Anneli Jäätteenmäki: Onko naisten työ vähemmän arvokasta? Henry Laasanen otti mielestäni tärkeän asian esille puheessa Miestenpäivillä Tampereella viikonloppuna naisten ja miesten välisestä palkkatasa-arvosta.
Aamulehden mukaan Laasanen sanoi puheessaan näin: Naiset saavat tuloja sekä ansiotyöstä että miehiltä. Lopputuloksena naisten elintaso ja kulutustaso ovat suuremmat kuin palkkavertailujen perusteella voitaisiin olettaa.
En allekirjoita Laasasen näkemyksiä, mutta on erittäin hyvä että asiasta keskustellaan.
Ensinnäkin on syytä huomata, esitykseni ei koskenut vain Suomea, vaan länsimaita yleensäkin. Esityksessäni kritisoin yleisiä tapoja käyttää lausahdusta "naisen euro on 80 senttiä". Mielestäni lausahduksella pyritään antamaan usein virheellisen kuva siitä, että naisten kulutuksen ja varallisuuden taso on vain 80 % miesten kulutuksen ja varallisuuden tasosta. Niin ei käsitykseni mukaan kuitenkaan ole. Seuraavat lainaukseni ovat esitykseni powerpointeista:
Tarja Halonen virkaanastujaispuheessaan (2006): ”Naisen euro on edelleen vain 80 senttiä".
Yleinen ajattelutapa tasa-arvon suhteen: "Niin kauan, kun naisen euro on 80 senttiä, ei keskustella mistään miesten tasa-arvo-ongelmista".
Tarja Filatov (SDP): ”Mitä tapahtuisikaan, jos naiset tekisivät vain 80% työstä, koska saavat vain 80% palkasta. Ravintolassa ruoka jäisi uuniin, sairaalassa ihmiset puolihoitoisiksi, päiväkodissa lapset pukematta pihalle jne. Jos palkkaeroja ei saada kurottua umpeen, on naisten “leivän hintaa” laskettava tai verotusta alennettava sukupuolen mukaan.”
Tarja Filatov esittää jopa miesveroa tai naisten ruokaostosten hinnan alennusta, jotta naisten elintaso saataisiin miesten elintasoa vastaavaksi. Esitin kuitenkin seuraavat tutkimukset ja tilastot, joiden mukaan naisten varallisuuden ja kulutuksen taso näyttävät olevan jopa miesten vastaavia suuremmat:
Women 'to be richer sex by 2025'
Women to Rule Men by 2010
The growing wealth of women
- Ennusteiden mukaan naiset omistavat 60 % USA:n yksityisestä varallisuudesta vuoteen 2010 mennessä ja 60 % Iso-Britannian yksityisestä varallisuudesta vuoteen 2025 mennessä.
- Naisten varallisuus kasvaa, koska naiset saavat yhä suurempia tuloja, elävät miehiä pidempään, perivät arvokasta omaisuutta puolisoiltaan, saavat suuria avioerokorvauksia ja elatusmaksuja ja saavat muita hyötyjä seurusteluprosessin eri vaiheissa.
Muutama päivä sitten uutisoitiin myös
Leila Simosen uudesta kirjasta, jossa hän esittää, että
"Kymmenen vuoden päästä naiset omistavat miehiä enemmän yksityistä varallisuutta Suomessa".Esityksessäni toin myös ilmi, että naisten kulutuksen taso on miesten kulutuksen tasoa suurempi.
The Six Costliest Mistakes You Can Make in Marketing to WomenWomen account for 85% of all consumer purchases including everything from autos to health care:- Naiset kontrolloivat yli 80% talouksien kulutuksesta. (USA, Iso-Britannia).
- Naiset ostavat 75% lääkkeistä
- Naiset omistavat 53% osakkeista USA:ssa
- Naiset tekevät yli 50% ostoksista myös traditionaalisissa miesten kategorioissa, kuten autot (68%), kulutuselektroniikka (51%) ja tietokoneet (66%). (USA)
Anneli Jäätteenmäki: Usein nainen tekee perheessä kotityöt. Laasanen sanoi, että nainen hyötyy miesten palkasta. Niin hyötyyhän mieskin naisen tekemistä kotitöistä.
Aivan. En väittänytkään, etteikö mies usein hyötyisi naisten tekemistä kotitöistä. Pointti oli kuitenkin siinä, että naisten kotitöistä miehiltään saatava tulo (muiden naisten miehilta saatavien taloudellisten hyötyjen ohella) puuttuu naisten kokonaistulosta, kun käytetään lausahdusta "naisen euro on 80 senttiä".
Sen lisäksi toin esille, että miehet maksavat suurimman osan veroista, mutta niistä tuleva hyöty kertyy pääosin naisille. Esimerkiksi uuden tiedon mukaan
naiset käyttävät terveydenhuoltomenoista lähes kaksi kolmasosaa Timo Karjalaisen (2007) mukaan suurin osa terveydenhuoltoon ja vanhuseläkkeisiin kerätyistä rahoista on kerätty miehiltä. Miesten vanhuus- ja perhe-eläkejärjestelmään sijoittama euro on noin 70 sentin paikkeilla.
Kuten Anneli Jäätteenmäki esittää, on syytä keskustella siitä, mikä on tasa-arvoista. Kuinka suuri osuus varallisuudesta, kulutuksesta ja valtion tulonsiirroista tulisi hyödyttää naisia ennen kuin oikeudenmukainen tilanne on saavutettu? "Sama palkka samasta työstä" on tietenkin hyvä periaate, mutta se ei välttämättä johda oikeudenmukaiseen varallisuuden ja kulutuksen jakaantumiseen naisten ja miesten välillä. Varsinkin kun huomioidaan, että miesten alhaisempi elinikä johtuu osittain siitä, että miehet altistuvat töissään vaaroille yms., kun miehet tuottavat varallisuutta ja tulonsiirtoja naisten kulutukseen.
Kuinka suuri osuus taloudellisesta kokonaispotista naisten tulisi saada, jotta olisimme oikeudenmukaisessa tilanteessa? Ilmeisesti (nykyinen tasa-arvopolitiikka huomioiden) 50 % ei riitä naisille tasa-arvon saavuttamiseksi, vaan osuuden tulee olla paljon suurempi.