maanantaina, maaliskuuta 15, 2004

Espanja todistaa terrorismin toimivan

Harvemmin puutun poliittisiin aiheisiin, kun en saa niistä kuitenkaan otetta miltään kulmalta. Sama juttu kuin pesukonetta kolmanteen kerrokseen kannettaessa. Häpeäkseni myönnän, että harvoin edes ymmärrän terrorismin motiiveja tai oletettuja tavoitteita. Ajattelevatko terroristit loogisesti, että kun teemme A, niin tapahtuu ennen pitkään B jne, vai tekevätkö he tekonsa silkasta vihasta ilman visiota teon todellisista vaikutuksista? Mitä Al Quaida oikein tavoittelee ja miten se kuvittelee tapahtumien etenevän? Olen ihan pihalla.

Entäs sitten länsimaat - meiltähän voi ainakin odottaa logiikkaa. Voisiko ajatella, että jos joku on niin epätoivoinen, että on valmis tekemään itsemurhaiskun, niin hän hänen hätänsä on todellinen? Länsimaat voisivat poistaa tuon hädän suostumalla hädänalaisen pyyntöihin, eikä terrorismilla olisi enää mitään pointtia. Eikö niin? Miksi länsimaat eivät sitten toimi niin, vaan pitävät ihmisiä ahdingossa?

Näkökulman foorumilla on heitetty ilmaan kysymys Espanjan toimista terrori-iskun jälkeen. Espanja osoittaa terrorismin toimivan, kun sillä voi vaikuttaa noinkin suuresti maan politiikkaan. Onko yksittäisellä maalla edes moraalista oikeutta tanssia terroristien pillin mukaan, jos oletetaan, että onnistuneet iskut johtavat yhä lisääntyvään terrorismiin? Onko terrorismissa sama tilanne kuin pitkittyneissä perheriidoissa, joissa hiostamista ei jatketa enää minkään realistisen tavoitteen saavuttamiseksi, vaan ihan kiusanteon hengessä?

Ei kommentteja: