sunnuntaina, marraskuuta 09, 2008

Kolmas sija ei oo häppee

Suomi on maailman kolmanneksi tasa-arvoisin maa.

Nainen yhteiskunnassa
Yhteiskunnan ylimmät portaat ovat edelleen varattu ensisijaisesti miehille. Laki ei ole enään rajana, mutta sen tilalle on rakennettu lasikatto. Lasikatto tarkoittaa tiettyä asemaa organisaatiossa ja instituutiossa, jota naisen on vaikea ylittää. Lasikattoa voidaan rikkoa tunnistamalla vallan keskittymät, olemalla rohkeita ja jääräpäisiä, kehittämällä osaamista, toimimalla yhdessä, kasvattamalla naisten edustusta joka puolella ja kehumalla nainen päivässä.

Suomessa vallitsee tasa-arvo paradoksi. Ylpeilemme vieraille sillä, että suomalaiset naiset osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnan eri alueilla, erityisesti politiikassa ja työmarkkinoilla. Suomalaiset pitävät tasa-arvoa tärkeänä, mutta se herättää myös vastustusta ja ärtymystä. Sukupuoli on edelleen suurin suomalaisen yhteiskunnan eriarvoisuutta aiheuttava tekijä. Suomalaisnainen ansaitsee keskimäärin 7 prosenttia siitä mitä mies.

Missä maassa koulutetumman sukupuolen on vaikempi saada töitä? Missä maassa naisille maksetaan samasta työstä pienempää palkkaa kuin miehille? Missä maassa politiikan naispäättäjien määrä laskee? Missä maassa työmarkkinoiden tasa-arvo on heikentynyt 90-luvulla? Oikein, siskot! Se on tasa-arvon luvattu maa, Suomi.

Mikä ruokkii miehen tervettä itsetuntoa paremmin kuin naisen ihailu? Ei mikään. Yksikään sellainen mies joka saa naiseltaan kaipaamaansa ihailua, ei tunne tarvetta lähteä pullistelemaan toisille miehille omaa miehisyyttään. Heikko itsetunto pistää jotkut miehet alistamaan naisia esim. työelämässä. Mies jolla on terve itsetunto, ei koe tarvetta alistaa naista millään tavoin.
Seksismi

25 kommenttia:

egalitaristi-wannabe kirjoitti...

Olisipa mielenkiintoista nähdä, mille sijalle Suomi sijoittuisi, jos tasa-arvovertailussa otettaisiin myös miesten tasa-arvo huomioon. Nythän oli tutkittu vain naisten ja tyttöjen mahdollisuuksia yms.

Anonyymi kirjoitti...

Stefan Wallin: Miehillä menee monilla elämänalueilla naisia huonommin

"Tasa-arvoministeri Stefan Wallin (r.) kaipaa isänpäiväpuheessaan miesten huomioimista tasa-arvotyössä."

Talk is cheap. Mikäänhän ei tule taaskaan käytännössä muuttumaan.

Jorma

Argh kirjoitti...

"Suomalaisnainen ansaitsee keskimäärin 7 prosenttia siitä mitä mies."

Tämä oli jo ihan uusi tieto minulle. Onneksi siitä huolimatta irtosi kolmas sija tasa-arvokilpailuissa.

Anonyymi kirjoitti...

Henry Aamulehdessä:

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/Tutkija+Naisten+rikastuessa+seksi+keskittyy+yh%E4+pienemm%E4lle+miesjoukolle/113893

Anonyymi kirjoitti...

Foreplay is overrated, researchers claim

Jukka kirjoitti...

Jos pitää rahaa ja valta tärkeimpänä asiana elämässä niin kuin kirjoittaja varmaan pitää, naisilla voi politiikassa olla pieni aliedustus tai ainakin talouselämässä.

Jos taas arvosta muita arvoja kuten ihmissuhteita, miehet ovat naisia huomattavasti heikommassa asemassa. Avioerossa mies saa tavata lapsiaan jos nainen suo ja sosiaalivirasto haluaa.

Moni nainen omaa (mieli)valtaa lastensa yli. Valtaa sekin on.

Nomen Nescio kirjoitti...

Piti muuten oikein kurkistaa jos valtakunnan "eliitti miestutkija", Markku Soikkeli, kenties olisi ottanut nokkiinsa noista miespäivistä. Näyttää pysyneen sen verran hiljaa, tämä eliittitutkija, ettei edes omassa nettikirjassakaan ole asiaa kommentoinut.

Tulipahan kuitenkin eteen eri hakusanoilla "Laasanen" "Soikkeli" etc, Arto Jokisen artikkeli Aviisissa vuonna 2006.

Nythän tuo näyttäytyykin aika selvältä, meillä on siis ollut miesten väkivaltaan erikoistunut queer-teoristi Suomen virallisena ykköstutkijana mitä tulee "miestutkimukseen". Siis queer-teoristi. Sellaiseksi ei muuten yleensä tulla vain tikkaria imemällä, tällain diplomaattisesti todettuna. Vetäkääpä siitä demokratiaa. Kaveri on myös "tutkinut armeijaa" eikä ole siellä ollut päivääkään, mutta tietää kuitenkin kuinka huudellaan vieraskomppanialle että ne on "naisia ja mustalaisia". :)

Mitähän tähän olisi laittaa vertauskuvaksi?

Siihen tiettyyn vähemmistöön kuuluva Queer-teoristi valtakunnan miestutkijana, jonka kovimpiin saavutuksiin kuuluu armeijan ns. homososiaalisen tilanteen selvittäminen telepatian avulla.

Ehkä analogiaan vaikka joku Papua-Guinean tärpättikauppias, joka "tutkii Indonesiassa Suomen merivettä" vastustamalla gulaga-heimon sika-kartellia.

Siinähän olisi vaikka oikein tutkija-palkinnon paikka.

Käykääs kattomassa:

http://www.aviisi.fi/artikkeli/?num=02/2006&id=1733c10

Anonyymi kirjoitti...

Pravdan sana isänpäiväksi

Anonyymi kirjoitti...

Ja nainenko ei kaipaa miehen ihailua? Puolisonsa arvostusta ja kunnioitusta?

suolihuuhtelu kirjoitti...

Yhteiskunnan ylimmät portaat ovat edelleen varattu ensisijaisesti miehille.

Vähän samalla tavalla kuin Yhdysvalloissa mustat eivät voi mitenkään saada korkeita virkoja hallituksessa.

Anonyymi kirjoitti...

MTV:n nettikysely: Myös isät pitäisi palkita kunniamerkeillä

Henry kirjoitti...

"Piti muuten oikein kurkistaa jos valtakunnan "eliitti miestutkija", Markku Soikkeli, kenties olisi ottanut nokkiinsa noista miespäivistä."

Jokinen oli muuten kuuntelemassa Laasasta ja kommentoi esityksen aikana aktiivisesti.

Nomen Nescio kirjoitti...

Tähän on kyllä vielä nostettava parhaat palat tuosta Aviisin artikkelista:

"Tässä tulee kuvioon Jokisen kolmijaon toinen osatekijä, pakkoheteroseksuaalisuus. Miehet tarvitsevat halulleen ja suhteensa sidokseksi jonkin objektin, joka usein on nainen."

"Arto Jokinen: Suomalainen yhteiskunta on homososiaalinen, mutta samalla pakkoheteroseksuaalinen. Miehen on haluttava naista, mutta hänen pitää silti pysyä miesten leirissä."

"Miesten välinen solidaarisuus siis toteutuu Jokisen mukaan usein naisten kustannuksella."

"Homososiaalisuus voi hetkeksi ylittää luokkarajatkin, kun toimitusjohtaja ja huoltomies liittoutuvat seksistiselle vitsille nauraessaan tai toimiston nuoren naistyöntekijän takapuolta kommentoidessaan."

"Vielä naisiakin alempana homososiaalisessa yhteiskunnassa ovat homot. "Naiset ovat seksuaalisesti haluttavia, mutta sosiaalisesti arvottomia. Homot ovat seksuaalisesti mahdottomia, mutta myös sosiaalisesti arvottomia", Jokinen tiivistää."

"Silti homososiaalisten heteromiesten kanssakäyminen saa usein homoeroottisia piirteitä. Väännetään kättä, painitaan, poseerataan kameralle - usein alasti."

"Miksi ne eivät harrasta seksiä keskenään? Voisi olettaa se olisi kaikkein järkevin ratkaisu, kun ne kerran toisiaan haluavat ainakin jossain mielessä", Jokinen pohtii."


"Ennenkuulumatonta se ei olisi, sillä niin on tehty aivan hyväksytysti muun muassa antiikin Kreikassa ja Japanin samurai-yhteisöissä. Tuolloin kyse oli tosin miesten välisestä seksistä, joka on eri asia kuin moderni homoseksuaalisuus, joka syntyi vasta 1800-luvulla."

"Naisten tai homojen homososiaalisuudesta Jokinen ei osaa kertoa; hän tutkii vain valkoisia heteromiehiä. Se on tuskin silti samanlaista kuin heteromiehillä, hän arvelee."

------------------------------

Sellainen asia vielä, että Tampereella ei ole tullut asuttua mutta kuulemma siellä on sellaista hevarijengiä muine Kummeleineen, että ehkä näitä Jokisen juttuja on jotenkin ymmärrettävä myös Tampereen vaikutuksesta katsottuna? Luulisi että jotain queerimpää kaveria kyllä tuollainen v-tuttaisi geeneissä asti. Siitä huolimatta, oli tuo kyllä kokonaisuudessaan hienoa akateemista tekstiä.

Homososiaalisista heteromiehistä sanoo Jokinen: "Miksi NE eivät harrasta seksiä keskenään".

Nomen Nescio
aka "lesbososiaalinen homoseksuaali".

Anonyymi kirjoitti...

Hei.

http://lehti.samizdat.info/2008/11/08/2592/#comments

Käykääpäs kiireellä öysäämässä ja itkemässä kommenttipalsta tukkoon. Jos se tasa-arvo vaikka löytyisi sitä kautta.

Anonyymi kirjoitti...

"Jos se tasa-arvo vaikka löytyisi sitä kautta."

Kovinpa anonyymia harmittaa se, että tasa-arvosta puhutaan laaja-alaisesti ja kriittisesti.

Jorma

Anonyymi kirjoitti...

"Kovinpa anonyymia harmittaa se, että tasa-arvosta puhutaan laaja-alaisesti ja kriittisesti. "

Ei tänne monetkaan naiset
mitään tasa-arvoa halua, vaan mieluumminkin itsemurhia ja sen semmoista. :)


Bmad

Nomen Nescio kirjoitti...

Minun mielestä muuten tuo on eräänlaista viha-kirjallisuutta, tuollainen, jossa miehet Jokisen, tyylillä, stereotypoidan tuollaisiksi sioiksi.

Tuo viha on puettu jonkinlaiseen akateemiseen kaapuun, ikäänkuin sofistikoituun terminologiaan.

Kaiketi Jokisen ja Soikkelin samankaltaisuus erilaisiin kouluampujoihin ei liene kovinkaan kaukana, jotkut purkaa sen vihansa ostamalla aseen, toiset taas majoittumalla vaikka tutkijahuoneeseen, omine selektiivisine materiaaleineen. Eräänlaiset Suomen Theodore Kaczynskit. Jokisen tapauksessa tuo vaikuttaa olevan jopa maanista.

Tuossa aviisin keskustelussa tämä Neonomide on pidettävä saman viha-liikkeen sympatisoijana. Viha, on siis se homososiaalinen tunne, joka saa nämä ihmiset hakemaan homososiaalisesti toisiaan ja hyväksyy toisensa homososiaalisesti.

Tuollaista viha-kirjallisuuttahan opetetaan myös "miestuktimuksena".

Mortimer kirjoitti...

Jorma: Talk is cheap. Mikäänhän ei tule taaskaan käytännössä muuttumaan.

Ehkäpä, mutta ainakin ministeri on myöntänyt ongelman olevan todellinen. Wallin myöntää suoraan että miesten asema on joissain asioissa naisten asemaa heikompi. Tämän jälkeen ainakin on jotain mihin vedota. Edistystä siis kumminkin.

Tähän asti en muista kenenkään päättäjän suoraan myöntäneen että miehet (ryhmänä) kokevat epätasa-arvoa. Jokainen myöntää olevansa kiinnostunut miestenkin asemasta, mutta miehen syrjintä on aina esitetty yksilötapauksena. Tai sitten syytetään miestenkin kokemasta vääryydestä patriarkaattia. Kuitenkaan kukaan ei tähän asti ole mielestäni selkeästi myöntänyt että miesten asema (ryhmänä) voisi olla naisten asemaa huonompi millään alueella.

Siitä olen samaa mieltä että tuskin tuosta kovin äkkiä mitään konkreettista seuraa, mutta siltikin edistystä. Miesten pitää jatkaa epäkohtien esiin tuomista.


Ottamatta sen enempää kantaa kantaa Päivi Pajalan kirjoitukseen ja kirjoituksiin joita hän tuossa lainaa, ihmetyttää että hänkään ei näe mitään yhteyttä tuolla ihailevan rakkauden puuttumisella miesten ja naisten välillä, ja sillä miten miesten ja naisten välisiä suhteita nykyään käsitellään mm. mediassa. "Naisten vaarallisin paikka on oma koti", 20 % naisista kokee fyysistä parisuhdeväkivaltaa, 15 000 naista raiskataan joka vuosi, miehet jakavat työpaikat hyvä-veli-verkostoissaan ja kähmivät sihteeriä rinnoista, miehet uudistavat lasikattoa, "Suomi on syvästi naisvihamielinen maa", avioliittokin on miesten vallankäyttöä naisiin, jossa yksi mies (isä) luovuttaa omaisuutensa toiselle miehelle (sulhanen) ... Tarkoitan että nykyinen radikaalifeministinen ilmapiiri tuntuu tekevän kaikkensa estääkseen keskinäisen kunnoituksen, ihailun ja palvovan rakkauden syntymistä miesten ja naisten välille.

Anonyymi kirjoitti...

Mortimer:"Siitä olen samaa mieltä että tuskin tuosta kovin äkkiä mitään konkreettista seuraa, mutta siltikin edistystä. Miesten pitää jatkaa epäkohtien esiin tuomista."

Valtamedian sensuuri näyttäisi olevan edelleen kovaa. Ja ihmiset ovat takajaloillaan tämän koko asian kanssa. Ei ole miellyttävää kuunnella valtamediasta juttua, jolla pyritään kyseenalaistamaan yhteiskunnan roolijako.

Yritin itse jättää tuohon
HS:n Laasanen-nettikeskusteluun rakentavia ja kattavia näkemyksiä miesten ongelmista,
mutta kaikkia ei julkaistu!

Ihmettelen asiaa, nimittäin kirjoitin huolitellun asiallisesti ja monelta kantilta. Ne viestit, joissa väläytin eri tyyppisten ihmisten mahdollisuuksia pariutua keskenään (esimerkiksi kauniin naisen ja nörttimiehen) jätettiin julkaisematta. Toisin sanoen en voinut vastata eräälle naiselle, joka ehdotti, että kaikki kosisivat saman arvoluokituksen partnereita, kuin itse ovat.


Bmad

Anonyymi kirjoitti...

Mortimer:"Kuitenkaan kukaan ei tähän asti ole mielestäni selkeästi myöntänyt että miesten asema (ryhmänä) voisi olla naisten asemaa huonompi millään alueella."

Niin, kohta varmaan joku
naispolitiikko lipsauttaa, että nuorten miehen ahdistus on toisaalta ihan hauska juttu... ja
osoittaa vaan, että toiset ovat huipulla toiset ei.


Bmad

Nomen Nescio kirjoitti...

Kuten olen jo muualla todennut, niin tuo on tuollaista hirvittävää suomettumista että tässä nyt ikään kuin pitäisi yrittää kertoa "päättäjille" miesten tasa-arvoongelmista. Mihin sillä sitten milloinkin viitataan. Vähän sama fiilis kuin jos menisi jonnekkin Nigerian slummeihin selittämään ystävällisesti että ei sitten ryöstetä, joohan. Ehkä se on Ruotsin kruunu joka tuollaisen tarkoituksellisesti "nöyrän" asenteen on suomalaisten psyykeeseen leiponut, jottei nämä ryhtyisi mellakoimaan. Piti kysyä kauniisti tai tuli luoti otsaan, venäläiset jatkoivat sitten tuota perinnettä, ja tätä nykyä suomalaiset itse.

Enää ei ole kyse siitä että miten saataisiin esim TANE huomioimaan nuorten miesten syrjäytymiseen liittyvät rakenteelliset ongelmat, edes teoriassa, nyt on kyse siitä ketä kaikki laitetaan tuosta syrjäytymis-projektista vastuuseen.

Kaiketi tuo alkoi ihan leikkinä, mutta nyt ovatkin yhtäkkiä huomanneet että vituikshan tuo leikki meni. Instituutionaalisessa vallassa oleva jonkinlainen yksilötason siviilirohkeus ja moraalinen yhteiskuntavastuu, on ollut ennennäkemättömän surkeata.

Anonyymi kirjoitti...

"Edistystä siis kumminkin."

Toki. Mutta olihan tuossa taannoisessa feministimanifestissakin muistaakseni pari sanaa miesten syrjäytymisestä. Ja juhlapuheita on pidetty joskus ennenkin.

Vielä pitäisi ottaa se askel, ettei kaikesta syytetä miehiä (tai patriarkaattia), että yhteiskunnalta vaaditaan konkreettisia ja aktiivisia toimenpiteitä miesten aseman parantamiseksi sekä se, että miesten oikeudet asema ja tasa-arvo-ongelmat nostetaan tasa-arvopolitiikassa tasa-arvoiseen asemaan. Kari Uotila, tuo TANE:n jäsen, on esimerkiksi kirjoitustensa perusteella yhä aivan täysin naiskeskeisyyden vallassa, kun tasa-arvosta puhutaan. Eikä Wallinkan ole missään aikeissa lopettaa huoltajuuskiistoissa tapahtuvaa syrjintää tai suunnata tasa-arvopoliittista toimintaa ja rahoja miesten syrjäytymisen estämiseksi tai korjaamiseksi.

Eli työtä on vielä paljon tehtävänä, mitään konkreettista ei edelleenkään ole saavutettu. Todellinen edistys voi jäädä tulematta, jos tyydytään tähän tai jos jo nyt nousseista vastalauseista pelästytään.

Muutoinkin miesten oikeuden tasa-arvoon pitäisi olla itsestäänselvyys. Suomalaisen tasa-arvopoliitikan surkeudesta kertoo paljon se, että kun tasa-arvoministeri kerran sanoo jotain tämän suuntaista, niin se on uutinen.

Jorma

Anonyymi kirjoitti...

En siis toki epäile, että täällä monikaan olisi tyytymässä vain kauniisiin sanoihin, mutta sen verran kyyniseksi ja skeptiseksi olen vuosien varrella oppinut näissä asioissa, että lopulta vain teot merkitsevät minulle mitään.


Jorma

Anonyymi kirjoitti...

"Tarkoitan että nykyinen radikaalifeministinen ilmapiiri tuntuu tekevän kaikkensa estääkseen keskinäisen kunnoituksen, ihailun ja palvovan rakkauden syntymistä miesten ja naisten välille."
Täsmälleen näin. Mielestäni Stefan Wallinin pitäisikin ehdottomasti julkisesti irtisanoutua feminismistä; aiemminhan hän on tituleerannut itseään jopa radikaalifeministiksi!

Minun mielestä muuten tuo on eräänlaista viha-kirjallisuutta, tuollainen, jossa miehet Jokisen, tyylillä, stereotypoidan tuollaisiksi sioiksi.
Totta. Arvatenkin Tuija Brax tarttuu tomerasti asiaan viimeaikaisten kommenttiensa valossa? En tosin pidätä hengitystäni.

nyt on kyse siitä ketä kaikki laitetaan tuosta syrjäytymis-projektista vastuuseen.
Tietyt naistutkimuksen profeetat eivät voi väistää vastuutaan asiassa.
Ks. esim. Tiinan terveisiä ("Hyvin markkinoitu huoli pojista" 12.10.2007) ja
Riston riimit ("Opetusmenetelmiä tulisi kehittää pojille sopivammaksi" 24.10.2007).

Kävelevä dildo

Anonyymi kirjoitti...

Korjataanpa linkit:

Ks. esim. Tiinan terveisiä ("Hyvin markkinoitu huoli pojista" 12.10.2007) ja Riston riimit ("Opetusmenetelmiä tulisi kehittää pojille sopivammaksi" 24.10.2007).

k. dildo