassa, he kuvittelevat päinvastaista. Nähdäkseen oman aikansa muodin, ihminen tarvitsee avomielisyyttä. Uusien muotien tulo tekee helpoksi nähdä vanha muoti. Nähdäksesi aikasi muodin, sinun on otettava etäisyyttä itsestäsi ja ryhmästi ja katsottava sitä ulkoapäin.

Leimalliset sanat ovat varmin todiste, että jokin on vikana. Pahinta, mitä jostakin väitteestä voi sanoa on, että se on väärä. Jos jonkin väitteen sanotaan olevan "seksistinen", "naisvihamielinen" tai "halventava" sinun on oltava valppaana ja kysyttävä "miksi?".

Sinun on opittava katsomaan omia ajatuksiasi etäältä ja havaitsemaan, milloin itse käytät tuollaisia leimaavia sanoja. Sinun opittava havaitsemaan moraaliset muodit ja vähentämään niiden vaikutus ajattelustasi.

Ei kommentteja: