keskiviikkona, helmikuuta 03, 2010

Feministinen pääoma

Tasa-arvopolitiikan kentän vaikutusvaltaisiin keskusteluihin ovat oikeutettuja osallistumaan ne henkilöt, joilla on hallussaan tasa-arvopolitiikan kentällä arvokasta symbolista pääomaa (vrt. Bourdieu 1987, 828). Tasa-arvopolitiikan kentällä erityisen arvokas symbolisen pääoman muotoa voidaan kutsua feministiseksi pääomaksi, mikä pitää sisällään feministiseen tasa-arvoideologiaan sitoutumisen ja feministisen tasa-arvotiedon hallinnan. Feminististä tietoa voidaan hankkia esimerkiksi naistutkimuksesta tai toimimalla feministisissä naisjärjestöissä. Lähes kaikki arvokkaimmat positiot(1) tasa-arvoinstituutioissa on miehitetty feministisen pääoman haltijoilla.

Maskulisteilla on ”väärää” tietoa tasa-arvosta, joka ei ole yhteensopivaa feminististen tasa-arvodiskurssien kanssa. Maskulistien diskurssit voivat olla niin kaukana feministisestä tasa-arvon ”totuudesta”, että mielekkäästä keskustelusta tulee vaikeaa. Maskulistit saattavat esimerkiksi esittää, että ”miesten asema yhteiskunnassa on naisten asemaa huonompi” tai että ”tärkeimpiä tasa-arvo-ongelmia ovat miesten lyhyempi elinikä, miesten alisedustus korkeakouluissa ja asevelvollisuus”. Feministisen tasa-arvodiskurssin ”totuuden” sisäistäneistä henkilöistä tuollaiset väitteet saattavat kuulostaa omituisilta tai loukkaavilta, koska feministinen tietoa tasa-arvo-ongelmista on aivan erilaista. Sama periaate pätee muunlaisen ”väärän” tasa-arvotiedon haltijoihin. Myös feministiksi identifioituvilla henkilöillä(2) voi olla ”väärää” ei-valtavirtafeminististä pääomaa, joka estää heidän osallistumisensa vaikutusvaltaisiin tasa-arvokeskusteluihin.

”Väärää” tiedollista pääomaa hallitsevat toimijat voivat yrittää korottaa oman pääomansa arvoa ja devalvoida feministisen pääoman arvoa. Eräs tapa nostaa maskulistisen pääoman arvoa on tehdä akateemisia tutkimuksia tasa-arvosta maskulistisestä näkökulmasta käsin. Akateemiset tittelit nostavat maskulistisen pääoman arvoa ja antavat suuremman oikeuden tulla kuulluksi tasa-arvopolitiikan ja median vaikutusvaltaisissa keskusteluissa.
(1)Joillekin kiintiöpaikoille tasa-arvoinstituutioissa, kuten TANEn miesjaostoon, on mahdollista päästä ilman feminististä pääomaa.
2) Esimerkiksi feministiksi identifioitunut Anna Kontula on puolustanut seksuaaliliberalismia ja oikeutta prostituutioon, mikä on liian kaukana valtavirtafeminismin prostituutiokielteisestä linjasta. Siten myöskään Kontulalla ei ole käypää feminististä pääomaa.

11 kommenttia:

Homo kirjoitti...

Tänään MTV3:lta klo 20 tulee 45-minuuttia ohjelma, jonka yhtenä aiheena:

Korkeimpien kunniamerkkien valintaruletti

...Ministereiden esitykset eivät kuitenkaan sido presidenttiä millään tavalla. Mitä korkeampi on merkin arvo, sitä enemmän presidentti harkintavaltaansa käyttää.

Joskus ministeriöistä esitetyt nimet saavatkin tehdä tilaa presidentin mielestä ansioituneemmille henkilöille. Mikä ministeriö saa omat esityksensä parhaiten läpi, mikä taas huonoiten?

Anonyymi kirjoitti...

Akateemisen tutkimuksen tekeminen on yksi hyvä ja tärkeä asia miesaktivismissa, eikä yksi mies voi kovin montaa asiaa tehokkaasti tehdäkään -se on sanomattakin selvää.

Kipeästi kuitenkin tarvittaisiin Suomeen tehokkaita miesnäkökulman järjestöaktiiveja, yhdistysyrittäjiä ja vapaita toimittajia, jotka yrittävät vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen, medioihin ja poliitikkoihin toistuvasti.

Tällaisia todellisia järjestöjen luojia tarvittaisiin siitäkin syystä, että maa alkaa olla täynnä turhautuneita miehiä, joilla ei ole kanavaa purkaa oikeutettua turhautumistaan. Ajatelkaapa nyt vaikka kuinka paljon on eroja ja huoltajuuskiistoja nykysuomessa. Ja erojen ym kanssa painiskelee moni poliitikkomieskin sekä toimittaja ; ) Samoin moni varakas liikemies ym ; )

Onkin hyvä huomoida tässä yhteydessä se fakta, että suurin osa jopa poliittisista puolueistamme on ollut alkujaan vain pelkkiä yhdistyksiä ja muutaman hieman tehokkaamman aktiivin harrastelua. Hyvänä esimerkkinä kaksi nopeiten kasvavaa ja uusinta puoluetta -vihreät ja perussuomalaiset. Elämmekin huomiotalouden ja mahdollisuuksien ajassa.

Ei myöskään pidä aliarvioida tällaisten järjestöaktiivien, vapaiden toimijoiden ja poliittisten aktiivien voimaa miesnäkökulmalle, sillä kaikki merkit näyttävät siltä, että tuo "tasa-arvokartelli" täytyy murtaa juuri sen ulkopuolelta yhteiskunnassa. Esimerkkinä voisi sanoa, että nyt näyttää silti että asevelvollisuus muuttuu -ja siihen ei olla tarvittu oikeastaan lainkaan mitään tasa-arvovaltuutettua tai tasa-arvoyksikköä ; ) Suurin muutospaine on tullut muualta yhteiskunnasta ja se kasvaa koko ajan.

Epäilen että ihan sama kuvio on vaikkapa tasa-arvoyksikön muuttamisessa. Jos nämä about 15 kiukkuista feministiä itse sen tekisivät, niin kyllä se olisi jo tapahtunut. Joten kunhan asialle saisi vain tarpeeksi median ja muiden poliittisten toimijoiden huomiota -taas tämäkin asia muuttuisi "ulkopuolelta käsin".

Yleensäkin uskon että on hedelmällisintä mennä keskustelemaan lähes kaikkien muiden poliitiikojen kanssa, kuin jonkun "varankojen ja tasa-arvoyksikön naisten kanssa" miesten ongelmista. Kyllä he sitten mahdollisesti asian oivallettuaan sanelevat asiat tasa-arvoviranomaisten suuntaan. Samanlainen vaikutus on jos asioita saa menemään mediaan suuren kansan tietoisuuteen riittävästi.

Anonyymi kirjoitti...

Eli kyllä se onneksi vieläkin on niin, että nämä "tasa-arvoelimet" ovat vain juoksupoikia ja pääministeri, hallitus ja eduskunta tätä maata johtaa -ja sanelee asiat tarpeen vaatiessa.

Esim. jos opetusministeriö sanoo, että nyt tarvitaan miesopettajia kouluihin, niin silloin se tapahtuu, eikä tanen kiukuttelevat feministit voi mitään.


Sama logiikka menee poliitiikan ulkopuolisen yhteiskunnallisen ilmapiirin rakentumisessa. Kyllä onneksi vieläkin keskeisimmillä medioilla ja toimittajilla on suurempi vaikutusvalta arvolatauksien luomisessa, kuin jollain tanella. Katsokaa nyt mihin feministitkin ovat kovasti pyrkineet -medioihin ja toimittajiksi. Mutta eivät he vielä medioita kyllä hallitse, eikä sanele niiden suuntaa.

Homo kirjoitti...

Pienet ja kiinteät luokat turvaavat parhaiten nuorten kehitystä

...
Etenkin murrosikäisten poikien itsetunnolle ryhmäkoolla on suuri merkitys.
...
Koulua patistetaan ottamaan paremmin huomioon myös tyttöjen ja poikien kehityserot.

Pojilla aivot kehittyvät hitaammin ja murrosiän kuohunta alkaa myöhemmin. Tulevaisuuden kannalta tärkeät valinnat osuvatkin usein huonoon saumaan. Sen vuoksi peruskoulussa valitun koulutusputken vaihto pitäisi olla joustavampaa.
...

Homo kirjoitti...

Kirsti Paakkanen ja Vappu Taipale presidentin kunniamerkkisuosikkeja

...
Maakuntien miehillä heikohko menestys
...

Anonyymi kirjoitti...

Pikku hiljaa meno senkuin pahenee - sanotaan, että 10-20 vuotta niin ollaan melkoisessa asfalttiviidakossa ; )

-

Helsingin Sanomat

Helvetin enkelit mukana uudessa ruotsalaispuolueessaRuotsiin on perustettu uusi puolue, jonka hallituksessa istuu muun muassa kaksi Helvetin enkelit -moottoripyöräjengin jäsentä. Vapauspuolueen tavoitteena on yhdistää voimat poliisin ja muiden viranomaisten "ahdistelua" vastaan, sanomalehti Nya Wermlands Tidning (NWT) kertoo.

Puolueen puuhamiehet ovat saaneet kerättyä 1 500 nimeä, jotka vaaditaan puolueen perustamiseen. Monet allekirjoittajista ovat moottoripyöräjengiläisiä ja yksityishenkilöitä Värmlannista.

Vapauspuolueen perustajan Peter Schjervan mukaan painopiste tulee olemaan moottoripyöräilijäkysymyksissä. Hän muistuttaa, että valtiopäiville päästäkseen puolueen on ylitettävä neljän prosentin äänikynnys.

"Siksi meidän on tähdättävä siihen, että saamme mukaan kaikki muut ihmiset, jotka tänään kokevat tulleensa ruotsalaisen yhteiskunnan yliajamiksi ja tallottaviksi", Schjerva kirjoittaa NWT:n mukaan.

Puolueen tavoitteisiin kuuluu muun muassa poliisien määrän vähentäminen 14 000:een (Ruotsin poliisin palveluksessa on runsaat 26 000 henkilöä), pedofiilien ja raiskaajien kastrointi, huumausaineiden salliminen omaan käyttöön sekä naisille oikeus käyttää ja pitää hallussaan sähkölamauttimia puolustautuakseen seksuaaliselta väkivallalta.

Ruotsin keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Tommy Hydfors pitää huolestuttavana, jos rikolliset saavat jalansijaa politiikassa johtamalla ihmisiä harhaan.

"Riippumatta siitä, millä nimellä he itseään kutsuvat, he ovat omaksuneet rikollisen elämäntavan, jos he asettuvat prosenttijengien kuten Helvetin enkelien, Bandidosin ja niiden kannattajaryhmien taakse", Hydfors sanoi NWT:lle.

-


Kyllä on silti 81 menneet nynneröiksi suhteessa naisiin, jos lukee "Hell's Angels: The Strange and Terrible Saga of the Outlaw Motorcycle Gangs", joka on suomennettukin pari vuotta sitten ; ) Siinä raiskauksetkin olivat niin kuin jokapäiväinen hyvä harrastus näille veijareilla ; )

Homo kirjoitti...

Lävistettyjä "goottikissoja" myynyttä naista syytetään eläinrääkkäyksestä

Homo kirjoitti...

Female sailor in line for 10 years' of pay after winning Navy sex bias case

...
She also asserted that she was seen as less worthy of promotion on the grounds of her non-seagoing status.
...

Jape kirjoitti...

Asiantuntijat pohtivat eturauhassyövän seulontaa

Eturauhasen syövän seulonta vähentää kuolemia, mutta toisaalta se voi aiheuttaa pelkoa ja johtaa myös liian rankkoihin hoitoihin.

Yli sata suomalaisen eturauhassyövän asiantuntijaa on tänään koolla pohtimassa, miten eturauhasen syövän seulonnat ja hoidot pitäisi Suomessa tulevaisuudessa järjestää.

Seulonnassa löytyy paljon syöpiä, jotka eivät kehity tappaviksi miehen elämän aikana. Syöpien aktiivisella seurannalla voitaisiin rankat hoidot aloittaa vasta siinä vaiheessa, kun syöpä lähtee etenemään, mutta kuitenkin ennen kuin se ehtii levitä.

Ärhäkkänä eturauhasen syöpä on nopeasti etenevä, tappava sairaus ja vaatii leikkaus-, säde- tai lääkehoidon tai niiden yhdistelmän.

Eturauhasen syövän ilmaantuvuus on Suomessa Euroopan korkeimpia. Tapausten ennuste on kuitenkin yleensä erittäin hyvä ja kuolleisuus eturauhasen syöpään on meillä Pohjoismaiden alhaisin. Viiden vuoden kuluttua sairastumisesta 92 prosenttia miehistä on elossa.

STT

Anonyymi kirjoitti...

Saisivat miehetkin käydä useammin itse testauttamassa ja tutkituttamassa itsensä. Vaatii omaa aktiivisuutta nimettäin tuokin, varsinkin kun puhutaan nuoremmista ihmisistä.

Jape kirjoitti...

Niin naisiahan ei sinne rintasyöpä, papa jne. tutkimuksiin mitenkään erikseen kutsuta, vai?

Vai kutsutaanko sittenkin...

on erikoista, että miehillä testaaminen jätetään miehen omille harteille, mutta naisista huolehtii yhteiskunta, kokoajan.