lauantaina, toukokuuta 02, 2009

Keksityt raiskausilmoitukset

Poliisia käytetään hyväksi uskottomuuden peittelyssä: Enemmän kuin joka viides raiskausilmoitus osoittautui viime vuonna aiheettomaksi Helsingissä.
Myös seksuaalisiin hyväksikäyttöihin liittyvät rikosilmoitukset osoittautuvat poliisin mukaan usein perättömiksi. Taustalla on yleensä vahvan humalatilan aiheuttamat muistikatkot sekä "alibin" rakentaminen puolisoa tai poikaystävää varten.

Ilmoitus käynnistää useimmiten kalliit oikeuslääketieteelliset tutkimukset ja sitoo rikostutkinnan niukkoja henkilöresursseja.

- Joskus tällainen turhauttaa, kun tutkinnassa on ihan oikeitakin rikoksia

Syyttömälle kuusi vuotta vankeutta lapsen raiskauksesta

Good Article on False Rape Claims

18 kommenttia:

Jorma kirjoitti...

"Enemmän kuin joka viides raiskausilmoitus osoittautui viime vuonna aiheettomaksi Helsingissä."

Montako tuomittiin perättömästä ilmiannosta?

Vortac kirjoitti...

Olettaisin että about 0-1 kappaletta, ja mahdollinen tuomiokaan tuskin on ranteelle läppäsyä kummosempi.

- Vortac

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista, että näillä sivuilla ollaan paljon huolestuneempia vääristä syytöksistä kuin oikeista syytöksistä (valtaosa)...

Anonyymi kirjoitti...

"Taustalla on yleensä vahvan humalatilan aiheuttamat muistikatkot sekä "alibin" rakentaminen puolisoa tai poikaystävää varten."

Ei menisi läpi meikäläisen kohdalla, koska tuossa tilanteessa ollaan jo sellaisilla vesillä joilla ei alunperinkään pitäisi olla.

Pelkästään jonkun tuntemattoman mieshenkilön mukaan lähteminen on mielestäni täysin pätevä syy suhteen katkaisemiselle siihen paikkaan. Siispä mielestäni se, onko tapahtunut raiskausta, seksuaalista hyväksikäyttöä tai mitä tahansa, on yhdentekevää suhteen jatkamisen kannalta.

- Syltty

Anonyymi kirjoitti...

Länsimaalainen oikeuskäsitys lähtee siitä, että on parempi että kymmenen rikollista pääsee vapaaksi kuin yksi syytön tuomitaan perusteettomasti. Etkö anonyymi kannata länsimaista oikeuskäitystä, vaan jotain barbaaristen yhteiskuntien mielivaltaa?

Homo

Miss Midnight kirjoitti...

Anonyymille: Kaikki aika, jonka poliisi käyttää väärien syytösten tutkimiseen, on pois oikeasti tapahtuneiden rikosten tutkinnasta. Siitä on syytäkin olla huolestunut, koska poliisien resurssit ovat kaikkea muuta kuin rajattomat.

Itseä naisena raivostuttaa noissa väärien raiskaussyytösten nostajissa erityisesti vielä se, että mitä enemmän täysin turhia raiskausepäilyjä on, sitä todennäköisemmin myöskään minuun ei suhtauduttaisi vakavasti, jos joskus kävisi niin pahoin, että joutuisin raiskauksen uhriksi. Yksien valehtelu itsekkäästi omia tarkoitusperiä ajaakseen nakertaa uskottavuutta toisilta, jotka ovat todellisia uhreja.

Se, että tällä sivustolla pureudutaan nimenomaan kyseiseen näkökulmaan, on pikemminkin itsestäänselvää kuin mielenkiintoista (siis jos tarkoitat mielenkiintoisella yllättävää).

Jape kirjoitti...

"Mielenkiintoista, että näillä sivuilla ollaan paljon huolestuneempia vääristä syytöksistä kuin oikeista syytöksistä (valtaosa)..."

Niin tuosta uutisestahan ei pidä vetää johtopäätöstä, että 80% syytöksistä on oikeita. Kysymys on käsittäkseni siitä että nuo noin 80% tapauksista ylittää tutkinta kynnytksen. Se mikä määrä oikeasti sitten etenee syyttäjälle asti ja mikä määrä oikeuteen ja vielä tuomioon asit on ihan eri asia.

Takavuosina prosentit oliat niin, että noin 600 epäiltyä raiskautapausta tuli poliisn tietoon vuositain, näistä käräjäoikeuden tuomioon asti kantoin noin 10%. En tiedä onko epäiltyjen raiskausten määrä lisääntynyt kuinka paljon, mutta olettaisin että tuomioon asti kantaa edelleen tuo noin 10%.

Perättömiein ilmoitusten tutkinta on todella pois oikeiden tapausten tutkinnasta ja on täten todellinen karhunpalvelus oikeiden raiskausten uhreille.

Anonyymi kirjoitti...

Potentiaalisesti hyödyllinen työkalu pariutuneille heteromiehille.

Homo

Arawn kirjoitti...

Tämä katsaus on vuodelta 2004, mutta kun huomioi trendin, se ei liene kauheasti muuttunut:

http://www.stat.fi/ajk/tiedotteet/v2004/275oiks.html

Vuosina 99-03 poliisin tietoon tuli keskimäärin 535 raiskausta vuodessa. Määrä on ehkä saattanut vähän lisääntyä (vuonna 98 oli vajaa 500 ilmoitusta, vuonna 03 vajaa 600), mutta epäilen, että 700 ilmoitusta se ei ylitä. Tuota paperia kun tulkitsee niin poliisi selvittää raiskauksista n. 60 %, joista n. 90 % ilmoitetaan syyttäjälle. Tämä ei toki tarkoita, että syyttäjä päättäisi syyttää kaikista hänelle ilmoitetuista raiskauksista.

Tässä muuten se, missä mainitaan 10 % tuomiomäärä. Kirjoitus on vuodelta 98. kyseessä on jonkinlainen tiivistelmä.
http://www.haaste.om.fi/30736.htm

Tässä varsinainen tilasto, joka näyttää myös tuomioiden määrän eri vuosina suhteessa raiskausilmoituksiin. Kyllä se tuntuu huitelevan aika pienenä:

http://tilastokeskus.fi/ajk/tiedotteet/v2004/275oiks_tausta-aineisto.pdf

Suurin osa syytetyistä kyllä näemmä saa tuomion, mutta se ei ole suuri ihme. Syyttäjä yleensä syyttää vain silloin, kun hän voi olla suhteellisen varma voitostoon.

Raiskaus on kyllä aika kurja rikos juuri näytön puolesta; aika usein päädytään tilanteeseen, jossa on vain naisen sana miehen sanaa vastaan. Tällöin ei miestä tietenkään voida tuomiota, mutta se ei tarkoita, etteikö raiskausta olisi sinänsä tapahtunut. Meidän on vain, tuomio- ja julkisuusmielessä (ei siis julkisia lynkkauksia ei-tuomituille) oletettava, ettei sitä ole tapahtunut.

Samalla olen kuitenkin sitä mieltä, että mitä tulee vääriin ilmiantoihin, on pystyttävä todistamaan, että kyseessä on väärä ilmianto - ei riitä vielä se, ettei näyttö raiskauksesta ole riittävä. Itse asiassa, käsittääkseni poliisi näin toimiikin, mikä on nähdäkseni ihan oikein. Pelkästä näytönpuutteesta ei voi vielä päätellä varmasti, ettei raiskausta tapahtunut ja nainen valehtelee. Jos tällaisista nainen saisi syytteen ja tuomion, se merkitsisi raiskausilmoitusten määrän rajua laskua. Epäilemättä väärien ilmiantojen tekijät olisivat siinä mukana, mutta myös laaja joukko niitä, jotka todella ON raiskattu, mutta jotka eivät vain voi todistaa sitä.

Jape kirjoitti...

Arawn: "mutta epäilen, että 700 ilmoitusta se ei ylitä. Tuota paperia kun tulkitsee niin poliisi selvittää raiskauksista n. 60 %, joista n. 90 % ilmoitetaan syyttäjälle. Tämä ei toki tarkoita, että syyttäjä päättäisi syyttää kaikista hänelle ilmoitetuista raiskauksista."

Ja kannattaa lukea ja tulkita sitä paperia vielä oikein, eli tuo 60% raiskausten selvitysprosentti ei tarkoita että noista 700 tapauksesta 60% olisi tapahtunut raiskaus.

Tuossa linkaamassasi PDF:ässä todetaan että monet selvitetyt tapaukset jää poliisille "Ei syytä epäillä raiskausta tapahtuneen" -päätelmällä (tjsp.)

Arawn: "Tässä muuten se, missä mainitaan 10 % tuomiomäärä."

Minusta tuossa linkkaamassasi artikkelissa (sekä PDF:ässä) puhutaan kylläkin, että alle 10% ilmoituksista johti syytteen nostamiseen, ei tuomioon.

Anonyymi kirjoitti...

