keskiviikkona, heinäkuuta 15, 2009

Suoritustason lasku

When knowing is losing – gender factors in chess
Women showed a 50% performance decline when they were aware that they were playing a male opponent.

Gender Knot Ch. 1 Follow Up: Who Has The Power of the Gaze?

Insinöörin euro


Tutkimus: Naiset jäävät palkkakuoppaan jo alle 30-vuotiaina
Yksityisen sektorin mies- ja naistoimihenkilöiden palkoissa näyttäisi olevan suuria eroja, käy ilmi ammattiliitto Toimihenkilöunionin työmarkkinatutkimuksesta.

Naistoimihenkilöiden kuukausiansiot olivat jopa 10 prosenttia eli keskimäärin 300 euroa miehiä alhaisemmat täysin vastaavissa töissä.

Tutkimuksesta ilmenee, että työuransa aikana nainen saattaa hävitä ansioissa miehelle jopa lähes 150 000 euroa. Palkkaerot näyttäisivät repeävän jo alle 30-vuotiaina ja olevan suurimmillaan eläkeiän kynnyksellä, jolloin miehet ansaitsevat kuukausittain keskimäärin 1 000 euroa enemmän kuin naiset.

17 000 vastaajan toimihenkilötutkimus kertoo: Naistoimihenkilö häviää miehelle satoja euroja kuussa ja satojatuhansia uran aikana
Koska erot lähtevät kasvuun 25-35 -vuoden iässä, niitä saattavat aiemmissakin tutkimuksissa esitettyjen käsitysten mukaisesti selittää perhevapaat. Naiset jäävät perhevapaille kolmenkympin iässä ja putoavat siinä vaiheessa urakehityksestä.

- Katkot naisten työurassa antavat miehille etumatkaa uralla etenemisessä ja tämän myötä ansioiden kehittymisessä. Lisäksi esimiehiksi ja vaativampiin asiantuntijatehtäviin nostettaessa naiseus saattaa yhä olla rasite työnantajan silmissä muun muassa perhevapaiden vuoksi. Jokaisen palkanmaksupäätöksen takana on aina joku ihminen näkemyksineen, arvoineen ja asenteineen, Palmu pohdiskelee.

Hän huomauttaa, että on monia syitä, jotka jäävät tässäkin aineistossa selittämättä, mutta joihin varmasti on olemassa hyviä arvauksia.

- Yksi voi olla, etteivät naiset uskalla tai osaa palkkaneuvotteluissa kertoa työn todellisesta vaativuudesta ja vaatia parempaa palkkaa.

33 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"When knowing is losing – gender factors in chess"

Kiinnostavaa:
"Thus, women seem disadvantaged not because they are lacking cognitive or spatial abilities, but because they approach chess competitions with lesser confidence and with a more cautious attitude than their male opponents. Hence, a motivational perspective may be better suited to understand (and prevent) the underperformance of women in the ‘ultimate intellectual sport."

Tomi kirjoitti...

Shakkia pelaavat naiset taitavat olla aika erikoislaatuinen ryhmä; pelihän ei yleensä naisia kiinnostaa pätkääkään. Siitä huolimatta kyseisellä tutkimuksella saattaa olla jotain yleispätevyyttä.

En viitsi lukea koko tutkimusta, mutta abstraktin perusteella naisten taitamattomamman pelaamisen syyksi väitetään huonoa itsetuntoa. Aika yllätyksetöntä.

Voisiko tulokseen soveltaa naisten käyttämiä yleisiä "ihmisisuhdestrategioita"? Markkinateoriaa? Voisiko olla, että nainen on tottunut saamaan mieheltä haluamansa ilman kovia ponnisteluja ja siksi pelatessaankin yrittää vähemmin tietäessään vastustajan mieheksi?

No, joka tapauksessa hieno juttu, että joku jaksoi kumota tämän "naiset nyt vaan ei osaa pelata älyä vaativia pelejä" -myytin. Se tosin vielä jää epäselväksi, missä määrin naisten vähäinen kiinnostus johtuu biologiasta ja missä määrin kulttuurista.

Anonyymi kirjoitti...

Voihan se olla niinkin, että naiset on opetettu siihen, että hauras miehinen ego ei kestäisi häviötä naiselle? Ja naisen tehtävähän on vaalia haurasta miehistä egoa, jopa oman egonsa kustannuksella.

Tai sitten he ovat kohdanneet riittävän monia kilpailunhaluisia ja aggresiivisia miehiä, oppiakseen että miehet suuttuvat kun häviävät naiselle?

Anonyymi kirjoitti...

"Tai sitten he ovat kohdanneet riittävän monia kilpailunhaluisia ja aggresiivisia miehiä, oppiakseen että miehet suuttuvat kun häviävät naiselle?"

Ehkä naiset stressaantuvat enemmän pelatessaan miehiä vastaan? Jos oikein muistan, naiset suorituvat vaativista tehtävistä huonommin stressaantuessaan (ja miehet vastaavasti paremmin).

Anonyymi kirjoitti...

"women represent a miniscule percentage of players in practically all mixed-sex chess tournaments. Such minority or token status is known to produce performance deficits, decreased well-being, and a reduction of self-confidence"

"girls have lower chess ratings than boys when entering competitions only in locales in which they are numerically underrepresented among the chess population"

Mitenhän tämä näkyy sellaisissa ammateissa, joissa jompi kumpi sukupuoli on vähemmistönä? Veikkaisin, että samansuuntaisesti.

Henry Laasanen kirjoitti...

Muistaakseni vastaavaa naisten alisuoriutumista miehiä vastaan kamppaillessa on raportoitu muissakin lajeissa. Jotenkin naiset menettävät itseluottamuksensa, millä voi olla biologinen alkuperä.

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan vastaavanlaisia eroja isojen ja pienten miesten välillä, esimerkiksi kasvokkaine pelattavissa shakkipeleissä?

Anonyymi kirjoitti...

"Voisiko olla, että nainen on tottunut saamaan mieheltä haluamansa ilman kovia ponnisteluja ja siksi pelatessaankin yrittää vähemmin tietäessään vastustajan mieheksi?"

Mihin perustat tämän? Voisiko tämä koskea vain murto-osaa naisia, nimittäin erittäin kauniita naisia? Tietääkseni naiset nimittäin joutuvat yleensä ponnistelemaan yhtä paljon kuin miehet. Joissakin asioissa naiset joutuvat ponnistelemaan jopa enemmän kuin miehet, esimerkiksi miesvaltaisilla aloilla.

Teemu kirjoitti...

"Voihan se olla niinkin, että naiset on opetettu siihen, että hauras miehinen ego ei kestäisi häviötä naiselle? Ja naisen tehtävähän on vaalia haurasta miehistä egoa, jopa oman egonsa kustannuksella."

Todennäköisemmin nainen ei kestä häviötä miehille, joten välttääkseen häviön aiheuttamaan pettymystä, nainen tahallaan pelaa huonosti jotta voi perustella häviön itselleen eikä se tunnu niin pahalta. Laitetaan ikäänkuin leikisi.

-Teme

Anonyymi kirjoitti...

Teemu:
Tuohan on kyllä myös miehille tyypillistä toimintaa, mikäli edessä on vaikea ongelma (se toinen tapa käsitellä asiaa on sitten ottaa härkää sarvista)

- Syltty

Vortac kirjoitti...

Eli naiset eivät mitenkään voi olla miehiä HUONOMPIA missään lajeissa, se johtuu vain psykologis-taktisista emotionaalisväritteisistä tekijöistä..?

- Vortac

Teemu kirjoitti...

"Teemu:
Tuohan on kyllä myös miehille tyypillistä toimintaa, mikäli edessä on vaikea ongelma (se toinen tapa käsitellä asiaa on sitten ottaa härkää sarvista)"

Mahdollisesti, mutta en usko että naisilla olisi mitään ylevämpiä motiiveja.

-Teme-

Anonyymi kirjoitti...

Teemu: Ei tietenkään ole - naiset ovat ihmisiä siinä missä miehetkin.

pelkurit! kirjoitti...

Eikö kukaan kommentointoimihenkilötutkimusta?

Eipä tietenkään.

Tomi kirjoitti...

Teille nimimerkki "pelkurit" voin omasta puolestani kertoa, että kommentoin asiaa edellisen postauksen alla. Toistan nyt kuitenkin, että ihan asiallinen selvitys. Ikävä kyllä mitään uutta ei oltu keksitty vaan toistettiin vanhastaan tiedettyjä: lasten hankkiminen häiritsee uraa, tunnettujen muuttujien lisäksi jää tuntemattomia ja niin edelleen.

Nimimerkki "pelkurit" ei muuten ollut ilmeisesti oivaltanut, että selvitys oli hengeltään "anti-feministinen". Siinähän nimittäin ei lähtökohtana ollut patriarkaatin harrastaman sorron todistaminen vaan yritettiin oikeasti selvittää palkkaerojen taustaa. Rationaalisuuteen uskovan sovinistipaskan mielestä, se on oikea lähtökohta, jos pyritään muuttamaan asioita eikä vain lietsomaan vihaa ja levittämään valheita.

Tomi kirjoitti...

"Voisiko olla, että nainen on tottunut saamaan mieheltä haluamansa ilman kovia ponnisteluja ja siksi pelatessaankin yrittää vähemmin tietäessään vastustajan mieheksi?"

Mihin perustat tämän? Voisiko tämä koskea vain murto-osaa naisia, nimittäin erittäin kauniita naisia? Tietääkseni naiset nimittäin joutuvat yleensä ponnistelemaan yhtä paljon kuin miehet. Joissakin asioissa naiset joutuvat ponnistelemaan jopa enemmän kuin miehet, esimerkiksi miesvaltaisilla aloilla."

Se nyt vain oli arvaus muitten joukossa. Arvauksen taustalla oli tämän blogin yksi kestoaiheista eli naisten valta, naisten piiloutunut valta, voisi kai sanoa.

Tutkimuksessa arveltiin, että oli syy mikä tahansa pelaaminen miestä vastaan saa naisen pelaamaan puolustavammin. Kyseessä on ilmeisesti alitajuinen muutos pääkopassa. Nainen ei siis päätä pelata huonommin (toisin kuin jotkut ilmeisesti luulevat) vaan hän alitajuisesti toteuttaa hiukan erilaista strategiaa.

On totta, että naiset joutuvat kamppailemaan välillä miehiäkin kovemmin ns. julkisessa elämässä. Yksityisissä ihmissuhteissa nainen kuitenkin odottaa saavansa tahtonsa läpi muutamalla yksinkertaisella strategialla (vaikka ei tietenkään käytännössä aina saa).

Nyt menee varmaan epäkorrektin puolelle mutta menköön. Jos esim. parisuhdetta ajattelee kielipelinä, naisen yhtenä strategiana on vedota heikkouteensa. Itkeminen on yksi esimerkki tästä strategiasta. Kukaan ei kai kiellä, että nainen kun itkeä tirauttaa, mies antaa helpommin periksi.

Olen varma, että vahva mies -- heikko nainen -peliä pelataan universaalisti, joten se lienee osin biologista. Se on yksi tapa, jolla "evoluutio on varmistanut, että mies ei väärinkäytä isomman kokonsa mahdollistamaa valtaa.

Voisiko siis olla niin, että nainen ei koe alemmuudentunnetta kohdatessaan miehen kilpailutilanteessa vaan toteuttaa strategiaa, joka saattaa siis olla jossain määrin geeneihin kirjoitettu. Strategia on yksityiselämässä järkevä, mutta koituu naisen tappioksi, kun hän toimii sen mukaisesti pelatessaan vaikka shakkia -- tai ehkä muissakin tilanteessa, jossa uhripositio tai heikkouden näytteleminen ei lisää vaan vähentää valtaa.

Mutta, kuten sanoin, tää on vaan tällästä arvailua.

bmaad kirjoitti...

"Olen varma, että vahva mies -- heikko nainen -peliä pelataan universaalisti, joten se lienee osin biologista. Se on yksi tapa, jolla "evoluutio on varmistanut, että mies ei väärinkäytä isomman kokonsa mahdollistamaa valtaa."

Ihme roskaväite. Ei alfamies
käytä isomman kokonsa tuomaa valtaa
jos on päästään terve ja sitäpaitsi jos nainen treenailee pikkuisen pääsee fyysisesti monien miesten yläpuolelle. Ongelma on se, että naiset ovat keskimääräisesti heikompia, kuin heidän olisi määrä ja hyväksi olla.

Tomi kirjoitti...

"Ihme roskaväite. Ei alfamies
käytä isomman kokonsa tuomaa valtaa
jos on päästään terve ja sitäpaitsi jos nainen treenailee pikkuisen pääsee fyysisesti monien miesten yläpuolelle."

Hmm, teoriasi mukaan siis suurin osa miehistä on alfamiehiä ja melkein kaikki naiset treenailee sen verran pikkaisen, että pääsevät fyysisesti miesten yläpuolelle. Muutenhan sanomassasi ei ole mitään järkeä evoluution kannalta ... tai no muutenkaan. Vielä hölmömpää kuin se, mitä minä kirjoitin.

bmaad kirjoitti...

"Hmm, teoriasi mukaan siis suurin osa miehistä on alfamiehiä ja melkein kaikki naiset treenailee sen verran pikkaisen, että pääsevät fyysisesti miesten yläpuolelle."

Teoriani mukaan suuri
osa miehistä ei ole aivan alfoja: yhteiskunta on epätasapainossa, koska naiset eivät ole siinä kunnossa kun heidän olisi tarkoitettu olevan. Jos naiset olisivat itsenäisempiä ja järkevämpiä he treenaisivat enemmän ja kiinnittäisivät omassa kehossa huomiota erilaisiin asioihin. Nyt tuo treenaaminen on jätetty maskuliinisen rooliodotuksen vuoksi lähes kokonaan miehille ja sellaisillekin miehille, jotka ei koe innostusta treenaamiseen. Naisissa sen sijaan olisi paljon sinällään treenihaluisia, mutta monet jättävät treenaamisen miehille ja haaskaavat resurssinsa omien kotkotustaitojensa kehittämiseen, koska sukupuoliroolit pakottavat niin.

Väitän siis, että AT-miesten ongelmat johtuvat pitkälti siitä, ettei ole tarpeeksi fyysisesti harjaantuneita naisia.

Tunnen erittäin hyvin naisia, jotka ovat hervottoman
hyvässä kunnossa ja pärjäävät puolelle mieskuntaa fyysisesti.
Heillä on tämän vuoksi madaltunut maskuliininen rooliodotus.:)

"Muutenhan sanomassasi ei ole mitään järkeä evoluution kannalta ... tai no muutenkaan. Vielä hölmömpää kuin se, mitä minä kirjoitin."

Sanomassani on paljonkin järkeä. Mutta se mitä sanon, ei tule yleensä kuulluksi. Harmi, että yhtä tyyppiä pidetään niin sekopäänä, ettei olla kiinnostuneita edes miesasian ajamisesta.

Ps. tämä on Henkan blogi.

Tomi kirjoitti...

"Ps. tämä on Henkan blogi."

Niin?

Jos kyseessä on sensuurin kaipuu, voin ilahduttaa sinua tiedolla, että jos vanhat merkit paikkansa pitävät, täkäläinen aihe alkaa kohta olla loppuun kaluttu meikän osalta. Sitten pitää siirtyä uusien haasteiden ääreen.

Muuhun osaa tekstistäsi en osaa vastata, koska tyhmyyttäni en saa kiinni ajatuksistasi. Olen pahoillani.

Anonyymi kirjoitti...

It is the beginning of another new year and
you're making an additional resolution to shed a bit pounds or get yourself back into fighting sort.

my web page; dumbbell sets

Anonyymi kirjoitti...

The body is made of significant quality carbon steel, as well as the device
is quite large giving it a fantastic 'feel' in the course of
use.

my web page :: just click the up coming website

Anonyymi kirjoitti...

I tried but completely could not get determined.


my website ... www.Getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/

Anonyymi kirjoitti...

The calories you can burn in relation to a normal treadmill is fairly
remarkable.

Feel free to visit my site :: just click the following page

Anonyymi kirjoitti...

To realize appropriate muscle mass expansion, you will need to comply
with these crucial ideas.

my web page; Www.getfitnstrong.com

Anonyymi kirjoitti...

The persons for the flicks are working with possibly resistance bands or weights.


My weblog: Skip Navigation

Anonyymi kirjoitti...

Substantial top quality fats; especially omega-3s and 9s.

Feel free to visit my homepage :: http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/bowflex-selecttech-dumbbells-ultimate-home-exercising/

Anonyymi kirjoitti...

You may also get find terrific Christmas gifts for athletes within their particular sport.


Also visit my web blog :: more helpful hints

Anonyymi kirjoitti...

Nicely the ideal advice for carrying out this is to break
your coaching down into distinct phases.

Here is my page :: Rednecktube.com

Anonyymi kirjoitti...

For those who wander in a decently fast pace up a hill, you happen to be planning to receive a excellent training session.Feel free to surf to my web page :: bowflex selecttech 552 dumbbells review

Anonyymi kirjoitti...

I won't be able to converse for everyone, but I really like the truth that there aren't
any bottles to wash, no nipples to keep up with, no system to mix, no operating
out of formulation and getting to run on the store, no trash, no cleanse
up, and many of all, barely any spit up.

Here is my blog post ... adjustable dumbbells

Anonyymi kirjoitti...

If you are a novice, select the $20 selection but if you
happen to be not considering your budget, go for $2,000.

Also visit my site; http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/3-reasons-bowflex-selecttech-552-dumbbells/

Anonyymi kirjoitti...

This bodyweight vary is ideal for the individual new to weight teaching too because the
professional lifter.

Here is my homepage ... please click the following internet page