perjantaina, syyskuuta 23, 2011

Feministien väärä meemi

The World Bank’s latest World Development Report, which focuses on gender equality around the world, offers some stark facts about how women and girls fare in developing countries despite decades of progress: World Bank: Women Still Face Wage, Mortality Gaps Decades of Progress - Real Time Economics - WSJ

Wealth: Women represent 40% of the world’s labor force but hold just 1% of the world’s wealth.

Wages: Salaried women workers earn 62 cents for every $1 that men earn in Germany, 64 cents in India and about 80 cents in Mexico and Egypt. Women entrepreneurs fare far worse, earning 34 cents for every $1 men earn in Ethiopia and just 12 cents in Bangladesh relative to every $1 for men.

Mortality: Women and girls are more likely to die relative to men and boys in low and middle-income countries, with 3.9 million “missing” women and girls each year under the age of 60, the report says. At least 40% of those are never born, one-sixth die in infancy and a third in their reproductive years. The problem is worst in sub-Saharan Africa and countries hit by HIV/AIDS.

Education: Women now account for more than half the world’s university students, and 60 countries have more young women than men in universities. Primary-education disparities between boys and girls have closed in almost all nations. And in secondary education, girls now outnumber boys in 45 developing countries. But ethnicity combined with poverty can be a barrier: two-thirds of out-of-school girls around the world belong to ethnic minority groups.

Miten on muka mahdollistaa, että naisilla on vain 1 % maailman varallisuudesta, kun esim. USA:ssa ja Britanniassa naisilla on jo nyt hallussaan suurin osa henkilökohtaisesta varallisuudesta? Ei se olekaan.

Stop that feminist viral statistic meme « Family Inequality
That thing you might have heard, about women’s work, income and property ownership — it’s not true. (And yes, I really am a feminist.)

If you’re a feminist you’ve probably seen this. You may have even repeated it: verbally, on your blog, on a flyer, on Twitter, in your book or an academic article. It goes something like this: “While women represent half the global population and one-third of the labor force, they receive only one-tenth of the world income and own less than one percent of world property. They are also responsible for two-thirds of all working hours.”

That’s how it appeared in 1984, on page one, in Robin Morgan’s introduction to the classic collection called Sisterhood Is Global: The International Women’s Movement Anthology.
Meemin ensimmäisessä lähteessä vuodelta 1978 sanotaan seuraavasti:
A world profile on women, using selected economic and social indicators, reveals that women constitute one half of the world population and one third of the official labour force; perform nearly two-thirds of work hours; but according to some estimates receive only one-tenth of the world income and possess less than one-hundredth of world property.
Kirjoituksessa viitataan "joihinkin arvioihin". Arviot lienevät peräisin Krishna Ahooja-Patelilta:
What about the dramatic conclusion, that women “possess less than one-hundredth of world property”? She offers only this explanation: “if the average wage of women is so low, it can be assumed that they do not normally have any surplus to invest in reproducible or non-reproducible assets.” Hence, less than 1%. That’s it. In fact, she adds, “In reality the figure may be much lower.”
Eli kaikki on vain hatusta vedettyä arvausta.

15 kommenttia:

Panu Horsmalahti kirjoitti...

Salainen alapääkamera narautti: Näin naiset toljottavat alfaa

Homo kirjoitti...

Oven takana kuunteleva poika kuuli videokameran/nauhurin napsahduksia. Huppumies varoi sanomasta kokoaikana mitään, ettei ääntä tallennu hätäkeskukseen tai omalle nauhalle. Anneli ei vaivautunut miettimään lastensa hyvinvointia, koska tiesi, että heihin ei kajota.

KRP: Nauhoitettu kuolinkamppailu selittäisi outoudet Ulvilan hätäpuhelussa

Tomi kirjoitti...

Ihmiset, jos haluatte säilyttää mielenrauhanne, älkää tutustuko feminismiin. Jos haluatte uskoa, että pahuus elää kaukana, muissa maissa tai ajoissa, älkää tutustuko feminismiin, älkää ajatelko, että valtio rahoittaa ja palkitsee näitä natseja. Tämä kannatta kertoa lapsille.

http://genusnytt.wordpress.com/2011/09/23/sa-hyllar-feminister-valerie-solanas-scum-manifest/

Kaikki ei kuitenkaan ole sysimustaa: Suomessa mielipuolifeministi ovat selvästi heikommilla kuin Ruotsissa. Esimerkiksi Sofi Oksanen on vihjaillut, että ei pysty enää kirjoittamaan, koska tuomio on ollut niin ankara. Hienoa!

Homo kirjoitti...

On hyvin valitettavaa, että nykyään ei tehdä juuri esimerkiksi elokuvia, joihin ei päästettäisi korkeintaan keskinkertaisia ämmiä määkimään ja pilaamaan asioita.

Sitä taustaa vasten onkin kiva katsoa vanhoja klassikoita, joissa ei juuri ole päästetty ämmiä määkimään tai muuten vain surkealla keskinkertaisuudellaan pilaamaan asioita joko koko elokuvassa tai ainakaan näyttävimmissä kohdissa, vaan on päästetty miehet loistamaan taituruudellaan - etenkin Fred Astaire:

Fred Astaire - Puttin' On the Ritz

Fred Astaire - Royal Wedding - Famous Ceiling Dance

Royal Wedding hat rack (hyvä esimerkki siitä, että todellinen taituri saa pyöritettyä vaikka vaatenaulakon mukaan tanssinsa pyörteisiin)

Gene Kelly tap dancing on roller skates

Lawrence of Arabia (todella hieno filmi ja perustuu vielä todellisiin tapahtumiin)

Bridge on the River Kwai

Unohtamatta tietekään esimerkiksi monia spagettiwesternejä, kuten:

Hyvät, pahat ja rumat (unohtamatta tietenkään Ennio Morriconen (ja taas kerran miestaituri, eikä joku korkeintaan keskinkertainen läski ämmä) teemamusiikkia, joka on keskeisessä osassa muutenkin italowesternejä)

For A Few Dollars More

Once Upon a Time in The West

jne

Kuten Alan Turingkin aikanaan virkkoi, kun ämmä avaa suunsa, on kuin sammakko hyppäisy ulos suusta!

Homo kirjoitti...

Koska oikeastsaan ketään hyvää naissäveltäjää ei tule mieleen, on se selvä ja kiistaton esimerkki patriarkaalisesta naisten sorrosta! Pitää saada vähintään 50 prosentin narttukiintiö, jotta naistenkin (äärimmäisen hyvin) piilevät kyvyt pääsevät esiin!

Anonyymi kirjoitti...

Mikä on Breivikin ja SCUM-manifestin ero? Jos ohittaean se, että Breivik on humaamimpi, vain jälkimmäistä edistetään verorahoilla.

Ironmistress kirjoitti...

Koska oikeastsaan ketään hyvää naissäveltäjää ei tule mieleen,

Sally Oldfield. Lahjakkaampi kuin veljensä Mike.

Homo kirjoitti...

Susanna, I presume?

Kuuntelin randomilla hieman Youtubesta tuolla Sally Oldfield -nimellä löytyneitä kappaleita. Eivät ainakaan minulle tuntuneet erityisemmin kolahtavan.

Elokuvaohjaajissa kuitenkin on myönnettävä, että naisissa on ainakin Leni Riefenstahl jollain tavalla oikeasti merkittäväksi laskettava. Tosin pikaisesti tätä listaa naisohjaajista silmäilemällä ei oikein tule mitään muita erityisen tuttuja nimiä vastaan. Osaako joku sanoa jonkun hyvän (esimerkiksi suhteellisen korkea rankkaus IMDB:ssä) naisohjaajan leffan? Jonkun Soffia Coppolan nyt sentään tunnistaa isänsä nimen perusteella, vaikkei se Lost in Translation minusta sentään mikään varsinainen mestariteos ollut - vaikkei nyt mikään ihan hirveäkään. Ja näköjään jotain näyttelijättären rooleista tuttuja naisia ovat näköjään koettaneet ohjata myös jotain elokuvia.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13669712.ab

Äiti tappaa kaksi poikaansa, ja lehden näkökulma on odotusten mukaisesti äidin säälittely: "Miksi hän ei hakenut apua?" Taitaa yhteiskunnassa olla jotain vikaa.

Oikein.

Mielestäni on kuitenkin mahdotonta ajatella, että lapsensa surmanneesta isästä kirjoitettaisiin saamaan, säälivään sävyyn. Joko artikkeli olisi kylmän toteava tai, todennäköisemmin, isää syyttävä tyyliin "kuka tahansa mies saattaa olla lastentappaja".

Anonyymi kirjoitti...

http://genusnytt.wordpress.com/2011/09/23/norska-studenter-kraver-inkvotering-av-man/

Norjalaiset opiskelijat vaativat sukupuolikiintiöitä.

Mitenkäs tähän suhtautuisi? Suurimmassa osassa ammateista sukupuolella ei ole kovin suurta merkitystä. Olkoon eläinlääkärit vaikka kaikki naisia.

Sitten on sellaisia ammatteja, joissa väliä on. Terapeutti esimerkiksi. En haluaisi purkaa sieluni syvyyksiä sukupuolelle, jonka kulttuuriin näyttää kuuluvan usein miesviha tai vähintään lievä inho. Nykyisellään se olisi aika varmasti edessä, jos joku psyykkinen häiriö iskisi.

Sitten on ammatteja, joissa sukupuolella on merkitystä, mutta on vaikea arvioida kuinka paljon. Olen varma, että miesten syrjäytyminen vähenisi, jos sosiaalityössä olisi enemmän miehiä, tuskin kuitenkaan kovin merkittävästi.

Anonyymi kirjoitti...

Tietysti opettaja on yksi niistä ammateista, joissa kiintiöt ehdottomasti olisivat paikallaan. Kouluhan on, tai sen pitäisi olla, laitos, joka pyrkii tasoittamaan pelikenttää huonoista lähtökohdista tulevien eduksi. Nykyisellään koulu ei tehtävässä onnistu.

Anonyymi kirjoitti...

Pressiklubissa eilen Susanna Kuparinen teki tarkkanäköisyydessään tyypillisen feministihuomion. Kun Stiller puhutteli vierasta Mariksi (siis Kivinimeä), Susanna keksi, että on kyse naisten vähättelystä, kun naispoliitikkoa aina kutsutaan etunimellä ja miespoliitikkoa sukunimellä.

Todella terävää. Mietitäänpä, joo, ainahan Mari Kiviniemeä kutsutaan mediassa Mariksi eikä koskaan Kiviniemeksi, vai, öh olisiko täsmälleen päinvastoin? No, ainakin Marin puolueen pressaehdokasta aina kutsutaan Väyryseksi, eikä koskaan Paavoksi ... öh.

Joskus meinaa tulla sääli näitä femakoita, kun ne niin epätoivoisesti yrittävät keksiä edes jotain, joka oikeuttaisi väitteet naisten sorrosta ja vähättelystä. Mutta minkäs teet, kun ei löydy?

Anonyymi kirjoitti...

Pressiklubissa Mari myös ohitti "Loka-Laitisen" kritiikin kutsumalla tätä "sovinistiksi kuten kaikki tietää".

Odotan päivää, kun huippupoliitikko ohittaa kritiikin viittaamalla kriitikon feminismiin tai naistutkimustaustaan. Ihan olisi paikallaan siinä mielessä, että feminismin ytimeen tosiaan kuuluu jonkinlainen vihamielisyys totuutta kohtaan.

Homo kirjoitti...

Mielestäni Susanna on naiseksi harvinaisen mielenkiintoinen tapaus. Tietenkin vikojakin on, niin kuin varmasti kenessä hyvänsä, mutta minusta hän ylittää selvästi naisten harmaan massan. Alunperin epäilin häntä mieheksi kirjoitustensa pohjalta, mikä on minun suustani tarkoitettu kohteliaisuudeksi.

Homo kirjoitti...

Tämän kaiken kehun jälkeen on tosin mainittava, että Susannalla vaikuttaa olevan turhan suuri herkkyys "hurahtamiseen" erilaisiin asioihin, jotka eivät ehkä kestä kriittisempää tarkastelua. Ehkä kyse on jonkinlaisesta taipumuksesta "ampua lonkalta". Samoin argumentaatio on välillä aika horjuvaa, vaikka eri mieltä olevien argumenteista kaivetaan argumentaatiovirheitä.