torstaina, syyskuuta 07, 2006

Vuoden naistutkimusartikkeli 2005

Seuraavat kohdat löytyvät Niemelän ja Tammisalon Pamfletista. Kyseessä on Kirsi Erärannan vuoden naistutkimusartikkeli 2005, nimeltä "Heteroseksuaalinen matriisi ja isän vanhemmuus"
"Erilaiset perheasiantuntijoiden luomat äitiyden, isyyden ja perhe-elämän representaatiot muotoilevat nykyään keskeisesti yksilöiden henkilökohtaisia haluja sekä tapaa, jolla he vapaaehtoisesti ja vastuullisesti toteuttavat omaa elämäänsä ja kasvattavat lapsia sosiaalisten normien mukaan. Yhteiskunnallinen hallinta toimii keskeisesti ydinperheen ja yksilöiden itsehallinnan kautta."
Niemelän ja Tammisalon kommentti: Ajatus on ilmaistu selkeästi - mutta samalla se on varsin virheellinen. Tämän näkemyksen mukaan perheasiantuntijat ja heidän käsityksensä olisivat perhe-elämään liittyvien toiveiden takana. Mutta mistä nämä perheasiantuntijat ovat käsityksensä saaneet? Mikäli Eräranta olisi oikeassa se, että isät ja äidit... hoitavat perhettään olisi jonkinlainen kulttuurisesti muotoutunut, vanhempiin pakkosyötetty rakennelma.

Eräranta:
"Voi tietenkin kysyä, toistavatko myöskin homojen ja lesbojen sukulaiskäytännöt heteroseksuaalista matriisia, sen heteroseksuaaliseen perhemuottiin sulautuen, vai löytyykö niistä voimaa heteronormatiivisten vanhemmuusdiskurssien paikaltaan siirtämiseen ja koko heteroseksuaalisen järjestyksen radikaaliin muuttamiseen."
Homot ja lesbothan voisivat perustaa omia valtioitaan. Olisi jännä nähdä, miten heteroseksuaalisesta matriisista irrottautumisella pärjätään darwinilaisessa kilpailussa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Missä hitossa kaikki hyvät linkit ovat?

Henry kirjoitti...

Internetissä?

diipadaapa kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/naiset/uutinen.asp?id=1231080

tässä yksi loistava! :D