maanantaina, toukokuuta 12, 2008

Näin pääset mukaviin kesätöihin

1. On ne miehet sitten ihmeellisiä!
+
2. Feministinen aloite!

= Sittenkin töitä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.vihrealanka.fi/uutiset/mokkakikkelien-resepti-selvitetty

jorma kirjoitti...

Juuri tuollaista miestenvihaajaa ja tasa-arvon vastustajaahan Tanessa on kaivattukin. Niitä kun ei siellä ole koskaan tarpeeksi. Sairasta.

Neiti Tylsä on muutenkin ihan tyypillinen feministi, joka sensuroi täysin itseään miellyyttämättömät viestit blogistaan. Mihinkään keskusteluun hän ei kykene, kritiikin vastaanottamisesta nyt puhumattakaan.

Neonomide kirjoitti...

Toinen tekstinpätkä oli vielä raivostuttavampi. Nyt-liitteen mielipidepalstalla vantaalainen taloustieteen maisteri Seppo Heinonen julistaa käsityksiään. "Miesten älykkyys on viisi pistettä eli keskihajonnan kolmasosan korkeampi kuin naisten, mikä johtuu miesten suuremmista aivoista, joihin mahtuu 18 prosenttia enemmän neuroneja. Miesten suhteellisesti suurempi aivojen koko takaa suuremman tiedonkäsittelykapasiteetin, joten miehistä puolet enemmän kuin naisista kykenee vaativaan työhön, kuten ministeriksi. Mitään lasikattoa ei siten ole olemassa."

Tämänkaltaisen "eropuheen" provosoivuus on kahdensuuntaista. Toisaalta ongelmana on biologian ja psykologian tulosten yleistäminen ja vääristely, toisaalta ajatus vaikkapa sukupuolierojen perimmäisten syiden esittämisen tuottamasta "jumalatempusta", jolla näemme yhtäkkiä sosiaalisten ongelmien syyt yhdellä jumalallisella välähdyksellä.

Naistutkimuksen piirissä esimerkiksi etologi Linda Marie Fedigan on puhunut "totuus-efektistä". Viittaaminen ihmisluontoon on perustunut yleensä implisiittisesti oletukseen länsimaisesta heteromiehestä, mikä uuskliseenäkin selittää asioita valitettavan hyvin. Nainen ja mies omanlaisina "lajeinaan" on kaksiarvoisen sukupuolieron eetoksen muinainen ääri-ilmentymä, jota tosin yleensä on käytetty "ylistäen alistamisen" oikeuttamiseksi – naisista ei tarvitse tulla ministereitä, vaan [koti]äitejä.

Mitä tulee tuohon Nyt-liitteen kommenttiin, niin se on täyttä roskaa. Rushtonin & Lynnin (Lynn & Tatu Vanhanen ovat tunnettu kaksikko Suomessakin) suoltamat tutkimukset rotujen ja sukupuolten välisistä eroista ovat tunnettua riistaa tiedemaailmassa ja kyseessä oli toissavuotinen väite 3-5 pisteen sukupuolierosta psykologiassa käytetyissä WAIS-älykkyystesteissä 18-vuotiailla. Tutkijapari keskittyi painottamaan niitä osatestejä, jotka heidän mielestään ovat yhteiskunnallisesti merkittävimpiä, kuten matemaattisloogista älykkyyttä vaativia tehtäviä.

Tulos kritisoitiin puhki alan arvostetuimmissa vertaisarviointilehdissä heti sen ilmestymisen jälkeen.

Mistä näitä oikein tulee? Ilmeisesti biologialla ja tilastotieteellä voi selittää aivan kaiken. Toisaalta lukion biologian opettajana selitti täysin vakavana, kuinka lyhyet ihmiset ovat älykkäämpiä ja menestyvät paremmin esim. yo-kirjoituksissa kuin pitkät. Syynä on tietysti se, että välimatka aivojen ja sydämen välillä on lyhyempi, jolloin aivoihin pumppautuu nopeammin verta. Koska naiset ovat tilastollisesti miehiä lyhyempiä, kai me sitten olemme myös älykkäämpiä?

Samoin itselleni jäi mieleen lukion psykologian opettajan väite, että mustat saavat kuin saavatkin älykkyystesteissä huonompia tuloksia kuin valkoiset. Yliopiston psuykologian kursseilla sama tulos kiistettiin täysin professorin arvovallalla: case closed.

Sen toteaminen että jokin ero on olemassa, jättää tyystin auki kysymyksen, miksi näin on. Ihmisillä tuntuu vaan olevan "sisäsyntyiset" automaattivastaukset tällaisiin kysymyksiin, mikä on hyvin mielenkiintoista.

En pysty ymmärtämään tätä käsittämätöntä sukupuolten mystifiointia ja erottelua. Miehet ja naiset (ja kaikki muut) ovat yksilöitä. Tilastollisesti voi toki yleistää monenmoista, mutta eivät ne tilastot mitään totuuden sanaa julista. Arvon herra Heinonen ei edes kerro, mihin perustaa mahtavat tuloksensa.

Tähän:

http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=405056&in_page_id=1770

asdfg kirjoitti...

Vain täydellisen numerosokea ihminen voi suuttua siitä, että useampi mies kuin nainen on kiinnostunut kalastuksesta ja autoista. Tai että sen pohjalta suunnitellaan tuotteita ja markkinointia.

...tai kirjoittaa tällaista:
http://siniterava.blogspot.com/2008/04/hyv-suomi.html

Yksilöitähän me kaikki ihmiset ollaan kuiteskii! Ydinvoimalat taas ovat kaikki pahoja!