perjantaina, lokakuuta 20, 2006

Odottava alkoholistiäiti hoitoon pakolla

Marja Vuento. Rikosylikonstaapeli. Helsinki:
Joka vahingoittaa toisen terveyttä tai aiheuttaa toiselle vakavan ruumiinvamman, tuomitaan joko pahoinpitely-, tai vammaistuottamuusrikoksesta. Yksi vauvojen pahoinpitelyn muoto on on antaa heille alkoholia, lääkkeitä tai huumausaineita. Kun saman tekee vauvalle ennen sen syntymää, yhteiskunta voi vain seurata katsella, sillä lapsi on syntymäänsä saakka lainsuojaton.

Naisten alkoholikulutuksen ja juomatapojen muutos on viime vuosikymmeninä ollut raju. Viidestä kymmeneen prosenttia naisista on ajautunut vakaviin ongelmiin alkoholin kanssa. Tuhansilla synnyttäjillä on päihdeongelma, ja erään arvion mukaan meillä syntyy vuosittain jopa 500-600 alkoholin vammauttamaa lasta. Alkoholi on ylivoimaisesti eniten sikiöitä vammauttava päihde. Sikiö juo kuin äitisä. Alkoholi kulkeutuu sikiöön istukan kautta ja sikiön veren alkoholipitoisuus on sama, hetkittäin jopa suurempi, kuin äidillä, sillä sikiön maksa ei polta alkoholia. Lieväkin alkoholialtistus sikiöaikana voi aiheuttaa keskushermoston vaurion, jonka seurauksena saattaa olla monimuotoinen oppimiskyvyn häiriö ja vaikeuksia vuorovaikutus-suhteissa ja tunne-elämässä. Lievimmät häiriöt tulevat esiin vasta esikoulussa tai koulussa. Rankka ja jatkuva altistus aiheuttaa keskushermoston vaurioiden lisäksi poikkevan ulkonäön, alhaisen älykkyysosamäärän ja henkistä ja fyysistä jälkeenjääneisyyttä. Nämä lapset ovat usein ylivilkkaita, ärtyisiä ja kärsimättömiä. Koulunkäyntiä haittaa levottomuus, keskittymiskyvyn puute, huono muisti ja hahmottamisvaikeudet. Myöhemmin riski päihteiden ongelmakäyttöön ja syrjäytymiseen on suuri.

Nykyisen lainsäädännön puuitteissa yhteiskunta on täysin hampaaton, kun raskaana olevat alkoholiongelmaiset naiset vahingoittavat syntymättömiä lapsiaan tieten tahtoen. Raskaana olevat alkoholistiäidit, jotka eivät raitistu itse tai sitoudu hoitoihin, on voitava meilläkin laitta tahdonvastaiseen hoitoon kuten Norjassa ja Ruotsissa. Lasten hyvinvoinnin ja turvallisuuden on oltava etusijalla silloinkin, kun se on ristiriidassa aikuistan oikeuksienm kanssa.Naisten alkoholinkäyttö ja lasten käytöshäiriöt ovat lisääntyneet meillä saman aikaisesti. On mielenkiintoista nähdä, milloin yhteiskuntamme on valmis myötämään, että näillä asioilla saattaa olla yhteyttä keskenään. Äidin runsas alkoholinkäyttö vaurioittaa lasta toki syntymänkin jälkeenkin, mutta terveillä aivoilla varustettuna lapsella on paremmat mahdollisuudet selviytyä kuin alkoholin vaurioittaamana.

4 kommenttia:

zache_ kirjoitti...

Jatketaas copypastea toisaalta.

"...Ja silti ajattelen, että huono idea. Tällä hetkelläkään kaikki hoitoa tarvitsevat eivät sitä saa. Ikävä ilmiö on, että jotkut naiset jopa hankkiutuvat raskaaksi päästäkseen päihdehoitoon. On tekopyhyyttä syyllistää äitejä juomisesta ja samaan aikaan katsoa päihdehuollon resurssipulaa läpi sormien...", Anna kontulan blogi: Raskaana olevien alkoholistien pakkohoito

Jaaha kirjoitti...

Minun mielestäni ei ole mitään tekopyhää siinä, että odottavia äitejä, jotka dokaavat, syyllistetään. Jollain puistojen miehellä ei enää niin väliä ole, mutta äidin tapauksessa juominen vaikuttaa suoraan sikiön terveyteen.

Panu kirjoitti...

Naisella on OOOIKEUS! NAISELLA on oikeus! Naisella ON oi-keus! Kot kot kaakati kot kot kot krook!

Anonyymi kirjoitti...

"Jollain puistojen miehellä ei enää niin väliä ole"

Aivan! Miesten terveydellä ei ole väliä! Ihan omaa syytään, että menivät sinne puistoon juomaan!