sunnuntaina, helmikuuta 01, 2004

Seikkailuja osakkekauppojen ihmeellisessä maailmassa

Edellisen osakehuuman aikoihin minäkin päätin lähteä leikkiin mukaan pääomanani puhelinosakkeen myynnistä saadut 10 000 markkaa. Luonnollisestikaan en tiennyt osakkeista juuri mitään, mutta kaikkeahan kannattaa yrtittää, joten rekisteröidyin eQ-onlinelle ja aloin tehdä osakkeiden päiväkauppaa. Päiväkaupassa osakkeita voi ostaa ilman rahaa, kunhan myy ne saman päivän aikana, jotta saa ostoksensa maksetuiksi noilla myynneillä. Toinen hauskempi tapa on ensin myydä olemattomia osakkeita ja ostaa ne sitten saman päivän aikana takaisin. Kun osakkeen hinta vaihtelee päivän aikana, niin tavoitteena on ostaa silloin, kun osake on halpa ja myydä silloin, kun se on kallis.

Päiväkauppa vaatii herpaantumatonta osakekäyrän seuraamista ja nopeita toimeksiantoja muutamissa sekunneissa. Jos kaupankävijä, kuten minä, ei tiedä osakkeista juuri mitään, eikä hänellä ole rahaa juuri ollenkaan, niin satojen tuhansien markkojen osakekaupat saavat mukavasti adrenaliinin liikkeelle.

Eräänä kauniina päivänä menin nostamaan rahaa pankkiautomaatilta ja tilini saldo näytti 260 000 markkaa! En ollut oikein ymmärtänyt eQ-onlinen systeemiä, jossa rahat olemattomista myymistäni osakkeista tulivat tililleni automaattisesti, mutta että minun olisi pitänyt maksaa ostamani osakkeet manuaalisesti. Jos minulla olisi tuona päivänä ollut vähänkin älliä päässäni, lekottelisin nytkin Bahamalla hula-hula tyttöjen ympäröimänä kirjoittaen surffiblogia. Mutta ei, rehellisyyden puuska valtasi mieleni ja menin välittömästi maksamaan ylenmääräiset rahani pois. Sittemmin kuulin huhuja, että joku oli käyttänyt tuota porsaanreikää hyväkseen ja netonnut isot rahat.

Lyhyehkön, mutta intensiivisen kaupankäynnin jälkeen totesin, että se on liian stressaavaa ja odotetut pikavoitotkin olivat kääntyneet tappioiksi. Minulla ei ollut voitolliseen kaupankäyntiin tarvittaa tietoa eikä taitoa. Lopetin osakekaupat tyystin ja unohdin koko asian. Eräänä toisena kauniina päivänä yli vuosi myöhemmin soi puhelin: "Verovirastosta, hyvää päivää. Olette näemmä myynyt suuren määrän osakkeita, mutta ette ole tehnyt niistä veroilmoitusta. Täällä olisi teille reilun miljoonan markan jälkiverot odottamassa. Hyvää päivänjatkoa."

Niinpä tietenkin. Verovirastoa kiinnostivat vain myynnit, eikä se, että myynneistä saadut rahani olivat menneet osakkeiden ostoihin ja toimeksiantopalkkioihin. Menin setvimään asiaa verotädin kanssa sanoin, että osakekaupoista jäin 4000mk voitolle, mutta toimeksiantopalkkioihin meni 10000mk, joten loppusaldo oli 6000mk miinusta. Ja sitten tietenkin ne 10000mk, jotka sain puhelinosakkeen myynnistä. Verotäti huomasi silloin, että heillä ei ollut edes tietoa puhelinosakkeen myynnistäni, joten senkin tiedon paljastin suotta. Loppusaldona sain miljoonan markan jälkiverot puhuttua 500 markkaan.

Ei kommentteja: