maanantaina, maaliskuuta 09, 2009

Naiset henkirikosten uhreina

Naiset henkirikosten uhreina 2002–2007
 • Suomessa surmattiin vuosina 2003–2007 henkirikollisuuden seurantajärjestelmän mukaan 181 naista (keskimäärin 36 vuodessa). Surmatuista 13 (7 %) oli alle 15-vuotiaita. Kuolemansyytilaston mukaan naisten vuotuinen kuolleisuus henkirikoksiin oli 2000–2007 keskimäärin 1,38 uhria 100 000 naista kohti.
 • Naisten kuolleisuus henkirikoksiin on kuluvalla vuosikymmenellä ollut selvässä laskussa.
 • Vuosina 2003–2007 surmatuista 15 vuotta täyttäneistä naisista noin kaksi kolmasosaa (68 %) joutui parisuhdekumppanin surmaamaksi. 42 %:n surmaaja oli puoliso. Muun lähisuhdeväkivallan uhrien osuus oli 11 %, tuttavan surmaamia uhreista oli 18 % ja uhrille ennalta tuntemattoman henkilön surmaamia 2 %.
 • Vuosina 2003–2007 surmatuista alle 15-vuotiaista tytöistä 67 %:n surmaaja oli äiti, 17 %:n isä ja 17 %:n veli.
 • Aikuisiin naisiin kohdistuvat henkirikokset liittyvät läheisesti osapuolten keskinäiseen alkoholinkäyttöön. Vuosina 2002–2007 rikoksista 53 prosentissa kumpikin osapuolista oli rikoshetkellä alkoholihumalassa ja 55 prosentissa päihteiden vaikutuksen alainen. Parisuhdekumppanin tekemistä henkirikoksista 60 %:ssa molemmat osapuolet olivat humalassa.
 • Alkoholin väärinkäyttäjiä aikuisista naisuhreista oli 40 % ja heidän surmaajistaan 44 %.
 • Naisten henkirikoskuolleisuus ei kohdistu tasaisesti tai satunnaisesti eri väestöryhmiin, vaan kasaantuu sosiaalisesti huono-osaisiin, työelämästä syrjäytyneisiin ryhmiin. Työttömien naisten riski joutua surmatuksi on moninkertainen verrattuna työllisiin.
 • Naisiin kohdistuvan henkirikollisuuden alueelliset tasoerot ovat huomattavat, eivätkä kaikilta osin noudata kokonaishenkirikollisuuden alueellisia eroja. Vuosina 2000–2007 naisten kuolleisuus henkirikoksiin oli korkein Kainuussa ja alhaisin Ahvenanmaalla.
 • Naisten kuolleisuus henkirikoksiin on Suomessa tällä hetkellä Euroopan unionin yhdenneksitoista korkein, kun miesten kuolleisuus on unionin seitsemänneksi korkein.
 • Naisten osuus henkirikosten uhreista on maassamme Euroopan unionin keskiarvoa alhaisempi.
 • "Kaiken kaikkiaan naisten kuolleisuus henkirikoksiin on meillä eurooppalaisittain korkea (puolitoistakertainen Euroopan unionin keskitasoon nähden). Taustalla näyttäisi olevan lähinnä korkea kokonaishenkirikoskuolleisuutemme, ei mikään erityinen naisiin kohdistuvan väkivallan perinne. (Miesten henkirikoskuolleisuus on Suomessa tällä hetkellä 80 % Euroopan unioninkeskitasoa korkeampi.)"

8 kommenttia:

Jorma kirjoitti...

"Taustalla näyttäisi olevan lähinnä korkea kokonaishenkirikoskuolleisuutemme, ei mikään erityinen naisiin kohdistuvan väkivallan perinne."

Ei se voi noin mennä, koska feministit ovat päättäneet toisin. Suomessahan maahanmuuttajatkin oppivat kaikki pahat tavat aina kantaväestöltä, tästä meillä on ministeritason lausunto.

Ville kirjoitti...

"Naisten kuolleisuus henkirikoksiin on Suomessa tällä hetkellä Euroopan unionin yhdenneksitoista korkein, kun miesten kuolleisuus on unionin seitsemänneksi korkein.

Naisten osuus henkirikosten uhreista on maassamme Euroopan unionin keskiarvoa alhaisempi."

Ai. Eikö se ollutkaan lähes korkeimpia kuin on väitetty? Kuka vääristelee ja valehtelee ja miksi?

Ja näillä valheilla esitetään jotain virastoa tms. perustettavaksi naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi. Miksei esitetä ylipäätään väkivallan vähentämiseksi? Ketkä tarvitsevat suojatyöpaikkoja tuollaiseen valtiorahoitteiseen virastoon?

Jorma kirjoitti...

"Ketkä tarvitsevat suojatyöpaikkoja tuollaiseen valtiorahoitteiseen virastoon?"

Johonkinhan ne naistutkimuksen maisterit on työnnettävä. Ei niitä kaikkia voi TANE:n listoille palkata, ja oikeisiin töihin niistä ei ole. Näin sitä lama-aikana vaaditaan veronmaksajien niukkojen verojen kasvavaa syytämistä feministien lopputtoman ahnaaseen kitaan.

TH kirjoitti...

Villen lihavoima "keskiarvoa alhaisempi" viittaa siis siihen, että Suomessa henkirikoksen uhreista suurempi osuus on miehiä ja pienempi naisia kuin muualla EU:ssa keskimäärin. Naisten henkirikoskuolleisuus on silti Suomessa 1,5-kertaista muuhun EU:hun verrattuna, miesten 1,8-kertaista. Suomessa siis näyttää olevan erityinen miehiin kohdistuvan väkivallan perinne, ei niinkään naisiin kohdistuvan väkivallan perinnettä.

EU-15:ttä eli ennen ex-kommunistimaiden liittymistä ollutta EU:ta tarkasteltaessa Suomi lienee kaikkein väkivaltaisimpia maita. Suomessa tarvitaan sukupuolineutraalia väkivallan vastaista työtä.

Anonyymi kirjoitti...

Voi jeesus..tämähän se vasta onkin asioiden vääristelyä..muistakaa tässä, että miehet kuolevat eniten juuri ITSE luomissaan järjestelmissä ja vaikkapa töissä sekä tapaturmaisesti. Tehkää asialle jotain...älkääkä vain valittako ja vinkuko työnne raskaudesta jne.

Jorma kirjoitti...

"miehet kuolevat eniten juuri ITSE luomissaan järjestelmissä ja vaikkapa töissä sekä tapaturmaisesti."

Miten niin itse luotu järjestelmä? Kyllä tämä nykysysteemi on myös naisten luoma, ihan yhtä lailla heidän ansiotaan tai syytään.

Miehiltä vaaditaan riskien ottoa ja vaarlaaisia elämäntapoja, jos parisuhdemarkkinoilla meinaa pärjätä. Samoin vaaralliset työt kasaantuvat miehille. Silti työturvallisuuden kehittämisessä naisvaltaiset alat menevät edelle.

Anonyymi kirjoitti...

Höpö höpö..Laasasen markkina käsitteet on jo kumottu toisaalla ihan täydellisesti...ja hän tietää sen itsekkin ihan varmasti vaikkei sitä varmaan julkisesti viitsi myöntää edes.

Jorma kirjoitti...

"Laasasen markkina käsitteet on jo kumottu toisaalla ihan täydellisesti"

Missä, miten ja kenen toimesta? Linkkiä kehiin.