torstaina, elokuuta 03, 2006

Romanttisen kirjallisuuden sankari ja sankaritar

Janice Radwayn mukaan.

Sankari: Tarinan sankari on aina poikkeuksellisen maskuliininen. Ei riitä, että tarinan kertoja sanoo sankarin olevan huomattavan lihaksikas. Lukijalle pitää kertoa, että jokainen piirre miehessä on maskuliininen. Miltei kaikki miehessä on kulmikasta, kovaa ja tummaa. Ideaalisessa sankarissa on kuitenkin joku piirre, joka tuo sankarin olemukseen pehmeyttä. Tuo anomalia tuo kokeneen lukijan mieleen ja toisinaan sankarittarenkin mieleen sen, että kovan ulkokuoren alla piilee lempeä ja huomioiva sielu. Romanttiset tarinat toistavat sitä, että sankari muuttuu välinpitämättömästä, varautuneesta ja julmasta helläksi. Ideaalisessa romanssissa ei ole kuin muutama kohtaus, joissa sankari haavoittaa sankaritarta emotionaalisesti ja leikkii tämän tunteilla. Lukijat kuvaavat sankaria sanapareilla "vahva, mutta lempeä", "maskuliininen, mutta huolehtiva". Sankarin pitää olla johtaja, kykenevä komentamaan jokaista ympärillään. Sankarit eivät ole pelkästään varakkaita, vaan usein aristokraattisia ja osallisia jossakin julkisessa hankkeessa.

Sankaritar: Sankaritar on kykenevä vastustamaan miehiä, mutta samalla häntä luonnehtii lapsenomainen viattomuus ja kokemattomuus. Suurin osa sankarittarista on iältään 17-21-vuotiaita ja ainoastaan yhdellä heistä oli kokemusta miehistä ennen sankariin törmäämistä. Sankarittaret ovat täysin tietämättömiä siitä, että he ovat kykeneviä intohimoisiin seksuaalisiin haluihin. Sankaritar saattaa olla maineeltaan jääkuningatar. Lukijat ymmärtävät sankarittaren neitseellisyyden ja tarpeen suojautua miesten seksihaluja vastaan. Naisen seksuaalinen vastaus on jotain, joka on vaihdettavissa vain rakkauteen. Sankarittaret eivät ole tietoisia kauneudestaan ja sen vaikutuksista muihin. Sen seurauksena he eivät koskaan ole turhamaisia, eivätkä koskaan yritä vietellä miestä.

Junakohtauksen sivulta muutama lainaus iskemisekspertti Jani Päivärinnan opeista:
Mutta tarkastellaan sitten miehiä, jotka todella menestyvät naisten kanssa poikkeuksellisen hyvin He nimittäin eivät juuri koskaan mene testeihin. Ja taas miehet, jotka saavat sydänsuruja jatkuvasti. Kaatuvat testiin yksi toisensa perään. Suurimmaksi syyksi tarvitsevaisuuden vuoksi.

Jos haluat antaa kohteliaisuuksia, niin rupea antamaan takaiskukohteliaisuuksia. Tässä esimerkki. "Hei siisti letti, veikkaan, että se näyttäisi vielä paremmalta jos se olisi pesty"
Aika hauska yhtäläisyys, että pelimiehen oppaissa neuvotaan miehiä olemaan välinpitämättömiä naisia kohtaan ja leikkimään heidän tunteillaan - aivan samalla tavalla kuin romanttisten tarinoitten sankarit toimivat.

Ei kommentteja: