lauantaina, toukokuuta 02, 2009

Ilta-Sanomat 20.4

Ei yhtään miestä

TYÖELÄMÄ: Sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikön kaikki työntekijät ovat naisia.

TASA-ARVON edistämiseksi perustetun viranomaisen oma toiminta ei näytä ulospäin kovin tasa-arvoiselta: sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikössä ei ole töissä yhtään miestä.

Vaikutusvaltaiselta kuulostavia virkoja, kuten tasa-arvoneuvos, ylitarkastaja, hallitussihteeri, osastosihteerit, projektisihteeri, projektikoordinaattori löytyy yksiköstä viljalti, mutta miehiä niissä ei ole. Kaikki tasa-arvoyksiön 16 viranhaltijaa ovat naisia.

Tasa-arvoa edistävän viraston johtajan mielestä miesten puuttuminen virkamieskunnasta ei ole ongelma.

– Naiset tuntevat yhtä hyvin miesten tasa-arvon ongelmat kuin miehet, tasa-arvoyksikön johtaja Tarja Heinilä-Hannikainen sanoo.

TOINEN VIRKAMIES vierittää vastuun miehille. – Miksi miehet eivät hae virkoja, osastosihteeri Birgitta Pajula sanoo.

Miesvaltaisella alalla esitettynä sama voisi leimatasanojansa sovinistiksi.

Hallituksen tasa-arvo-ohjelman mukaan valtionhallinnon tavoite kuitenkin on edistää tasa-arvoa henkilöstöpolitiikassa. Onko tasa-arvoyksikkö onnistunut tavoitteessa? – Ei ole asetettu tavoitetta, että kaikkien pitäisi olla miehiä. Olisi toki toivottavaa, että löytyisi päteviä mies- ja naishakijoita, Heinilä-Hannikainen vastaa. HÄNEN MIELESTÄÄN miesvirkamiesten lisäämiselle ei ole erityistä tarvetta. – Samalla logiikalla maahanmuuttoviranomaisia voisi kritisoida siitä, että siellä ei ole maahanmuuttotaustaisia virkamiehiä.

Mutta sehän voisi olla hyvä ajatus, jos he olisivat muuten päteviä... – Niin, mutta meidän alalla on se ongelma on se, että naisoikeutta opiskelleita miehiä on niin vähän.

Onko teillä ollut miehiä töissä? – On ollut, pari vuotta sitten oli kaksi, mutta he ovat nyt muissa töissä. Yritämme kyllä suosia mieshakijoita.

On vaikea kuvitella toista hallinnonalaa, kuin tasa-arvoasiat, joissa molempien sukupuolten tasapuolisesta edustuksesta olisi yhtä paljon hyötyä. Onko nykyinen tilanne puute? – Ei, miesten puuttumisella ei ole merkitystä, miten asiat tulevat täällä hoidetuksi.

Olisi hauska saada koko tasa-arvoyksikön virkamieskunta samaan valokuvaan. Onnistuuko? – Ei. Emme halua profiloitua tässä. Meillä ei ole tarvetta tulla julkisuuteen.

(Toimittaja Pasi Jaakkonen)

16 kommenttia:

Jape kirjoitti...

Minusta Tarja Heinilä-Hannikaisen tulee jättää eronpyyntösnä välittömästi. Ei noin epätasa-arvoinen henkilö voi olla tasa-arvoykikön johdossa. Myös Birgitta Pajulalle kenkää myös, niin miehet voivat hakea hänen tehtäväänsä.

Jape kirjoitti...

Poliisia käytetään hyväksi uskottomuuden peittelyssä

Enemmän kuin joka viides raiskausilmoitus osoittautui viime vuonna aiheettomaksi Helsingissä.
Poliisi on turhautunut perättömäksi osoittautuneisiin, kalliisiin ja aikaa vieviin seksirikostutkimuksiin.

Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä tehty epävirallinen selvitys osoittaa, että viime vuonna enemmän kuin viidennes raiskausilmoituksista johti "ei rikosta" -päätökseen.

"Mitä minulle tapahtui?"Myös seksuaalisiin hyväksikäyttöihin liittyvät rikosilmoitukset osoittautuvat poliisin mukaan usein perättömiksi. Taustalla on yleensä vahvan humalatilan aiheuttamat muistikatkot sekä "alibin" rakentaminen puolisoa tai poikaystävää varten.

Ilmoitus käynnistää useimmiten kalliit oikeuslääketieteelliset tutkimukset ja sitoo rikostutkinnan niukkoja henkilöresursseja.

- Joskus tällainen turhauttaa, kun tutkinnassa on ihan oikeitakin rikoksia, sanoo rikosylikomisario Juha Rautaheimo Helsingin rikospoliisista.

Täysin tekaistun ja valheellisen rikosilmoituksen tekijää voi odottaa syyte niskoittelusta. Jos aiheetta nimeää jonkun raiskaajaksi tai hyväksikäyttäjäksi, voi kyse olla väärästä ilmiannosta.

Oikea epäily aina tutkintaanPoliisi kuitenkin toivoo, ettei kukaan, joka oikeasti epäilee joutuneensa rikoksen uhriksi, jättäisi ilmoitusta tekemättä.

- Poliisin tehtävä on selvittää rikoksia, rikosylikomisario Juha Rautaheimo korostaa.

Lue koko juttu viikonvaihteen Iltalehdestä
.

Ville kirjoitti...

Syyttömälle kuusi vuotta vankeutta lapsen raiskauksesta

Mohammedia on syytetty myös mm. ex-vaimonsa hakkaamisesta, 2-vuotiaan lapsen roikottamisesta ruotsinlaivan kaiteen yli sekä pommi- ja polttouhkauksista. Näyttö perustui ex-vaimon kertomuksiin.
...
Viime tiistaina usko oikeuteen vihdoin palautui. Hovioikeus vapautti Mohammedin syytteistä kokonaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän toi tasa-arvoyksikön juttu kertoo siitä, että feminismiä tarvitaan edelleen. Tasa-arvo koetaan naisten puuhasteluksi, joka ei kiinnosta miehiä.

Anonyymi kirjoitti...

Pahoittelut jutun toistamisesta, mutta minusta tämä on uusimisen arvoinen juuri tähän kirjoitukseen liittyvänä:


Naisjohtajaksi noustaan yksin, Virpi Ekholm, MediUutiset, 28.4.2005:

Tarja Heinilä-Hannikainen korostaa, että sekä miehiä että naisia tarvitaan työelämän kaikilla portailla. Työyhteisö on toimivin, kun tilanne on mahdollisimman tasapainoinen.
vrt.:

Tasa-arvoyksikön johtaja Tarja Heinilä-Hannikainen sanoi, ettei miesten puuttuminen yksikön virkamieskunnasta ei ole ongelma. "Naiset tuntevat yhtä hyvin miesten tasa-arvon ongelmat kuin miehet", hän vakuutti.Homo

Anonyymi kirjoitti...

Sääliksi käy kyllä tuon "Mohammedin" kohtalo. Minusta olisi korkea aika pistää perättömiä rikosilmoituksia pistävä nainen häkkiin, jos on onnistunut tehtailemaan jo noin tolkuttoman määrän perättmiö riskosilmoituksia. Ja lapsen huoltajuus tietenkin pitäisi määrätä miehelle, koska nainen on selvästikin kaheli ja lapselle haitallinen mm. tekaisemalla perättömiä hyväksikäyttösyytteitä.

Homo

Jorma kirjoitti...

"Naiset tuntevat yhtä hyvin miesten tasa-arvon ongelmat kuin miehet"

Eivät varmasti tunne. Täysin järjetön ja valheellinen väite.

"miesten puuttumisella ei ole merkitystä, miten asiat tulevat täällä hoidetuksi."

Ei sitten ole naisten puuttumisellakaan missään päätöksenteossa mitään vaikutusta. Kiintiöt pois ja valitukselle stoppi.

Tosiasiassa tietysti tasa-arvoasioiden valmistelussa, jos jossain, on molempien sukupuolten tasapuolinen edustus turvattava.

"naisoikeutta opiskelleita miehiä on niin vähän."

Tällainen vaatimus on asetettu vain siksi, ettei tehtäviin pääsisi kukaan muu kuin fanaattinen, miehiävihaava ja tasa-arvoa vastustava feministi.

"Yritämme kyllä suosia mieshakijoita."

Paskapuhetta. Jo esitetyt vaatimukset todistavat tämän valheeksi.

"Meillä ei ole tarvetta tulla julkisuuteen.´"

Tasa-arvon vastaiselle, korruptoituneelle hyvä sisko-verkostolle jukisuus on pahinta myrkkyä.

"Kyllähän toi tasa-arvoyksikön juttu kertoo siitä, että feminismiä tarvitaan edelleen."

Ei. Se kertoo siitä, miten feminismi on muodostunut tasa-arvon toteutumisen esteeksi.

Argh kirjoitti...

Tasa-arvoyksikön johtajan pitäisi ymmärtää, että täysin vinoutunut sukupuolijakauma omassa yksikössä vie pohjan koko yksikön toiminnalta. Se lähettää ns. väärän signaalin, joka tekee kaiken tasa-arvosta sanotun epäilyksenalaiseksi.

Sukupuolijakauman vinoutumisen aiheuttamat pääsyvaatimukset ovat erittäin huono asia erityisesti tässä tapauksessa, sillä niistä on pyritty eroon kaikilla muillakin elämänalueilla. Tulisiko esim. poliisikoulun pääsyvaatimukseksi palauttaa varusmiespalveluksen käyminen, kaikille hakijoille?

En usko, että miesten saaminen toimintaan mukaan olisi oikeasti hankalaa. Mikäli näin kuitenkin on, saattaa tilanne olla pahempi kuin päältä päin näyttää. Onko tasa-arvoyksikön toiminta, arvot ja asenneilmapiiri sillä tasolla, että mieskin voi siellä työskennellä? Pitäisikö yksikön laatia itselleen tasa-arvosuunnitelma?

Anonyymi kirjoitti...

Argh:
"Sukupuolijakauman vinoutumisen aiheuttamat pääsyvaatimukset ovat erittäin huono asia erityisesti tässä tapauksessa, sillä niistä on pyritty eroon kaikilla muillakin elämänalueilla."

- Usein sukupuolikiintiöistä puhuttaessa pointtina on kai valita kahdesta pätevästä se alalla vähemmistöä edustava. Ehdotatko, että nyt mentäisiin siihen, mistä jotkut syyttävät kiintiöitä kannattavia feministejä: valitaan pätevyyteen katsomatta vähemmistön edustaja?

Minustakin tuo epäsuhta on ongelma. Miehet pitäisi saada kiinnostumaan tasa-arvosta, jotta päteviä miehiä löytyisi noihin hommiin tulevaisuudessq.

Vortac kirjoitti...

Eivät varmasti tunne. Täysin järjetön ja valheellinen väite.

Totta, mutta varsinkin kun pistää toisinpäin nuo sukupuolet tuossa;

Kuvitelkaamme, että olisi tasa-arvoyksikkö, jossa olisi pelkkiä miehiä, ja sitä puolusteltaisiin sanomalla "Ei se haittaa, että naisia ei ole, koska miehet tuntevat naisten ongelmat aivan yhtä hyvin kuin naiset"..

Kuulostaako tasa-arvoiselta? Jos ei, niin ei se voi olla yhtään sen tasa-arvoisempaa sukupuolet näinkään päin kuin ne ovat.

- Vortac

Vortac kirjoitti...

Sääliksi käy kyllä tuon "Mohammedin" kohtalo. Minusta olisi korkea aika pistää perättömiä rikosilmoituksia pistävä nainen häkkiin, jos on onnistunut tehtailemaan jo noin tolkuttoman määrän perättmiö riskosilmoituksia. Ja lapsen huoltajuus tietenkin pitäisi määrätä miehelle, koska nainen on selvästikin kaheli ja lapselle haitallinen mm. tekaisemalla perättömiä hyväksikäyttösyytteitä.

Tämä puheenvuorosi on järjen ja myötätunnon ääni. Olettaisin kaikkien terveiden ihmisten ajattelevan ja tuntevan näin. Mutta jostain syystä todellisuus on kaukana tällaisesta järkevyydestä ja myötätunnosta.

Tuo mitä sanot, on ikäänkuin niin itsestäänselvyys, että on jopa kauhistuttavaa joutua näkemään se erikseen kirjoitettuna (koska muuten moni ei tajuaisi sitä). Tarkoitan, että sen pitäisi olla niin itsestäänselvyys, ettei kenellekään tulisi mieleen yrittää pukea sitä sanoiksi.

Kyllä on tosiaan hullu maailma..

- Vortac

Argh kirjoitti...

"- Usein sukupuolikiintiöistä puhuttaessa pointtina on kai valita kahdesta pätevästä se alalla vähemmistöä edustava. Ehdotatko, että nyt mentäisiin siihen, mistä jotkut syyttävät kiintiöitä kannattavia feministejä: valitaan pätevyyteen katsomatta vähemmistön edustaja?"
Kysymys kuuluu, onko pätevyysvaatimukset määritelty oikein? Seuraava kysymys on, syrjivätkö pätevyysvaatimukset erityisesti miehiä, ja miten niitä silloin tulisi muuttaa? Nämä kysymykset on tyypillisesti esitetty ainakin silloin kun sukupuolijakauma on ollut huomattavan miespainotteinen.

Tasa-arvoyksikkö on nyt ilmeisesti täynnään päteviä asiantuntijoita. Heidän luulisi pystyvän korjaamaan tilanteen edes omassa yksikössään. Jos siihen ei heti pystytäkään, niin pitäisi pystyä esittämään uskottava pitkän aikavälin suunnitelma.

Tasa-arvoyksikön sukupuolivinouma muuttuu hyväksyttäväksi vasta siinä vaiheessa kun kaikki epäilyt syrjinnästä on poistettu. Tähänastiset yksikön johtajan lausunnot ovat pikemminkin lisänneet epäilyksiä kuin poistaneet niitä.

Anonyymi kirjoitti...

Tasa-arvoyksikön pätevyysvaatimukset ovat aivan varmasti melko lailla hatusta vedettyjä -> kukaan ei voi sanoa onko joku toinen hakija objetiivisesti parempi kuin toinen

- Syltty

Anonyymi kirjoitti...

"Tasa-arvoyksikkö on nyt ilmeisesti täynnään päteviä asiantuntijoita. Heidän luulisi pystyvän korjaamaan tilanteen edes omassa yksikössään."

Ja mikäli he eivät pysty korjaamaan tilannetta, tulee ensimmäiseksi mieleen että onkohan siellä sittenkään niin pätevää porukkaa?

Pätevien kun luulisi saavan jotain aikaankin.

- Syltty

Jorma kirjoitti...

"Ehdotatko, että nyt mentäisiin siihen, mistä jotkut syyttävät kiintiöitä kannattavia feministejä: valitaan pätevyyteen katsomatta vähemmistön edustaja?"

Ei siihen tarvitse mennä. Kyllä noihin hommiin riittää päteviä miehiäkin, jos vain kriteerit ovat järjelliset. Mitään "naisoikeuden" tai naistutkimuksen opintoja ei tarvita siihen, että osaa valmistella esityksiä tasa-arvoon liittyen.

Lurkki kirjoitti...

Vaatimukset useimmissa duuni-ilmoituksissa ovat käsitykseni mukaan enemmänkin toiveita.

Käsi sydämelle, kuka teistä äijistä olisi hakenut tasa-arvoyksikköön töihin, jos nyt kaikista maailman virastojen alajaostoista pitäisi valita?