"Syyttömälle kuusi vuotta vankeutta lapsen raiskauksesta"

eikös tuossa pitäisi lukea Jorma- ja Panu-logiikalla:

Syylliselle kuusi vuotta vankeutta lapsen raiskauksesta

Arawn kirjoitti...

Jape: "Ja kannattaa lukea ja tulkita sitä paperia vielä oikein, eli tuo 60% raiskausten selvitysprosentti ei tarkoita että noista 700 tapauksesta 60% olisi tapahtunut raiskaus.

Tuossa linkaamassasi PDF:ässä todetaan että monet selvitetyt tapaukset jää poliisille "Ei syytä epäillä raiskausta tapahtuneen" -päätelmällä (tjsp.)"

Niin. En väittänytkään missään, että kaikissa poliisin selvittämissä tapauksissa olisi tapahtunut raiskaus. Sehän tosiaan sanotaan ihan suoraan noissa artikkeleissa, että kaikki selvitetyt eivät mene syyttäjälle - ja aika iso ei-menneistä on juuri tapauksia, joissa ei ole syytä epäillä raiskauksen tapahtuneen. Silti kannattaa huomioida, että noita oli n. 10 % siitä määrästä, jonka poliisi oli selvittänyt, mikä taas oli n. 60 % kaikista raiskauksista. Eli poliisi pystyi suht varmasti sanomaan aika pienestä määrästä (selvästi alle 10 % - joku muu saa nyt laskea, mikä on oikea prosenttiluku), ettei raiskausta ollut tapahtunut.

"Minusta tuossa linkkaamassasi artikkelissa (sekä PDF:ässä) puhutaan kylläkin, että alle 10% ilmoituksista johti syytteen nostamiseen, ei tuomioon."

Olet oikeassa, luin huolimattomasti. Mutta toisaalta, kuten kuvaajasta käy ilmi (oli vikassa antamassani linkissä), syytteen nostaminen johti lähes aina tuomioon eli määrä on aika lailla sama.

Teemu kirjoitti...

Tämä tukee hyvin niitä johtopäätöksiä joita tehtii aimmassa keskustelussa Ruotsin suhteen eli ei niitä todellisia raiskauksia taidakkaan olla niin paljon kuin annetaan uskoa. Vielä kun tietäisi paljonko on annettu tuomoita vääristä ilmiannoista.

-Teme-

Vortac kirjoitti...

Naiset tuntuvat jostain syystä kuvittelevan, että raiskaus on helppoa kuin leivän syönti. Mutta kun miettii jotain raiskaustilannetta, veikkaan että suurin osa miehistä ei edes pystyisi suorittamaan sellaista ihan biologisista ja psykologisista syistä (vaikka moraali jätettäisiinkin sivuun, mitä ei toki kannata tehdä muuta kuin näin esimerkinomaisesti).

Jos kuvittelen itseni tilanteeseen, jossa koetan jotain eukkoa väkisin nusata, niin kyllä olisi vaikeata saada siinä tilanteessa erektio. Eipä silti, että moraalisesti tai psykologisesti kykenisinkään moiseen, tai haluaisin moista tehdäkään, mutta tarkoitan, että niin tuomittua kuin se yhteiskunnassa on, ja niin hankalaa kun sellaista olisi suorittaa (kaikenmaailman riisumiset yms. pitäisi saada tehtyä ja pitää se eukko jotenkin hiljaisena yms yms., samalla kun se koettaa siinä rimpuilla ja huudella ja purra ja potkia), sitten pitäisi jotenkin vielä pystyä siinä suorituspaineessa erektoitumaan.. ei helkkari. Ei tulisi mitään.

Mutta tuskin naiset muutenkaan ajattelevat miehen näkökulmasta mitään asioita - muuten he voisivat tajuta, että raiskauksen on aika pakostakin oltava suhteellisen harvinainen tapahtuma nykyisin, koska se on niin monella tasolla oletettavasti aika helkkarin hankalaa. Ja jos kyse olisi vain vallankäytöstä, miksi hakkaaminen ei riittäisi?

En kyllä ymmärrä raiskaajia, etenkään sitä, miten he kykenevät erektoitumaan tuollaisessa tilanteessa jne.. välillä mietin, mahtaako raiskauksia olla olemassakaan, ja onko lopultakin kyse vain 'naisen kokemuksesta ja tulkinnasta', vai aktuaalisesta todellisuudesta?

Noh, kaitpa sota-aikana yms. sellaisia on tapahtunut, joten luultavasti nytkin. Mutta luulisin että raiskaus on vain kätevä tapa saada annos valtaa naiseuden jäädessä kenties muutoin riittämättömäksi joitain naisellisia tarkoitusperiä varten..

Siis raiskaus-kortti, pedo-kortti, jne.. otaksuisin, että kyseessä on suurimmaksi osaksi NAISTEN suorittama vallankäyttö (huomaa projisointi taas), ja hyvin pienessä määrin jotain todellista.

Tulkitsisiko muuten nainen esim. 'raiskausYRITYKSEN' raiskaukseksi?

Hmm.. tähän varmaan satelee sitten 'senkin empatiakyvytön sovinistisika'-kortteja, mutta nykyisin on helppo nähdä näiden naisten korttien läpi, koska ne ovat kärsineet melkoisen inflaation.. naiset ovat ylikäyttäneet niitä surutta.

Kohta 'raiskaaja' tai 'pedofiili' on varmaan yhtä tehokas loukkaus kuin 'senkin höpelö!' .. Ainakin jos tämä tahti jatkuu.

- Vortac

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä käsittääkseni poliisi lähtee siitä, ettei naisella ole syytä valehdella raiskauksesta ja mies on oletusarvoisesti syyllinen. Tuttuni tuttu pelastui raiskaussyytökseltä kamerakännykkään taltioidun klipin ansiosta, jossa känninen nainen hohottaa että on "Jukka istuu vieläkin kakkua, hahhahhaa! Ei ne usko sua vaan mua!". Nainen syytti miestä raiskauksesta kännipäissään, koska kieltäytyi poistumasta tämän asunnosta. Miehen ollessa suihkussa nainen alkoi syödä lihapullia ja avata vuosikertaviinipulloja. Aiemmin hän oli huutanut "mä haluun viinaa!". Miehen oli lähdettävä töihin, eikä hän saanut alastonta tonnitankkerinaista poistumaan asunnosta, joten soitti poliisin. Nainen soitti kostoksi poliisin ja kertoi raiskauksesta. Poliisin nähtyä kamerakännykkäklipin he päättivät raahata naisen ulos. Alaston tonnitankkeri linnoittautui loppuhuipennukseksi vielä vessaan, jonka ovi piti kaiketi murtaa jotta beibe saatiin ulos.

Hyvin todennäköisesti tuollaista väärää raiskaussyytettä ei edes kirjattu tilastoihin, eikä naisen ilmiselvästi aiemmin väärin tekemää tuomioon johtanutta raiskaussyytettä otettu uudelleenkäsittelyyn.

Olisi hienoa jos videoklippi saataisiin joku päivä youtubeen tms.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan ensiksi kehu Henrylle: on mainio juttu, että sinä et blogissasi sensuroi sellaisia mielipiteitä, jotka eivät myötäile omiasi. Kaikilla bloginpitäjillä ei ole kanttia samaan, esimerkiksi Panulla.

Teemu/Teme, niitä johtopäätöksiä aiemmassa keskustelussa Ruotsin raiskaustilastoista oli monenlaisia, vastakkaisiakin. Eikä sitä paitsi sivuttu sitä, kuinka pieni osa -todellisista- raiskauksista loppujen lopuksi ilmoitetaan poliisille.

Jos joltain jäi lukematta viimeisimmät kommentit, tässä olisi kopio:

Blogger Panu sanoi... " Näköjään Ruotsi johtaa raiskauksesta tehtyjen rikosilmoitusten lukumäärää - niistä vain pieni osa johtaa syytteisiin.
Eli siis femakot ovat kiihottaneet naiset tehtailemaan tulkinnanvaraisia tai vääriä ilmiantoja raiskauksista.
Miksiköhän en ole yhtään yllättynyt?"
Eri maiden raiskaustilastoja voi olla vaikea tai jopa mahdoton verrata, koska esimerkiksi raiskauksen määritelmät ja kirjaamistavat vaihtelevat:

http://nyhetskanalen.se/1.968235/2009/04/27/eu_studie_far_kritik_av_bra

Noista nyhetskanalen.se-linkeistä ilmenee, että Ruotsissa raiskausilmoitusten lukumäärä on kasvanut, ja(/koska?) toleranssi (sietokyky, sieto) tämäntyyppisiä rikoksia kohtaan on vähentynyt, ja näinollen myös vähemmän törkeät tapaukset ilmoitetaan poliisille. Tällaisten tapausten tutkinta on vaikeampaa [olettaisin siksi että vähemmän törkeissä raiskauksissa fyysisten vammoja syntyy vähemmän], mikä johtaa aiempaa alhaisempaan syyttämisfrekvenssiin.

Eri mailla on hyvin erilaiset toimintatavat sille, miten rikoksia rekosteröidään, ja myös ilmoitustaipumus vaihtelee maittain.

Ruotsi on laajentanut raiskauksen määritelmää. Viimeisen lainmuutoksen vuonna 2005 jälkeen aiemmin seksuaalisina hyväksikäyttöinä reiskteröidyt rekisteröidään nykyään raiskauksina. *)

Lisäksi jos nainen ilmoittaa tulleensa raiskatuksi 100 kertaa, siitä tulee rekisterimerkintä sadasta raiskauksesta. Joissakin muissa maissa vastaavat tapahtumat rekisteröitäisiin yhtenä raiskauksena.
-------------------------

*) Eli minun käsittääkseni esimerkiksi esimerkiksi sammuneen tai kehitysvammaisen naiminen rekisteröidään Ruotsissa raiskauksena (ja Suomessa seksuaalisena hyväksikäyttönä, tietääkö joku?). Ja jos esimerkiksi aviomies raiskaa vaimonsa joka kolmas ilta, ja jos siitä tehdään tutkintapyyntö, rekisteröidään satakunta raiskausilmoitusta vuotta kohden. Miten lienee Suomessa?

--------------------------

DN: "Flest våldtäkter i Sverige" http://www.dn.se/nyheter/sverige/flest-valdtakter-i-sverige-1.853118

Alhaisen syyttämisfrekvenssin yksi syy on DN:n mukaan vaikea todistettavuus, joka johtuu siitä, että useimmista raiskauksista ei jää fyysisiä vammoja, ja että puolet miehistä väittää naisen olleen halukas yhdyntään, ja että melkein kukaan syytetty ei myönnä syyllisyyttään.

Myös DN ottaa kantaa korkeisiin raiskauslukuihin:
"- Det finns inte bara en förklaring till det höga talet. Här har ni en bättre anmälningsupptagning än på andra håll, våldtäktsbegreppet har utvidgats och det finns en större vilja hos svenska kvinnor att anmäla våldtäkter även inom relationer. För att klarlägga om det rör sig om en högre verklig förekomst krävs mer forskning, säger professor Kelly."ja "Studien visar att den höga frekvensen av våldtäkter här är starkt kopplad till nöjeslivet, eller mer konkret så kallade efterfester. Tidig sexdebut, hög alkoholkonsumtion, "fri sexualitet" och "rätten till ett sent nej" ger helt enkelt fler våldtäkter, blir slutsatsen."

bmaad kirjoitti...

Arawn:"Itse asiassa, käsittääkseni poliisi näin toimiikin, mikä on nähdäkseni ihan oikein. Pelkästä näytönpuutteesta ei voi vielä päätellä varmasti, ettei raiskausta tapahtunut ja nainen valehtelee. Jos tällaisista nainen saisi syytteen ja tuomion, se merkitsisi raiskausilmoitusten määrän rajua laskua. "

Poliisit ovat alfauroksia ja herrasmiehiä ja mikäli kyseessä on nainen, ei poliisin imagolle
ole sopivaa olla ainakin jossain määrin asettumatta naisen
puolelle.

Myöskään syytetyn miehen
kannalta ei ole kokonaisedullista syyttää naista väärästä raiskausilmiannosta, koska monet miehet on värvättävissä kostamaan tällaiset yritykset. Väärästä raiskausilmiannosta kiinnijäänti ei ole naisellekaan mikään
helppo homma, ja jos nainen vielä uskottelee kaikille, että mies raiskasi hänet ja yrittää nyt syyttää häntä väärästä ilmiannosta, on tukea helppo saada
ainakin jostain.

Raiskaussyytteiden
laatijoina naiset ovat vahvoilla
ja hyväksikäytöksi voidaan laskea helposti kaikki harrastettu seksi, joka ei miellytä naista esimerkiksi markkina-arvoteoriaan liittyvistä syistä.

Anonyymi kirjoitti...

Ja helvete sentään, kun miestäni syytetään raiskauksesta, jota hän ei ole varmasti tehnyt. Tämä naikkonen petti miestään, joka oli vankilassa heidän lapsensa kummin kanssa ja nyt yrittää kiillottaa mainettaan syyttämällä miestäni raiskauksesta, kun sattui olemaan yön ryyppäämässä tämän miehen kanssa. Minä jouduin kokemaan ko asian kun oli 17v. Juttua en koskaan kertonut kenellekään. Sulkeutui ja tein välikuoleman. Mutta entäs tämä ko naikkonen, jatkaa ryyppäämistä mieslauman kanssa ja kivaa näyttää olevan. Voi perkele!