tiistaina, maaliskuuta 03, 2009

Human Development Index

Miehet, naiset ja HDI
Human Development Index on Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelman luoma mittari, joka yhdistää odotettavissa olevan eliniänodotteen, koulutuksen ja elintason yhdeksi luvuksi, jonka tarkoitus on toimia inhimillisen kehityksen mittarina eri maiden välillä. Jotkut ovat sitä uskaltautuneet käyttämään elämänlaadun mittarinakin. Liittykäämme joukkoon hieman epämääräiseen – ainakin kokeilumielellä ja ajatusleikin vuoksi – ja katsokaamme mitä numerot kertovat.

Ja miltäs näyttävät suomalaisten sukupuolitetut indeksit? Miehillä indeksi eliniänodotteelle on 0,843, koulutukselle 0,993 ja elintasolle 0,990, yhdistettynä 0,942. Ei laisinkaan huonosti. Naisilla eliniänodotteen indeksi on 0,95, koulutuksen 0,993 ja elintason 0,933. Yhdistetty HDI 0,959. Hitusen enemmän. Näillä luvuilla vaikuttaisi siltä, että naisten elämänlaatu Suomessa on aavistuksen miehiä korkeampi.

Asevelvollisuus vai palkka-armeija?
Mauno Koivistolta kysyttäessä ammattiarmeijasta Koivisto totesi, että hänen mielestään olisi kammottava ajatus, jos tässä maassa aseita kantaisivat vain ne, jotka niitä haluavat kantaa.

22 kommenttia:

Jape kirjoitti...

"Miehillä indeksi eliniänodotteelle on 0,843
[...]
Naisilla eliniänodotteen indeksi on 0,95"

M.O.T. Eli miesten vuosi on lähes täsmälleen 11 kuukautta naisten vuodesta.

Ei tasa-arvoongelmaa? No ei tietenkään...

Ellu kirjoitti...

Onpa Jape vihainen tänään.

Miesten ja naisten koulutusindeksit ovat tasan samat. Elintasolle kuitenkin naisille 0,933 ja miehille 0,990. Ei sillä ihan 80 senttiin päästä, mutta vähemmälle jäädään kuitenkin. Tasa-arvo-ongelma siinäkin.

Ei kai kukaan (pl. ehkä Moilanen & kump.) ole kieltänyt miesten alemman eliniänodotteen olevan tasa-arvo-ongelma? Harva leski on iloinen.

Kuulin tänään, että eräs DI:n ja KTM:n tutkinnot hankkinut nainen menee kunnan palvelukseen koulutustaan alempaan tehtävään 2700 €/kk. Ehkä laman oireita, mutta miksi juuri nainen tyytyy tai joutuu tyytymään noin vähään?

Jape kirjoitti...

Hyvä ja kannatettava ehdotus/kommentti tuolta "Asevelvollisuus vai palkka-armeija?" -keskusteluista...

Kari Häkkinen (res ltn):
Sama kansalaisvelvollisuus kaikille
3.3.2009 12:16

Suomessa puhutaan tasa-arvosta ja yleisestä asevelvollisuudesta, vaikka kumpaakaan ei ole koskaan toteutettu:
1. asevelvollisuus ei ole käsittääkseni koskaan koskenut naisia
2. armeijan eri koulutuslinjat - kuten sivarikin - ovat eri mittaisia 6 kk - 12 kk kai tällä hetkellä

Tasa-arvo vaatimus ja riittävä armeija voitaisiin uskoakseni toteuttaa parhaiten toteuttamalla yleinen ja tasa-arvoinen kansalaisvelvollisuus. Minä toteuttaisin sen seuraavasti:

a) jokainen Suomen kansalainen pitäisi olla velvollinen suorittamaan yhden vuoden pituisen kansalaisvelvollisuuden
* jokainen tarkoittaa miehiä ja naisia
* viimeistään 30 vuotiaana
b) kansalaisvelvollisuuden voi suorittaa osittain tai kokonaan aseellisena, mutta kokonaispituus on aina yksi vuosi
* jos suorittaa 12 kk aseellisen, niin velvollisuus on suoritettu
* 6 kk aseellinen vaatii jotain muuta perään toisen 6 kk
c) täydentävä palvelus on kouluissa, sairaaloissa, vanhainkodeissa, päiväkodeissa tms paikoissa suoritettavaa yleishyödyllistä palvelusta - siis sitä samaa, jota nyt sivarit tekevät. Sivareilla se on aina 12 kk. Täyskieltäytyjät kieltäytyisivät kansalaisuudestaan, joten vankilassakin voi 12 kk suorittaa. Kai sielläkin voisi jotain hyödyllistä teettää - vaikka rekisterilaattoja lastenvaunuihin

Varaa tähän järjestelyyn on, koska kaikki nämä hommat pitää hoitaa joka tapauksessa. Tai siis pitäisi, ehkä tuota vankilassaoloa lukuunottamatta. Kansalaisvelvollisuuden pitää koskea saman pituisena yhtä lailla miehiä kuin naisiakin. Aseeseen tarttuu riittävän moni, kun kaikki joutuvat samoihin talkoisiin riippumatta siitä, mitä jalkojen väliin on saattunut saamaan.

Niin ja sitten omat taustat: isoisä ammuttiin sodassa, isäni kuten minäkin olemme upseereita (res) ja poikani menee sivariin. Kaikki ovat miehiä paikallaan, omassa ajassaan.

Jape kirjoitti...

Ellu: "Onpa Jape vihainen tänään. "

En ole vihainen, se ei ole tarkoitukseni, vaikka ehkä siltä vaikuttaa.

Myönnän, ja kiinnitiin itsekin jo huomiota tähän, että hallitsen liikaa tilaa (minusta on tullut vissiin Vortac-tyylinen sarjapostaaja =8-o ) nyt, joten pidättäydyn hetkiseksi kommentoinneista, niin saa muutkin kommentointitilaa...

Ville kirjoitti...

Madonna ja Jesus avoimesti yhdessä

Madonna, 50 ja Jesus Luz, 22 eivät peittele suhdettaan.
...
- Hänestä on hienoa pystyä näyttää exilleen, että voi yhä napata sen kaikkein nuorimman ja kuumimman kollin, Madonnan ystäväpiiriin kuuluva lähde on kertonut Us Weekly -lehdelle.


Käy se näinkin päin. Paitsi että vanhempaa miestä pidettäisiin irstaana sikana kun ottaa noin nuoren "tytön".

Jape kirjoitti...

Ellu: "Miesten ja naisten koulutusindeksit ovat tasan samat."

Tähän vielä pikainen kommenti/kysymys, sitten vaikenen hetkeksi...

Siis miten tämä on mahdollista, siis tämä koulutusideksien samankaltaisuus?
Naiset ovat vallanneet yliopistot. Poikien koulumenestys on jo alaluokilta selvästi heikompi kun tytöillä keskimäärin. Miten tuo indeksi voi olla noin?

Jape kirjoitti...

Äh, vielä tämä...

Ellu: "Ei kai kukaan (pl. ehkä Moilanen & kump.) ole kieltänyt miesten alemman eliniänodotteen olevan tasa-arvo-ongelma?."

No miksi asialle ei tehdä mitään, jos ongelma on tiedostettu?

Ellu: "Harva leski on iloinen"

No ei kait ole iloinen, mutta moni voinee olla tyytyväinen leskeneläkkeestä, jota naiset saavat selvästi useammin, koska miesten elinajanodote on 8 vuotta lyhyempi.

Jape kirjoitti...

Ellu: "Kuulin tänään, että eräs DI:n ja KTM:n tutkinnot hankkinut nainen menee kunnan palvelukseen koulutustaan alempaan tehtävään 2700 €/kk."

Vastasit oikeastaan jo itse. palkka masketaan työtehtävän mukaan, ei henkilön koulutksen mukaan. Samasta työstä sama palkka, sekä naisille, että miehille. Tämä on tasa-arvoa.

No niin, nyt menen...

Ellu kirjoitti...

Joko Jape hiljeni oikeasti...? Ehkä vaikka lenkkeily ulkona kameran kanssa rentouttaa. :)

"No miksi asialle ei tehdä mitään, jos ongelma on tiedostettu?"

Miten estetään miehiä kuolemasta? Ehkä jokin kansallinen erityisesti miesten kardiovaskulaarista terveyttä edistävä kampanja olisi paikallaan. Entä nuorena erilaisissa onnettomuuksissa usein tyhmyyttään kuolevat miehet? Järkeä voi yrittää takoa, mutta en olisi vakuuttunut sen tehokkuudesta. Kovin miehiset itsemurhatilastot laskevat myös miesten keski-ikää ja sille olisi tehtävissä mielestäni paljonkin. Parannukset todennäköisesti helpottaisivat myös mielenterveyosongelmien kanssa painivien naisten asemaa.

"Vastasit oikeastaan jo itse. palkka masketaan työtehtävän mukaan, ei henkilön koulutksen mukaan. Samasta työstä sama palkka, sekä naisille, että miehille. Tämä on tasa-arvoa."

Tehtävä on monessa organisaatiossa palkan määräävä tekijä. Voisitko silti kuvitella vastaavan koulutuksen omaavan miehen hakevan, pääsevän ja ottavan vastaan samanlaisen työn yhtä vaatimattomalla palkalla? Miksi nainen tyytyy vähempään? Tasa-arvoa se ei ole.

Jape kirjoitti...

Ellu: "Joko Jape hiljeni oikeasti...?"

No olen minä täällä, mutta annan edelleen muille tilaa. Odottelen että muut pääsevät sanomaan jotain :)
Eli olen hiljaa vielä tovin...

Ellu: "Ehkä vaikka lenkkeily ulkona kameran kanssa rentouttaa. :)"

No se voisi tehdä sitä. Tänään on tosin huono kuvausilma ulkona. Lenkillä kävin jo eilen, nyt on välipäivä, muuten voi tulla vaikka ylikuntoon... :)
...no tuskin tulen, viime viikko meni ihan löysäillessä... :|

No niin, poistun jälleen...

Anonyymi kirjoitti...

"Kuulin tänään, että eräs DI:n ja KTM:n tutkinnot hankkinut nainen menee kunnan palvelukseen koulutustaan alempaan tehtävään 2700 €/kk. Ehkä laman oireita, mutta miksi juuri nainen tyytyy tai joutuu tyytymään noin vähään?"

Onko työkokemusta ja mikä ala? Jos ei ole työkokemusta, niin näinä aikoina saa olla onnellinen jos ylipäätänsä löytää työpaikan. Ilman työkokemusta 2700e ei ole edes huono palkka.

- Syltty


PS Meidän firman insinööreistä 50% on pakkolomalla

Anonyymi kirjoitti...

Jotta tuota palkkatasoa voi mitenkään arvioida, täytyisi tietää paikkakunta, ala, suuntautuminen ja työkokemus.

Pk-seudulla asuvan, muutaman vuoden töissä ollut tietotekniikka-DI ja vastavalmistunut Joensuussa asuva paperikonekonstruktööri ovat työn ja palkan suhteen kuin eri planeetoilla. Sama juttu taitaa olla laskentatoimen ekonomilla vs markkinointiekonomi.

sitäpaitsi kaksoistutkinnosta ei ole mitään muuta kuin signalointihyötyä, ellei hae paikkaa jossa olisi sille tarvetta.

- Syltty

Jorma kirjoitti...

"Ei kai kukaan (pl. ehkä Moilanen & kump.) ole kieltänyt miesten alemman eliniänodotteen olevan tasa-arvo-ongelma?"

Onko kukaan, etenkään ns. tasa-arvoviranomaisista, nostanut tätä asiaa esille ja vaatinut sen korjaamista tasa-arvon nimissä?

Eipä tietenkään.

Jorma kirjoitti...

"Mauno Koivistolta kysyttäessä ammattiarmeijasta Koivisto totesi, että hänen mielestään olisi kammottava ajatus, jos tässä maassa aseita kantaisivat vain ne, jotka niitä haluavat kantaa."

En tiedä Koivistosta, mutta vaikka omat isoisäni osallistuivat isänmaallisen velvollisuudentunnon saattelemina aseelliseen maanpuolustukseen toisessa maailmansodassa, niin mieluummin he olisivat eläneet rauhassa, niin että maa(ilma) olisi sodalta välttynyt.

Ellu kirjoitti...

Syltty:

Työkokemusta on useampi vuosi. Palkka on tehtävään nähden ihan ok, mutta minua häiritseekin miksi (yli?)koulutettu nainen tyytyy tuohon. Ehkä hänellä on monia hyviä henkilökohtaisia syitä...

Jape kirjoitti...

Ellu: "mutta minua häiritseekin miksi (yli?)koulutettu nainen tyytyy tuohon. Ehkä hänellä on monia hyviä henkilökohtaisia syitä..."

Siis tyytyy mihin? Tehtävää vastaavan palkaan?

Tuosta aiemmasta viestistäsi sai sen vaikutelman, että olisit ollut sitä mieltä, että naisen olisi pitänyt saada tuosta työstä parempi palkka kaksoistutkintonsa takia.
Jos taas ihmettelet, että miksi nainen tyyty tuohon nimenomaiseen työhön, kun siinä on niin huono palkka (ilmeisesti mielestäsi?), niin vastaus voi olla hyvinkin että nyt on käsillä ajat jolloin ei ole varaa nirsoilaltyötehtävien suhteen. Olet varmaan huomannut, että ihmisiä on lomautettu ja irtisanottu aika sankoin joukoin lyhyessä ajassa. Valataosa toki miehiä, mutta riippuen alasta alkaa lama kirpaista myös naisia. Siksi ei välttämättä ole mahdollista niitä töitä juurikaan valita.

Moni nainen on nykyään ylikoulutettu ja odotukset sekä toiveet saatavilla olevista työtehtävistä on usein epärealistiset. Lisäksi luullaan että koulutus (tai useampi) takaa hyvän työpaikan ja palkan. No eihän se näin mene. Usein jos lähtee laskemaan sitä työuran tulokertymää, niin amiksesta valmistunut putkimies "hakkaa" tienesteissä lukion + yliopiston käyneen naisen (noin 10 v. pitempi koulutusaika) mennen tullen, vaikka yliopisto nainen siasikin kovemman alkupalkan. On vaikea kuvitella, että ehtisi saada 10 vuoden tienestieron (putkimiehen eduksi siis) kiinni hieman kovemmalla palkalla...

...ja onhan usein niin että ei putkimehen liksakaan ole nykyään kovinkaan huono.

Tomi Ahti kirjoitti...

Tosta HDI:stä tuli mieleen World Values Survey. Tsekkailin sieltä joskus miesten ja naisten välisiä eroja mm. onnellisuudessa. Siellä on nimittäin sellainen online data browser vai mikä se on.

Arkikokemuksella voisi ajatella, että miehet ovat Suomessa kovastikin naisia onnettomampia. Ero ei kuitenkaan ole kovin merkittävä: miehistä 10,5 ja naisista 9,5% koki itsensä onnettomaksi. Esim Kiinassa ero oli selvästi suurempi: miehistä koki itsensä onnettomiksi 24,1 ja naisista 19,7. Toisaalta Venäjällä homma kääntyy päälaelleen: miehistä 44,9%, naisista peräti 55,2% oli onnettomia (olikohan miehet kännissä kysyttäessä; se selittäisi molemmat luvut ;-) ). Saudi-Arabiassa miehet olivat onnellisempia, kuten odottaa saattaa, mutta aika vähän: miehet 7,5%, naiset 9,3%

Kun tyytyväisyyttä elämään mitattiin 1-10-asteikolla, miesten keskiarvoksi Suomessa tuli 7,79 ja naisten 7,95. Ruotsalaiset ovat hiukan tyytymättömämpiä, mutta naiset ja miehet lähes yhtä tyytyväisiä. Tanskassakaan sukupuolten välillä ei käytännössä ole eroa.

Ikävää, että en omista kunnon tilasto-ohjelmaa, jotta voisi helposti tehdä vertailuja. Naisethan ovat esim. koko ihmiskunnan tasolla onnellisempia, mutta paljonko ja miten onnellisuus vaihtelee eri kulttuuripiireissä?

Muitakin mielenkiintoisia kysymyksiä siellä on.

Ellu kirjoitti...

Jape. "Siis tyytyy mihin? Tehtävää vastaavan palkaan?"

Siihen tehtävään. Lamaa epäilin syyksi jo minäkin, on moni kaverikin jo joutunut tinkimään uratavoitteistaan.

Myös koulut ruokkivat epärealistisia uraodotuksia.

Jape kirjoitti...

Ellu: "Ehkä jokin kansallinen erityisesti miesten kardiovaskulaarista terveyttä edistävä kampanja olisi paikallaan."

Aivan, ehkä joku uusi, miehille kohdennetu "pohjoiskarjalaprojekti" voisi olla paikallaan, siis niin että keskityttäisiin noihin kardiovaskulaarisiin ongelmiin ja niiden ratkaisuun. Sitten on erässeikka, josta on kylläkin miesten ansiotasoa kohottava vaikutus, mutta terveyttä heikentävä vaikutus. Eli miehet tekevät usein (ei tietenkään kaikki, mutta nämä vaikuttaa keskiarvoihin) paljon ylitöitä, kuluttavassa ja raskaassa työssä ja vielä ergonomisesti väärin yleensä. Tämä vaikuttaa terveyteen ja yleiskuntoon.

Miehet pitäisi lisäksi saada aiemmin, sanotaan nyt vaikka viimeistään 4-kymmpisinä säännöllisen terveyden huollon tarkastusten piiriin. Tarkoitan siis että heidät nimenomaan kutsutaan sinne, koska muuten miehet ei helposti mene, siis oma-aloitteisesti. Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpälaji ja uusia tapauksia tulee esiin noin 800 kpl vuodessa. Paljonko löytyisi jos olisi kattava ja säännöllinen, riittävän ajoissa aloitettu seulonta? Ja jos ko. syöpä löytyy ajoissa on hoito ennuste tietysti parempi. Nyt joku taas kiirehtii sanomaan, että ei eturauhassyöpään ole pätevää ennakkoseulontamenetelmää olemassa... olen toista mieltä, mutta jos nyt joku on sitä mieltä, että ei ole, niin kysyn, että miksi ei ole? Miksi ei ole kohdennettu runsaasti tutkimustrahoitusta tuon miesten yleisimmän syöpälajin seulonnan kehittämiseen? Se on myös sitä työtä, jolla parannetaan miesten keskimääräistä elinikää.

Ellu: "Entä nuorena erilaisissa onnettomuuksissa usein tyhmyyttään kuolevat miehet? Järkeä voi yrittää takoa, mutta en olisi vakuuttunut sen tehokkuudesta."

Niin miksi miehet tekevät noita tyhmyyksiä? Peräänkuuluttisin vastausta naistutkimukselta. Hehän ovat tutkineet paljon miehiä ja poikia...mutta ovatko pohtineet tätä ja ratksisua siihen? No ei varmaan. On kiireempi tutkia miesten väkivaltaa naisia kohtaan. Valtaosa opettajista on naisia, heidän velvollisuutensa olis tämän järjen takomiseen, mutta tekevätkö he näin? Toisaalta onko heillä eväsitä, millä takoa järkeä? Kenties ei, kun ei se tutkimus tuota tietoa oikeista ja keskeisistä aiheista, vaan siitä marginaalisesta hötöstä...

Ellu: "Kovin miehiset itsemurhatilastot laskevat myös miesten keski-ikää ja sille olisi tehtävissä mielestäni paljonkin."

Totta, nämä tilastot laskevat myös miesten keskimääräistä elinikää. Paljon olsi tosiaan tehtävissä, mutta miksi ei tehdä? Se on oleellinen kysymys.

Ellu: "Voisitko silti kuvitella vastaavan koulutuksen omaavan miehen hakevan, pääsevän ja ottavan vastaan samanlaisen työn yhtä vaatimattomalla palkalla?"

Voisin, eikä tarvitse edes kuvitella. Riittää kun katselee edellistä lamaa ja sen jälkiseurauksia. Silloin tehtiin "ihan mitä vaan" lähes millä palkalla tahansa koulutuksesta riippumatta, näin siis yksityisellä puolella. Monin mies teki hyvinkin vähäpätöisiä töitä, vaikka koulutus oli jotain ihan muuta. Ei ollut varaa nirsoilla ja vedota koulutukseen, jos näin teit, sinulle osoitettiin ovea ja todettiin että sieltä tulee uusia kyllä, jotka ei rutise. Tunsin henk.koht. monta inssiä, jotka oli ihan lapiohommissa. Oli tehtävä sitä mitä on. Kuten jo aiemmin todettua, kaikille ei riitä turvallista ja tasaisesti palkattua valtion tai kunnan virkaa tai toimea, vaikka se monesta mukavaa olisikin.

Ellu: "Miksi nainen tyytyy vähempään?"

Miksi vaatia vaikeassa tilanteessa mahdottomia? Onko järkeä pitää periaatteesta kynsin hampain kiinni ja olla työttömänä tai kortistossa? Sen sijaan voisit olla työssä josta sat palkka ja kokemusta ja työpäikasta on hyvä katsoa, hakea ja siirtyä toisiin työtehtäviin jos niitä sattuu kohdille. Kortistossa tai työttömän statuksella olevan on vaikeampi saada töitä kun jo työssä olevan.

Ellu: "Tasa-arvoa se ei ole."

Kyse ei tuossa tapauksessa ole tasa-arvosta vaan valinnoista.

Anonyymi kirjoitti...

Ellu
"Jape. "Siis tyytyy mihin? Tehtävää vastaavan palkaan?"

Siihen tehtävään."

Taantumasta se johtuu. Teollisuuden palvelukseen on aika turha yrittää tällä hetkellä.

- Syltty

Ellu kirjoitti...

"Niin miksi miehet tekevät noita tyhmyyksiä? Peräänkuuluttisin vastausta naistutkimukselta. Hehän ovat tutkineet paljon miehiä ja poikia...mutta ovatko pohtineet tätä ja ratksisua siihen? No ei varmaan. On kiireempi tutkia miesten väkivaltaa naisia kohtaan. Valtaosa opettajista on naisia, heidän velvollisuutensa olis tämän järjen takomiseen, mutta tekevätkö he näin?"

KOOMISTA lykätä vastuu nuorten miesten kuolemista naistutkimukselle ja naisopettajille. Miksi naistutkimus tutkisi nuorten miesten kuolemia? Naisten kokema väkivalta vaikuttaa maallikosta olennaisemmalta kysymykseltä nimen omaan naisille. Yleensä lapsen kasvatuksesta vastuun sysääminen koululaitokselle on vanhemmanvastuun pakoilua. Samalla logiikalla voi kysyä, missä näiden poikien isät olivat? Miksei isä näyttänyt pojalleen vaikka turvallista tapaa käsitellä tulta tai moottorikulkuneuvoja? Miksei isä valistanut alkoholin vaaroista?

Vortac kirjoitti...

Myönnän, ja kiinnitiin itsekin jo huomiota tähän, että hallitsen liikaa tilaa (minusta on tullut vissiin Vortac-tyylinen sarjapostaaja =8-o )

No, en ole itse ollut täällä pitkään aikaan sarjapostailemassa, niin jotenkinhan se tyhjiö on ilmeisesti täytettävä. Ehkä on niin, että Vortac-sarjapostailun määrä on vakio, ja jos meikäläinen poistuu niin joku muu täyttää tuon sarjapostaus-aukon.. ;)

- Vortac