sunnuntaina, maaliskuuta 20, 2011

Yliopistolehti

Simpanssifilosofi kirjoittaa...

Nimetön kommentoija neuvoi jokin aika sitten lukemaan Yliopisto -lehteä 2/2011. Kiitos vinkistä, sieltä löytyikin mielenkiintoinen Pauliina Suden kirjoittama artikkeli, jossa kolme tutkijanaista paljasti suhteensa tissiliivinpolttajiin. Keskustelemassa olivat sosiaalipsykologi ja antropologi Katriina Järvinen, sosiaaliantropologi Tuulikki Pietilä sekä EU:n naisjärjestölobbari ja naistutkija Anna Elomäki. Järvinen ei ole feministi, Pietilä ja Elomäki ovat, jälkimmäinen vaan näyttää polttavan nuotiotaan suuremmalla liekillä.

Naisilta kysyttiin, minkä asian he haluaisivat polttaa roviolla. Pietilä polttaisi masennuslääkkeet vastaluseeksi suoritus- ja kasvukeskeiselle arvomaailmalle, joka puristaa yhtä lailla naisia ja miehiä. -Tämähän oli viisaasti sanottu. Lobbari Elomäki ei tällaiseen moniarvoisuuteen pystynyt, sillä hän poltti keittiöpyyhkeen vastalauseena naisten harteille sälytetystä palkattomasta työstä ja hoivaamisesta. -Se oli jo sitä telaketjumeininkiä, josta puuttuu ymmärrys ihmisyydestä. Järvinen olisi polttanut Simone de Beauvoirin kirjan Toinen sukupuoli, koska nainen on nykyään monessa asiassa ensimmäinen sukupuoli. -Modernia!

Tässä muutama lainaus kultakin naaraalta.

Järvinen:

* Feministit ovat pilanneet oman asiansa.
* Minusta on aika pehmeää olla lasten kanssa, hoivata ja huolehtia, rakastaa kauneutta ja kotoista ruoantuoksua. Sosiologian peruskurssilla hämmästyin kuullessani, että sitä kutsuttiin reproduktioksi ja pidettiin tuottamattomana. Olin luullut, että se on hienointa mitä on.
* 1960-70 -luvulla suomalaisessa feminismissä tehtiin vääriä valintoja, kun kovat arvot voittivat.
* Feminismiin liittyy kotirouvapelkoa.
* On huolestuttavaa, ettei meillä kasvateta tyttöjä myös äideiksi ja naisiksi Venäjän tapaan.
* Ilmankos en ymmärtänyt yhtään mitään, kun yritin lukea Naistutkimus -lehteä.
* Olen huolissani. Huomaan sensuroivani itseäni, sillä olen kuullut tarpeeksi monta kertaa, että olen aina väärässä.
* Ikinä ei tiedä, milloin pitäisi olla sukupuolisensitiivinen ja milloin sukupuolineutraali.
* Pitäisi saada pähkinänkuoressa ohjeet siitä, miten puhua niin, ettei kukaan tarttuisi kurkkuun.
* Naistutkimuksen piti purkaa valtarakenteita, mutta sen alalla ne tuntuvat olevan korkeammat kuin millään muulla tieteenalalla.
* Lisa Keltikangas-Järvinenon puhunut siitä, että sukupuolentutkijat ottavat tiukasti kantaa naisille epäedullisiin tutkimustuloksiin, mutta miehiä selvästikin saa kritisoida.
* Feministit keräävät nyt kiviä, joita ovat viime vuosikymmenet itse heitelleet.
* Kysyin tytöiltäni, kokevatko he joskus tulleensa kohdelluksi huonosti siksi, että ovat tyttöjä. Molemmat olivat heti, että ei tod! Opettajat pikemminkin syrjivät poikia.

Pietilä:

* Feministi -sanalla on tosiaan paha kaiku. En silti ajattele, että feministit olisivat itse pilanneet asiansa.
* Jokaisen lauseen kohdalla on nykyään tasapainoteltava: voiko edes puhua naisista ja miehistä.
* Voisihan sitä suhtautua lähtökohtaisesti yhtä lailla kriittisesti niin naisiin kuin miehiin eikä tutkia vain abstrakteja ideoita.
* Feminismi -sanasta on tullut kirosana.

Elomäki:


* Jos he (ihmiset) haluavat olla kotona, niin totta kai – mutta jos joku ystäväni haluaa jäädä kolmeksi vuodeksi kotihoidontuelle ja samalla hukkaa oman uransa, saatan kysyä miksi!
* Samasta työstä pitää maksaa sama palkka.
* Eikö tuo ole paluuta menneeseen (kommentti Järvisen äidiksi kasvattamiseen).
* Yli puolet alle kolmevuotiaitten lasten äideistä on kotona. Feministinen malli hoitovastuun jakamisesta ei ole mitenkään yleisesti omaksuttu.
* Korostamalla työtä ja uraa feminismi pelaa uusliberalismin pussiin.
* Näen itseni vasemmistolaisena feministinä.
* Sukupuolentutkimuksen oppiaineessa tutkitaan paljon Judith Butleriin liittyvää postmodernia strukturaalista teoriaa, mutta myös queer -feminismiä. Uskotaan sukupuolen sosiaaliseen rakentumiseen.
* Postmodernit feministit ovat lukeneet Foucaultia ja Derridaa, jopa Lacania. Nyt uusi feministisen ajattelun puolue on ottanut esikuvakseen Gilles Deleuzen.
* Monet teoreettisen akateemisen naistutkimuksen keskustelut ovat sellaisia, joita ulkopuolisen on vaikea ymmärtää.
* Kyllä minä identifioidun naiseksi, vaikka se ehkä joidenkin mielestä on vanhanaikaista.
* Itse kirjoitan naisten välisestä solidaarisuudesta, tosin erittäin abstraktilla tasolla. Tutkin tapoja, joilla feministiteoreetikot ovat viime aikoina näitä suhteita pohtineet.
* Sääli, ettei feminismi ole kyennyt tarjoamaan keskustelukanavaa miehille.

34 kommenttia:

Panu Horsmalahti kirjoitti...

Ratkaisu maahanmuuttajanaisten työttömyyteen

Anonyymi kirjoitti...

"Samasta työstä pitää maksaa sama palkka."

Vieläkö joku jaksaa, kehtaa tai viitsii.

Inex

Homo kirjoitti...

Taas feminismin uhri:

Naisystävä puri mieheltä kivekset irti

Mahtaakohan naisen oikeudenkäynnissä feministijärjestöt osoittaa mieltään naisen puolesta, aivan niin kuin mieheltään peniksen leikanneen Lorena Bobbittin oikeudenkäynnissä...

Anonyymi kirjoitti...

Miksi mikään tutkimus valitsisi nykyään naurettavimmat ja epämääräisimmät esikuvat tyyliin joku Foucault tai Deleuze?

L

Ingenieur kirjoitti...

Huhhuh, löytyipä paras artikkeli tasa-arvosta, yrittäjyydestä, lasikatosta, islamista ja naisista, mitä olen pitkään aikaan lukenut. Lähtipä taas muutama huntti mikrolainoina Aasiaan. Muutoinkin ajatuksiaherättävää.

Lainauksia:
"And yet, I met a woman the other day who runs a company delivering goods and services to remote villages. She has seven kids. When she was nine-months pregnant with number seven she was loading up her motorbike with supplies and winding around Indonesia’s crazy highways and dirt roads to continue her work. That, ladies and gentlemen, is intense. Is that woman going to be stopped by a man telling her she’s not strong enough to run a company? The idea made her laugh. She was sitting in the front row of one of my keynotes, and I don’t think I’ve ever seen a woman so confident and self-possessed. She was not only badass, she was well aware of just how badass she was."

"It was a hub of activity– women working at the various businesses, women helping watch one another’s kids, women in the computer lab learning how the Internet could help fuel their businesses, women in line to make payments on their loans. No one is worrying too much about work-life balance, because it’s a given many of them will have half-a-softball-team of kids. If they want to work, those issues are just reality."

"But the difference among the women I’ve met so far in Indonesia is they just don’t seem to dwell on it. They’ve got more important things to do."

Kosisin.

Ja muutenkin, jos jengi haluaa oikeasti tukea ihmisarvonsa ansaitsevia naisia (ja miehiä), niin esim kiva.org on varsin mainio palvelu.

"Unlike shrill women advocates in the US, these women don’t care whether male gatekeepers try to keep them down; it doesn’t seem to affect them. They shrug and go after what they want anyway."

On niitä jotka vaikertavat. Sitten on niitä, jotka tekevät.

Panu Horsmalahti kirjoitti...

Maahanmuuttajatytöt kaipaavat ystäviä kantaväestöstä

Maahanmuuttajatytöt eivät osallistu järjestettyyn vapaa-ajan toimintaan yhtä aktiivisesti kuin kantaväestön tytöt, mitä on pidetty tasa-arvo-ongelmana.

Osallistuvatko maahanmuuttajapojat yhtä paljon kuin kantaväestön pojat? Onko se tasa-arvo-ongelma?

Panu Horsmalahti kirjoitti...

Tampereen kohuehdokas: ”Seksityö on sopivaa maahanmuuttajanaisille!”

Homo kirjoitti...

Mies ei ilmeisesti saa edes kuljeskella kaupungilla, ilman että on vaarassa joutua sakotetuksi femakkohysterian vuoksi:

Poliisi iski kadulle: suitsi seksikauppaa Helsingin keskustassa

...
Ostajista päiväsakolla muistettiin niitä, jotka kiertelivät keskellä yötä tuntikausia etsimässä ostettavaa.
...

Homo kirjoitti...

Näin viime viikolla, mitenköhän tällä viikolla?:

Ma: Tuksu hakee eroa
Ma?: Tuksu peruu erohakemuksen
Ti: Arto hakee eroa
Ke: Arto peruu erohakemuksen
To: Tuksu hakee taas eroa

Näin Johanna Tukiaisen elämästä lyödään vetoa

Seiska: Martina paiskasi Eskon päin seinää

...
Eerikäinen ja Aitolehti riitelivät verisesti toissa viikon tiistaina. Martina tönäisi kotonaan Eskon päin seinää niin lujaa, että Hunks-tanssijan otsaan tuli vertavuotava haava, kertoo 7 päivää -lehti.

Haava vaati käynnin Töölön ensiapuasemalla, jossa siihen ommeltiin viisi tikkiä.

- Pitää paikkansa, mutta Martina saa itse puhua tekemisistään, Esko myönsi Seiskassa.

Homo kirjoitti...

Ei ole mikään ihme, että miehet haluavat suojata pankkiasiansa nartuilta, koska nartut tunnetusti ovat niin persoja tuhlaamaan miesten rahat:

Kysely: Monet pariskunnat salaavat nettisurffailuja toisiltaan

...

Miehet haluavat pitää salaisena pankkiasiointinsa ja aikuisviihdevierailunsa.

Kolmannes naisista pelkäsi aikuisviihdevierailujensa paljastuvan muille.
...

Homo kirjoitti...

Prinssi hurmattiin huorahtavalla asulla:

Kate Middletonin läpinäkyvälle mekolle huikea hinta

Sama ilmiöhän muuten näkyy tutkimusten mukaan siinä, että kauniin naisen näkeminen heikentää heteromiehillä harkintakykyä ja esimerkiksi kaunis uutisankkuri heikentää kykyä omaksua faktoja uutisista. Samaa sukua oleva ilmiö näkyy usein jopa MRA-piireissä, kun joku anonyymifemakkotrolli, jonka voi olettaa olevan omien sanojensa mukaan olevan suhteellisen nuori, niin osa miehistä on melkein valmiita kuohitsemaan itsensä, jos saisi edes pienen mahdollisuuden rahtuseen huomiota.

Jorma kirjoitti...

"Ostajista päiväsakolla muistettiin niitä, jotka kiertelivät keskellä yötä tuntikausia etsimässä ostettavaa."

Mitä ihmettä? Eihän seksipalveluiden ostaminen, saatikka ostamisen yrittäminen, ole mikään rikos. Rikos on vain ostaa seksipalveluja alaikäiseltä tai ihmiskapuan tai parituksen uhrilta. Sitä paitsi, eivätköhän kaupungin baarit ja yökerhot ole täynnä ihmisiä, jotka etsivät seksiseuraa, ja ovat valmiita maksamaan siitä, tavalla tai toisella. Olisiko heitä kaikkia pitänyt sakottaa? Jos poliisi iskisi minulle sakkolapun pelkästä ajelusta (liikennesääntöjen mukaisesta) kaupungin yössä, niin takuulla veisin asian eteenpäin.

Jorma kirjoitti...

"Tampereen kohuehdokas"

Kohuehdokas? Ihan kivasti sait julkisuutta tällä.

Anonyymi kirjoitti...

Jorma, äänestäisitkö Panua?

T: Sakke

Jorma kirjoitti...

"Jorma, äänestäisitkö Panua?"

Voisin ainakin harkita äänestäväni. Panulla on minusta ollut oikein hyviä näkemyksiä tasa-arvoon liittyen. Tämän viimeisimmän kirjoituksen tulkitsen harkituksi provokaatioksi.

Vaalipiiri on kuitenkin väärä, joten Panun äänestäminen ei ole minulle mahdollista.

Panu Horsmalahti kirjoitti...

Raju ehdotus: Maahanmuuttajat seksitöihin

Ingenieur kirjoitti...

Progressiivisen verotuksen tasa-arvoisuudesta..

Homo kirjoitti...

Pravdan vaalikoneessa kysytään muuten mm. sitä, että pitäisikö asevelvollisuuden koskea naisiakin.

Homo kirjoitti...

Iltasanomien äänestyksessä muuten tällä hetkellä 63 prosenttia laillistaisi bordellit.

Homo kirjoitti...

Esimerkiksi Uudenmaan vaalipiiristä vaikuttaisi naisten asevelvollisuutta kannattavan (ainakin koneen pistemääristä arvioituna):

182 Wallén Aarne (PIR)
228 Elo Simon (PS)
271 Luoma Ilkka (IPU (sit.))
237 Lahtinen Teemu (PS)
248 Orre Taisto (PS)
71 Åkerö Fredrika (RKP)
166 Paalijärvi Janne (PIR)
406 Nikoskinen Panu (Nikoskinen)
295 Hiilinen Teemu (VAS)
115 Onkamo Sanna (M2011)
124 Huldén Lena (SKP)

Uudenmaan vaalipiiristä puolueista parhaiten sopisi:

1. Valitsijayhdistys Panu Nikoskinen, 560 pistettä
2. Piraattipuolue, 58 pistettä
3. Itsenäisyyspuolue, 56
4. Muutos 2011, 50 pistettä
5. Perussuomalaiset, 49-pistettä
6. Suomen Kommunistinen Puolue, 32 pistettä
7. Ruotsalainen kansanpuolue, 19 pistettä
8. Vasemmistoliitto, 18 pistettä

Anonyymi kirjoitti...

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta

http://timore.puheenvuoro.uusisuomi.fi/66138-naisten-ja-miesten-valisesta-tasa-arvosta

Jorma kirjoitti...

YLE:n vaalikoneessa on puolestaan kysymys pörssiyhtiöiden hallitusten naiskiintiöistä.

11. Yritysten hallituksiin on säädettävä lailla sukupuolikiintiöt.

Vaalikone 2011

Jukka Relander (vihr. ja vihreä mies) näyttäisi olevan jokseenkin samaa mieltä. Kari Uotila (vas.) pitää kiintiöistä myös.

Jorma kirjoitti...

YLE:n vaalikoneessa Turun lahja maailmankaikkeudelle, Olavi Mäenpää (vapauspuolue), heittäytyy suorastaan runolliseksi kommentoidessaan homoparien oikeuksia: "En hyväksy tuhkaluukkujen tutinaa ja nahkahuilujen natinaa".

Huumoriarvo on näissä vaalikoneissa joskus aika korkealla. Usein tietysti lähinnä itkettää.

Jorma kirjoitti...

"timore.puheenvuoro.uusisuomi.fi"

Tämä oli hyvä kirjoitus. Eiköhän tässä silmät aukene yhdellä jos toisellakin, nuorissa ainakin, kun funtsivat vähän syvällisemmin suomalaisen tasa-arvon nykytilaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Huumoriarvo on näissä vaalikoneissa joskus aika korkealla. Usein tietysti lähinnä itkettää."

Samaa mieltä.

Inex

Homo kirjoitti...

Ruotsissa mamu-naiset hyökkäsivät femakkoämmien kimppuun ja mm. huorittelivat näitä. Tällaista voisi tulla Suomeen viherfemakkojen rikastuttamisprosessin myötä:

Women's Network manifestation attacked: "Whore, whore, whore" (varoitus, ruotsia)

Homo kirjoitti...

German feminists are fighting for prostitutes' rights (varoitus, ruotsia)

Germany and Sweden have totally different way of looking at prostitution. German-born researcher Susan Dodillet believe that both perspectives is actually rooted in feminism.
...

Homo kirjoitti...

Varoitus ruotsia:

More men than women selling sex

The men who want to buy confirmation

Homo kirjoitti...

Elin on arvatenkin tehnyt sen, mitä naiset osaavat parhaiten, eli nyhtää mieheltä rahat ja pistää ne haisemaan. Seuraavaksi vuorossa Imelda Marcosiakin suuremman kenkäkokoelman hankkiminen (jos saman tekisi mies, niin häntä varmaan kutsuttaisiin fetisistiksi, mutta naiset ovat sen verran aseksuaalisia, ettei näin tehdä naisten kohdalla)?:

Tiger Woodsin entinen vaimo Elin Nordegren on pistänyt avioerorahoja haisemaan.

...
Golftähden syrjähyppyjen vuoksi jättänyt Elin osti kaksi kertaa Woodsin kartanoa isomman lukaalin.
...

Homo kirjoitti...

Tämä pistikin paremmaksi kuin Imelda, tosin sentään omilla rahoillaan:

Move over Imelda Marcos: Queen of Romance Danielle Steele owns 6,000 pairs of Louboutin heels

Panu Horsmalahti kirjoitti...

Naisten eurosta - Elina Lepomäki

Vartalonmyötäisesti - Elina Lepomäki

Varteenotettava ehdokas Uudellamaalla.

Jorma kirjoitti...

"Varteenotettava ehdokas Uudellamaalla."

Osuvia tasa-arvonäkemyksiä. Hyvä, että naispoliitikoistakin löytyy joitain, jotka uskaltavat ajatella itse.

Jorma kirjoitti...

"men när de började knuffa och försökte få till bråk kände vi oss så hotade att vi ringde till polisen."

Femakoiden piti siis soittaa poliisi hätiin, kun femakkopropaganda ei miellyttänyt (yllätys, yllätys) muslimimaahanmuuttajia, vaan sen esittäminen maahanmuuttajalähiössä johti konfliktitilanteeseen.

Aika hauskaa.

Koskakohan femut oppivat tajuamaan, että kun naisten oikeuksista tai tasa-arvosta on puhe, heidän kannattaisi arvostaa länsimaisia miehiä, eikä kohdella näitä suurimpina rikollisina maan päällä?

Tuskin koskaan.

Jorma kirjoitti...

"Uskotaan sukupuolen sosiaaliseen rakentumiseen."

Eikö sukupuolentutkimuksen pitänyt olla tiede? Ei tidettä voi rakentaa uskomusten varaan.

"Monet teoreettisen akateemisen naistutkimuksen keskustelut ovat sellaisia, joita ulkopuolisen on vaikea ymmärtää."

Niiden tyhjänpäiväisyyden ja epätieteellisyyden ymmärtää kyllä helposti.

"Kyllä minä identifioidun naiseksi, vaikka se ehkä joidenkin mielestä on vanhanaikaista."

Ei kai?