perjantaina, tammikuuta 04, 2008

Ma-teoria

Markkina-arvo teorian uudelleenherätys:
- Aiheeseen en jaksa sen enempää kommentoida, kuin että markkina-arvoteoria on myös sikäli virheellinen, että erilaisia ihmisiä viehättävät erilaiset ihmiset. Ei ole olemassakaan ihmistä, joka viehättäisi kaikkia.

- Musta on kyllä äärimmäisen typerää laittaa ihmisä joihinkin tasoihin.

- Toi teoria on täyttä PASKAA.=))
Sinkkumarkkinoiden helvetti
Olisiko kommentteja, rohkaisuja ja vinkkejä siihen, miten ns. sinkkuhelvetistä pääsisi pois? Pitääkö luopua kumppanin etsinnästä täysin? Olen nyt muutaman vuoden (olen nyt 34 v) ollut nettitreffeillä, sinkkubileissä jne., ja tuttavuuksia on kyllä löytynyt. Koskaan ei kuitenkaan mitään pysyvää, vaikka itse yrittäisi. Aina vain jatketaan eteenpäin, levottomasti, etsien jotain. Tiedän kyllä, että itselläkin on vaikeuksia rakastua/ihastua jne, joten en tässä millään miehiä syytä. Mutta juuri tämä toivoton jatkuva liike, ainainen siirtyminen jonnekin muualle, sitoutumisen välttäminen miesten osalta.
Pitäisikö kenties tutustua Ma-teoriaan?

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"markkina-arvoteoria on myös sikäli virheellinen, että erilaisia ihmisiä viehättävät erilaiset ihmiset."

Eikai? Ja mitä sitten? Vaikka kaikki eivät haluaisikaan komeaa, menestyvää, vaurasta ja tunnettua kumppania, niin kyllä näillä tyypeillä on kaikenkaikkiaan enemmän kysyntää parisuhdemarkkinoilla kuin niillä, jotka eivät ole näillä ominaisuuksilla siunattuja. Lapsikin tämän tajuaa, mutta ilmeisesti jotkut hölmöt haluavat elää harhakuvitelmiensa maailmassa.

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaisi aina linkata siihen Hansenin nyysseissä formuloimaan ma-teoriaan. Se on paras ja yksinkertaisin sekä mielestäni myös parhaiten kiteytetty.

Minusta on turhaa ottaa teorian lähtökohdaksi ATM, KTM tai YTM-tyyppejä, vaan Hansenin teorian hienous piilee siinä, että se johtaa näihin tuloksiin, ei lähde niistä liikkeelle.

Tämä nykyinen markkina-arvoteorian diskurssi eroaa mielestäni aika paljon erektuslaisesta ma-teoriasta. Ainakin ma-teorian uranuurtajat Hansen ja Tommipommi kannattavat eri katsantokantaa kuin Henkkaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Pitäisikö kenties tutustua Ma-teoriaan?"

Pitäisikö kaikkien yli 30-vuotiaiden naisten muuttaa luostariin?

Tämän blogin keskusteluissa on vähän samanlainen diskurssi kuin miten yrittäjyydestä puhutaan Suomessa. Et voi kuitenkaan onnistua, älä siis yritäkään.

anu kirjoitti...

Kaikki ehkä haluaisivatkin komean miehen, mutta siitä komeudesta on melkein yhtä monta mielipidettä, kuin on naistakin.

Anonyymi kirjoitti...

"Kaikki ehkä haluaisivatkin komean miehen, mutta siitä komeudesta on melkein yhtä monta mielipidettä, kuin on naistakin."

No jaa. Kyllä siitä jotain voidaan sanoa yleisemmälläkin tasolla. Ja sama tietysti pätee miesten näkemykseen naisten kauneudesta. Ihmiset esimerkiksi suosivat terveennäköisiä, symmetriset kasvonpiirteet omaavia. Hedelmällisessä vaiheessa naiset preferoivat ns. miehekkäämmän näköisiä miehiä, mutta muulloin feminiinisemmät piirteet omaavat ovat vahvoilla.

Anonyymi kirjoitti...

MA-teoriaa ei periaatteessa voi syyttää siitä ettei ota huomioon sitä että ihmisten mies/naismaku eroaa paljonkin, sillä sen on tarkoitus (kai?) palvella miehiä joille vain naisten määrällä on väliä. Teoria koskettaa myös täysin ihmissuhteiden ulkopuolella eläviä ihmisiä, koska he keskimäärin ajattelevat syytä sille nollalle naiselle (= määrästä riippuvuus).

MA-teoria on kyllä sitten täysin kykenemätön vastaamaan kysymyksiin "miksi mä aina kiinostun vääränlaisista naisista/miehistä" tai "miksi vääränlaiset miehet/naiset ovat kiinostuneita minusta", ja näiden kanssa naiset keskimäärin joutuvat painimaan. Eipä heille MA-teoriasta silloin mitään hyötyä ole.

Henry Laasanen kirjoitti...

"siitä komeudesta on melkein yhtä monta mielipidettä, kuin on naistakin."

Sittenhän ATM:n on yhtä helppo saada naisia kuin Markus Pöyhösen, koska naiset pitävät yhtä todennäköisesti ATM:tä komeana kuin Markusta.

Henry Laasanen kirjoitti...

"MA-teoria on kyllä sitten täysin kykenemätön vastaamaan kysymyksiin "miksi mä aina kiinostun vääränlaisista naisista/miehistä" tai "miksi vääränlaiset miehet/naiset ovat kiinostuneita minusta", ja näiden kanssa naiset keskimäärin joutuvat painimaan."

Kyllähän ma-teoria vastaa noihinkin kysymyksiin osittain. a) naiset kiinnostuvat pitkäaikaisen suhteen merkeissä liian tasokkaista miehistä, jotka haluavat vain seksiä ja b) liian tasottomat miehet ovat kiinnostuneet naisista, mikä tekee heistä "vääränlaisia" miehiä.

Anonyymi kirjoitti...

"a) naiset kiinnostuvat pitkäaikaisen suhteen merkeissä liian tasokkaista miehistä, jotka haluavat vain seksiä ja b) liian tasottomat miehet ovat kiinnostuneet naisista, mikä tekee heistä "vääränlaisia" miehiä."

Käsittääkseni kyseisessä teoriassa tasokkuus on kiinteä vakio, joka määräytyy kiinostuneiden naisten/miesten määrästä (katsojan näkökulmasta). Koska taas yksilön määritelmä tasokkuudesta voi poiketa tästä paljonkin, (normaalijakauma?) niin teorian asteikko korkeatasoisuudelle ei useinkaan vastaa yksilön omaa asteikkoa. Asteikon edistäminen tilastolliseksi muuttujaksi parantaisi huomattavasti teorian käyttökelpoisuutta. Kyseessähän olisi huomattavasti tarkempi ja pitempi projekti ihmisen käyttäytymisen mallintamisesta, mutta tilastotiede on sen verran monimutkainen laji ettei kukaan näköjään ihan helposti rupea leikkiin mukaan.

Miten paljon yliopistossa muuten opetetaan todennäköisyyslaskentaa ja tilastojen tulkintaa? Nähdäkseni se on kuitenkin minkä tahansa humanistisen tutkimuksen must-aihe, joka vaatii yllättävän paljon matemaattista hahmottamista. Erittäin usein vaan tuntuu siltä että tutkimuksia tehdään (mm. naistutkimus sekä sitä kritisoivat kommentit) ilman että edes vaivauduttaisiin esittämään konkreettisia tilastoja asiasta. Ei-tilastoidut havainnot ovat nimittäin erittäin virhealttiita, ja voivat suorastaan valehdella.

Anonyymi kirjoitti...

Siinäpä vähän lukemista markkina-arvoteorian alkuajoilta:
http://tinyurl.com/27fuev

Tekstejä vuosila 1999-2003. Tässähän kohta juhlitaan teorian 10-vuotispäivää.

Anonyymi kirjoitti...

Itseasiassa noissa kirjoituksissa Miikka Lahti esitti hyvän pointin Hansenin markkina-arvoteorian muotoilua vastaan. Hansen samaistaa henkilön markkina-arvon niiden henkilöiden määrän tai osuuden halutusta sukupuolesta sen kanssa, miten he käyttäytyisivät koetilanteessa jossa he olisivat samassa huoneessa näiden kanssa jne.
Todellisuudessa vastaavanlainen tilanne edellyttää, että päästään niin sanotusti "pelipaikoille." Esimerkiksi ATM ei välttämättä kulje kotibileissä, joissa kaikkein todennäköisimmin päästään skorettaan. Kuitenkin voi olla että tällaisellle henkilölle hänen markkina-arvonsa Hansenin tavalla mitattuna osoittaa YTM-lukuja, mutta voi olla että tälläisia henkilöitä on internetissä valittamassa ATM-yydestään ja intuiivisesti tälläinen ujo henkilö onkin ATM.

Siksi tuollaisen markkina-arvon mittarin voi kyseenalaistaa. Minusta parempi mittari olisi

Anonyymi kirjoitti...

Jos teette lapsia, ettekä halua pojastanne ATM:ää, älkää tehkö vain yhtä lasta. Kaikkein viisainta olisi saattaa maailmaan pojan jälkeen pari kolme vuotta nuorempi sisko, jos sukupuoli tuurilla sattuu tulevalle lapselle kohdalleen (en tosin kehoita abortoimaan poikasikiöitä, vaikkei tulisikaan.) Se miksi tämä olisi hyvä asia pojan kannalta jätetään kotitehtäväksi.

Anonyymi kirjoitti...

Olen ennenkin ihmetellyt naisten kykyä putkikatseiseen kapea-alaiseen henkilökohtaiseen pienen piiriin kokemukseen perustuvaan egolähtöiseen ajatteluun sulkien samalla kaikki muut vaihtoehdot mahdollisuutenakin pois.

Tarkoitan tässä sitä että "No ei kaikki mun kaverit hei tykkää samanlaisista miehistä, joten MAT on paskaa"-tyyppistä naisten logiikkaa.

Kyse ei ole niinkään siitä että KAIKKIEN pitää tykätä jostain hepusta jotta hänellä voisi olla korkea markkina-arvo (tai inhota jotakuta heppua jotta hänellä voisi olla matala). Vaan siitä, että korkean markkina-arvon ihmisellä on paljon kysyntää, matalan markkina-arvon ihmisellä nirkosesti tai ei ollenkaan.

Mutta näin simppeli ajatus ei mene naisten kaaliin, koska he ajattelevat niin egolähtöisesti, ettei kokonaisuus heidän kuupassaan koskaan hahmotu; "No ku en mä tykkää esim. Tom Cruisesta" - he jotenkin tuntuvat kuvittelevan (jokainen omalla kohdallaan), että jos juuri HE eivät halua jotakuta, tämä mies ei voi olla korkean markkina-arvon mies. En kyllä käsitä, miten 12 vuoden rajapyykin saavutettuaan yksikään ihmisyksilö voi ajatella noin rajoittuneesti, ontuvasti ja typerästi näkemättä laajempaa kuvaa tai kykenemättä tajuamaan, että heidän yksittäisellä mieltymyksellään yksittäisestä ihmisestä ei ole merkitystä sen kannalta saako tämä mieltymyksen/ei-mieltymyksen kohde seksiä vai ei.

No, sellasta se on kun naisten ja/tai feministien kanssa koettaa keskustella selventääkseen jotain simppeliä asiaa. Ei se tule onnistumaan, koska kyky tajuta selvästi puuttuu.

- Vortac

Anonyymi kirjoitti...

http://www.gdargaud.net/Humor/Pics/WantedWanting.jpg

-erästoteles

Anonyymi kirjoitti...

"Olen ennenkin ihmetellyt naisten kykyä putkikatseiseen kapea-alaiseen henkilökohtaiseen pienen piiriin kokemukseen perustuvaan egolähtöiseen ajatteluun sulkien samalla kaikki muut vaihtoehdot mahdollisuutenakin pois."

Millä keinolla sä oot onnistunut rajaamaan tämän vain naisten ominaisuudeksi?

Mikko kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

"tseasiassa noissa kirjoituksissa Miikka Lahti esitti hyvän pointin Hansenin markkina-arvoteorian muotoilua vastaan. Hansen samaistaa henkilön markkina-arvon niiden henkilöiden määrän tai osuuden halutusta sukupuolesta sen kanssa, miten he käyttäytyisivät koetilanteessa jossa he olisivat samassa huoneessa näiden kanssa jne.
Todellisuudessa vastaavanlainen tilanne edellyttää, että päästään niin sanotusti "pelipaikoille." Esimerkiksi ATM ei välttämättä kulje kotibileissä, joissa kaikkein todennäköisimmin päästään skorettaan. Kuitenkin voi olla että tällaisellle henkilölle hänen markkina-arvonsa Hansenin tavalla mitattuna osoittaa YTM-lukuja, mutta voi olla että tälläisia henkilöitä on internetissä valittamassa ATM-yydestään ja intuiivisesti tälläinen ujo henkilö onkin ATM."

Mikään psykologinen testi ei ole täydellinen. Hansenin testi on kuitenkin minusta paras tähän mennessä ehdotetuista ma-testeistä ja se antaisi eväät juurikin tuollaisten tilanteiden tukimiselle . Saatavaa dataa pitäisi tietenkin lähteä tutkimaan syvemmin.

"Herra X on naisten mielestä haluttava, hän ei kumminkaan saa ketään ja on itse sitä mieltä että on ATM. Miksi näin?"

Ajatelkaa mitä kaikkia mahdollisuuksia erilaisiin tukimuksiin tuollainen antaisi.