Tasa-arvo – perusoikeus ja politiikan haaste. Tasa-arvon oikeudellisia ja poliittisia ulottuvuuksia, kevätlukukausi 2009
Sukupuoli, väkivalta ja oikeus
Anne Maria Holli: Sukupuolikiintiöt
Tasa-arvolaki (206/1995; 232/2005), 4 a §:Sanna Aaltonen: Sukupuolinen häirintä
Valtion komiteoissa, neuvottelukunnissa ja muissa vastaavissa toimielimissä sekä kunnallisissa että kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu.
So. kohteena epäsuorasti (välillisesti) valitut, EI VAALEIN valitut, julkista valtaa käyttävät poliittiset ja hallinnolliset elimet
Ylimmät valtioelimet säädöksen ulkopuolella
Mitä vaikutuksia kiintiöillä on ollut
Tasapuolisen edustuksen normi vakiintunut – vrt. vaikutukset muuanne
Mitä se oli aikasemmin ... ennen tasa-arvolakia ... niin ukko ku ukko istutettiin paikalle. Ei kyllä kyselty, että ymmärtääkö ja tajuaako, että kuha vaan kaverille paikka saatiin. (Nainen, poliitikko)
...niin kyllähän sillä >kiintiölailla tervehdyttävä vaikutus oli, että sinne todella sitten tuli >naisia@. Se ei enää ollutkaan enää tää niinkun veli veljelle - ilmiö, että saunassa sovittiin. (...) On se siihen tullut niinkun erilainen näkökulma naisten mukana. (Nainen, viranhaltija)
Ja, mutta sittehän tuli tää 40 prosentin kiintiö. Ja kyllä sillä hirveesti irvailtiin, mutta kyllä se oli nopea työkalu, että siinä oon huomannu, että ihmiset on nyt jopa
ruvenneet, oppineet ajattelemaan, että heti näyttää huonolta jos ei oo, tai yhtäkkiä huomaa, ett hei, siellähän on vaan naisia tai siellähän on vaan miehiä. Että se on mun mielestä ollu suurin muutos.
- Kiintiöt lisäsivät naisten valtaa, vähensivät miesten ”yli”valtaa
- Erityisesti valtaansa menettäneiden miesten vastarinta
- Voiko tyttö häiritä poikaa sukupuolisesti?
TERO: Ja sitte kundeil on taas muit keinot, et jos siihentuleejokulutkamunviereejatuleeheittää jotai läppää ja tulee vähä lähemmäksi, niin mähän voin vaikka tönästä sitä päähän ja lähtee menee. Siis en mä tietenkää lyö sitä näin päähän vaa, lähenyt menee siitä. Mut et tytöillä on vähän vaikeempi taas tehä sitä jolleki mun kokoselle kundille. SA: Ai jaa, kuin?
TERO: Siis, siis ehän mä liikahda siit mihinkää. Mut tottakai mä lähen jos joku alkaa töniin mua. […] Ja tottakai jos se on joku kuulantyöntäjä-tyttö niin kylhä semmonenki pystyy ahistaan kundii. Mut lähinnähän se on just siis fyysisesti, koska kundeil
on kumminki niin helppo tehä vaikka paloja siit tytöst, jos haluu [naurahdus].
5 kommenttia:
Naisoikeuden professuurista kehkeytyi tasa-arvoriitaOikeustieteellinen tiedekunta ehti jo valmistella pitkälle esitystä, jonka mukaan virka täytettäisiin nyt vakinaisesti ja siihen kutsuttaisiin akatemiaprofessori Kevät Nousiainen. Hänen Minna Canth -professuurinsa Suomen Akatemiassa umpeutuu tänä kesänä.
Tiedekuntaneuvostossa nousi kuitenkin vahvoja epäilyjä viran tarpeellisuudesta, rahoituksesta ja ennen kaikkea siitä, voidaanko pysyvä virka täyttää kutsumalla siihen ehdokas, jonka tieteelliset näytöt eivät osoita erityistä ansioituneisuutta tai kiistatonta kelpoisuutta. Niitä taas edellytetään kutsumenettelyssä.
Kovinta kritiikkiä esittivät kirjelmissään siviilioikeuden professorit Urpo Kangas ja Mika Hemmo.
He olivat käyneet läpi Nousiaisen tuotantoa ja todenneet sen suppeahkoksi. Ongelmana mainitaan erityisesti se, että kun Nousiainen 1997 nimitettiin määräajaksi kyseiseen virkaan, hänen pääansionaan oli vielä julkaisematon käsikirjoitus, jota ei sittemmin koskaan julkaistu.
Arvostelijat vaativat tiedekuntaa hylkäämään kutsumenettelyn ja julistamaan viran avoimeen hakuun. Muuten "vaarana on, että tasa-arvokysymyksiin keskittyvän viran täyttämisessä paradoksaalisesti loukataan mahdollisia kilpahakijoita kohtelemalla heitä epätasa-arvoisesti".Hesarin keskustelussakin on jo heti muutamassa ensimmäisessä kommentissa hyviä pointteja.
Joutuu käyttämään < br > tagia että rivi vaihtuu.
Vanhemmille tuomio lasten pahoinpitelystä
Seitsemänvuotias tyttö ja kymmenvuotias poika joutuivat Helsingin Tapanilassa sekä isän että äidin hakkaamisiksi. Heitä hakattiin sekä remmillä että kengällä. Miehen puoliso ei ollut lasten biologinen äiti, joka on kuollut.
Poliisikuulusteluissa lapset eivät halunneet enää palata kotiinsa. Heidät on otettu huostaan.
Hautala: "Oli melko yllättävää oppia, että naisia menetetään luonnonmullistuksissa neljätoista kertaa enemmän kuin miehiä. Vai oliko sittenkään? Naisen elämällä ei kaikkialla ole samaa arvoa kuin miehen elämällä."
Jos tuolle väittämälle löytyy pätevä, varmentava tutkimus, luopaan syödä vasemman kivekseni.
Kun täällä aina sanotaan, että Suomessa miesten ja naisten välinen palkkaero on suurempi kuin EU:ssa keskimäärin, tuon linkin takaa löytyvä kalvosarja Equality law in the UK ainakin on eri mieltä. Sivulla 13 olevan kaavion mukaan pay gap Suomessa on pienempi kuin EU:ssa, vai luenko minä sitä jotenkin väärin. Olen ollut putkeen valveilla nyt noin 32 tuntia, joten virhealttius on hieman kasvanut.
Naisen elämällä ei kaikkialla ole samaa arvoa kuin miehen elämällä.
Ei tosiaan ole - sillä on paljon suurempi arvo, miehen elämällä kuin ei ole kuin se arvo, joka miehellä naisen ja yhteiskunnan hyväksi voi olla, mutta ei itseisarvoa. Naisilla on itseisarvo.. joten näin kun asiaa tarkastelemme, voimme helposti nähdä, että väite pitää kyllä paikkansa.
Miehellä ei ole juuri missään arvoa enempää kuin naisilla (no, ehkä jossain muslimikulttuureissa - en tiedä, en ole tutkinut kovin paljon asiaa siltä kantilta), mutta ainakin länsimaissa naisilla on valtavan suuri itseisarvo miehiin nähden. Suurin osa miehistä on täysin arvottomia, 'expendable', niinkuin sodista yms. nähdään.
Miehethän sinne lähetetään samalla kun naisille haetaan turvaa.
Nyt kun ajatus vielä virtailee niin 'NAISET ja lapset ensin' on mielestäni aika perverssi sanonta monellakin tasolla. Miksi se ei ole edes 'LAPSET ja naiset ensin'? Tai LAPSET vanhempiensa kanssa ensin, tai pelkästään lapset ensin .. miksi aina NAISET ensin? Ainiin, miehellä ei ole arvoa.. No, liittyipä sentään aiempaan selostukseeni aiheesta.
- Vortac
Lähetä kommentti