maanantaina, joulukuuta 29, 2008

Työtapaturmat

Tapaturmien määrä kasvussa työmailla

Siivoustyönjohtaja liukastui portaikossa

Hyvä, että ei ole sorruttu seksistiseen sukupuolta korostavaan uutisointiin.

10 kommenttia:

Mortimer kirjoitti...

Joskus pari vuotta sitten oli muistaakseni sellainen uutinen, jonka mukaan fyysisesti raskainta työtä Suomessa tekevät sairaanhoitajat. Muistaako joku tämän? Nyt jälkeenpäin haluaisin tietää mihin väite perustuu. Muistikuva on, että uutisessa olisi väitetty sen perustuvan johonkin tutkimukseenkin, mutta en muista tarkemmin. Onhan se varmasti tosi rankkaa työtä, mutta jotenkin nenään kantautuu taas jokin naistutkimuksen haju.

turo kirjoitti...

Mortimer muistat aivan oikein. Miessakkien keskustelufoorumilla oli muistaakseni ketju tuosta aiheesta. Se ei tosin taida enää olla näkyvissä.

Anonyymi kirjoitti...

Aamiainen pelastaa teinin ei-toivotulta raskaudelta
...
Japanilaistutkimuksessa todettiin myös, että lähes 40 prosenttia naimisissa olevista pareista ei ollut harrastanut seksiä yli kuukauteen.

Homo

turo kirjoitti...

Nää saattaa olla näitä tutkimuksia, joissa viitataan siihen, miten joku on KOKENUT jonkin asian: "Hoitajien oma kokemus: potilassiirrot ja –nostot ovat työn fyysisesti kuormittavin vaihe"
http://www.tyosuojelu.fi/fi/forward/file/852

Täällä on keskusteltu aiheesta http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=114&conference=1500000000000140&posting=22000000029146125

Työsuojeluhallinto on ilmeisesti sen tutkimuksen tekijä/teetättäjä, johon tuolla viime vuotisella uutisoinnilla viitattiin, "Työsuojeluhallinnon tuoreiden tutkimusten mukaan fyysisesti raskain työ tehdään Suomessa vanhainkodeissa ja kotisairaanhoidossa." http://www.ksml.fi/mielipide/artikkelit/oikeus-hyv%C3%A4%C3%A4n-vanhuuteen/17089

Anonyymi kirjoitti...

Kuinkakohan moni heiveröinen hoitaja edes viitsii harrastaa jotain punttisalilla käymistä, että jaksaisi suoriutua fyysisesti maailman raskaimmasta työstään? Kummallista, että esimerkiksi palomiehet yms joutuvat käymään kuntosalilla pärjätäkseen työssä, joka on fyysisesti muka kevyempää kuin hoitajilla. Eikä hoitajille taideta edes järjestää mitään kuntotestejä - toisin kuin eräillä muilla aloilla (armeijassakin järjestetään kuntotestejä upseereillekin - ja jos ei saa vaadittavaa suoritusta, tietää se heikkoa tulevaisuutta uralla).

Homo

Jorma kirjoitti...

"Joskus pari vuotta sitten oli muistaakseni sellainen uutinen, jonka mukaan fyysisesti raskainta työtä Suomessa tekevät sairaanhoitajat."

Ja vaarallista. Niinpä sairaaloihin on haettu (pääosin miespuolisia) vartijoita hoitajien suojaksi. Ikävät asiat ulkoistetaan miesten kannettaviksi.

Jorma kirjoitti...

Miehiä on myös oltu rekrytoimassa hoitoalalle nimenomaan sillä ajatuksella, että he tulisivat hoitamaan niitä raskaimpia tehtäviä, kuten potilaiden nostamista yms. Miehet siis nähdään kuormajuhtina, joiden taakaksi erilaiset raskaat ja vaaralliset tehtävät halutaan sysätä, ihan vain heidän sukupuolensa perusteella ja ilman mitään erityiskorvausta.

Mortimer kirjoitti...

Työsuojelupiirien sivuiltakaan ei löytynyt tietoa tuosta tutkimuksesta. Toisaalta en kyllä pitäisi hirveän epätodennäköisena vaikka tutkimuksesta ei tuollaista väitettä tuossa muodossa löytyisikään. Media on tunnetusti kova tekemään johtopäätöksiä.


En edelleenkään sano etteikö sairaanhoito ole raskasta. Osa hoitajista joutuu nostelemaan paljonkin, hankalissa asennoissa ja siinä on se vastuu, joka tavallaan tekee siitä fyysisestikin kuluttavampaa. Tarkoitan sillä sitä, että ihmistä ei voi missään tapauksessa pudottaa, eikä retuuttaa miten vain, eli massan käsittelyä ei voi tehdä sen mukaan mikä on itselle helpointa.
Ei se ihmisten nostelu kuitenkaan ole joka hoitajan täysipäiväistä hommaa, eikä joka potilas todellakaan ole 100+ kg jässikkä.

Sen sijaan ihmisillä tuntuu olevan rakennusalasta sellainen kuva, että joka paikkaan pääsee jollain nosturilla tai ajamaan trukilla. Suurin osa siirtelystä edelleen tapahtuu lihasvoimin. Sen lisäksi itse asentaminen on raskasta. Hankalia ja ahtaita paikkoja, sovittaminen yms. on raskasta, ja rakentaessa todella suuri osa toimenpiteistä on pakko tehdä huonossa asennossa. Silloin hieman vähemmän raskaskin suoritus muuttuu raskaaksi ja kuluttavaksi.

Jorma: "Miehiä on myös oltu rekrytoimassa hoitoalalle nimenomaan sillä ajatuksella, että he tulisivat hoitamaan niitä raskaimpia tehtäviä, kuten potilaiden nostamista yms."

Toinen asia on väkivaltaisten tai uhkaavien potilaiden kohtaaminen jos vartijaa ei ole lähettyvillä. Muutama tuttu mieshoitaja on usein valittanut, että on kirjoittamaton sääntö, että miehen odotetaan ottavan riskin. Sitä ei kuitenkaan sanota ääneen, eikä sitä mitenkään huomioida esim. palkassa.

Hra. Gleb kirjoitti...

[i]"Muutama tuttu mieshoitaja on usein valittanut, että on kirjoittamaton sääntö, että miehen odotetaan ottavan riskin. Sitä ei kuitenkaan sanota ääneen, eikä sitä mitenkään huomioida esim. palkassa."[/i]

Tämä otettiin ennen huomioon, mutta palkat on "tasa-arvoistettu" sittemmin. Tarvitseeko kenenkään ihmetellä miksi miehet eivät halua hoitajiksi?

Vortac kirjoitti...

Jep, miehet ovat arvotonta massaa, naiset arvokkaita yksilöitä. Kaikki mitä maailmassa tapahtuu, korostaa tätä. (ajatelkaapa sotia ja kenraalien 'laskelmien vuoksi' uhrattuja miesmassoja, ja kuvitelkaa sen jälkeen sama tehtävän naisille.. 700 naista jonkin laskelman vuoksi uhrattuna johonkin sotatehtävään, jotta kenraali saa hieman lisää informaatiota alueesta - onko pöyristyttävä ajatus? Jos on, miksi ei 700 miehen uhraaminen pöyristytä yhtä paljon? Ja jos pöyristyttää, onneksi olkoon, olet todellinen tasa-arvon kannattaja!)

- Vortac