maanantaina, toukokuuta 11, 2009

Nainen tieteentekijänä

Harva nainen pääsee tieteentekijäksi

Backlash: Women Bullying Women at Work

Gender quotas in politics and the boardroom are the best way to shake our powerful men out of their cosy assumptions

Fiancée stubbed cigs out on me, poured boiling water in my lap and held a steam iron on my arm

Vanhoja mainoksia

53 kommenttia:

Jape kirjoitti...

HS Digilehti, mielipideosasto 11.5.2009

Sukupuoli ja seksuaalisuusko pelkkää hormonitoimintaa?
HS:n Tiede ja luonto -sivuilla julkaistiin 5. 5. Susanne Björkholmin kirjoitus "Väärässä ruumiissa". Julkaisukanava ja tekstin argumentoinnin tyyli voivat luoda virheellisen käsityksen siitä, että tekstissä esitetyt sukupuolen ja seksuaalisuuden ilmiöitä koskevat väitteet olisivat yleisesti hyväksyttyjä totuuksia.

Toimittajan käyttämä käsitteistö oli harhaanjohtavaa. Tekstin keskeisin käsite, sukupuolisuus, niputtaa sukupuolen, seksuaalisuuden ja kulttuurisen käyttäytymisen yhdeksi yhtenäiseksi ilmiöksi. Toimittaja ei lainkaan esitellyt käsitteidensä ja väitteidensä taustalla olevia tutkimuksia.

Björkholmin argumentaatiossa kulttuuriset tavat ja biologiset mekanismit sekoittuvat jatkuvasti toisiinsa. Hän jättää täysin huomioimatta sosialisaation merkityksen identiteetin kehittymisessä.

Kirjoituksen mukaan esimerkiksi homoseksuaalisuus voidaan selittää hormonitoiminnalla. Tiedeyhteisössä ei kuitenkaan ole todistettu homoseksuaalisuuden liittyvän yksiselitteisesti vain aivojen rakenteeseen tai niiden toimintaan.

Ihmisen seksuaalisuus ja tunne-elämä ovat hyvin monimuotoisia ilmiöitä. Esimerkiksi Olli Stålströmin väitöskirjassa "Homoseksuaalisuuden sairausleiman loppu" todetaan seksuaalisuuden määrittelyn vaihtelevan historiallisesti ja kulttuurisesti.

Itse asiassa myös sukupuolen kenttä on monimuotoinen: sukupuoli ilmenee kulttuurissa ja luonnossa useammalla kuin kahdella eri tavalla. Tätä monimuotoisuutta ei tavoiteta, jos sukupuolta tarkastellaan Björkholmin tavoin vain kahtena toisilleen vastakkaisena ääripäänä.

Monet tutkimukset osoittavat, että lasta kohdellaan heti syntymän jälkeen eri tavoin riippuen sukupuolesta. Esimerkiksi kasvatustieteen professori Elina Lahelma kirjoitti vastajulkaistussa artikkelissaan "Tytöt, pojat ja kysymys koulumenestyksestä" opetukseen sisältyvistä sukupuolitetuista olettamuksista ja niiden yksilön toimijuutta rajoittavista vaikutuksista. Sukupuolittuneet odotukset ja niistä seuraavat kasvatustavat vaikuttavat lasten kasvamiseen tietynlaisiksi tytöiksi ja pojiksi.

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseksi on kasvattamisen käytäntöjen tutkiminen ja kehittäminen keskeistä. Naisasialiitto Unionin koulutustyöryhmä on käynnistänyt hankkeen, jonka tavoitteena on lisätä tasa-arvokasvatusta muun muassa päiväkodeissa.

Tasa-arvokasvatuksen tavoitteena ei ole vaihtaa lasten sukupuolirooleja päinvastaisiksi. Kaiken lähtökohtana on sukupuoliroolien laajentaminen siten, että erilaisille persoonille annettaisiin enemmän tilaa olla oma itsensä, ja perinteisesti vain toiseen sukupuoleen suunnattuja kasvatusmetodeja sovellettaisiin tasapuolisesti molempiin sukupuoliin. Päämääränä on antaa lapselle mahdollisuus "valita itse".

BIANCA BYRING

TANJA LEHTORANTA

ANNA-LAURA MARJETA

koulutustyöryhmän jäseniä

Naisasialiitto Unioni ry

Anonyymi kirjoitti...

Raivoisa Johanna Tukiainen käsiraudoissa sairaalaan
ote:
Tukiainen kirjoittaa lauantaiaamuna tanssiryhmä Dollsin sivuilla, että Tuksu-tv:stä tuli paha mieli ja hän yrittää sulkea sen kokonaan. Jaksoissa oli "kauheaa ryypiskelyä ja ihmisten haukkumista". Hän on myös pyytänyt anteeksi rasistista möläytystä, joka lipsahti pirtukännin aikana. - Ei mua nyt oikeasti kiinnosta raha, nämä jaksot eivät ole olleet kristillisten arvojemme mukaisia. Kun omatunto soimaa jostain, niin on paras lopettaa, Tukiainen kirjoittaa blogissaan.

Anonyymi kirjoitti...

"I never hit back"

Tyhmyydestä ja typeristä periaatteista sakotetaan niin miehiä kuin naisiakin.

Hakkaajan luona pysyttelevää miestä voidaan pitää naistakin typerämpänä, kun miehellä on reaalisesti huomattavasti paremmat mahdollisuudet puolustautua kuin naisella.

Tämä ei tarkoita että miehen pahoinpitely olisi silti ok, vaan rinnastuu siihen että nainen lähtee humalassa etnisen miesporukan mukaan ja joutuu raiskatuksi.

Tyhmyydestä ja hyväksikäytettävästä luonteesta rokotetaan aina.

- Syltty

Anonyymi kirjoitti...

http://www.aarresaari.net/jobboard.htm

Jorma kirjoitti...

"Björkholmin argumentaatiossa kulttuuriset tavat ja biologiset mekanismit sekoittuvat jatkuvasti toisiinsa."

Niinhän ne sekoittuvat todellisuudessakin. Naistutkimuksessa tätä biologian merkitystä ei vain haluta tajuta ja myöntää.

Jorma kirjoitti...

"Päämääränä on antaa lapselle mahdollisuus "valita itse"."

Sehän on jo. Valinnat eivät vain femuille kelpaa.

Ville kirjoitti...

114 kuolemaa

Henkirikoksen uhrien omaiset ry:n projektipäällikkö Risto Räsänen sen sijaan harmittelee, että parisuhdeväkivalta leimataan usein vähättelevästi ryyppyriidaksi ja parisuhdesurmista tehdään tilastoissa ryyppytappoja.Ja naisen väkivalta ja parisuhdesurma leimataan miehen syyksi. "Jotainhan sen täytyi tehdä, että nainen löi/tappoi?" Vielä erikseen on lapsensa hakanneiden/tappaneiden naisten teon selittelyt.

Nainen jäi kiinni rattijuopumuksesta kaksi kertaa samana iltana

Naiskuljettaja puhalsi kahdeksan aikaan illalla törkeän rattijuopumuksen ylittävät lukemat ja muutamaan tuntia myöhemmin auton sähkötolppaan.

Tänä vuonna ajokortin saanut askolalainen naiskuljettaja...


Insuliinimurhasta syytetyn mielentila ei vaikuta tuomioon

Insuliinimurhasta syytetyn nokialaisen sairaanhoitajan mielentila ei vaikuta tuomioon. Tampereen käräjäoikeus totesi maanantaina, että nainen on syyntakeinen eikä hänellä todettu narsistinen persoonallisuushäiriö vaikuta tuomioon. Valtionsyyttäjä Anu Mantila vaatii naiselle elinkautista tuomiota.

Anonyymi kirjoitti...

Koskakohan Naisasialiitto Unioni alkaa oikeasti kannattamaan tasa-arvoa ja sukupuoliroolien laajentamista siten, että miehiltä ei ole pääsy kielletty heidän tiloihinsa.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Tuli noita Mieasialiitto Unionin kannanoton allekirjoittajien nimiä Googlatessa mieleen, että ehkä voisi tehdä jonkun ohjelman, joka pyrkisi Google-hakujen mukaan klusteroimaan sille annetun nimet. Esimerkiksi voisi erottua SETA-ryhmä, miesvihamielisryhmä, todellista tasa-arvoa kannattavien ryhmä jne.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Tarkoitus oli siis sanoa Miesvihaliitto Unioni, eikä suikaan Miesasialiitto Unioni.

Jorma kirjoitti...

"Gender quotas in politics and the boardroom are the best way to shake our powerful men out of their cosy assumptions"

Mitä ihmettä? Joko ollaan tasa-arvon puolella tai sitten ollaan sitä vastaan.

asdfg kirjoitti...

En ymmärrä ollenkaan mikä tuon Unioni-kirjoituksen keskeinen argumentti pitäisi olla. Ihan kuin siinä olisi vain lueteltu keskeiset opinkappaleet.

"Ihmisen seksuaalisuus ja tunne-elämä ovat hyvin monimuotoisia ilmiöitä. Esimerkiksi Olli Stålströmin väitöskirjassa "Homoseksuaalisuuden sairausleiman loppu" todetaan seksuaalisuuden määrittelyn vaihtelevan historiallisesti ja kulttuurisesti."

Suuri oivallus! Ihmiset antavat toisinaan erilaisia nimiä luonnon ilmiöille!

"Itse asiassa myös sukupuolen kenttä on monimuotoinen: sukupuoli ilmenee kulttuurissa ja luonnossa useammalla kuin kahdella eri tavalla. Tätä monimuotoisuutta ei tavoiteta, jos sukupuolta tarkastellaan Björkholmin tavoin vain kahtena toisilleen vastakkaisena ääripäänä."

Toinen mokoma! Luonnossa esiintyy sekä säännönmukaisuuksia että yksilöllistä vaihtelua!

Anonyymi kirjoitti...

Tyttö hyökkäsi puukon kanssa lukioon SaksassaRepussa asearsenaali

Express kertoi verkkosivuillaan, että tekijän reppu löydettiin koulun vessasta. Repussa oli kaasupistooli ja useita Molotovin cocktaileja. Lisäksi repusta löytyi lehden mukaan kirje, jossa tekijä kertoi hyökkäävänsä kouluun.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Asdfg, luultavasti tuossa on yksinkertaistettu Stålströmin sanomaa. En muista nyt ulkoa, mutta arvelen kyseen olleen myös siitä, että kyse ei ole ollut vain erilaisista nimeämisistä tai rajauksista jollekin ilmiölle, vaan myös siitä, että nimeäminen ja rajaus on toisaalta myös vaikuttanut jossain määrin ilmiöön itseensä.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Tässä aihetta sivuava Wikipedian juttu.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Yhden sarjamurhan maa?Lauerma tietää Suomessa vain yhden sarjamurhaajan.
Lauerman mukaan tämä sarjamurhaaja on transvestiitti, joka on tehnyt kolme seksuaaliväritteistä murhaa. Ensimmäinen uhri oli hänen äitinsä, jonka jälkeen hän murhasi kaksi muuta naista.
"Tapaus muistuttaa Psyko-elokuvan Norman Batesin kertomusta", Lauerma sanoo.

Homo

asdfg kirjoitti...

Homo:
"Asdfg, luultavasti tuossa on yksinkertaistettu Stålströmin sanomaa. En muista nyt ulkoa, mutta arvelen kyseen olleen myös siitä, että kyse ei ole ollut vain erilaisista nimeämisistä tai rajauksista jollekin ilmiölle, vaan myös siitä, että nimeäminen ja rajaus on toisaalta myös vaikuttanut jossain määrin ilmiöön itseensä."

Tokihan kulttuurilliset tekijät ovat olemassa ja vaikuttavat monien asioiden ilmenemismuotoihin. Onhan selvää, että pride-kulkueita ei paljoa 30-luvulla järjestetty, eikä sitäkään ole missään totuutena ilmoitettu, onko lahkeeton ja helmallinen alavartalon vaate miehen vai naisen asuste.

Huomattavasti mielenkiintoisempana asiana pidän kuitenkin kulttuureiden välisiä yhteneväisyyksiä, kuten että miehet ovat keskimäärin naisia aggressiivisempia tai että homoseksuaalisuutta (ilmiötä jossa ihminen ei koe seksuaalista vetovoimaa vastakkaiseen sukupuoleen, vaikka heteroseksuaalisuus on käytännössä ollut suvunjatkamisen edellytys) on ollut aina olemassa riippumatta siitä, miten siihen on missäkin kulttuurissa suhtauduttu.

En tunne Stålströmin työtä, mutta tapa jolla häneen artikkelissa viitataan on informaatiosisällöltään sama kuin sanoisi että joo-o, joskus on taloja maalattu peesseiksi ja joskus mintunvihreiksi.

Jos taas joku on sattumalta kiinnostunut juuri erilaisten käsitteiden synnystä ja muutoksesta niin mikäs siinä sitten.

Anonyymi kirjoitti...

Olen joskus lukenut Ståhlströmin väitöskirjan ja muistaakseni minulla omistakin sen kappaleen, mutten enää muista kovin hyvin tarkkaa sisältöä. Minulla on kuitenkin sellainen mielikuva, että kyseessä olisi ainakin jossain määrin historiallisesta katsauksesta, painottuen länsimaihin. Väitöskirja oli muuten vaarassa joutua oikeuden päätöksellä tuhottavaksi, kun joku naispuolinen psykologi väitti sen tuhonneen hänen elantonsa (mitä nyt elannon alenemisen aikoihin naiselle sattui lapsen synnyttäminenkin yms) ja vaati sitä oikeudessa tuhottavaksi.

Homo

Jorma kirjoitti...

Oma nainen tappaa yli viisi miestä vuosittain

Jorma kirjoitti...

Rohkeasti omalle tielle

Jorma kirjoitti...

Ei helvetti, että tuo Wallin on vastenmielinen tapaus. Pojille menee koulussa selvästi huonommin kuin tytöillä mutta tämä selkärangaton naisasiaministeri ei pysty vaatimaan sanallakaan siihen mitään parannusta, vaan taas tyoistelee suoraan feministien oppikirjasta opiskelemiaan fraaseja: tyttöt sitä ja tytöt tätä.

"Jo päiväkodissa näyttää vallitsevan tiettyjä stereotypioita värivalintojen, ammatinvalinnan ja urheiluharrastusten suhteen. Jostain nämä käsitykset syntyvät. Ne eivät ole geeneissä, vaan ne tulevat yhteiskunnan ja lähipiirin ja perheen ja kavereitten käsitysten summana, kulttuuri- ja urheiluministeri puntaroi."

Miten niin geeneillä ei ole muka tässä suhteessa merkitystä? Mihin Wallinin väite oikein perustuu?

"Sukupuolineutraalissa toiminnassa sukupuolten väliset erot myönnetään, mutta niiden merkitys kielletään."

Tällaiselle idiotismille se tasa-arvopolitiikka sitten koulutuksessakin nykyisin rakentuu. Aivan väärä lähtökohta.

Sukupuolten väöliset erot pitää tunnustaa ja niiden merkitys sisäistää. Opillailla on oltava oikeus olla tyttöjä ja poikia, sekä kasvaa naisiksi ja miehiksi, ihan kuten aina ennenkin. On vain huolehdittava siitä, että oikeudet, velvollisuudet ja mahdollisuudet ovat samat, toisin kuin nykyisin.

Anonyymi kirjoitti...

Stråhlströmin väitöskirjan oikeudenkäynnistä muistui mieleeni lisää yksityiskohtia. Muistaaksnei yksin keskeisimmistä, ellei keskeisin kysymys oli, että oliko Stårhlström käyttänyt jossain lauseessa lainausmerkkejä tavalla, jotka olivat kyseenalaistaneet naispsykologin ammattitaidon ja johtaneet edelleen asiakaskatoon. Väitörkirjan kaikkien kappaleiden tuhoamisen lisäksi muistaakseni vaadittiin huomattavan korkeita vahingonkorvauksia ansiomenetyksistä tms. Yleinen syyttäjäkin taisi olla juonessa mukana.

Etäisesti tulee assosiaationa tästä mieleen Helena Molander joka puolestaan muistaakseni mm. haastoi pari toimittajaa oikeuteen ja vaati huomattavan suuria vahingonkorvauksia, kun toimittajat olivat uutisessaan kehdanneet varsin ohimennen kyseenalaistaa Molanderin koulutuksen sopivuuden toimia tutkijan tehtävissä. Myöhemminhän Molander yleisen syyttäjän tuella sai onnistuneesti haastettua oikeuteen Eeva Kuuskosken siitä, että silloinen Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri olisi lyönyt Molanderia riidan aikana työhuoneessa rintaan. Ja vielä MLL:nkin Molander haastoi menestyksekkäästi oikeudessa perusteettomasta irtisanomisesta ja nettosi 75 000 euroa:

Molander jätti rikosilmoituksen MLL:n pääsihteeri Eeva Kuuskoskesta helmikuussa 2004 koskien pahoinpitelyä. Henkilötodistajana oikeudessa Molanderilla oli Leena Muranen. Käräjäoikeus oli yksimielinen Kuuskosken syyttömyydestä, mutta Hovioikeus tuomitsi vuonna 2007 äänestyspäätöksellä Kuuskosken pahoinpitelystä sakkorangaistukseen.[3]

Joulukuussa 2003 liitto lakkautti lapsiasiamiehen tehtävän ja irtisanoi Molanderin helmikuussa 2004. Molander vei irtisanomisen oikeuteen, jossa liitto määrättiin maksamaan korvauksia perusteettomasta irtisanomisesta sekä oikeudenkäyntikulut, yhteensä 75 000 euroa.[4] Tämän jälkeen Molander on ilmoittanut toimivansa Lasten perusoikeudet-Children's Fundamental Rights ry -nimisen yhdistyksen puheenjohtajana.[5] Yhdistyksellä ei ole ollut julkisuudessa näkyvää toimintaa, ja Raha-automaattiyhdistys (RAY) hylännyt sen huomattavan suuret raha-avustusanomukset jokaisena vuonna.

Eurovaaleissa 2004 Molander oli ehdokkaana Kristillisdemokraattien listalla saaden 2 044 ääntä. Tällä äänimäärällä sijoittui Suomessa sijalle 90.[6] Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Molander oli Suomen Kristillisdemokraattisen puolueen sitoutumattomana ehdokkaana Helsingin vaalipiirissä. Hän sai vain 522 ääntä eikä tullut valituksi.
Homo

Anonyymi kirjoitti...

Ståhlström (jonka nimen huomaan edellisessä viestissä vahingossa typoilleeni), oli muistaakseni vaikuttanut jossain määrin stressaantunut joutumisestaan oikeuteen. Eikä mikään ihme, kun on vaarassa joutua huomattavan vahingonkorvausten maksajaksi ja varsin suuritöinen elämäntyökin olisi joutunut mahdollisesti tuhotuksi.

Minulla on myös se muistikuva, että Ståhlströmin väitöskirjan aineisto olisi ollut poikkeuksellisen laaja. Ja väitöskirja vaikutti siltä, että se oli vaatinut huomattavasti työtä ja laajan aineiston läpikäyntiä, eikä ollut mikään muutama yhden seksityöläisen haastattelukerta, niin kuin jossain hiljattain palkitussa suomalaisessa sosiologian opinnäytetyössä.

homo

Anonyymi kirjoitti...

Tässä vielä linkki mainitsemaani väitöskirjaoikeudenkäyntiä käsittelevään juttuun. Näköjään edesmennyt Matti Wuori oli Ståhlströmin puolustusasianajajana.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista luettavaa täälläkin, kuten asiakirjoja jne. Kyseessä olikin naispsykiatri, eikä naispsykologi ja vaadittu rahasumma oli yli 300 000 markkaa.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Sori, että pommitan näin monella viestillä, mutta vielä tälläkin sivulla on minusta kiinnostavia juttuja, kuten em. väitöskirja pdf-muodossa ja "Aikalaistodistajan näkemykseni Tarja Halosesta Setan puheenjohtajana 1980".

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Noista linkeistä ilennyttä aineistoa lukiessa sattui silmiini tällainenkin juttu Sodoman lapsista, jonka on puolestaan katsottu olevan ainakin jossain määrin ristiriidassa sosiaalisen konstruktionistien väitteiden kanssa:

Lisäksi Cardon huomauttaa, että näiden pamflettien painattaminen 1700-luvun lopulla asettaa kyseenalaiseksi mm. Michel Foucault´n ja sosiaalisten konstruktionistien väitteet, joiden mukaan homoseksuaalisuus identiteettinä ja yhteisönä olisi vasta 1800-luvulla kehittynyttä. Näissä pamfleteissa on hänen mukaansa jo kaikki identiteetin ja yhteisöllisyyden elementit.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

"sukupuoli ilmenee kulttuurissa ja luonnossa useammalla kuin kahdella eri tavalla."

Montako sukupuolta on ja mitä ne ovat?

"Tasa-arvokasvatuksen tavoitteena ei ole vaihtaa lasten sukupuolirooleja päinvastaisiksi. Kaiken lähtökohtana on sukupuoliroolien laajentaminen siten, että erilaisille persoonille annettaisiin enemmän tilaa olla oma itsensä, ja perinteisesti vain toiseen sukupuoleen suunnattuja kasvatusmetodeja sovellettaisiin tasapuolisesti molempiin sukupuoliin. Päämääränä on antaa lapselle mahdollisuus "valita itse"."

Nyt sukupuolia onkin kaksi?

Tomppeli kirjoitti...

Lauerma tietää Suomessa vain yhden sarjamurhaajan.Poliisimuseosta (vai mikä se on) olisi löytynyt pari lisää. Olikohan se Kuukausiliitteessä, jossa aika äskettäin kyseltiin museon intendentiltä.

Anonyymi kirjoitti...

"Päämääränä on antaa lapselle mahdollisuus "valita itse"."
Joitakin asioita ei voi valita itse. Sukupuoli on yksi näistä asioista.

Anonyymi kirjoitti...

Homo
"Ja väitöskirja vaikutti siltä, että se oli vaatinut huomattavasti työtä ja laajan aineiston läpikäyntiä, eikä ollut mikään muutama yhden seksityöläisen haastattelukerta, niin kuin jossain hiljattain palkitussa suomalaisessa sosiologian opinnäytetyössä."

No kyllähän väitöskirjan ja opinnäytetyön pitääkin olla aivan eri kaliiberia. Opinnäytetyöhän on vain näyte siitä, että on oppinut jotain.

- Syltty

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi, mitä itse valitsemisella tarkoitetaan, on jossain määrin epäselvää. Onhan usein omien "valintojen" taustalla esimerkiksi perinnölliset erot preferensseissä.

On myös syytä muistaa, että vaikka sukupuolten välillä onkin eroja tarkastellessa sukupuolten mieltymyksiä tms laskemalla kummankin sukupuolen sisällä esimerkiksi keskiarvo, ei se tarkoita että kaikki kyseisessä sukupuolessa olisivat juuri oman sukupuolen keskiarvolleen ominaisia.

Ja mitä tulee sukupuolen "valitsemiseen", niin tämäkin on vähintään jossain määrin epäselvä asia. Ainakaan nykytekniikalla ei tietenkään sukupuolikromosomistoa voida aikuisella ihmsellä vaihtaa, joskin on olemassa sukupuolenvaihdosleikkauksia, joiden toimivuudesta voidaan olla montaa mieltä. Toisaalta eihän kaikissa tapauksessa sukupuolikromosomisto johda kyseiselle kromosomistosta yleensä seuraavaan sukupuoleen. Tämän ruumiillisen puolen lisäksi on myös erikseen olemassa se, että mitä sukupuolta kokee itse olevansa. Oma lukunsa on vielä sitten esimerkiksi hermafrodiitit.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Syltty, puhuin yleisesti opinnäytetyöstä, kun en muistanut oliko kyseessä väitöskirja vaiko esimerkiksi gradu. Henry osaisi varmaan sanoa tarkemmin, kun muistan hänen maininneen jokin aika sitten tässä blogissa tai naistutkimuslistalla em. opinnäyetyöstä.

Homo

Henry kirjoitti...

http://www.ulapland.fi/?newsid=9455&deptid=27862&languageid=3&NEWS=1

"Saija Ranz tarkastelee pro gradu -tutkielmassaan "Vahvuuden väri on helakanpunainen – Naiseuden muovautuminen kulttuurihistoriallisesti ja yhteiskunnallisesti seksityötä tekevän naisen elämässä" naiseutta, myyttistä naisen kehoa, seksuaalisuutta ja mainetta tapaustutkimuksellisesti. Hänen aineistonaan on kolme erillistä haastattelua yhden seksityötä tekevän naisen kanssa."

Anonyymi kirjoitti...

Ilmeisesti väitöskirjojakin tehdään melko pienten haastattelumäärien pohjalta, kuten:

Oksanen haastatteli tutkimustaan varten seitsemäätoista Singaporessa asuvaa suomalaista kotirouvaa.

Jonkin verran etsiskelemällä löytyisi varmasti selvästi pienempiäkin haastatelujen määriä väitöskirjan pohjana.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Ilmeisesti väitöskirjojakin tehdään melko pienten haastattelumäärien pohjalta, kuten:

"Oksanen haastatteli tutkimustaan varten seitsemäätoista Singaporessa asuvaa suomalaista kotirouvaa.

Jonkin verran etsiskelemällä löytyisi varmasti selvästi pienempiäkin haastatelujen määriä väitöskirjan pohjana."

Löytyy tai ei, seitsemäntoista ihmisen haastattelu on itse asiassa aika laaja työ, ei suinkaan mikään pikkuhomma. Pointti on siinä, onko väikkäri laadullista vai määrällistä tutkimusta. Jos laadullista, se on silloin laadullista, ei määrällistä. lisäksi tutkimus voi olla pitkittäistutkimus, mikä taas vaikuttaa asiaan.

Ettehän sotke gallupeja tai muita pikahaastatteluja ja kvalitatiivista haastattalua toisiinsa, ettei synny höhlää kuvaa kritisoijista.

-JUKI-

Anonyymi kirjoitti...

Laadullisen tutkimukset hyvin pienillä otoksilla ovat ainakin jossain määrin kyseenalaisia hyödyiltään. Ainakin silloin jos tai siis kun niin usein niitä yritään käyttää tavoilla, joka edellyttäisi esimerkiksi yleisyyden ja yleistettävyyden arvioimisen vuoksi määrällistä tutkimusta ja todellisella satunnaisotannalla, eikä esimerkiksi miesvihaajafemakon ystäväpiirin haastatteluja.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Laadullisissa tutkimuksissa pääasiallinen ongelma on se, että (yleistys mutta menköön) toimittajat eivät ymmärrä, mikä ero on laadullisella ja määrällisellä. Nähdäkseni laadullisella tutkimuksella voidaan saavuttaa sellaista syvällistä tietoa, mitä ei muutoin saataisi, mutta tällaisia tutkimustuloksia ei saa mennä (mediassa) yleistämään jonakin yleisenä totuutena.

Yleisenä huomiona voisi vielä lisätä, että useat tuntuvat arvioivan väitöskirjoja siltä pohjalta, että onko niistä jotakin hyötyä arvioijan mielestä. Ei se ole ihan näin yksinkertaista: suurin osa lääketieteen tai muun kovan tieteen väitöskirjoista on aivan samanlaista huttua kuin esim. feministinen tutkimuskin, mikäli katsotaan sitä, että vain pieni prosentti tutkimustuloksista hyödyttää suoraan ketään tai mitään - kuin ehkä korkeintaan lääkefirmoja. Muutenkin tutkimuksen hyöty voidaan punnita useimmiten vasta vuosien kuluttua. annettakoon esimerkkinä John Nash peliteoriallaan, josta vasta myöhemmin sai Nobelin.

Tämä ei tarkoita tietenkään sitä, etteikö tiedettä saa ja tule kritisoida. Kritiikillä ei ole tosin mitään merkitystä, jos se perustuu tietämättömyydelle. < ei viittausta viime aikojen naistutkimuskritiikille vaan yleisen tason kommentti.

-JUKI-

Anonyymi kirjoitti...

Uusi käänne juuri nyt naistutkimuslistalla:

OIKAISU: kunnianloukkaustuomio ja listalla käytykeskustelu

Tällä kertaa kyse: "Tuomio koskee Helena Saarikosken vuonna 2005 mm. naistutkimuslistalla välittämiä viestejä Sari Näreestä"

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin - ja kunnianloukkausriita eteni aina korkeimpaan oikeuteen asti. Näin naistutkimuslistalla.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Minusta tuntuu että varsin monelle naistutkimusta vääntävälle femakollekaan ei kunnolla selvillä laadullisen tutkimuksen rajoitteet, he ovat liian typeriä tai tahallaan vääristelevät asioita. Ja toimittajat kantavat sitten oman kortensa kekoon vääristelläkseen vielä lisää.

Ja jos femakkoja kritisoi laadullisesta tutkimuksesta, niin ne vetäytyvät kuoreensa, alkavat itkeä ja ulista kuinka heitä syrjitään ja kuinka laadullinen tutkimus on kaikilta osin aivan yhtä hyvää ja itse asiassa parempaakin kuin määrällinen tutkimus ja fallokraattinen miestiede sortaa ns. naisten tapaa tietää. Eli siis sitä kun änkyräfeministi haastattelee omia tuttaviaan tai muuta sopivan tarkoitushakuisesti valittua ryhmää saadakseen aikaan sopivasti siteerattavissa olevan propagandapläjäyksen naisasialiikkeen käytettäväksi. Tuloksethan tällaisissa tutkimuksissa on pitkälti päätetty jo etukäteen ja kyse on vain siitä, että miten ne saadaan aikaisiksi.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Sama ongelma siitä, että jo enenn tutkimusta tiedetään mitä halutaan tutkimuksen kertovan, vaivaa tietenkin feminismille alisteista ns. "kriittistä" miestutkimusta, joka on naistutkimuksen alalaji. Kuten alan harrastaja uutisessa suoraan ja peittelemättä toteaa:

Harvassa tieteenalassa teoreettinen lähtökohta on niin vahva, että se ohjaa tutkimuksen lopputulosta, sitä mihin päädytään. Kriittisen miestutkimuksen haaste ja vaiva on siinä, että aineistosta tietyllä tavalla haetaan sitä mikä jo tiedetään, Ahlbäck toteaa.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Suomeksi sanottuna siis naistutkimus on erittäin suurelta osin silkkaa roskaa ja yhteiskunnan rahoitus tällaiseen suorastaan haitalliseen hömppään tulisi lopettaa heti ja aihepiirin harrastajat karkottaa harrastamaan pseudotiedettään jonnekin yliopistojen ulkopuolelle kaiken maailman kaukoparantajien yms kanssa.

Homo

Vortac kirjoitti...

No siinä se paljastui. "Tasa-arvo" on vain peitenimi tälle..

shake our powerful men

Eli toisinsanoen tuo on se, mitä feminismi koettaa saada aikaiseksi, ja jota he tarkoittavat 'tasa-arvolla'.

Valta on aina ollut naisille kiihottava asia miehissä, ja feminismi pyrkii siis ravisuttamaan systeemiä, jolla he pystyisivät täydellisesti kontrolloimaan valtaapitäviä miehiä. Olisiko syynä se, että muuten rumilla ja lihavilla merileijonannäköisillä femakoilla ei olisi mitään mahdollisuutta päästä moisten jännittävien miesyksilöiden kanssa läheisiin tekemisiin.. mutta jos feminismi voi kontrolloida näitä miehiä, silloinhan rumat ja lihavat merileijonannäköiset femakot voivat käskyttää miehet vaikkapa seksiorjikseen.. hmm..

Noh, en ole tässä nyt aivan tosissani, mutta en menisi välittömästi kieltämään, ettei näiden patologisten psykopaattien mielen taustalla jossain voisi aivan hyvin kummitella näinkin megalomaanisia ja sairaita seksifantasia-ajatuksia pohjalla.

Mutta aika hyvä tuo Jorman huomio asiaan - eihän se mitään tasa-arvoa ole, jos pyrkimys on heiluttaa valtaapitäviä miehiä.. luulisi todellisen tasa-arvon mieluummin haluavan varmistaa, että kansalla on lain edessä yhdenmukainen kohtelu niin miehille kuin naisillekin jne.

- Vortac

Vortac kirjoitti...

Opillailla on oltava oikeus olla tyttöjä ja poikia, sekä kasvaa naisiksi ja miehiksi, ihan kuten aina ennenkin.

Entäs oikeus olla lapsia, sekä kasvaa ihmisiksi?

- Vortac

Vortac kirjoitti...

Joitakin asioita ei voi valita itse. Sukupuoli on yksi näistä asioista.

Korjaus: joitakin asioita ei voi enää muuttaa JÄLKIKÄTEEN itse.

Sukupuolenhan kyllä pääsee valitsemaan ennen tänne inkarnoitumistaan.

- Vortac

Vortac kirjoitti...

