maanantaina, maaliskuuta 22, 2004

Sukupuoliroolit

Naisellinen ja miehekäs ovat adjektiivejä, jotka kuvaavat optimaalisen vetovoimaisia oman sukupuolensa edustajia. Feministien ja profeministien taholta usein esitetään, että noista sukupuolirooleista pitäisi päästä eroon ja antaa jokaiselle ihmiselle mahdollisuus toteuttaa itseään pikemminkin yksilönä kuin sukupuolensa edustajana. Idea on kaunis - hiukan samanlainen kuin punkkareiden ja muiden rautanaamojen ajatukset siitä, että ihmistä ei saisi arvioida hänen ulkonäkönsä mukaan.

Ongelma tulee vastaan siinä, että vaikka sukupuoliroolit poistettaisiinkin, niin ihmisten biologispohjaiset preferenssit parittelukumppaneiden suhteen eivät katoa minnekään. Oman sukupuolensa roolista poikkeavat henkilöt kaivavat markkina-arvokuoppaa allensa. Naisten on vaikeampi havaita epänaisellisen käyttäytymisen negatiivista vaikutusta heidän markkina-arvoonsa osaltaan siksi, että suurin osa naisellisuudesta on ulkokuorta ja osaltaan siksi, että naisella on varaa töhrätä markkina-arvoaan aika paljon, ennen kuin se laskee kriittiselle tasolle. Uranaisten suuret miehettömyyslukemat johtuvatkin osittain epänaisellisen roolimallin omaksumisesta. Toki nainen voi sanoa, että "en minä sellaista miestä huolisikaan, joka pitää naisellisista naisista", mutta kaikkihan tiedämme, että kyseessä on itsepetos.

Miehillä sen sijaan on harvoin varaa alkaa käyttäytymään naisellisemmin, koska silloin muutenkin alhainen markkina-arvo ottaa helposti pohjakosketuksen. Vaatimukset miehen sukupuoliroolin muuttamisesta ovat suunnilleen samanlaisia, kuin että miestä vaadittaisiin pitämään apinanaamaria yökerhossa. Miesten kannattaa alkaa käyttäytymään naisellisemmin sitten, kun naiset alkavat preferoimaan naisellisia miehiä. Ja sitähän ei tule tapahtumaan ennen kuin geenimanipuloidut naiset tulevat markkinoille.

Paras tapa puuttua rikollisuuteen, on ehkäistä ensimmäisen rikoksen tekeminen.

Ei kommentteja: