perjantaina, helmikuuta 19, 2010

Asevelvollisuus on kallista

Tutkija: Asevelvollisuus tulee Suomelle kalliiksi">Tutkija: Asevelvollisuus tulee Suomelle kalliiksi

What women want in 2010: A husband who'll be the main breadwinner

Rules of 'mengagement'; are men's engagement rings a sign of equality?

Tasa-arvo-ohjelma. Seurantaraportti syksy 2009

29 kommenttia:

Jorma kirjoitti...

"Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Korkeaoja (kesk.) epäilee tutkijoiden tuloksia.

- Kyllä kyse on laskuvirheestä. Näissä lähdetään aina siitä, että palkka-armeija olisi kovin pieni, Korkeaoja sanoo.

Hän epäilee myös, että talouden tuijottaminen on liian kapea näkökulma.

- Voidaan kysyä, tuottaako asevelvollisuus myös muuta yhteiskunnallista hyvää. Sille pitäisi minusta laskea jokin arvo, Korkeaoja sanoo."

Korkeaoja on oikeassa siinä, että jos halutaan realistinen näkemys järjestelmän kustannuksista, on otettava kaikki tekijät mukaan laskelmiin. Tämä ei tietenkään ole helppo tehtävä.

Pitkälti on kyse myös siitä, mitä oikeasti tavoitellaan: onko pääpaino esim. mahdollisimman tehokkaan ja uskottavan puolustuskyvyyn luomisessa, vai onko kenties jotain muita tavoitteita vaikkapa aluepolitiikkaan, yleiseen kriisivalmiuteen tai jopa kansanterveyteen liittyen. Pitää rehellisesti listata tavoitteet ja arvioida realistisesti, mikä olisi paras tapa niiden saavuttamiseksi.

Jorma kirjoitti...

"Hallitus käsitteli väliraporttia iltakoulussaan 25.11.2009. Ohjelmaa päätettiin täydentää mediaan ja mainontaan liittyvillä toimenpiteillä."

Mutta ei miesten oikeuksien ja ongelmien huomioimisella. Kiitti vaan, Vanhanen ja muut luuserit!

Anonyymi kirjoitti...

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Timo+TA+Mikkonen+ja+Lenita+Airisto+Sdpn+rintamaan/1135252957480

-

Miesaktiiveilla on niin vähän painavia julkisia tilaisuuksia, ja niin vähän pelikortteja olemassa näpäyttää naisia kunnolla ja nostaa miesten tasa-arvo ongelmia esiin, että todellisuudessa heidän kannattaisi jo piruuttaankin kärjistää tätä nyt käytävää asevelvollisuus keskustelua naisten velvollisuuksien suuntaan. Tehdä siitä tasa-arvokysymys ja suunnata vaatimukset naisten suuntaan... Eikä alkaa tekemään siitä keskustelua, jonka ulkopuolella naiset ovat esim vaatimalla vain miesten asevelvollisuutta vapaaehtoiseksi poliitikoilta.

On hyvä asia, että esim Ihamuotilan suvun jäsenet, Mikkoset ja Airistot ovat alkaneet julkisesti ajamaan naisille kansalaispalvelua. Parhaimmillaan tämä johtaa lopulta melkoiseen sukupuolten tasa-arvo sotaan! Loppupeleissä se ei koskaan kuitenkaan johda muuhun, kuin nykyisen asevelvollisuuden purkautumiseen. Mutta tosiaan mieluummin niin, että sitä ennen käydään ainakin jonkin asteinen tasa-arvo ja sukupuolten sota julkisuudessa.

Poliittinen pelisilmä on nyt tarpeen.

Anonyymi kirjoitti...

(v)ihastuttavinhan visio tällaisen pirullisen miesasia aktiivin näkökulmasta olisi se, että nyt jotkut naispoliitikot tai feministit alkaisivat vastailemaan julkisuudessa näille naisten kansalaispalvelua/naissivaria ajaville julkimoille, ja saisimme nähdä vähän nokittelua julkisuudessa sukupuolten tasa-arvon tiimoilta.

Ei siitä tilanteesta niin kaukana olla.

Upsalan ekonomi kirjoitti...

Minusta on alkanut tuntua siltä, että femakoilla on joku systeemi jolla ne pitävät tuota vihanlietsontaansa yllä yötä päivää päivästä toiseen systemaattisesti. Blogithan siinä ovat vainasemassa. Joku jakelee rinkiin kuuluville varmaan hyvin koulutetuille bloggaajille puheenaiheita joita sitten pyöritellään netissä ja häijy propagandan myrkky valuu mieliin aivan huomaamattomasti.
Blogaaja iines, josta täällä on puhuttu aikaisemminkin osaa loistokkaalla taidolla panna kaiken mahdollisen miesten syyksi, vaikkapa palkka-asiat.
Näin hän kirjoittaa tänään: "Jos yksi kouluttautumaton ammattiryhmä saa vaateensa läpi, tulevat muut miesvaltaiset vähänkoulutetut ryhmät rytinällä perässä vaatimuksineen ja lakkouhkineen."
Kun hoitsut saivat läpi 24 prosentin palkankorotuksensa sama iines hyppi riemusta tasajalkaa. Mutta kun joku MIESporukka yrittää ajaa laillisesti etujaan "tulevat muut vähänkoulutetut jne..." Kas kun eivät vallan vähämieliset?
Jos joku uskaltaa tämän matroonan kanssa olla eri mieltä hänen tekstinsä deleoidaan yksinkertaisesti pois. Sama systeemi kuin Pohjois-Koreassa paitsi että siellä valtaa pitää mies. Meillä valtaa pitävät naiset ja sen kyllä huomaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Minusta on alkanut tuntua siltä, että femakoilla on joku systeemi jolla ne pitävät tuota vihanlietsontaansa yllä yötä päivää päivästä toiseen systemaattisesti. Blogithan siinä ovat vainasemassa. Joku jakelee rinkiin kuuluville varmaan hyvin koulutetuille bloggaajille puheenaiheita joita sitten pyöritellään netissä ja häijy propagandan myrkky valuu mieliin aivan huomaamattomasti."

Kannatatta seurailla taistolaistaustaisen feminsitibloggaajan Inneksen toimintaa, hän toimii juuri kuvaamallasi tavalla ja järkipuhe ei paatuneeseen feministiin uppoa ollenkaan. Hän kirjoittaa systemaattisen miesvihamielisellä tavalla, vaikka faktat ja tosiasiat kertovat toista kuin mitä hän kirjoittaa. Faktojen esiin nostoon Iines vastaa sensuurilla. Hän kuvittelee, että se mitä ei näy, häviäisi myös ihmisten tietoisuudesta. Harhaluulo.

"Blogaaja iines, josta täällä on puhuttu aikaisemminkin osaa loistokkaalla taidolla panna kaiken mahdollisen miesten syyksi, vaikkapa palkka-asiat."

Näin on. Itsehän hän on työkyvttömyyseläkkellä, eikä osallstu näin ollen yhteisen potin kokoamiseen ollenkaan. Eikö hän kykene mihinkään tuottavaan työhön? Työkyvttömyyseläkeläiset tulevat suomelle kalliiksi jo nyt ja määrä sen kun kasvaa.

"Näin hän kirjoittaa tänään: "Jos yksi kouluttautumaton ammattiryhmä saa vaateensa läpi, tulevat muut miesvaltaiset vähänkoulutetut ryhmät rytinällä perässä vaatimuksineen ja lakkouhkineen."
Kun hoitsut saivat läpi 24 prosentin palkankorotuksensa sama iines hyppi riemusta tasajalkaa. Mutta kun joku MIESporukka yrittää ajaa laillisesti etujaan "tulevat muut vähänkoulutetut jne..." Kas kun eivät vallan vähämieliset? "

Iines on yksinkertaisesti röyhkeä feministi, joka ei tajua yhteiskunnan mekanismeista mitään. Hän on kovin riemuissaan kaikesta joka tulee yliopistosta, varsinkin naisista. Sitten hän on itse avuton kun auto ei pakkaskelillä lähdekään käyntiin, on akku sökö ja hätä päällä. Sitten kelpaa vähänkoulutetun miehen apu ja heti kun on apu tullut, niin Iines jatkaa miesten haukkumista. Useimmat naiset on kanssa tohkeissaan koulutuksestaan, mutta sitten rutisevat palkostaan. Haalarit päälle ja rasvamonttuun, siellä sitä rahaa tehdään...

"Jos joku uskaltaa tämän matroonan kanssa olla eri mieltä hänen tekstinsä deleoidaan yksinkertaisesti pois."

Tuo on feministien normaali toimintatapa. Tosiasiat ovat liian vaikeita heille käsiteltäväksi saatikka hyväksyttäväksi.

Upsalan ekonomi kirjoitti...

Sarjassamme "Lisää feministisiä propagandapesäkkeitä" esittelemme tänään myös bloggaaja "Myytinmurtajan". Hänen tunnuslauseensa on:
Jos et ole feministi, olet laiska paska.
Kannattaa käydä katsomassa, mutta älkää ihmeessä menkö kommentoimaan. Se on yhtä hyödyllistä kuin yrittää sammuttaa tavaratalopaloa vesipullolla.
Tämä Myytinmurtaja on niin saatanan älykäs ja empaattinen, ettei siihen ihmisälyn oikeastaan pitäisi yltää.

Humanisti kirjoitti...

Voi olla, että jotkut kustannukset ovat hiukan liian epäkorrektejakin mukaan laskettavaksi.

Asevelvollisuushan suosii voimakkaasti naisia myös jatko-opiskelujen kannalta. Kunkin ikäluokan naiset vievät parhaat paikat miesten nenän edestä, koska he voivat periaatteessa valmistua pääsykokeisiin 6-12 kuukautta miehiä kauemmin. Tilastojen mukaan naiset eivät nimittäin aloita opiskeluaan keksimäärin paljoa miehiä aikaisemmin eli he käyttävät lukion jälkeisen vuoden kaiken kivan ohella luultavasti pääsykokeisiin valmistautumiseen.

Tästä on sitten muitakin kerrannaisvaikutuksia. Yksi niistä lienee väistämättä se, että naiset naisittavat erilaisia uraputken alkupäitä ja estävät miehiä pääsemästä niihin. Tämä taas on ongelma siksi, että naiset haluavat usein jäädä kotiin lasten kanssa pian uran aloitettuaan, jolloin he helposti vahvistamisen sijaan heikentävät kansantaloutta (ainakin lyhyellä tähtäimellä). Ja vaikka naiset eivät jäisikään kotiin, heitä harvoin kiinnostaa kansantalouden kannalta tärkeimmät työt eli ne parhaiten palkatut tai yrittäjyys.

Työantajat yrittävät toki varautua naisten näihin naisten handicappeihin suosimalla miehiä työhönotossa. Tilanne vain alkaa olla se, että on monia aloja, joille miehiä ei kerta kaikkiaan enää riitä, koska he siis ovat karsiutuneet jo pääsykoevaiheessa.

Koska karsiutuminen taas väistämättä jossain määrin johtuu asevelvollisuudesta, tämä kustannus pitäisi laskea mukaan kokonaiskustannuksiin.

Kansantalouden kannalta naisten "orjapalvelus" siis sekin auttaisi. Vielä parempi kai kuitenkin olisi asevelvollisuudesta luopuminen. Jos muuta ei keksitä, armeijan käynneille pitäisi antaa pääsykokeissa ylimääräisiä pisteitä.

Toinen mahdollisuus on myöntää, että kansantalouden vahvistaminen on tärkeä kriteeri kaikessa muussa, mutta ei tässä.

Jorma kirjoitti...

Jääkiekkopomo: Epätasaiset ottelut keskeytettävä seuraavissa kisoissa

Pelatkoot naiset olympialaisissa, jos haluavat. Kunhan ei taas vain olla feministien toimesta itkemässä sitä, kuinka naisjääkiekon olisi saatava vähintään yhtä paljon näkyvyyttä mediassa kuin mieskiekon. Huippu-urheilussa huomio luonnollisestikin kiinnittyy korkeatasoisempiin suorituksiin.

bmaad kirjoitti...

"Minusta on alkanut tuntua siltä, että femakoilla on joku systeemi jolla ne pitävät tuota vihanlietsontaansa yllä yötä päivää päivästä toiseen systemaattisesti. "

Feminismiä on yhteiskunnan rakenteissa naisten vapauttamisen valepuvussa ollut jo pitkään, joten nuhruisella vihanlietsonnalla ja aatteen vahvistamisella on kokonaisuuden kannalta vähäistä merkitystä.

Herrasmiehet suojelevat naisiaan ja vastaavat näiden verihuutoihin
kuunvalossa.

Vahvimman kutsun saanut on voittaja ja saa kruunata verisen poranteränsä maailman kiimaisimmassa vitussa ydinprinsessan törkyturvan itse jauhaessa risteilytason paskaa hyönteishierarkiasta ja kenkälaatikon väärästä päästä kuuluvista heikkohermoisten soidinhuudoista.

Kyllä, olen tehnyt sen. Nyt on miesaktivismin aika.

bmaad kirjoitti...

"Huippu-urheilussa huomio luonnollisestikin kiinnittyy korkeatasoisempiin suorituksiin."

No niin tietysti, mutta
kyllä minäkin katsoisin mieluummin karhujen juoksukilpailuja, kuin ihmismiesten.

Anonyymi kirjoitti...

Luonnonlait ja biologia ovat miesaktiiveja, kunhan niiden tieltä vain katoaa kulttuuri ismin takia hetkeksi kieroutunut, luonnoton populaatio.

Anonyymi kirjoitti...

Ylemmän tason mies:

Raskaana oleva 15-vuotias karkasi 19-vuotiaan miehen kanssa

Isän mukaan tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun vastaavaa sattuu. Viimeksi mies karkasi Turusta 16-vuotiaan tytön kanssa Jämsään, josta tyttö pian palautettiin Turkuun.

– Pojalla voi hyvinkin olla lääkkeiden ja alkoholin väärinkäyttöä, isä kertoo.

asdfg kirjoitti...

Jorma: "Pitkälti on kyse myös siitä, mitä oikeasti tavoitellaan: onko pääpaino esim. mahdollisimman tehokkaan ja uskottavan puolustuskyvyyn luomisessa, vai onko kenties jotain muita tavoitteita vaikkapa aluepolitiikkaan, yleiseen kriisivalmiuteen tai jopa kansanterveyteen liittyen. Pitää rehellisesti listata tavoitteet ja arvioida realistisesti, mikä olisi paras tapa niiden saavuttamiseksi."

Sen päivän kun näkisi, jolloin politiikassa lausuttaisiin tavoitteita rehellisesti.

Kepulla on kaksi puoliksi julkilausumatonta syytä puolustaa asevelvollisuutta: mainitsemasi aluepolitiikka ja moralismi.

Varuskunta tuo rahaa maaseudulle. Harmi vain, että se raha nyhdetään veroina kansalta ja pakkotyönä nuorilta miehiltä. Lisäksi iso osa kauniisti sanottuna "perinteikkäästi" ajattelevasta väestöstä kannattaa asevelvollisuutta ihan vain tunnesyistä.

Vaikka Korkeaojan puheet positiivisista ulkoisvaikutsista ovatkin kauniita, todellisuudessa kepulaisten asevelvollisuuskannan takana ovat kuitenkin ihan muut syyt kuin kansanterveys. Vaihtoehtoiskustannuksia nuorten miesten työpanokselle ei tietenkään haluta huomioida. Asevelvollisuuden "halpa" hinta on illuusio.

Poutvaara on oikeassa ja Korkeaoja väärässä. Olettaa täytyy kuitenkin, että asevelvollisuudesta vapautuvat nuoret miehet työllistyisivät hyödyllisille aloille (tai opiskelisivat sellaisia kohti) sen sijaan, että jäisivät massiivisen nuorisotyöttömyyden uhreiksi.

Jorma kirjoitti...

"Sen päivän kun näkisi, jolloin politiikassa lausuttaisiin tavoitteita rehellisesti."

No joo, turha kai sitä on oikeasti odottaa.

Toisaalta asian voi taas kerran ratkaista siten, että pistetään virkamiehet komiteana asiaa pohtimaan. Virkamiestyöryhmä voi sitten esittää sellaistakin, mitä poliitikot eivät halua ääneen sanoa.

Anonyymi kirjoitti...

"Loppupeleissä se ei koskaan kuitenkaan johda muuhun, kuin nykyisen asevelvollisuuden purkautumiseen. Mutta tosiaan mieluummin niin, että sitä ennen käydään ainakin jonkin asteinen tasa-arvo ja sukupuolten sota julkisuudessa.

Poliittinen pelisilmä on nyt tarpeen."

Mielestäni yhtäläinen palveluvelvollisuus myös naisille tulee olemaan erinomainen tapa kasvattaa näitä meidän feministisiä hienohelmoja besserwissereitä todellisuuteen.

Anonyymi kirjoitti...

Turun Sanomat 19.2 2010

"Turkulainen 15-vuotias karkasi 19-vuotiaan miehen kanssa


Varsinais-Suomen poliisi etsii Turusta karannutta 15-vuotiasta Elina Grönforsia . Tytön isän mukaan Grönfors on karkuteillä 19-vuotiaan miehen kanssa.

Tytön isä Tapio Grönfors kertoo, että lastensuojeluviranomaiset ottivat tytön huostaan Turussa kuukausi sitten seurustelusuhteen ja koulunkäynnin laiminlyömisen takia. Grönfors saatettiin joka päivä kouluun ja takaisin vastaanottokodista.

Tiistaina hän karkasi nuoren miehen matkaan ja on ollut siitä lähtien kadoksissa. Tapio Grönfors kertoo, että hänen tyttärensä suhde 19-vuotiaan kanssa alkoi viime vuoden loppupuolella. Mies sekä peruskoulua käyvä tyttö rakastuivat sillä seurauksella, että tyttö on nyt raskaana.

Tyttären raskaudesta tuli tieto vanhemmille maanantaina, kun terveyskeskuksesta otettiin yhteyttä viranomaisiin. Raskaus on vanhempien mukaan aivan alkuvaiheessa.

Tytön äiti puhui 19-vuotiaan miehen kanssa puhelimessa viimeksi tänään perjantaina yhden aikaan.

– Mies vaati, että poliisit on otettava pois niskasta hengittämästä, Tapio Grönfors sanoo.

Tyttökin on puhelimitse kertonut, ettei halua paljastaa olinpaikkaansa. Vanhemmat epäilevät parin piileskelevän jossakin Runosmäen alueella.

Myös nuoren miehen isä on yrittänyt suostutella poikaansa ottamaan vapaaehtoisesti yhteyttä poliisiin.

– Olen sanonut, että vähemmällä pääsisi, kun ottaisi yhteyttä, mutta ei se kuuntele, nimettömänä pysyttelevä isä kertoo.

Hänen mukaansa tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun vastaavaa sattuu. Viimeksi mies karkasi Turusta 16-vuotiaan tytön kanssa Jämsään, josta tyttö pian palautettiin Turkuun.

Varsinais-Suomen poliisi ei kommentoi tässä vaiheessa sitä, epäilläänkö nuorta miestä rikoksesta. Poliisi suostuu paljastamaan vain sen, että tyttöä etsitään kadonneena henkilönä. Poliisi ei ota kantaa, siihen mitä tytön etsimiseksi on tehty.

Elina Grönfors on 163 senttiä pitkä. Hän painaa 52 kiloa. Hänellä oli karkaamishetkellä yllään harmaalla karvakauluksella varustettu musta toppatakki, violetti huppari ja mustat housut. Jaloissaan hänellä oli mustat tennistossut.

TUOMAS RIMPILÄINEN"


En ymmärrä miksi näitä nuoria kiusataan, tuossa suhteessa ei ainakaan ikähaitarin vuoksi ole mitään väärää.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä mieltä naisten jääkiekosta?

Arhi Finnsanity kirjoitti...

Jesuit teachers at top German school
admit sexually abusing boys


Almost 30 alleged victims have come forward with claims against three Jesuit staff, saying that they were abused in the 1970s and 1980s at Canisius college in Berlin, alma mater of some of the country’s political, business and academic elite.

Anonyymi kirjoitti...

VIHERFRAUD
Washington Times
/ pääkirjoitus / 18.2.2010


"...pseudo-scientific global warming religion was proved to be a hoax..."

"As the frigid winter days pass and the scandals mount, it becomes clear that claims of man-made global warming aren't based on scientific methods at all. The hysteria is based on fraud."Mitenkäs ne surkeat valehtelevat vihersuut nyt pannaan?

Homo kirjoitti...

Anonyymi, ei kannata sotkea säätä ja ilmastoa keskenään, jos ei halua vaikuttaa täysin tietämättömältä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuollainen kirjamainos on alkanut vilkkumaan tuossa "keskustelua miesten tasa-arvosta" foorumin sivussa: pahat pojat ja hyvät kasvattajat

Anonyymi kirjoitti...

Ala nyt ihmeessä jo Homo sinäkin vaan tutustumaan mitä ilmastomuutosasiasta on viime aikoina selvinnyt.

MikkoAP kirjoitti...

"Anonyymi, ei kannata sotkea säätä ja ilmastoa keskenään, jos ei halua vaikuttaa täysin tietämättömältä."

Harmi, etteivät AGW hysteerikot koskaan noudattaneet tuota neuvoa.

Anonyymi kirjoitti...

MikkoAP:

You're Entitled to Arguments, But Not (That Particular) Proof

Or in terms of plain common sense: There are signs and portents, smoke alarms and hot doorknobs, by which you can hope to determine whether your house is on fire before your face melts off your skull; and to delay leaving the house until after your face melts off, because only this is the positive and particular proof that you demand, is decision-theoretical insanity.

Anonyymi kirjoitti...

Whatta fuck was that.

Anonyymi kirjoitti...

Hiilijalan jälki

Nyt kun olemme uuden jääkauden kynnyksellä, niin tulisiko meidän nyt sitten pyrkiä kaikikin kerinoin lisäämään hiilipäästöjä, jotta tämä tuleva ilmastomuutos saataisiin estettyä? Ehdottavatko vihreät vähän hiilipäästöjä tuottaville pikku kopperoille haittaveroa. Aloitetaanko nyt maailmanlaajuiset kampanjat joilla jokaista maapallon kansalaista houkutellaan lisäämään sitä kuuluisaa "hiilijalanjälkeään"?

hiili ja lott:a)

MikkoAP kirjoitti...

"MikkoAP:

You're Entitled to Arguments, But Not (That Particular) Proof
"

Naurettavaa pelleilyä. AGW hysteerikot ovat jo tehneet ennustuksia, joiden olisi pitänyt tulla toteen, mutta jotka eivät ole. Heidän mallinsa ennustvcat säännöstään pieleen, joten hje ovat vain siirtäneet maailmanlopun niin kauas, etteivät skeptikot voi NYT sanoa, että heidän ennustuksensa oli pielessä.

Mutta silti, kaikista säälittävistä vähättely-yrityksistä huolimatta climategate skandaalin materiaali puhuu puolestaan.

AGW hysteerikkojen rutiinia on ollut myös, että he ennustavat "lämpötila tulee nousemaan x-y astetta" ja x:n ja y:n väli on ollut erittäin suuri. Sitten he ovat menneet levittämään hysteriaa sen perusteella, että mitä katastrofeja tulee tapahtumaan HEIDÄN MALLIENSA MUKAAN tapahtumaan, jos MAKSIMAALINEN lämpeneminen tulee toteen.

"Global warming" muutettiin "climate change:ksi" juuri tuon epävarmuuden takia.

Mutta ongelma on siinä, että teoria, joka voidaan muokata ennustamaan mikä lopputulos tahansa, ei ennusta oikeasti yhtään mitään. Todellinen tieteellinen teoria pitää olla mahdollista todistaa vääräksi. Nykyisellään (ihmisen aiheuttaman) ilmastonmuutosteorian kannattajat voivat väittää minkä tahansa havainnon todistvan heidän teoriansa oikeaksi.

bmaad kirjoitti...

"Nykyisellään (ihmisen aiheuttaman) ilmastonmuutosteorian kannattajat voivat väittää minkä tahansa havainnon todistvan heidän teoriansa oikeaksi."

Ilmastonmuutosasiaan kannattaa suhtautua fiksusti, ei panikoiden ja uhkakuviin uskomalla.
Esimerkiksi Suomessa ei ole yhtään paikkaa tai paikkakuntaa, jossa keskivertoihmisen olisi vaikea hengittää ilmansaasteiden vuoksi. Tietenkin on hyvä, että Jyväskylään pääsee junalla ja bussilla, eikä vain Tikkakoskelle lentämällä. Silti suomalaisten voimakas provosointi käyttämään junaa ja pienipäästöisiä raitintukkijoita on kyseenalaista
ekofanatismia.

Euroopassa saastekeskittymiä on muutama ja maailmalla enemmänkin, mutta nämäkin saasteet ainakin osin tasoittuvat ilmakehässä laajemmalla alueella. Otsoniongelma
tuskin on enää edes ajankohtainen.

Mutta turha ajatella, että
pienet päästöt, joiden tuloksena on edelleen suhteellisen puhdas ilma laukaisisi tämän planeetan tuhoavien
luonnonkatastrofien sarjan jossain toisaalla.

Ilmasto-ongelmiin tulisi puuttua lähinnä siellä missä ilmasto on vaikea ihmiselle hengittää.

Saattaa tietysti olla, ettei
ihmisen sietokykyä voi lopulta käyttää täydellisenä reagointimallina, mutta jäätiköiden sulaminen ja luonnonvarojen loppuminen ovat varmaan joka tapauksessa joskus edessä.

Itse olen ilmastonmuutosjauhamiseen kyllästynyt. Ihmisen elämänlaatu on se yleinen ongelma. Puutteet tasa-arvossa, ihmisyyden soveltamisessa ja yhteiskunnan korkeatasoisuudessa.