maanantaina, helmikuuta 09, 2004

Vastuu väkivallasta

Aikaisempi kirjoitukseni Naisen vastuu puolisonvalinnassa on ilokseni ja yllätyksekseni saanut aikaan tasokasta keskustelua Man-sähköpostilistalla, jonne sen myöskin postasin. Tässä poimintoja keskustelusta liittyen miesten väkivaltaisuuteen ja siihen, kuuluuko vastuu väkivallasta väkivaltaisten miesten, kaikkien miesten vaiko koko kulttuurin harteille:
- Jos nimittäin lähdet siitä että nainen joka on niin tyhmä että valitsee itselleen väkivaltaiseksi osoittautuvan miehen saa siitä hyvästä syyttää itseään kun tämä mies sitten vähän mukiloi hänet...niin oletkin yhtäkkiä samassa rintamassa kuin ne jotka syyttävät raiskattuja naisia siitä että ovat oikeastaan itse aiheuttaneet raiskauksensa pukeutumalla tai esiintymällä provosoivasti eli...

- Jos pitää paikkansa, että jotkut naiset diskriminoivat miehiä siihen suuntaan, että he suosivat mieluummin "sovinistista" miestyyppiä, niin kyllä moraalinen vastuu tällaisen valinnan seurauksista on tietenkin sillä, joka sellaisen valinnan tietentahtoen on tehnyt.

Janne Vainio
: "Sillä miehellä, joka raiskaa tai joka vetää naisia turpiin, on täysi moraalinen vastuu niistä teoista, joita hän on tehnyt. Sitä moraalista vastuuta ei millään tavalla sulje pois se seikka, että naisella kenties on moraalinen vastuu jostakin muusta asiasta, joka ei ole sama asia. Se seikka, että jotkut naiset diskriminoivat tasa-arvohaluisia miehiä vastaan, on eri asia ja selvästi yhteismitaton asia sen seikan kanssa, että jotkut miehet lyövät ja raiskaavat naisia. On yksi asia, että on olemassa lyöviä ja raiskaavia miehiä - ja on kokonaan toinen asia, että on olemassa sellaisia naisia, joita viehättää enemmän jopa lyövä ja raiskaava mies kuinsellainen mies, joka on "tylsällä" ja "epäseksikkäällä" tavalla "toivottoman tasa-arvoinen..." Näin ollen naisen moraalinen vastuu typeristä valintakriteereistään ei mitenkään voi loogisesti kumota miehen moraalista vastuuta käyttämästään väkivallasta.

Sillä seikalla, että tasa-arvohaluisia miehiä vastaan harjoitetaan diskriminaatiota ja että sovinistishenkisiä miehiä suositaan, on kyllä merkittäviä seurauksia siltä kannalta, tuleeko kulttuurinen asenneilmasto muuttumaan vai ei. Naiset ovat siis ilman muuta täydessä moraalisessa vastuussa kaikista niistä teoistaan, joilla he vaikeuttavat miesten motivaatiota kohdella naisia tasa-arvoisesti.

Jokainen ihminen käyttää väkivaltaa aina osana kulttuuriaan. Mutta sellaisessa tapauksessa on mahdotonta tarkastella miesten käyttämää väkivaltaa irrallaan siitä kulttuurista, jota myös naiset ylläpitävät. Jos siis halutaan vaatia kaikilta miehiltä kollektiivisesti jotakin vastuuta (sillä perusteella, että kaikki miehet ovat osallisia maskuliinisuuden kulttuurin tuottamiseen), niin sellaiseen näkökulmaan on loogisesti mahdotonta olla sisällyttämättä mukaan myös sitä osuutta, millä naiskulttuuri nykyisessä yhteiskunnassa liittyy maskuliinisuuden tuottamiseen.

Syntipukkiajattelulle ominaista on mahdottomuus ymmärtää sitä, että yhden tietyn ihmisryhmän osoittaminen moraalisesti vastuulliseksi jostakin hyvin monitahoisesta ongelmakentästä ei mitenkään sulje pois sitä, että monet muutkin ihmisryhmät sekä yksittäiset ihmiset ovat myös kukin omilla tavoillaan moraalisesti vastuullisia tilanteesta.

Ei kommentteja: