tiistaina, heinäkuuta 15, 2003

Millaisen lapsen haluaisitte?

Jos teillä olisi lapsi ja teillä olisi mahdollisuus kasvattaa tuosta lapsesta mieleisenne, niin millainen tuosta lapsestanne tulisi? Tähän kysymykseen on tietenkin helppo vastata, että "tulkoon millainen tulee, rakastan häntä joka tapauksessa", mutta sellainen vastaus ei ole kovin mielenkiintoinen keskustelun kannalta. Reunaehdoksi asetan myöskin sen, että lapsesta on tultava "tavallinen", ei supersuoriutuja.

Jos lapsi olisi tyttö, niin kasvattaisitteko hänestä monilapsisen perheen kotiäidin vaiko ehkäpä lapsettoman uranaisen? Harrastaisiko hän paljon seksisuhteita, vai tyytyisikö kenties vain yhteen mieheen? Olisiko hän innokas feministi vai kanatyyppinen miesten mielistelijä? Ottaisiko hän miehekseen tylsän insinöörin vai sytyttävän, mutta vähemmän säntillisen muusikon? Katsoisiko hän miehiä kunnioittavasti, vai pitäisikö hän heitä potentiaalisina sikoina?

Jos lapsi olisi poika, niin kasvattaisitteko hänestä mitään kaihtamattoman menestyjän, vaiko filosofisen ajattelijan? Olisiko pojalla sadoittain naissuhteita, vaiko pelkästään vaimo? Olisiko poika naisten perässä juokseva hurmuri, vaiko työhön ja tulevaisuuteen keskittyvä puurtaja? Kuinka tärkeänä pitäisitte sitä, että pojasta ei tulisi naisten kanssa menestymätöntä alempitasoista miestä? Olisiko naisia seksiin käyttävä mies parempi kuin naiseton alempitasoinen mies? Olisiko poika kiltti ja naisia arvostava, vaikkakin huonosti naisten kanssa pärjäävä, vaiko lähinnä omaa tyydytystään hakeva menevä mies?

Kun arvostelemme miehiä ja naisia, niin meidän tulee muistaa, että heistä on tullut sellaisia, millaisiksi heidät on kasvatettu. Onko oikein kasvattaa pojasta alempitasoinen kiltti mies tai ylempitasoinen naisia omien halujensa tyydyttämiseen käyttävä mies? Onko tärkeää se, miten omalla pojalla menee, vaiko se, miten hän sopeutuu yhteisöllisyyden hyväksi toimimiseen? Millaiset lapset minä sitten kasvattaisin? Tytöstä kasvattaisin sen tylsän, mutta hyvätuloisen insinöörin vaimon, jolla olisi runsaasti lapsia. Pojasta kasvattaisin naisten parissa menestyvän miehen. Kasvatusmetodini olisivat siis evolutiivisesti aika optimaalisia, mutta eivät välttämättä tyttöäni maksimaalisesti onnellistavia tai poikani kohtaamia naisia onnellistavia. Voidaan siis ajatella, että jälkeläisten määrän maksimoivat kasvatusstrategiat eivät ole naisten onnellistumisen kannalta edullisia.

Ei kommentteja: