keskiviikkona, huhtikuuta 05, 2006

Mitä se "kiltti" oikein tarkoittaa?

Vanha kunnon "kiltti"-sanan (ei, emme puhu skottihameista) merkityksestä keskusteleminen on taas päässyt vauhtiin. Pekka Nykäseltä löytyy sanakirjamääritelmä:
hyväkäytöksinen, tottelevainen; ystävällinen, avulias.

tai

1. hyväkäytöksinen; olla kiltisti, olla kunnolla
2. hellä, lempeä, hellävarainen
3. kesy, kesyys, säyseä, säyseys, lauhkea, lauhkeus
Boren ja Anadan blogeissakin asiasta keskustellaan:
  • "Ja kas: kiltin miehen luonnollisena vaihtoehtona näkyy kusipäinen kriminaali!"...piti tietysti kuulua näin: "Ja kas: luuserimme luonnollisena vaihtoehtona näkyy kusipäinen kriminaali!" Kiltin miehen luonnollinen vaihtoehto nimenomaan on kusipäinen kriminaali. Luuserimme luonnollinen vaihtoehto taas on kiltti mies. Siihen ryhmään kuuluu ylivoimaisesti suurin osa maailman miehistä. He antavat naisille terveen itsetuntonsa ja saavat vastalahjaksi pimppiä ja vauvoja ja kauniita hymyjä. Eräs hauska ja asioita vääristävä sananvarkaus on se, että nämä netissä turhautumiaan purkavat ATM-misogyynit ovat omineet itselleen sanan "kiltti" ja yrittävät sovittaa sitä ylleen kuin lehmä villapaitaa.
  • Minuakin on ihmetyttänyt tuo kiltti-sanan käyttö. Jotenkin tuntuu oudolta se että kiltteyteen riittäisi väkivaltaisuuden ja rikollisuuden ja muiden vastaavien ominaisuuksien puute, oikea kiltteys on jotakin muuta.
  • Miten kiltteys näkyy ns. kilttien miesten elämässä? Luullakseni ennen kaikkea haluttomuutena osallistua testosteronia uhkuviin miehisyysöyhötysrituaaleihin, joita pidetään epäluontevina, epärelevantteina ja typerinä.
  • Termi "kiltti" saattaa olla harhaanjohtava. Kuitenkin millä sitä tässä haluaisin kuvailla, on eräänlaisen röyhkeyden puuttuminen. Kiltit miehet eivät osaa olla tarpeeksi röyhkeitä käyttääkseen toisia ihmisiä omien tarkoitusperiensä hyväksi. Tämä on etenkin kyseessä silloin, kun tarkoitus on hankkiutua ihmissuhteeseen. Erityisesti jos mies on kokematon (ja jos hän on kiltti, häneltä puuttuu röyhkeys, ihmissuhteet ja tätä myötä myös kokemus) ei hänellä ole varsinaisesti tietoa siitä, mikä ihmiseläimen soidinmenoissa on hyväksyttyä ja mikä ei. Koska hänellä ei ole tätä tietoa eikä röyhkeyttä (etenkään kun kyseessä on toinen ihminen eikä mikään eloton objekti) ei hänellä ole uskallusta kokeilla rajoja koska hän kunnioittaa syvästi toisen tunteita eikä halua loukata tätä.
  • Nimittäin näillä nettifoorumeilla kilteiksi julistautuvien - sitä lienee tarkoitettu ns. kilteillä miehillä; paino ns.-lyhenteellä - kirjoituksista kiltteyttä on joskus aika vaikea nähdä.
  • Kiltteys ei ole samaa kuin nössöys, kiltteys ei ole samaa kuin tylsyys. Kiltti mies voi olla päättäväinen, hänessä voi olla särmää.

Ei kommentteja: