maanantaina, joulukuuta 15, 2003

Radikaalifeministit avioliittoa vastaan

Avioliitto on hyväksi naisille, miehille, lapsille ja yhteiskunnalle. Siksi presidentti George W. Bush on ehdottanut ohjelmaa avioliittojen vahvistamiseksi. Radikaalifeministit vastustavat ohjelmaa, koska he haluavat romuttaa patriarkaalisen perhemallin. Maltillisempi feministijohtaja Betty Friedan on varoittanut, että radikaalifeministit joutuvat vastatusten feministien ja naisten valtavirran kanssa.

Aluksi feminismi ei ollut vihamielinen avioliittoa kohtaan, mutta 70-luvulle tultaessa mieli muuttui. Beverly Jones ja Judith Brown väittivät: "Avioitunut nainen tietää, että rakkaus on parhaimmillaan vain riittämätön korvaus hänen alistamisestaan." Professori Marlene Dixon julisti: "Avioliitto ja vaimon rooli ovat teitä naisen alistamiseen." Robin Morganin mielestä avioliitto oli "orjuuden kaltainen käytäntö". Helen Sullinger ja Nancy Lehmann julistivat: "Miesten yhteiskunta on myynyt meille ajatuksen avioliitosta. Nyt tiedämme, että tuo instituutio on pettänyt meidät ja meidän on työskenneltävä tuhotaksemme sen." Professori Vivian Gornick julisti: "Mahdollisuus palvelemiseen, tulla suojelluksi ja perheen muodostajaksi on mahdollisuus, jota ei tulisi olla. Radikaalifeminismin ydin on tuon tuon muutoksen aikaansaamisessa."

Kun radikaalifeministien vaikutusvalta kasvoi, heidän lausahduksensa löysivät tiensä oppikirjoihin. Marilyn French kirjoitti kirjassaan seuraavasti: "Niin yksityisessä kuin julkisessakin elämässä, keittiössä kuin makuuhuoneessakin, miehet käyvät jatkuvaa sotaa naisia vastaan." Radikaalifeministit pitävät avioliittoa naisille vahingollisena ilmiönä, mutta tilastot kertovat päinvastaisesta. Avioliitto johtaa parempaan terveyteen, pitempään ikään, vähempään väkivaltaan, vähempiin rikoksiin ja pienempään masentuneisuuteen.

Tuon kaiken luettuaan sitä oikein ihmettelee, miksi jotkut naiset haluavat tulla kutsutuksi feministeiksi ja samalla liitetyksi radikaalifeministien yhteyteen. Eiväthän pakolaiskiintiöitäkään kannattavat halua tulla liitetyiksi natseihin.

Ei kommentteja: