Naiset ovat miehiä parempia keskittymään moneen asiaan kerrallaan. Vastaajista 60 prosenttia oli sitä mieltä, että naiset hallitsevat miehiä paremmin tilanteet, joissa vaaditaan useampaan asiaan keskittymistä. Vain kuusi prosenttia naisista piti miesten kykyä keskittyä useampaan tehtävään parempana.Miten keskitytään moneen asiaan kerrallaan?
36 kommenttia:
"Miten keskitytään moneen asiaan kerrallaan?"
esimerkkinä miehille todennäköisesti tutummista kuvioista, liikenteestä: operoidaan autoa fyysisesti (käsi- ja jalkatyöskentely oikealla voimakkuudella ja hallitusti), seurataan moottorin ääniä, kierroslukumittaria, nopeusmittaria ja kojelaudan merkkivaloja, katsellaan ja kuunnellaan ympäröivää liikennettä ikkunoista ja peileistä (pyrkien myös ennustamaan muiden tienkäyttäjien tulevat liikkeet), ilmaistaan omat liikkeet muille selkeästi, seurataan kaistoja (pysytään kaistoilla), liikennemerkkejä ja -valoja, opastetauluja sekä tietä ylittäviä mummoja, kuunnellaan ehkä myös radiota tai jutellaan matkustajien kanssa/puhelimessa (toki handsfreen kautta), leikitään radiolla tai navigaattorilla, mietitään mitä perillä aiotaan tehdä yms yms.
eli samoin kuin ihminen liikenteessä yhdellä silmäyksellä ja korvan lotkautuksella tajuaa valtavan määrän asioita ja tekee niiden pohjalta päätökset seuraavia ajosekunteja ajatellen, moni nainen voi työelämässä ottaa kaikenlaista kerralla työn alle ja huomioon.
"liikenteessä yhdellä silmäyksellä ja korvan lotkautuksella tajuaa valtavan määrän asioita"
Ja vain 6 prosenttia naisista on sitä mieltä, että miehet suoriutuvat tuosta paremmin?
Omien havaintojeni mukaan liikenteessä on yleensä liian monta liikkuvaa osaa naiskuskeille.
aivojen moniajon muuten tiedetään liittyvän stressiin ja loppuunpalamiseen, minkä takia yritän olla suostumatta siihen tai ainakin tehdä sitä mahdollisimman vähän. en esim ota kokouksissa sihteerin tehtäviä koskaan vapaaehtoisesti; joko kuuntelen ja keskustelen ilman muistiinkirjoittamisen vaivaa tai sitten vain kirjoitan enkä pysty osallistumaan kokoukseen ollenkaan. en myöskään kirjoita muistiinpanoja samalla kun haastattelen ihmisiä; kirjoitan vasta jälkeenpäin kun en enää joudu keskittymään kysymiseen ja muuhun tilanteessa tapahtuvaan vuorovaikutukseen. ilmiömäisen muistini takia voin kirjoittaa tarkat muistiinpanot haastattelusta vielä parin päivän päästäkin. (tosin silloin en saa ajatella haastattelua väliaikana - kaikki prosessointi vääristää muistia.)
lieneekö muuten sattumaa, että naiset palavat miehiä useammin loppuun työelämässä? jos naiset osaavat moneen asiaan keskittymisen miehiä paremmin voisi luulla että he myös tekevät sitä mielummin ja todennäköisemmin kuin miehet.
henry: "Omien havaintojeni mukaan liikenteessä on yleensä liian monta liikkuvaa osaa naiskuskeille."
nyt tulee täyttä mutua, mutta voisin kuvitella että miehet ja naiset hanskaavat eri aspektit liikenteessä ollessaan toisiaan paremmin. miehillä voisi olla esim parempi kehon koordinaatio ja reaktioaika, auton toiminnan ymmärrys jne, naisilla taas esim esikielellisen vuorovaikutuksen lukeminen. samoin työelämässä kuvittelen naisten selviävän paremmin puhumisen ja kirjoittamisen yhdistämisestä (esim mailien kirjoittaminen puhelimessa ollessa), miesten selvitessä paremmin esim numeerisista arviointitehtävistä keskustelun lomassa. tämä on osin varmaan myös harjoituksesta kiinni, mutta kuten tiedetään tytöt ovat kiinnostuneempia kommunikoinnista ja pojat luonnontieteistä jo pienestä pitäen.
naisten parempi moneen asiaan keskittyminen ei muuten pohjaudu tuoreisiin mielipidekyselyihin vaan asiaa on tutkittu tieteellisesti ja se esitetään totena monissa alan oppikirjoissa (minkä taatusti tiedät itsekin).
lieneekö muuten sattumaa, että naiset palavat miehiä useammin loppuun työelämässä? jos naiset osaavat moneen asiaan keskittymisen miehiä paremmin voisi luulla että he myös tekevät sitä mielummin ja todennäköisemmin kuin miehet.
Tai sitten naiset eivät vaan osaa kieltäytyä. Miehet osaavat sanoa paremmin ei, naiset eivät ehkä niin hyvin joten lopputuloksena heille todennäköisesti nakitetaan hommia.
Mäkilähdöt tuntuvat ylivoimaisilta oman tuttavapiirini naisille. Kerran jouduttiin vaihtamaan kuskia lennosta kun ei vaan lähtenyt, ja oli helvetti irti. Kerran ajoi päin punaisia koska mäkilähtö kammotti, oli pakko pitää auto liikkeellä.
Olen muuten kanssa kuullut paljon tätä että naiset voivat keskittyä useampaan asiaan, mutta se ei välttämättä ole mikään automaattietu, koska mikä antaa olettaa että jokainen asia on ensinnäkään hyödyllinen nykyistä tehtävää ajatellen. Monet asiat voivat myös viedä toisiltaan aikaa pois. Se on samalla huomion ja energian jakamista.
Olen myös kuullut että tätä on tieteellisesti perusteltu, monta kertaa, mutta en itse siihen tutkimukseen ole vielä törmännyt.
Minusta tämä "pystyy keskittymään moneen asiaan samaan aikaan", on vähän sellaista tsemppipuheen kaltaista, jota pidetään lätkäjunnuille ennen varmaa "turpiin tulee" peliä.
Samaan tsemppipuhe-kategoriaan menee myös puheet tunneälystä, josta puhutaan erityisesti silloin kun joku tutkimus toteaa että miehet ovat naisia älykkäämpiä. Jos asetelma on se että naiset ovat älykkäämpiä, sitä käytetään puolestaan häpeilemättä ajamaan kaikkien naisten etuja maan ja taivaan välillä, eikä siinä nähdä mitään arveluttavaa tai yllättävää.
Minusta tuntuu että "keskittyy moneen asiaan samaan aikaan" sekoitetaan "ajattelee monta asiaa samaan aikaan" kanssa. Jälkimmäinenhän on sitä perus sekametelisoppaa, ja ei se ensimmäinenkään välttämättä yhtään sen parempaa ole koska ainakin itse arkielämässä olen huomannut, että joskus ne langat päässä yhdistyy aivan käsittämättömiin paikkoihin.
"Miten keskitytään moneen asiaan kerrallaan?"
Ei mitenkään. Kun ajetaan autoa, toki siinä tehdään monia asioita yhtä aikaa, mutta jos haluaa vähentää onnettomuuksien riskiä, niin on keskityttävä auton ajamiseen.
Keskittyä voi siis oikeastaan vain yhteen asiaan, tai asiakokonaisuuteen, kerrallaan. Jos ajaessa samalla puhuu kännykkään, kasvattaa lapsiaan ja viettää laatuaikaa puolisonsa kanssa, niin silloin ei enää voida puhua ajamiseen keskittymisestä, vaan sähläämisestä. Taito se on varmaan sekin, mutta tuskin kovin hyödyllinen sellainen, koska silloin asiat tulevat usein juosten kustuiksi.
"Minusta tuntuu että "keskittyy moneen asiaan samaan aikaan" sekoitetaan "ajattelee monta asiaa samaan aikaan" kanssa."
Näin minäkin luulen käyneen.
mihinkähän kategoriaan menee tarve nähdä naisille positiiviset tutkimustulokset tsemppipuheena..
Miten keskitytään moneen asiaan kerrallaan?
