maanantaina, huhtikuuta 05, 2004

Tosi-teatteri

Blogistan näyttäytyy yhä minulle yhä enenevässä määrin tosi-teatterin kaltaisena näytöksenä. Iso-egoisimmat yrittävät työntyä esiin ja kaapata valokeilan siinä missä sivuroolien esittäjät lausuvat rutinoituneeseen tapaansa omia vuorosanojaan. Statisteja on kaikkein eniten - niitä, jotka esittivät aina koulun näytelmässä puuta. Sitten on yleisö, joka osaltaan on innokkaana osallistumassa tosi-teatteriin mukaan. Eräs osa yleisöstä vain seuraa lumoutuneena ja nauttii esityksestä. Tärkeän suolan näytökseen tuo se osa yleisöä, joka ei edes muista olevansa teatterissa, vaan eläytyy liiankin hyvin kuvitellen elävänsä oikeaa elämää. Osa luulee näytöstä draamaksi, toiset kuvittelevat sen olevan komediaa. Eksyneimmät ovat tulleet katsomaan musikaalia. Uusia tähtiä syttyy ja sammuu, eikä loppuratkaisua tiedä kukaan - paitsi käsikirjoittajat ja ohjaaja.

Naisellisuuden määritelmä puhuttaa taas kerran Ilta-Sanomien keskustelussa. Naisellisuushan koostuu niistä ominaisuuksista, jotka miehet kokevat viehättävinä naisissa. Nuo naiselliset piirteet liittyvät heikkouteen(siro rakenne), manipuloitavuuteen(herkkyys), vallan merkistön puuttumiseen ja helppoon luettavuuteen(ilmeikkyys tunnereaktioissa). Miehet viehättyvät naisista, jotka eivät edusta heille fyysistä uhkaa, joihin on mahdollista helposti vaikuttaa tunnemanipulaatiolla, jotka eivät yritä saada valtaa miehen ylitse ja joiden mielenliikkeitä on helppo lukea suoraan heidän ilmeistään. Tuollaisen naisen kanssa mies on tilanteen herra. Vastakohtana naisellisuudelle voisi mainita rekkakuskilesbon stereotyypin, joka huokuu uhmaavaa ilmeettömyyttä.

Ilta-Sanomien keskustelun osanottajat ovat naisellisuuden määrittelyissään ulkona kuin lumiukot juhannuksena:
- No, jos miehet on naisellisuuden sanelleet, niin täytyy todeta että, suomalainen nainen ei kyllä saneluun ole alistunut.

- Naisellisuuden kriteerit tuntuvat olevan paljolti miesten sanelemia. Media tietysti tukee näitä käsityksiä. Ihmettelen kovasti, että suurin osa naisista tuntuu mukisematta hyväksyvän tämän asiantilan ja vielä itse vahvistaa näitä stereotypioita.

- Nainen on silloin naisellinen, kun hän on oma itsensä.

- Itselleni naisellisuus on tietysti tapa katsoa maailmaa ja mielentila. Joskus se on korkeita korkoja, joskus farkut ja kävelykengät.

- Naisellisuus on yksinkertaisesti hyvää itsetuntoa.

Ei kommentteja: