tiistaina, elokuuta 01, 2006

Savanniteorian alkuperä

Muistellaanpa hetkinen ihmissuhdekeskustelun alkuaikoja nyysseissä. Eräs keskeinen väittelyn aihe jo tuolloin oli renttu/kunnon mies teoria, eli naisten tapa sanoa suosivansa kunnon miehiä, vaikka faktat osoittivat naisten suosivan renttuja. Miltei kaikki naiset sanoivat pitävänsä kunnon miehistä, mutta ne miehet jotka olivat vastentahtoisia sinkkuja, olivat juuri noita kunnon miehiä. Tähän päivään asti ei ole löytynyt yhtään sovinistisikamiestä, jolla ei flaksi käy.

Ratkaisu tuohon probleemiin löytyi savanniteoriasta, jonka mukaisen selityksen renttujen suosioon voi esittää vaikkapa seuraavasti: Savannilla eli nainen ja pari ukkoa. Toinen ukko oli väkivaltainen tappaja, toinen kiltti kunnon mies. Nainen ajatteli, että on parempi palkita seksillä tuo tappaja kuin kunnon mies, koska tappaja raiskaa kuitenkin jos en anna. Nainen rationalisoi valintansa sillä, että kyllä tappajan sisältä löytyy kiltti pikku poika kun naisen rakkaus avaa tappajan pehmeän puolen. Naiselle oli siis enemmän hyötyä lyöttäytyä völjyyn tappajan kanssa silläkin ehdolla, että nainen saisi köniinsä silloin tällöin.

Naisille suunnattu romanttinen kirjallisuus perustuu samaan juoneen, eli alussa sankari on etäinen ja kylmä sankaritarta kohtaan ja usein jopa väkivaltainen raiskaukseen asti. Sankarittaren rakkaus kuitenkin muuttaa kylmän sankarin. Sankarilla on tarinassa kilpailija, joka on komea, rakastaa sankaritarta ehdoitta, mutta kilpailija häviää aina sankarittaren sankarille, joka kohtelee tarinan alussa sankaritarta kaltoin.

Romantiikassa sankaritar ei saa tavoitella sankarin rikkauksia, mutta sattuu kuitenkin aina avioitumaan rikkaan ja vaikutusvaltaisen miehen kanssa. Se tuottaa kuitenkin romanssien kirjoittajille usein visaisia pulmia. Tämän ristiriidan kirjoittajat ratkovat usein niin, että he korostavat sankarittaren viattomia aikeita, rakkauden pyyteettömyyttä ja siirtävät kaikki juonittelevan seikkailijattaren ominaisuudet pahalle naiselle (Törrönen).

Eli, naisten ei kannata kannustaa miehiä väkivaltaisiksi tappajiksi, mutta jos joku mies sattuu olemaan sellainen, niin naisen kannattaa palkita tuollainen mies seksillä, jottei mies suutu naiselle. Siksi naiset sanovat toista ja tekevät toista.

Ei kommentteja: