torstaina, elokuuta 18, 2005

Runkkarit

Isosisko kirjoittaa:
Mietin tuossa aiemmin, ja ihan vakavissani muuten, miksi nimitetään runkkariksi sellaista seurustelevaa miestä, jolla on tapana vilkuilla kaupungilla muita naisia. Miksi juuri runkkariksi?

Runkkari viittaa itsetyydytykseen. Itsetyydytystä pidetään halveksittavana, muutenhan ketään ei voisi onnistuneesti nöyryyttää tuolla nimityksellä. (Vrt. ketään ei nimitellä esimerkiksi rakastelijaksi.)

Enkä ole kuullut nimiteltävän naisia tästä syystä millään runkkaria vastaavalla nimityksellä - onko sellaista edes?
"Runkkari" viittaa mieheen, joka joutuu runkkaamaan siksi, että hän ei onnistu pääsemään seksisuhteisiin naisten kanssa. Seurustelevan miehen kutsuminen runkkariksi ei ole tuossa valossa kovin onnistunutta. Samalla tavalla "homo" nimitystä käytetään halventavasti merkiten: "mies joka ei pääse naisten kanssa seksisuhteisiin ja joutuu tyytymään seksiin miesten kanssa". Siten haukkumaniminä runkkari ja homo kumpuavat samasta lähtökohdasta. Taustallahan on se sinällään oikea ajatus, että pääseminen sekstailuun naisten kanssa on vaativa suoritus ja jos mies ei siihen kykene, hän on luuseri, jolle voidaan ilkkua.

Naisille vastaavaa haukkumanimeä ei ole, koska kuka tahansa nainen saa seksiä miehiltä halutessaan, jotenka runkkaamiseen tyytyminen ei ole naiselta seurausta kyvyttömyydestä. Naisten haukkumiseen käytetään runkkarin päinvastaista vastinetta "huoraa", joka viittaa sellaiseen naiseen, joka joutuu kauppaamaan seksuaalisen resurssinsa alihintaan, elikkä ei vaihda seksuaaliresurssiaan suhteeseen miehen kanssa, vaan yksittäisiin hyötyihin, joiden voidaan katsoa edustavan alihintaa naisen seksuaalisuudesta.

Siten runkkariksi tai huoraksi kutsuminen pitävät sisällään suunnilleen samansuuntaisen viestin: henkilö on kykenemätön saavuttamaan miehille ja naisille astettavaa perusstandardia, eli mies ei kykene saamaan seksiä naisilta ja nainen ei kykene saamaan seksuaaliresurssistaan täyttä hintaa. Kummatkin ovat siten omalla tavallaan luusereita oman sukupuolensa keskuudessa.

Mielen osoituksia.

Ei kommentteja: