lauantaina, elokuuta 30, 2008

Yhdenvertaisuuslaki

Jo yli 200 työpaikkailmoituksessa on rikottu lakia tänä vuonna
Laittomuuden raja ylittyy, jos työntekijältä edellytetään hakemuksen perusteella ominaisuuksia, jotka eivät ole välttämättömiä työn suorittamiseksi. Tyypillisiä rajauksia ilmoituksissa ovat ikä, sukupuoli, täydellisen suomenkielentaidon edellyttäminen tai kuvan pyytäminen.

"Kuvaa voi vaatia vain, jos kyseessä on mallin tai näyttelijän työ. Muissa ammateissa ulkonäöllä ei pitäisi olla merkitystä, ja sitä käytetään turhaan erotteluperusteena.

"Myyntityötä tekevä henkilö on yrityksen käyntikortti. Meillä on vientiä yli 50 maahan, joten on tärkeää, että työntekijä näyttää hyvinvoivalta ja siistiltä", kuvailee toimitusjohtaja Jussi Rautiainen.

Rautiainen hämmästyy kuullessaan, että kuvan perusteella työntekijöiden erotteleminen on laitonta.

"Kaikki työnantajat ovat hurahtaneet 'täydellinen ihminen' -höpötykseen. Työntekijän pitäisi olla nuori, hoikka, fiksu ja kielitaitoinen. Kaikki tämä halutaan tietää jo siinä vaiheessa, kun hakija on vasta paperilla", Maarit Lehmussilta kertoo.
HS-keskustelu:
- Jopas on vahvaa "Antaa kaikkien kukkien kukkia"-paasausta virkamieheltä. Kokeilisi joskus tehdä tuottavaa työtä, niin saisi jotain realistisuutta näkemyksiinsä. Lehmussillan maailmassa yritys olisi pakotettu palkkaamaan kielitaidottoman ruman vanhuksen edustustehtävään, ihan vaan että olisi tasa-arvoista ja kivaa.

- Jos työpaikkailmoituksessa ei saa vaatimuksiaan listata, ei se työnantajan vaatimuksia poista. Sillä, että ei-toivotut ihmiset lähettävät hakemuksensa ei saavuteta mitään - molempien osapuolten aikaa tuhlataan. Liian nuoret, vanhat, väärää sukupuolta olevat tai väärää kieltä äidinkielenään puhuvat saavat suoralta kädeltä "pahoittelemme" vastauksen.

- On se kumma, että nämä lainlaatijat elävät jossakin ideaaliyhteiskunnassa. Se vaan on niin, että asiakaspalvelutehtävissä ja sellaisissa töissä, joissa ollaan ihmisten kanssa tekemisissä on ulkonäöllä merkitystä. Kyllä asiallisen näköinen ja kokoinen nainen tai mies myy enemmän kuin sellainen, jonka joku ominaisuus ärsyttää asiakkaita tai tekee firmasta epäluotettavan oloisen.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No, kyllähän se pärstäkerroin vaikuttaa. Itsekin hämmästyin sitä kun se mulle suoraan päin naamaa kerrottiin - mun mielestäni sillä kun ei olisi pitänyt olla mitään merkitystä. Mutta nykyisin tiedän, miten paljon informaatiota pelkästä pärstävärkistä voi saada, ja niinkuin sanotaan - 'kuva kertoo enemmän kuin piljardi sanaa'.

Ihmiset ovat sen verran monenlaisia ja monimutkaisia olioita tällä planeetalla, että täällä pärstäkerroin kertoo hyvinkin paljon henkilöstä. Jossain paremmassa maailmassa sillä ei ole väliä, koska kaikki ovat hyviä ihmisiä.

Mutta silti, kyllä kapitalismi on surkea järjestelmä ihmisiä ajatellen - koneille se sopisi kyllä hyvin. Jokaiselle ihmiselle pitäisi voida löytää juuri hänelle sopivaa ja kokonaisuutta kohottavaa ja hyödyttävää hommaa, jos ihminen niin haluaa. Työnantajien ei pitäisi voida noinvain määritellä, ketkä pääsevät orjatyöhön, ja ketkä joutuvat istumaan halveksittuina kotonaan.

Mutta koko 'työetiikka' ja 'työmoraali' tässä maailmassa heittää häränpyllyä. Tärkeintä pitäisi olla työn ilo, ja vasta sen jälkeen pitäisi tulla kaikki muu. Nykyisin tuosta perustavasta tekijästä ei perusteta ollenkaan, ja suurin osa työntekijöistä on kaikkea muuta kuin iloisia työtä tehdessään.

Tästä aiheesta voisin kyllä kirjoittaa pitkästikin, mutta tarkoitukseni oli oikeastaan lähinnä mainita, että näin surkeassa järjestelmässä ja typeryyden hallitsemassa maailmassa pärstäkertoimesta saa erittäin paljon informaatiota, eikä ihmisiä pitäisi käsitellä missään tapauksessa pelkkien papereiden perusteella muutenkaan - ihminen on paljon enemmän kuin se, mitä hänestä on paperille kirjoitettu.


- Vortac

Mortimer kirjoitti...

Järkevää sinänsä, mutta käytännössä mikään tuskin muuttuu. Mikään ei estä työnantajaa blokkaamasta hakijoita haastattelun jälkeen samoilla kriteereillä.

Itseltäni on jäänyt muutama työpaikka saamatta sivaritaustani takia. Näin ei kylläkään ole tapahtunut enää viime vuosina, vaan siinä alle 25 vuotiaana pääosin. Toisaalta nykyään ei ole edes kysytty asevelvollisuuden suorittamisesta muutenkaan mitään. Johtuneeko se sitten siitä, että asenteet sivaria kohtaan ovat muuttuneet enemmän suvaitsevaiseksi, vai vain siitä että tämän ikäiseltä ei enää ole relevanttia kysellä niistä asioista.

Lisäksi minulta on jäänyt yksi duuni saamatta tatuoinnin takia, joka ei ole mitenkään näkyvällä paikalla. Typeryyksissäni menin vastaamaan rehellisesti. Tatuointini on paikassa jota ei näy, mikäli minulla on edes jonkinlainen paita päällä, ja mistä ei ole mitään pelkoa että se voisi vilahtaa vahingossa. Se ei ole käsivarressa. Vaan eipä tullut duunia. En sitten tiedä tarkemmin, millainen dresscode kyseisellä firmalla on, mutta tuskinpa siellä nyt saa ilman paitaa viilettää.

Minun tatuointini ei ole edes millään lailla provosoiva. Se ei ole mikään hakaristi, "white power", alaston nainen, sukuelin, ase, etc. Harmiton kuva, näkymättömässä paikassa, mutta silti se voi kuulemma "loukata heidän asiakkaitaan".

Ymmärrän kyllä hyvin tuon Rautiaisen kannan. Kyllä myynti-insinöörin tehtävässä ulkonäölläkin on merkitystä. Erityisesti ulkomaankauppaan suuntautuneessa yrityksessä. Myyntityötä tekevä henkilö on tosiaankin yrityksen käyntikortti, ja sen takia minusta on ok antaa ulkonäön ratkaista joissain tehtävissä.



"Kaikki työnantajat ovat hurahtaneet 'täydellinen ihminen' -höpötykseen. Työntekijän pitäisi olla nuori, hoikka, fiksu ja kielitaitoinen. Kaikki tämä halutaan tietää jo siinä vaiheessa, kun hakija on vasta paperilla", Maarit Lehmussilta kertoo.

Yksi mikä jäi puuttumaan on sosiaalinen ja ulospäin suuntautunut. Se on nykyään oletuksena joka paikkaan, vaikka työ ei sitä millään tavalla edellytä. Työnantajat tuntuvat haluavan sellaisiinkin tehtäviin hyvin ekstrovertin ihmisen, missä ei edes olla asiakkaiden kanssa tekemisissä kuin poikkeustilanteissa, ikään kuin varmuuden vuoksi. Eiköhän vähäpuheisempikin hemmo kuitenkin jaksa olla hetkellisesti normaalia puheliaampi sen yhden kerran vuodessa, kun poikkeuksellisesti kohtaa asiakkaan. Monet tuppisuut ovat sitäpaitsi keskivertoa tehokkaampia tekemään työtä, kun ei ole niin paljon sosiaalisia suhteita ylläpidettävänä.

Anonyymi kirjoitti...

Vortac:
"Tärkeintä pitäisi olla työn ilo, ja vasta sen jälkeen pitäisi tulla kaikki muu. "

Herää tähän päivään. Suurin osa töistä nyt vain sattuu olemaan sellaisia, etteu niistä saa työn iloa repimälläkään.

- Syltty

Anonyymi kirjoitti...

Herää tähän päivään. Suurin osa töistä nyt vain sattuu olemaan sellaisia, etteu niistä saa työn iloa repimälläkään.

Mitä sanoin, on ajaton totuus. Työ ilman iloa kertoo, että jotain on pahasti vialla.

Suurin osa töistä nyt sattuu olemaan turhia, vaarallisia, vahingollisia luonnon, ihmisten, yksilön ja koko planeetan kannalta. Miksi sellasta työtä pitäisikään tehdä iloiten? Miksi sellaista työtä pitäisi edes tehdä?

Robotit voitaisiin laittaa tekemään KAIKKI vähänkin hankalat, vaaralliset, monotoniset jne. työt, jotka eivät sovi ajattelevalle ja luovalle ihmiselle, mutta kylläkin sieluttomalle koneelle.

Näin ihmisille vapautuisi vapaata aikaa, jonka voisi käyttää hengen kehittämiseen ja luomiseen, laiskotteluun ja maailman(kaikkeuden) ihmeiden ihailuun, jne.

"Tämä päivä" ei ole muuta kuin nykyinen korruption ja mädännäisyyden aste maapallolla, jonka kehitys lähti kulkemaan väärää ja vinoutunutta polkua jo aikakausia sitten. Tämä polku on kohta onneksi saavuttamassa päätepisteensä, ja voimme kaikki hengähtää.

- Vortac

Anonyymi kirjoitti...

"Monet tuppisuut ovat sitäpaitsi keskivertoa tehokkaampia tekemään työtä, kun ei ole niin paljon sosiaalisia suhteita ylläpidettävänä.

Tämä on muuten harvinaisen totta. Itse olen kurkkua myöten täynnä ja korviani myöten vittuuntunut (eilen viimeksi) itseään jatkuvasti esilletuoviin, niinsanotusti sosiaalisiin henkilöihin, jotka kuitenkin järjestään kaikkoavat taka-alalle aina siinä vaiheessa, kun projekti on edennyt siihen vittumaiseen vaiheeseen, että pitäisi saada myös jotain ihan konkreettista oikeasti aikaiseksi.

Tällä hetkellä läheisessä työyhteisössäni on neljä sellaista naista ja yksi mies - etenkin kolme näistä naisista on organisaatiossa kovassa ja jatkuvassa nousukiidossa..
Sitten kun lähdetään viettämään iltaa, niin viimeistään kolmannen oluen jälkeen vaihdan maisemaa, koska ei kiinnosta paskaakaan juoda sellaisten ihmisten kanssa, ja koska todennäköisesti sanoisin ääneen sen mitä ajattelen.

Anonyymi kirjoitti...

"Jos työpaikkailmoituksessa ei saa vaatimuksiaan listata, ei se työnantajan vaatimuksia poista. Sillä, että ei-toivotut ihmiset lähettävät hakemuksensa ei saavuteta mitään - molempien osapuolten aikaa tuhlataan."

Tässä ollaan asian ytimessä. Jos firma haluaa myyntihommiin edustavannäköisen henkilön, se myös palkkaa hakijoista sen, joka tämän kriteerin parhaiten täyttää, aivan siitä riippumatta, saako tätä sanoa suoraan vai ei.

Toisaalta lukuisat firmat ampuvat itseään jalkaan sillä, että niin monet tuntuvat jostain syystä etsivän aina sosiaalisia, ulospäinsuuntautuneita tyyppejä, vaikka työ itsessään ei todellakaan sellaista luonnetta edellyttäisi.