..aihepiirin harrastajat karkottaa harrastamaan pseudotiedettään jonnekin yliopistojen ulkopuolelle kaiken maailman kaukoparantajien yms kanssa.

Älä hauku kaukoparantajia, he tekevät tärkeää ja toimivaa työtä (minut on parannettu sillä tavalla, ja se todella toimii, vaikka olisi miten uskomatonta teille - eikä parantaja veloittanut työstään hilkkuakaan), eikä heitä voi sotkea tuollaiseen liturgia-egoiluroskaan, jota naistutkimus parhaimmillaankin edustaa.

Mikä tahansa parantaja on aina parempi kuin feministi, joka on pelkästään tuhoaja.

- Vortac

Vortac kirjoitti...

Homo, susta on tullut melkoinen sarjapostaaja.. näköjään sarjapostauksen määrä on täällä vakio. Jos minä en ole täällä skrivailemassa sarjatykitystä, niin joku sen aina tekee, heh..

- Vortac

Ville kirjoitti...

"Saija Ranz tarkastelee pro gradu -tutkielmassaan "Vahvuuden väri on helakanpunainen – Naiseuden muovautuminen kulttuurihistoriallisesti ja yhteiskunnallisesti seksityötä tekevän naisen elämässä" naiseutta, myyttistä naisen kehoa, seksuaalisuutta ja mainetta tapaustutkimuksellisesti. Hänen aineistonaan on kolme erillistä haastattelua yhden seksityötä tekevän naisen kanssa."

Hohhehhah! Yhden naisen haastattelujen perusteella vedetään koko yhteiskuntaa ja kulttuurihistoriaa koskevia johtopäätöksiä. Ei helvetti sentään. Edes ammattikorkeakoulussa ei moinen menisi läpi lopputyönä. On tainnut laitos olla rahapulassa.

Anonyymi kirjoitti...

Vortac, ehkä kyse on osittain äitienpäivän läheisyydestä, joka innotti kirjoittamaan. Onhan femakoilla ollut tapana YLEssä yms juuri isänpäivän aikoihin aina tarjota kunnon likasangollinen näitä miehet hakkaavat naisia ja lapsia -parkutarinoita.

Toisaalta tässä ketjussa yhdistyi vielä se, että satuin tietämään enemmänkin tässä ketjussa mainituksi tulleesta Ståhlströmin väitöskirjan taustoista, joka innoitti verestämään muistia ja kirjoittamaan.

PS. Jos joku haluaa vielä penkoa tarkemmin esimerkiksi tutkimusta varten sitä kuin naistutkijat tekevät tiedettään oikeussalien kautta, niin tuon naiskeskustelulistan kunnianloukkausjutun diaarinumerot yms ovat tässä:

Korkein oikeus 26. tammikuuta 2009 antamassaan päätöksessä (Diaarinumero R2008/803)
Hovioikeuden yksimielisessä tuomiossa (nro 1813, annettu 19.6.2008) diaarinumero R 07/1662

Homo

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä kyseisen gradun tieteellistä tasoa, jota kommentoitte, mutta kannattaa ehkä pitää suuta soukemmalla, jos ette ole lukeneet kyseistä gradua. Lukemalla ja ottamalla selvää annetusta arvosanasta sen todellisen tason voi arvioida sen sijaan, että täällä aukoo naamaansa.

Tällä tavalla Laasasenkin tutkimuksia kommentoidaan eri palstoilla: mitään tietämättä, mitään tajuamatta. Milloin Laasanen on sovinisti, milloin taas ajaa jotakin ideologiaa, vaikka tutkimuksissa siteerattaisiin vain tilastoja (joilla ei ole mielipidettä eikä ideologiaa) ja tehtäisiin niistä luotettavia yleistyksiä.

Tämä ei tarkoita, etteikö gradu voi olla ihan soopaa, mutta näitä kommentteja lukiessa tulee mieleen, että tavallisen kadun pertin äkkinäisten ja pintapuolisten yleistysten pohjalta tehty tiede olisi monta sataa vuotta kehityksestä jäljessä, ellei tieteellä olisi autonomia. Teilatkaa aiheesta, älkää aiheen vierestä.


-JUKI-

Jorma kirjoitti...

"Lukemalla ja ottamalla selvää annetusta arvosanasta sen todellisen tason"

Lukeminen kannattaa aina, mutta annetuille arvosanoille on turha antaa liikaa painoarvoa. Aatetoverit siellä usein arvioivat toisiaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Lukeminen kannattaa aina, mutta annetuille arvosanoille on turha antaa liikaa painoarvoa. Aatetoverit siellä usein arvioivat toisiaan."

Ehkäpä noinkin, mutta ei mitenkään itsestään selvästi: kyllä ainakin omalla alallani jotkut käyttivät lähtökohtanaan feminististä teoriaa mutta eivät arvioijat olleet aatesisaria vaan alansa professoreita. Riippuu kaiketi siis alastakin.

-JUKI-