torstaina, helmikuuta 11, 2010

Tasa-arvopolitiikka ei toimi

Hallituksen tasa-arvopolitiikalle tyly tuomio
Tuore tutkimus tyrmää hallituksen tasa-arvopolitiikan. Tutkimuksen mukaan harjoitettu talouspolitiikka muun muassa kohtelee sukupuolia eri tavalla. Lisäksi hallitus toimii itsensä asettamaa sukupuolten tasa-arvon tavoitetta vastaan.

Suomalaiset miehet ja naiset ovat hyvin tasa-arvoisia. Siitä huolimatta on yhä miesten ja naisten ammatteja, naiset törmäävät lasikattoon ja varsinkin koulutettujen naisten tyytymättömyys työssä kasvaa.

Hallitus tilasi syksyllä eduskunnalle annettavaa arvoselontekoa varten Jyväskylän yliopiston dosentilta Raija Julkuselta tutkimuksen tasa-arvopolitiikan toteutumisesta. Selvitys on karua luettavaa: monelta osin saavutukset ovat vaatimattomia jopa vuosikymmeniä kestäneistä panostuksista huolimatta.

Hallitus on esimerkiksi asettanut yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa tavoitteeksi, että naisten palkka olisi viiden vuoden kuluttua 85 prosenttia miesten palkoista. Julkusen mukaan tavoite jää haaveeksi, valtio kun vaatii palkkamalttia.

Työelämän tasa-arvopolitiikka
Pelkistetysti taloustieteen ajattelun esittää talousneuvoston palkanmuodostusraportti (2009, 24). ”Sukupuolen palkkaerot liittyvät Suomessa valtaosin erilaiseen sijoittumiseen työmarkkinoilla. Naisten osuus matalapalkkaisissa tehtävissä on suhteellisen korkea ja vastaavasti korkeapalkkaisissa matala.” Tämä antaa vaikutelman kuin olisi olemassa jokin objektiivinen, historiaton ja sukupuolesta riippumaton ammatti-, tehtävä- ja palkkarakenne, johon naiset ja miehet sijoittuvat em. tavalla. Palkkaero käännetään naisten omaksi viaksi, kun he tiedossa olevista palkkaeroista huolimatta hakeutuvat naisten töihin ja asemiin. Yksilöllisille taloussubjekteille nojaavaan maailmankuvan ei mahdu työvoiman sukupuolistunut käyttö, historian rakentamat palkkasuhteet ja naisten töiden systemaatti-
nen aliarvostus.

Kuntasektorin matala- ja väärinpalkatut Kuntasektorilla on monia naisvaltaisia ammattiryhmiä, joiden palkat eivät vastaa koulutusvaatimuksia. Ongelma tunnustettiin Vanhasen toisen hallituksen ohjelmassa, kun se ilmoitti olevansa valmis tukemaan sellaista kuntasektorille syntyvää palkkaratkaisua, jossa korjataan sellaisten koulutettujen naisalojen palkkoja, joiden palkkaus ei vastaa työn vaativuutta.

Akuliina Saarikoski: Herätys, vasemmisto!

25 kommenttia:

bmaad kirjoitti...

"Hallitus on esimerkiksi asettanut yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa tavoitteeksi, että naisten palkka olisi viiden vuoden kuluttua 85 prosenttia miesten palkoista. Julkusen mukaan tavoite jää haaveeksi, valtio kun vaatii palkkamalttia."

Ja alalla ei tietystikään
ollut väliä. Mites ne rekkakuskien palkat?

Homo kirjoitti...

Palkkakuoppaa korjaamassa, toinen varteenotettava vuoden naistutkimusteko:

Poliisi epäilee: Hoitajatar kavalsi vanhuksen koko omaisuuden

Homo kirjoitti...

Miten typeriä nartut oikein voivat olla. Tekevät naistutkimuksestakin entistä naurunalaisempaa, ovat täysin epäloogisia yms:

Tehyn palkkataistelu on Vuoden Naistutkimusteko 2007

Anonyymi kirjoitti...

On sitten STM:kin lähtenyt kampanjaan hyvinvointiyhteiskunnan lopulliseksi purkamiseksi. Julkisen puolen palkat saadaan nimittäin vertailukelpoisiksi vain yksityistämällä tuo työ. Nykyäänhän julkisiin palkkoihin vaikutta työmarkkinoiden kilpailun tai kilpailun puutteen lisäksi veronmaksajien tahto ja se pitää siis nyt poistaa yhtälöstä.

Kuinka yleisesti tiedetään, että tässä mielessä feministit ovat samassa rintamassa oikeimman laidan uusliberaalien kanssa?

Vai ovatko sittenkään? Luultavasti feministit haluavat sittenkin naisille "oman" turvatun työmarkkinan. Rahaa vain pitäisi saada yhtä paljon kuin yksityisen puolen turvattomilla aloilla.

Niin tai näin, jos haluaa oikean, markkinoiden määräämän palkan, on suostuttava yksityisten työmarkkinoiden armoille.

Homo kirjoitti...

Ja taas yksi uus ehdokas vuoden naistutkimusteon saajaksi naiserityistä palkkakuoppaa täyttämässä:

Kaupan myyjätärtä syytetään yli 140 000 euron kavalluksesta

Ketäs onkaan päässyt orrelle:

Keskustan puheenjohtajakisasta lyödään jo vetoa netissä

Glowing_ kirjoitti...

"Akuliina Saarikoski: Herätys, vasemmisto!"

- mitä helvettiä?
Eikö anarkia, väkivaltaiset konfliktit, varastaminen yksityisiltä ja yhteiskunnalta sekä laittomuudet olekaan ratkaisu ongelmiin? Mihin siinä puoluetta tarvitaan?
Ja vasemmistohan on herännyt; vasemmistonuoret on julistautunut feministiseksi järjestöksi ja Kari Uotila jakaa palkintoja feministi Jeff Hearnille hymyssä suin...

Jaaha kirjoitti...

Jos tilataan naistutkimuksen "pioneerilta" tutkimus tasa-arvon tilasta Suomessa, niin eiköhän sen lopputulos ole ollut jo ennalta tiedossa. Lasikatto, 80 senttiä, nyyh voih. Lasilattia, mikä se on?

Suomi on tasa-arvokysymyksissä keskellä jotain ihmeellistä hulluutta. Sopii toivoa, että selville vesille päästään jo ennen kuin aika näistä Julkusista päästää.

Anonyymi kirjoitti...

Lueskelin tuossa wikiä ajankulukseni asian tiimoilta -ja nopeesti katsottuna näytti siltä, että siellä ei ollut mitään tietoa tasa-arvoyksiköstä?

Jos nyt katsoin oikein, niin joku voisi kyllä lisätä sen nyt sinne tasa-arvoasioitten joukkoon, omaksi hakusanaksi, ja tuoda myös esiin sen vääristyneen sukupuolijakautuman.

Anonyymi kirjoitti...

klo 21:00, televisiosta tarinaa valtakunnansyrjijästä:


Vaikuttaja: Minä, Frank Johansson

YLE FST5 21.00 - 21.30
Suomen Mr Amnesty, Frank Johansson, on idealistisen yhteiskuntavaikuttajan henkilöitymä. Mutta hän on myös lobbauksen ammattilainen. Ohjaus: Peik Henrichson. Fri Film, 2009.
Haku yle.fi:stä


Natsit olivat idealisteja.

Homo kirjoitti...

Nainen iski miestä silmään korkokengällä

Anonyymi kirjoitti...

Viha on kuulemma tärkein voimavara Johanssoninkin mielestä aktivismissa.

Homo kirjoitti...

Gender narcissismadd to this page
...
Dr. Schoenwolf in particular suggests that the emergence of the feminist personality, with gonadal-centric views, and female gender narcissism are synonymous.
...

Homo kirjoitti...

Jätetty ruotsalaisnainen kosti sukuelimen kuvilla

Äiti silpoi poikansa sukuelimet - 99 vuodeksi vankilaan

Tartutti genitaaliherpeksen - tuomittiin viiden miljoonan korvauksiin

Homo kirjoitti...

Sai herpeksen 77-vuotiaalta - oikeus määräsi miljoonakorvaukset

Homo kirjoitti...

Julkisia hyvinvointipalveluita vaivaa Baumolin tauti. Se syö veronmaksajan kukkaroa, koska palveluiden hinta kallistuu koko ajan. Kallistuu siksi, että niiden tuottavuuden kasvu on hidasta tai olematonta.

Anonyymi kirjoitti...

Kas siinä Jormalle taas naisvihaa todisteeksi yllin kyllin.

Mikä Homo on oikein pakkomielteesi taustalla? Viitaan näihin "narttu"-linkittelyihin.

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta palkkatasa-arvosta vielä sen verran, että mikäli julkisen puolen palkkoja on aivan pakko nostaa (koskee osaltaan myös minun palkkaani), niin on sitten samalla syytä vakuuttaa ihmiset veronkorotusten ja leikkausten tarpeellisuudesta. Verovaroistahan ne palkat maksetaan, samaten kuin nuo palvelutkin, joten ei voida olettaa kaiken muun pysyvän ikuisesti ennallaan jos palkkoja kokoajan nostetaan.

Mutta tosiaan, en pistäisi itsekkään pahitteeksi palkankorotusta, mutta edellämainituista syistä johtuen en sitä ole kokoaikaa kinuamassakaan.

Jorma kirjoitti...

"Kas siinä Jormalle taas naisvihaa todisteeksi yllin kyllin"

Niin missä?

"samalla syytä vakuuttaa ihmiset veronkorotusten ja leikkausten tarpeellisuudesta."

Veronkiristyksiin ja leikkauksiin joudutaan melkoisella varmuudella muutenkin, vaikka julkisen sektorin työntekijöiden palkkoja ei nostettaisikaan.

Minusta hoitajat, opettajat yms. julkisen sektorin työntekijät tekevät tärkeää työtä. Heidän palkkauksensa täytyy olla kohtuullisella tasolla. Mutta se, että lähdetään vaatimaan samaa palkkatasoa kuin yksityisellä sektorilla on sulaa hulluutta. Veronmaksajat eivät tule sitä koskaan hyväksymään.

Jorma kirjoitti...

"Hallitus tilasi syksyllä eduskunnalle annettavaa arvoselontekoa varten Jyväskylän yliopiston dosentilta Raija Julkuselta tutkimuksen tasa-arvopolitiikan toteutumisesta. Selvitys on karua luettavaa: monelta osin saavutukset ovat vaatimattomia jopa vuosikymmeniä kestäneistä panostuksista huolimatta."

Mitä tämä femu kitisee? Ohjelmahan on suora kopio naisjärjestöjen vaatimuslistasta.

Olisipa hallitus tilannut arvion miesliikkeeltä. Olisi ollut oikeasti jotain sanottavaakin.

Tatu-Virkki kirjoitti...

Otin yhteyttä Julkuseen aikanaan kun sain tietää, että hänen edustamansa laitoseksella siivous tapahtuu laittomasti ylityönä yöaikaan (siivooja oli tutun naisen naiskaveri, mutta se on ehkä epäolennaista).

Eipä Julkunen vastannut mailiini mitään vaikka lähetin sen varmuuden vuoksi pariin kertaan, kahdesta eri osoitteesta.
Minulle jäi ko. henkilöstä ainakin hiukan elitistinen vaikutelma.
Julkunenhan on jo 1990-luvulla kunnostautunut Lipposen hallituksen EMU-neuvonantajana.

Toki Julkunen on arvostettu tutkija ja käsittääkseni puhuu melko usein, en ole lukenut kuin muutaman artikkelin häneltä, mutta kommentteja enemmän.

Tatu-Virkki kirjoitti...

Lisäys: ..puhuu ASIAA melko usein, en ole lukenut kuin muutaman artikkelin häneltä, mutta kommentteja enemmän.

Homo kirjoitti...

Anonyymit häpyhuuletko siinä käyvät väsähtänyttä vaginamonologia?

Anonyymi kirjoitti...

Tätimäisyyden huippu: Livia Hekanaho vai Akuliina Saarikoski?

Syltty kirjoitti...

Julkisen sektorin palkkoja voidaan nostaa vaikka heti sen 10%, mikäli annetaan monoa surkeimmalle 20%lle työntekijöitä.

Syltty kirjoitti...

Tuli muutamia hyviä ideoita mieleen siitä, kuinka naisten ja miesten palkkaeroja voitaisiin kaventaa:

1) äitiysvapaat ja -rahat ja muutkin vanhempainrahat pois (nainen ne kuitenkin käyttää)
2) sukupuolikiintiötä mm. opetus-, kasvatus- ja terveydenhuoltoaloille
3) kotihoidontuki pois
4) kaikki sairaspäivät palkattomiksi
5) raskaus irtisanomisperusteeksi

Noilla keinoilla naisen aiheuttama riski työnantajalle saadaan painettua lähelle miestä.

Samaten sukupuolikiintiöillä saataisiin miehiä hakeutumaan opetus- ja kasvatusaloille ja näille aloille hakeutuvat miehet ovat tietenkin pois niistä miesten rahakkailta aloilta.

Vai onko lääke liian kitkerää, onko siltikin mukavampaa kölliä työpaikoissa joissa ei tarvitse kilpailla kiinalaisten kanssa, kivaa kun saa rauhassa sairastaa tuplasti mieheen verrattuna ja myös hoitaa sairastalasta kotna ja pitää äitiysvapaita verrattuna siihen että joutuisi paremmalla palkalla yksityiselle sektorille joissa pyörii lomautukset ja lapsivapaat ja muut sairastusedut pois?