Osituskäyttö: aivot vaihtavat kontekstia eri prosessien välillä niin nopeasti, että vuorovaikutus ympäristön kanssa säilyy.
toisin sanoen niin heikko logiikan osoitus että taitaa olla kirjoittaja ihan insinööriainesta (ei diplomi-).
Jos käsitehirviötä "pystyy keskittymään moneen asiaan samanaikaisesti" ryhtyy purkamaan ymmärrettäväksi, siinä kenties väitetään naisten olevan parempia rakentamaan työjonoja itselleen ja vaihtaamaan lennossa jonon seuraavaan työhön sekä tekemään työjonoon tilanteen vaatimia muutoksia.
Voi olla, en tiedä.
Reklaamitoimistoissa tuotantopäälliköt, joiden homma on koko kaoottisen toimialan päättömintä juoksemista paikasta toiseen, ovat sääntöönsä naisia.
..edellinen kommenttini siis viitaten russiin.
jos joku ihmettelee miten monen asian käsittely ylipäätään voi olla mahdollista, laittakaa johonkin sopivaan tietokantaan haku esim termeillä dual-task ja central capacity theory, bottleneck theory ja/tai multiple resources theory. jo pitäisi löytyä asiaa.
Olen ollut siinä käsityksessä, että naisten on vaikeampi sanoa ei, esimerkiksi juuri työasioissa. Tätä on käsitelty kauan mm.kiltin tytön ongelmana. Ja se myös heijastuu siihen sukupuolistereotypiaan että nainen ei sano kyllä tai ei vaan molemmat voi tulkita ehkä.
Se miten minä tämän asian näen, on että tämä kysely pelaa aika pitkälti sukupuolistereotypioiden varassa. Tunneäly, moniajo ovat molemmat enemmän tai vähemmän tsemppipuheita. Kunnes taas yhtä yleinen eli putkiaivo-puhe, ei ole
Minua on arjessa useita kertoja vähätelty putkiaivoksi, koska saatan oikeasti vaikuttaa hieman uuno turhapurolta jos todella keskityn johonkin, ja totean puolihuolimattomasti jotain, jota en sillä hetkellä pidä kovin tärkeänä asiana. Uskon että useat miehet toimivat joskus minun tavoin, ja tästä on voinut saada alkunsa, jollakin asteella se; "miten miehet pystyy edes kävelemään ja mussuttamaan purkkaa, onneksi sillä on minut!" ajatus, josta sitten on jalostunut tämä "kyllä me plikat osataan keskittyä useampiin asioihin".
Jos minä olisin auton ollessa mäessä jumissa, sanonut jotain useaan asiaan keskittymiseen viittaavaa. Olisin saanut kävellä kotiin.
Mitä tulee negatiivisiin tutkimustuloksiin, oli se kysely tai mikä vaan. Niin miehet pesee naiset sillä osastolla mikä päivä tahansa. Miehiä ja miehisyyttä varten oikein räätälöidään negatiivia tutkimuksia.
"dual-task ja central capacity theory, bottleneck theory ja/tai multiple resources theory. jo pitäisi löytyä asiaa."
Ja heti perään kannattaa hakea "puskurimuistin ylivuoto".
Vinkkiä sen verran, että en tarkoita mieleen syöpyneitä kuvia D-kupin kannuista ilman rintsikoita.
russ: "Olen ollut siinä käsityksessä, että naisten on vaikeampi sanoa ei, esimerkiksi juuri työasioissa."
olen tutkinut jonkin verran burnoutia ja yksi sen selitys on ehdottomasti liian suuri työmäärä. en siis yritä kumota käsitystäsi, mutta ainoa selitys se ei missään nimessä ole. yhtä lailla kuin liian suuri työmäärä burnoutia aiheuttaa mm. liian pieni työmäärä, liian helppo tai mekaaninen työ ja vastentahtoinen työttömyys. eli pelkän työmäärän sijaan pitäisi katsoa mitä ihmisen sisällä tapahtuu ennen sairastumista - miten esim työtilanne tulkitaan ja miten tulkinta vaikuttaa kroppaan ja neurokemiaan.
korkeissa asemissa myös miehet ottavat liikaa töitä tehdäkseen; erittäin usein miespomojen jaksamisen ongelmana on liian vähäinen delegointi alaisille - muihin ei uskalleta luottaa tai kiireessä ajatellaan että nopeammin teen tämän itse kuin neuvon jollekin toiselle. suuren työmäärän ottaminen ei siis ole niin sukupuolittunut ilmiö ylemmillä uraportailla kuin alemmilla.
Perheen ja uran yhdistäminen dumdedum kyllä näitä lisäsyitä löytyy. Helpompaa olisi käydä töissä uran sijaan. Asua kotona työpaikan sijaan. Jää enemmän aikaa suklaalle ja salkkareille (lapsista puhumattakaan).
Kyllähän se on ilmeisesti aika laajasti tunnettu "fakta" että naisten aivotoiminta on hajanaisempaa. He siis voivat toimia paremmin kaaoksen keskellä.
Miehet taas ovat parempia keskittymään yhteen asiaan. Ihan aivojen biologisesta erosta on kyse. Siitähän on puhuttu, että siksi naiset ovat parempia johtajia, ainakin yleistehtävissä.
Niin piti vielä sanomani, että kyseessä ei siis ole fyysinen multiaktiviteetti, vaan kyse on ajattelun monipuolisuudesta ja rakenteesta. Mutta toisaalta suurin osa huippuyksilöistä on miehiä, joten en tiedä sitten kummat sinne johtoon "kuuluu".
Nainen liikenteessä:
Hannele Lauri kolaroi lainamaasturinsa Tampereen keskustassa.
"-Piti jarruttaa niin painoin kaasua, näyttelijä Hannele Lauri kuvailee kolaritilannetta Iltalehdelle."
Jaaha, tämä edellä oleva linkki olikin näemmä jo tuossa Henryn Naisen Logiikka postauksessa.
""-Piti jarruttaa niin painoin kaasua, näyttelijä Hannele Lauri kuvailee kolaritilannetta Iltalehdelle.""
Niin, maasturissahan oli automaattilaatikko. Manuaalilootasta poiketen, autossa polkimia on siis kaksi: kaasu ja jarru.
Bloggaukseen liittyen, ilmeisen verevä todiste huikean motoriikan lisäksi aivojen ylivertaisesta moniajokapasiteetista - vaikka yksittäistapauksiahan ei kai saisi yleistää?
Ihan uteliaisuudesta, eikö miehille käy koskaan niin, että pitäisi tehdä X, mutta ajatuksissaan tekeekin Y?
Tässä muutama aika sitten olin naisseurassa, jossa joku kaakattaja alkoi heittää legendaa tuosta "nainen voi tehdä monta asiaa samanaikaisesti" -sjaissesta. No, koska olen pahis, niin siinä tietenkin piti todeta että jospa tekisit yhden asian kunnolla. Hyvä ettei akka tirvaissut.
vonka: "ilmeisen verevä todiste huikean motoriikan lisäksi aivojen ylivertaisesta moniajokapasiteetista"
todennäköisesti huono reaktionopeus ja motoriikan puutetta. joku survaisisi selkäytimellä oikean polkimen pohjaan, mutta toinen panikoi. en näe pysäköinti-/liikkeellelähtötilanteessa parkkipaikalla vielä suurta moniajotaidon tarvetta; siinä kohtaa ratkaisee motoriikka ja auton mittasuhteiden hahmotus. lauri pystyy ehkä kälättämään ja tekemään monta muuta asiaa samaan aikaan. tai sitten hän on poikkeus.
tikka,
Olen samaa mieltä. Minäkään en näe kahden polkimen käytössä vielä suurta moniajokapasiteetin tarvetta.
vonka, hyvä että olemme samaa mieltä.
Itse kyllä koitan välttää tilanteita, jossa _joutuu_ hoitamaan useampia asioita samaan aikaan. Niitä vaan väkisinkin tulee, ja tietty olisi parempi jos kaikkiin pystyisi keskittymään paremmin kuin nykyään.
"Ihan uteliaisuudesta, eikö miehille käy koskaan niin, että pitäisi tehdä X, mutta ajatuksissaan tekeekin Y?"
Aivan helvetin monta kertaa ainakin minulle. Lisäksi alan usein ajatuksissani vaikkapa mm. hokea kuiskaillen jotain aivan irrationaalista lausetta tai tehdä kädelläni jotain monotonista, esim. leikkiä takin vetoketjulla.
Luin kerran lehdestä epilepsiaa sairastavasta miehestä, joka kuvaili itsellään olevan samantapaisia fyysisiä mm... pakkoliikkeitä?
Minulla ei tosin ole epilepsiaa.
Lisäksi olen teknisesti suhteellisen käsi ja eksyn helposti.
Miten keskitytään moneen asiaan kerrallaan?
Helppo allegoria mekanistisesta maailmankuvasta pitäville löytyy tietenkin nörttipuolelta: moniydinsuorittimien tapa hoitaa hommat säikeinä. Eiköhän tästä ole kyse Eevan tyttärienkin kanssa: osalla heistä on kyky tarkastella toimintaympäristön vaatimia tehtäviä säikeinä ja suorittaa (fyysisten rajoitusten puitteissa) niitä rinnakkaisesti.
Jo koulumaailmassa tämän huomaa hyvin. Esim. ammiksessa monet tytöt kykenevät samanaikaisesti ainakin irccaamaan, meikkaamaan ja seuraamaan kohtuullisella intensiivisyydellä opetusta. Moni poika sen sijaan keskittyy mielellään vain joko irccaamiseen, opetuksen seuraamiseen tai meikkaavaan tyttöön.
Villi veikkaus on, että tällä on jotakin tekemistä sen väitteen kanssa, että naispuoliset ovat yleisesti katsoen ajatusmaailmaltaan moniarvoisempia kuin miespuoliset (esim. O. Poutiaisen väitöskirja viime elokuulta: https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10024/7200/nuortena.pdf?sequence=1).
Tiedä sitten onko kyseessä vain perinteet mutta huippuihteerit (jotka ovat kultaa arvokkaampia) ovat myös lähes poikkeuksetta naisia.
hyvä sihteeri on muuten kullan (ei kullin..) arvoinen! itse tulisin hulluksi jos samalla kun teen jotain keskittymistä vaativaa joutuisin jatkuvasti vastaamaan puhelimeen, etsimään tietoja ja tarvikkeita ihmisille, vastaamaan näiden typeriin kysymyksiin ja neuvomaan kaikessa, ottamaan uusia toimeksiantoja lennossa, jne. kun tämä kaikki pitäisi vielä tehdä iloisella ilmeellä ja "palvelualttiisti" olisin varmaan täysin loppu aina töiden jälkeen.
"Miten keskitytään moneen asiaan kerralla?"
Pakosta. Eiköhän tällekin joku evoluutiopsykologinen selitys löydy, mutta ei varmaan menisi läpi täällä, kun useimmilla kommentoijista ei ole kokemusta lapsiperheen aikuisena elämisestä. Moniajon oppii opettelemalla ja oppiminen tulee sivutuotteena kun pyykkää, laittaa ruokaa, ajaa autoa jne. ja estää lapsosia tappamasta toisiaan tai vahingoittamasta itseään tai ympäristöään, ja sitten niissä hankalammissa tilanteissa, joissa pitäisi nukkua ja siivoilla oksennusta tmv. samaan aikaan. Moniajon oppiminen ei myöskään ole sukupuolesta kiinni ainakaan em. tilanteissa, lähinnä yksilöllisestä motivoituneisuudesta.
IL löytänyt tuohon uutiseen aika makean kuvan.
Itsekin olen ihmetellyt tätä väitettä, kun se ei oikein sovi yhteen omien kokemusten kanssa omassa työelämässäni. Siellä kun miehillä ja naisilla joutuu olemaan monta rautaa tulessa ja ei se ole mikään ongelma ainakaan miehille.
Onkohan tämä väite loppuen lopuksi vain urbaani legenda, joka on saanut alkunsa samanlaisesta väitteestä kuin taannoinen tutkimus miesten ja naisten välisestä älykkyydestä jonka uutisointi oli harhaanjohtava.
Tuo IL:N kuva on kyllä yliveto.
Lähetä kommentti