tiistaina, heinäkuuta 01, 2008

Setävihaa Uudessa Suomessa

Sedät hiekkalaatikolla:
Vilkaisinpa taas tässä päivänä muutamana Uuden Suomen blogien etusivua ja panin merkille erään leimaa-antavan seikan. Lista oli täynnä setiä. Setien joukossa kuikuili vain pari kiintiönaista, jotka näyttivät osallistuvan ”Kuka ei kuulu joukkoon” -arvauskisaan.

Sedät ovat ehtymätön luonnonvara kaiken merkittävän taloudellisen ja poliittisen päätöksenteon liepeillä. Heitä sikiää joissain pölyisissä virastotaloissa ja leviää hallitsemattomasti yli koko maanpiirin. Heidät tunnistaa harmaasta puvusta ja kauluspaidasta, ja jos setä oikein repäisee, hän laittaa oranssin kravatin.

Tahtonaiset astuvat kehään vasta sitten, kun tärkeät päätökset on tehty. Heitä nimitetään johtaville paikoille kuin anteeksipyyntönä siitä, että heidät otetaan leikkiin mukaan vasta tässä vaiheessa. Sedät suunnittelevat, naiset toteuttavat. Sedät kaatavat hiekan, naiset lapioivat kakut.

Mutta täällä setien joukossa aion ärhäköidä vastakin; onhan se kumma jos ei saa kuulla muutakin kuin setien hiusten varinaa kaljuuntuvilta päälailta.
Ryhdy esikoiskirjailijaksi:
Olen tavannut hämmentävän paljon 35–45-vuotiaita miehiä, jotka uhoavat, että vielä minä sen kirjan kirjoitan. Heillä on valmiina loistava aihe, syvällisesti pohditut juonenkulut ja näkemys siitä, millaista on kirjailijan elämä jälkeen julkaisun. Ainoa puuttuva osa on se vaihe, jossa istutaan alas ja tehdään työ, kirjoitetaan se esikoinen.

Raa’asti yleistettynä miehet julkaisevat proosaa keskimääräistä iäkkäämpinä ja naiset lyriikkaa nuorempina. Tämä näyttäisi tukevan käsitystäni, että juuri 35–45-vuotiaille miehille tulee pakonomainen tarve ulostaa omat kriisinsä ja kulminoitumansa kirjalliseen muotoon

Kirjailijuus ei mielestäni kuitenkaan ole olotila tai tavoite, joka saavutetaan julkaisemalla teos; tämä tiedoksi sinulle 35–45-vuotias mies.
Lue kesädekkari:
Kotimaisista dekkareista neitsytkirjani taisi olla Kuka murhasi rouva Skrofin? Ja sitten luin tietysti Waltarin kaksi muutakin dekkaria. Niiden jälkeen tulivat Outi Pakkanen ja Pentti Kirstilä, joista varsinkin Pakkanen vei mukanaan. Kun muutin lukion jälkeen Turkuun, yritin Reijo Mäkeä. Umpikuja. Myöhemmin yritin Ilkka Remestä, ei onnistu. Jarkko Sipilä, ei uppoa. Markku Ropponen, voi hirvitys mitä kieltä (siinä vaiheessa kun Volvo jornii parkkipaikalle, minä jornin karkuun).

Suurin syy, miksi kotimaiset miesdekkaristit aiheuttavat puistatusta, on juuri kieli. Ilkka Remestä olen useaankin otteeseen yrittänyt, mutta ennätys taitaa olla 38 sivua. Reijo Mäki putosi luentalistalta viimeistään siinä vaiheessa, kun lopuksi räiskittiin konekiväärillä verisiksi läjiksi kaikki vielä hengissä olleet. Vaikuttaa siltä, että meillä naiset harjoittavat kultakauden dekkarismia ja miehet elvistelevät kovaksikeitettyä.

18 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Sinänsä aika jännää. Ketähän kollegojaan tuo tyttö pitää kiintiönaisina?

Ja eihän tuolla näyttänyt olevan muita setiä kuin Pasi Rutanen ja Erkki Toivonen, jotka ovatkin ehdotonta kärkikaartia koko porukassa.

Anonyymi kirjoitti...

Uuden Suomen Blogilistalla näyttäisi lähestulkoon puolet olevan naisia sekä lyhyemmässä listassa, että pidemmässä, mutta ilmeisesti miehet ovat taas sylylisiä johonkin ja patriarkaatti sortaa jne.

Henry kirjoitti...

Jos tuossa "Sedät hiekkalaatikolla" vaihtaa sedän tädiksi ja kirjoittaa vaikkapa kirjastoista, niin kuinkahan aurinkoisen vastaanoton kirjoitus saisi?

Anonyymi kirjoitti...

ja henry , tuollaisia tekstejähän ei ole ollut, juupa juu. Suunnilleen vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana Helsingin Sanomissa naiskirjailijat ovat saaneet kritikit omana itsenään eikä niputettuina pikku-uutisessa yhteen "keveinä naiskirjailijoina", jotka kirjoittavat "tunnustuksellista tunnelmakirjallisuutta", samaan aikaan kun mieskirjailijoiden työt saivat vähintään puoli sivua - siis NE mieskirjailijat jotka täyttivät "oikean miehen" tunnusmerkit - vakavaa heteroproosaa alkoholisoituneen, yksinäisen miehen tuskasta.

Kirjakerho

vestigia kirjoitti...

Tuolta Uuden Suomen kommenteista pisti silmään seuraava heitto:

Jos naiset alkaisivat tuon yöelämän suhteen vähän joustavammiksi, tulisi se työelämän tasa-arvo siinä sivussa.

Eli niin kauan kun korkeat tulot edesauttavat miesten seksin saantia, tulevat miehet hakeutumaan naisia suuremmalla tarmolla kovapalkkaisiin töihin.

Jorma kirjoitti...

Sedät jaksaa heilua. Ja hyvä niin.

tikka kirjoitti...

profeministimies

Jorma kirjoitti...

Onko tuo kuva perhealbumistasi, Tikka?

tikka kirjoitti...

ja jorma taas kärppänä epäilemässä jokaista naista miesten kuohitsemisesta.. ei, kuva ei ole perhealbumistani.
kun nyt asiaa käsitellään niin onko itselläsi jorman kuvia perhealbumissa?

Anonyymi kirjoitti...

Mainio löytö Tikalta :D Mistä tuo on?

http://www.iltalehti.fi/suhteet/200806307860049_su.shtml
Miksi renttu vetoaa naisiin?

http://www.iltalehti.fi/suhteet/200806167801129_su.shtml
"Carriet" ajavat nuorukaiset
Viagra-purkille

http://www.iltalehti.fi/suhteet/200806027679918_su.shtml
Mistä haaveilet, mies?

Homo kirjoitti...

Ruotsin uusi ase, sotaporsaat. Tosin täytyy nostaa hattua Ruotsille siitä, että se on jaksanut ylläpitää jopa hävittäjiä valmistavaa aseteollisuutta, jonka tulevaisuus on tosin uhattuna.

Anonyymi kirjoitti...

Totuuden siemen tässäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Taas kohdunryöstö. Onneksi naista ei kuitenkaan sentään raiskattu, sillä onhan raiskaus kaikista pahin rikos femakoiden mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä esimerkki miesten sotaisuudesta ilman pakotteita:

Armeijan vahvuus on tarkoitus nostaa 8 000 sotilaaseen, mutta tällä hetkellä palveluksessa on vain alle 5 000 sotilasta. Yli 17 prosenttia Latvian palkka-armeijan sotilaista on naisia.
...
Vuosina 1991–2006 yhteensä vain 41 000 varusmiestä suoritti asepalvelun. Maklakovsin mukaan asevelvollisuuslaki olikin pikemmin asevelvollisuuden välttämislaki.

"Vain 15 prosenttia miehistä suoritti asevelvollisuuden.

jorma kirjoitti...

"kun nyt asiaa käsitellään niin onko itselläsi jorman kuvia perhealbumissa?"

Luonnollisesti.

tikka kirjoitti...

anonyymi: Mainio löytö Tikalta :D Mistä tuo on?

kuva on samaisesta seppo hyrkäksen kirjasta tosimies ei torttuun tukehdu. voisin lähettää kirjan eteenpäin vaikka henkalle nyt kun olen sen lukenut, jos tietäisin osoitteen. :)

jorma kirjoitti...

"seppo hyrkäksen kirjasta tosimies ei torttuun tukehdu."

Ihan hauska teos muuten. Hyrkäs on tehnyt muitakin huumoriteoksia, pari jopa Tommy Tabermannnin kanssa.

jorma kirjoitti...

""kun nyt asiaa käsitellään niin onko itselläsi jorman kuvia perhealbumissa?"

Luonnollisesti."

JORMA