tiistaina, huhtikuuta 27, 2010

Epätasa-arvo huoltajuudessa

HS: Isillä vaikeuksia saada hoitoonsa lapsia, joiden huoltajia he jo ovat
Lapsia otetaan turhaan huostaan

Moni kunta sijoittaa eron jälkeen lapsia kodin ulkopuolelle, jos äiti ei halua antaa heitä isälle.

Veli-Matti Korhonen haluaa huoltoonsa lapsensa, joihin hänellä on yhteishuoltajuus entisen vaimon kanssa. Tämä ei pysty huolehtimaan lapsista sairautensa takia.
Lapsia otetaan turhaan huostaan

Isät pitkin maata taistelevat saadakseen hoitoonsa omat lapsensa, joiden huoltajia he ovat jo.

Tällaisia tilanteita syntyy, kun avioerossa on sovittu yhteishuoltajuudesta, mutta äiti ei haluakaan antaa lapsia isälle, vaikkei itse pysty hoitamaan heitä. Lapsia päätyy sijoitetuiksi kodin ulkopuolelle.

Nämä taistelut voivat jatkua vuosia. Kärsimään joutuvat etenkin lapset, joiden parhaaksi kaikki sanovat toimivansa. Lisäksi veronmaksajille tulee suuria laskuja. Kuntien lastensuojelumenot nelinkertaistuivat 2000-luvulla.

Tiistaina kuopiolainen Veli-Matti Korhonen lähti kahteen lastenkotiin hakemaan neljä lastaan luokseen pariksi päiväksi. Viides on jo kotona – hän muutti lastenkodista isän luo täytettyään 18 vuotta. Kaksi vanhinta on omillaan.

Mieli oli taas täynnä huolta. Lapset olivat kertoneet kuulleensa, että heille hankitaan sijaisperheitä. Edellinen huoli ei ole vielä unohtunut: Haastemies kertoi hakemuksesta, jolla yritettiin saada isälle lähestymiskielto. Käsittely olisi parin päivän päästä. Korhonen hankki juristin ja sai lisäaikaa. Oikeudessa hakemus peruttiin.

"Jos en olisi ehtinyt käsittelyyn, hakemus olisi mennyt läpi", Korhonen uskoo. "Sen jälkeen olisin menettänyt lapset ja huoltajuuden. Tämä on hirveä piina."

Piinaa on jatkunut runsaan vuoden. Vanhemmat pääsivät sopimukseen yhteishuollosta ja lasten asumisesta, mutta sosiaalitoimi piti parempana huostaanottoa. Lapset ovat olleet lastenkodeissa yli vuoden.

"Lasten paikka ei ole lastenkodissa", Korhonen sanoo.

Hän haluaisi lapset luokseen, mutta eteen nousee uusia esteitä. Hän hankki ison asunnon, jossa on tilaa kaikille. Isä ja lapset haluaisivat tavata useammin, mutta viranomaisten mukaan siihen ei ole tarvetta, koska äidin mielestä nykytahti riittää.

Lapset ovat myös ilmaisseet halunsa muuttaa isän luo. "Pystyn elättämään heidät", Korhonen sanoo.

Asia ei ole kuitenkaan edennyt, kuten ei hakemus huostaanottojen purkamisestakaan. Korhosen mielestä lapsia ei kuulla, koska viranomaiset odottavat äidin kuntoutumista. Vanhempien välejä on myös pidetty niin riitaisina, että lasten on parempi olla sijoitettuina.

Työkin on ollut este. Korhonen on yrittäjä ja tekee pitkää päivää. "Pitääkö minun ottaa uusi vaimo, että joku olisi paikalla, kun olen töissä", hän kysyy.

Korhonen ei ole poikkeus, vaan hänellä on kohtalotovereita. HS tutustui kahden muun isän tilanteeseen.

Vaikka he asuvat eri puolilla maata, yhteistä on kokemus, että viranomaiset kuulevat vain toista osapuolta, äitiä. Isät sivuutetaan, vaikka vanhemmilla on yhteishuoltajuus lapsista, ja lapset sijoitetaan mieluummin kodin ulkopuolelle.

"Laki velvoittaa kohtelemaan vanhempia tasapuolisesti, mutta käytännössä tuetaan äitiä ja jätetään isät yksin", yksi isä kertoo. "Lapsistaan välittävä isä on heikoilla."

Yhteisiä ovat myös piinan kokemukset. "Tämä on maanpäällinen helvetti. Heikompi olisi jo luovuttanut."

"Mutkikasta on", sanoo sosiaali- ja terveysministeriön apulaisosastopäällikkö Reijo Väärälä.

"Huoltajuuteen liittyvät kysymykset ovat mutkikkaita, jos vanhemmille tulee erimielisyyksiä. Viranomainen puuttuu tilanteeseen vain, kun lastensuojelulainsäädäntö sallii."

Silloinkin kynnys on korkea, Väärälä muistuttaa: "Huostaanotto on väliaikainen. Sen aikana on oltava jatkuva yhteys lapseen ja vanhempiin."

16 kommenttia:

Jorma kirjoitti...

""Laki velvoittaa kohtelemaan vanhempia tasapuolisesti, mutta käytännössä tuetaan äitiä ja jätetään isät yksin", yksi isä kertoo. "Lapsistaan välittävä isä on heikoilla.""

Näinhän se menee feministi-Suomessa. Oikeusministeriöössä puuhastellaan jonkun feministisen pakkoavioliittolain parissa, mutta törkeällä tavalla lainvastaiseen viranomaistoimintaan ei puututa millään tavalla.

Jorma kirjoitti...

Kova paljastus Halosen toiminnasta

Markku Huusko: Halonen mokasi

Tarja Halonen tapasi sittenkin Linnassa Astahovin

Isän ääni ei siis kuulu, mutta isännän ääni kyllä kuuluu.

Maan eliitti on täysin rähmällään Kremlin komentojen edessä. Uuusuomettuneisuuden aika on tosiasia.

Jape kirjoitti...

Johanna Tukiainen: Tässä syy turpoamiseeni!

"Kohublondi Johanna Tukiainen vieraili Maria! talk showssa keskiviikkona 21. huhtikuuta.

Johanna mielipiteineen herätti keskustelupalstat kuolleista eikä siinä kaikki. Myös Johannan pulskistunut olemus ällistytti.

Nyt Johanna kertoo itse Seiskan blogissaan, mistä painon nousu johtuu:

Syynä siihen on se, että minulla todettiin verikokeissa kilpirauhasen vajaatoiminta joka on aiheutunut järjettömästä stressistä ja parisuhdekriisistäni, jota en ole pystynyt hallitsemaan.

Mitä rumat voivat ulkonäölleen?

Vaikka haukkuminen satuttaa, onneksi Johannalla on muuten itsetuntoinen käsitys ulkonäöstään:

Jos haukutaan "läskiksi" voi aina ajatella, että voi laihduttaa. Rumat ihmiset eivät sen sijaan voi tehdä oikein mitään ulkonäölleen."

Jape kirjoitti...

Johanna huulistaan:

Mitä tulee huuliini, niin olen sitä mieltä, että otin täyteainetta liikaa. Kyseessä ei kuitenkaan ole botox, joka ei lähde pois. Tämä ei siis ole mikään lopullinen muodonmuutos, vaan ainoastaan kokeilu.

Mielestäni Tuksusta pitäisi tehdä kansanedustaja ilman muuta.

Seuraavassa tuksu luonnehtii hiukan ihanne miestään:
Ihannemieheni kiteytykseen voisi oikeastaan sanoa, että pääasia että hän olisi vain turvallinen ja herrasmiesmäinen nallekarhu, jonka kanssa kemiat pelaavat hyvin. En minä mitään miljonäärejä tarvitse, olemme nähneet niitä Julian kanssa jo ihan tarpeeksi Miamissa ja Dubaissa, ja mittamme tuli kutakuinkin täyteen.

Tosin olemme huomanneet myös sen, ettei luonnevikaan vaikuta välttämättä raha. Monet ihan köyhätkin miehet saattavat olla tosi julmia ja kamalia luonteeltaan.


Niin, Tuksu ja Julia eivät tarvitse rahaa, ainakaan omaa...

Tuksun ja Julian päiväkännit: Pummausta, potkimista ja taksikuskin kynsimistä!

Kohublondisiskokset Johanna ja Julia Tukiainen viettivät eilen ratkiriemukasta päivää Herttoniemessä.

Seiskalle tuli lukuisia vihjeitä, kuinka kaksikko oli aiheuttanut pahennusta paikallisessa Treffipubissa.

- Tuksu ja Julia istuivat baarissa noin kello 15¬-17, ja varsinkin Julia oli aivan törkeässä kännissä. Hän röhnötti sohvalla ja huuteli, kuinka poikaystävä oli jättänyt hänet. Julia myös käyttäytyi agressiivisesti ja potki viereisessä pöydässä istuvia, paikalla ollut ihmettelee.

- Henkilökunta joutui puuttumaan tilanteeseen, ja poliisejakin oltiin soittamassa paikalle.

"Julia kynsi taksikuskia!"

Johannalla ja Julialla ei ollut rahaa mukanaan, joten liikkuminen oli hieman ongelmallista.

- He pummivat vierailta miehiltä juomia ja rahaa, jotta pääsisivät taksilla "Jollakseen merenranta-asuntoonsa". Joku herrasmies lähtikin heittämään kaksikkoa taksilla Jollakseen, mutta Julia ei ollut edes päästä autolle, sillä hän kaatuili pihalla. Tuksukin unohti takkinsa sisälle, mutta muut huusivat hänelle, että "takkisi unohtui!". Tuksu päätti myös avautua pitkästä takistaan, joka oli kuulemma maksanut "5 000 vi**ua", paikalla ollut pyörittelee päätään.

- No, lopulta he pääsivät matkaan, mutta Julia oli ajon aikana alkanut kynsiä taksikuskia. Tuksu ja Julia halusivat myös pysähtyä Herttoniemen Mäkkiin hakemaan ruokaa, mutta taksikuski poistui maksajamiehen kanssa siinä välissä paikalta, baarikansa juoruaa.


Mainiota elämää!

Homo kirjoitti...

She mowed down a helpless, elderly woman while driving a van high on drugs, but a twisted Long Island teen still claimed to see a bright side to the horrific crash.

"The thing that made me not feel so bad was, she was old," hellcat Kayla Gerdes, 18, told investigators after she was busted for killing 69-year-old Rebecca Twine Wright as the retired doctor trimmed her lawn Tuesday, a source told The Post.


We are not your weapons – we are women

Homo kirjoitti...

Edellisessä viestissäni alin linkki on siis eri linkki kuin ylempien kappaleiden linkki.

Homo kirjoitti...

Jape, Tukiaisestahan ilmeisesti Kanerva oli tekstiviesteissään sanonut jotain sen tapaista kuin, että: "olet jumankauta vielä fiksukin", mutta en nyt tiedä olisiko minusta ainakaan Tukiainen erityisen fiksu sillä mittapuulla, jolla miesten fiksuutta on tapana mitata. Naisilla lienee joku oma naisten fiksuus on 80 prosenttia miesten fiksuudesta -mittatikku.

Homo kirjoitti...

Hupaisia nuo Tukiaisen muutkin jutut, joita noiden juttujen perässä on linkkeinä. Jotain poimintoja:

Sain kutsun eräiltä seurakuntien johtajilta, että lähtisin laskettelumatkalle Ylläkselle, jonne Julia ja hänen poikaystävänsäkin voisivat tulla mukaan. Minut on myös kutsuttu Raamattukouluun, joka kyllä kovasti kiinnostaa minua. YouTubessa on video jossa puhun Herttoniemen seurakunnan tilaisuudessa ja sillä on ollut jo yli 10 000 katsojaa.

Ex-mieheni ei halua vauvoja kanssani!

Mitä tulee mielipiteeseeni avoliitosta, olen samaa mieltä lähes kaikista asioista, kuin kristillisten kansanedustaja Päivi Räsänen.

...
Pitkään avoliittoon ei koskaan kannata jäädä. Ymmärrän että se voi kestää jonkin aikaa, mutta kun puhutaan vuosista, niin kyllä ihmisten pitää mennä naimisiin jos kerran rakastavat toisiaan. Avoliitto ei tarjoa minkäänlaista juridistakaan suojaa, ei mitään väliä kuinka monta vuotta ollaan yhdessä oltu.

Vaikka olen jakanut 10 vuotta saman asunnon Helsingin keskustassa mieheni kanssa, niin millään ei ole mitään merkitystä. Voisin periaatteessa jäädä ihan tyhjän päälle ja kaikki nuoruusvuoteni ovat menneet hukkaan. Näin voisi käydä, onneksi olen paremmassa asemassa. Mutta haluan varoittaa kaikkia ihmisiä (varsinkin naisia!) älkää nyt missään ihmeessä jääkö pitkään avoliittoon! Jos se ei johda avioliittoon, niin sitten ei olla kyllä ihan tosissaan.
...

Homo kirjoitti...

Kanerva-tapaus vainoaa edelleen!

...
Jotkut lehdet ovat yrittäneet leimata minut rahanahneeksi huoraksi, joka tekee mitä vain julkisuuden tai rahan eteen. Tämä ei pidä paikkaansa, minä etsin todellista rakkautta ja turvaa ja seesteisyyttä elämään, kuten kuka tahansa muukin ihminen.

Ihmiset eivät ymmärrä mitä menetin skandaalin takia. Sain siitä ns. karkkirahoja, mutta sen takia minulla meni lähes 10-vuotta kestänyt parisuhteeni rakastamani miehen kanssa, jonka kanssa meidän oli tarkoitus perustaa perhe. Rakkautta ei voi koskaan korvata rahalla, ne summat jotka skandaalin yhteydessä sain olivat naurettavan pieniä siihen nähden, minkä julkisen pilkanteon ja loanheiton kohteeksi jouduin.
...

Jouduin syömään masennuslääkkeitä siitä lähtien kun palasin Miamista Helsinkiin. Ne olivat kuitenkin ns. tavallisia masennuslääkkeitä joilla ei yleinsä ole vaikutusta ulkonäköön.
...
Martina hermostui pelkästä kysymyksestä ja alkoi haukkua minua kovin sanoin! Kun olin aikani kuunnellut, niin kaadoin shampanjalasin hänen päähänsä, enkä edelleenkään kadu sitä.

Minä sanoin, että hän muistuttaa ihan Milla Magia noitaa Aku Ankasta, mikä nyt ei ole kovin paha loukkaus.
...
Myöhemmin illan aikana joku tyttö kaatoi koko pullon shampanjaa päähäni ja kaatoi minut maahan! Se oli ihan järkyttävää ja tosi keravalaista! Ihan järjettömän noloa!
...

Homo kirjoitti...

Uusi rakkaani lähti toisen luo!

...
Kyseinen painija soitti minulle mielettömien romanttisten treffien ja mun uuden upean hiustenpidennyksen ja seksihuulten jälkeen, että hän oli päättänyt palata yhteen exänsä kanssa ja sori vaan, ei halua olla missään yhteydessä.

Se oli niin suuri loukkaus, että huomasin taas, että minulle sopii paremmin vanhempi ja varakas mies, kuten kaksi suurta rakkauttani ovat tähän asti olleet.

Mies laittoi minulle vielä tekstarin, että hän tienaa vain 1200 euroa kuukaudessa, eikä hänellä ole varaa aitoon skumppaan eikä kaviaariin, vaikken ollut sellaista pyytänytkään!
...

Homo kirjoitti...

Ihastus oli hetken hairahdus!

Siskoni Julia Tukiainen ehdotti jo yli vuosi sitten minulle, että oma Reality TV sarja jossa etsitään minulle mahdollisimman sopivaa sulhasta, olisi hittisarja Suomessa!
...
Kyseinen sarja toimisi periaatteella, että hakijoita olisi ensin esimerkiksi useita satoja. Heidän joukostaan karsittaisiin 100 parasta josta sitten pikkuhiljaa pudotettaisiin 20 tai 10 finalistin joukko.
...

Homo kirjoitti...

Ruotsalaiset poliisit pahoinpitelivät minut

Jape kirjoitti...

Homo: "Jape, Tukiaisestahan ilmeisesti Kanerva oli tekstiviesteissään sanonut jotain sen tapaista kuin, että: "olet jumankauta vielä fiksukin","


No nyt täytyy tasapuolisuuden vuoksi sanoa, että Kanerva "ei jumankauta ollut edes fiksu" :)

Homo kirjoitti...

Tutkija: Asevelvollisuus myös naisille ja sisältö laajemmaksi

Homo kirjoitti...

Tytöt täyttävät ammattikoulun suosikkilinjat

Tytöt ovat löytäneet maalaus- ja pintakäsittelyalan. Tyttöjen tunku maalareiksi on jo niin suuri, että pojat eivät pääse pintakäsittelylinjalle ammattikouluun. Tytöt täyttävät hyvän keskiarvon avulla ammattikoulujen suosikkilinjat.
...
Käsistään kätevät, mutta seiskan keskiarvon todistukseensa saaneet pojat eivät pääsekään ammattikouluun, sillä trendiammateista unelmoivat hyvän keskiarvon työt täyttävät paikat.

Esimerkiksi tänä kevään Oulun ammattiopistosta valmistuu 20 maalaria, joista 17 on tyttöjä. Koko Oulun seudun 75 pintakäsittelyalan opiskelijoista 51 on tyttöjä. Tyttövalta on pintakäsittelylinjoilla lähes koko maassa.
...

Jorma kirjoitti...

"Käsistään kätevät, mutta seiskan keskiarvon todistukseensa saaneet pojat eivät pääsekään ammattikouluun, sillä trendiammateista unelmoivat hyvän keskiarvon työt täyttävät paikat."

Parempi että kouluttautuvat maalareiksi, eivätkä naistutkimuksen alalle tai muiksi taivaanrannanmaalareiksi. Keskiarvovalinnat ovat kuitenkin pojille huono juttu.