perjantaina, helmikuuta 03, 2006

Naisten ja miesten seksikertojen lukumäärä

Aikaisemmin tässä blogissa oli puhetta siitä, että kun naisten ja miesten seksikertojen lukumääriä on tutkittu, niin miesten seksikertojen lukumäärä on osoittautunut säännöllisesti selvästi suuremmaksi kuin naisten seksikertojen lukumäärä. Tuloshan on loogisesti mahdoton heteroseksuaalisia seksikertoja tarkasteltaessa, koska aina kun mies harrastaa seksiä, niin myöskin nainen harrastaa seksiä. Kirja The Social Dimensions of Sex antaa ilmiölle seuraavanlaisia mahdollisia selitysmalleja:
  • Eräs mahdollisuus on se, että prostituoidut eivät ole olleet otoksissa mukana. Jos tutkija haluaa selvitellä tavallisten ihmisten seksikertojen määrää, niin prostituoidut jäävät silloin otoksen ulkopuolelle. Prostituoidulla voi olla tuhansien seksipartnerien historia, joten jo muutama prostituoitu otoksessa saattaisi muuttaa tuloksen aivan erilaiseksi.
  • Eräs vaihtoehto en se, että ihmiset pyrkivät antamaan sosiaalisesti hyväksyttäviä vastauksia. Naisilla pienet seksipartnerimäärät ovat hyväksyttävämpiä ja miehillä suuret, joten naiset saattavat vähätellä partneriensa määrää ja miehet liioitella. Näyttää kuitenkin siltä, että ihmiset eivät ainakaan tietoisesti pyri valehtelemaan, joten syy on ehkäpä joissain tiedostamattomissa mekamismeissa.
  • Ihmiset saattavat harjoittaa "valikoivaa unohtamista", jossa huonot seksikokemukset pyyhkiytyvät pois mielestä. Tutkimukset antavatkin tukea valikoivan muistamisen mekanismin olemassaololle. Tämä antaa tukea sille ajatuslinjalle, jossa naiset ovat vastuussa väärän lukumäärän antamisesta, koska voidaan ajatella, että naisilla on suurempi motivaatio epäonnistuneiden seksuaalisten kokemusten unohtamiseen.
  • Seksin määrittely tutkimuksissa on myöskin ongelmallista. Voi olla, että miehet ja naiset raportoivat muuten aivan paikkansapitävästi, paitsi että he määrittelevät seksin erilailla. Mies saattaa olla kokenut jonkun tapahtuman seksiksi, kun taas naisen mielestä seksistä ei ollut kysymys.
  • Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että miehet ja naiset laskevat seksikumppanien lukumäärän erilailla. Naiset yrittävät muistella kaikki partnerit joita heillä on ollut, kun taas miehet varsinkin suuremmilla partnerimäärillä antavat karkean arvion partnerien lukumäärästä.

Ei kommentteja: